Kos
De Griekse eilanden Kos HOME Kos Hotels Kos Stranden
Kos Kos Kos Kos Kos
A Village in Kos, Dorp in Kos Kos Stad, Kos Town Kos Stad, Kos Town Kos Stad, Kos Town Kos Stad, Kos Town
HET EILAND KOS IN DE DODEKANESE IN GRIEKENLAND
English

Sorry, het is te lang geleden voor mij om veel over dit eiland te schrijven. Ik vond er persoonlijk ook niet veel aan. Er hing geen sfeer en ik voelde me er niet thuis. Het hoofdstadje vond ik niet erg aantrekkelijk en ook een fietstocht door het eiland kon het niet goed maken. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vermelden dat ik niet echt de tijd heb genomen om het eiland echt verder te gaan ontdekken. Misschien is het een van die gevallen van een eerste indruk: soms pakt een eiland je en soms gebeurt dat niet. Moet daar wel bij gezegd worden dat het eiland Kos juist wel een grote favoriet is bij heel veel mensen en dat mijn mening niet zaligmakend is. Ik ken genoeg mensen die juist elk jaar terugkeren naar Kos en die het er juist geweldig vinden.

Vandaag de dag is het lijkt mij vooral in het hoogseizoen afgeladen met toeristen en een soort van Torremolinos in Spanje. Toch zijn er ook genoeg mensen die Kos echt geweldig leuk vinden en als basis voor uitstapjes naar andere eilanden is het in ieder geval bijzonder geschikt, want in Kos leggen vele veerboten aan die alle kanten op gaan en vele andere eilanden aandoen. Er zijn dan ook mensen die jaar na jaar terugkomen op Kos en die dan ook nog vaak in hetzelfde plaatsje gaan zitten of zelfs in hetzelfde hotel.

Kos is ook zo populair omdat het een goede mix heeft van zandstranden en bezienswaardigheden. Er zijn ook genoeg mensen die juist wel van dit eiland houden, dus je moet het maar voor jezelf beoordelen als je wilt en ik ben er zeker van dat er ook leuke plaatsen zullen zijn zoals op bijna elk Grieks eiland. Het is populair bij jongeren omdat er zoveel uitgaansgelegenheden zijn en het is ook populair bij fietsers, omdat grote stukken van het eiland vlak zijn en het dus erg geschikt is om fietstochten te maken. Als je er anders over denkt dan ik zendt aub geen nare mails, maar stuur me liever positieve tips.

IETS MEER INFORMATIE OVER HET EILAND KOS IN GRIEKENLAND

Kos is een Grieks eiland in de EgeÔsche Zee, en maakt als derde grootste eiland deel uit van de Dodekanesos (Twaalf Eilanden). Het ligt voor de Turkse kust, ten noordwesten van Rodos en ten zuidoosten van Samos. Er zijn goede veerverbindingen tussen Kos en andere Griekse eilanden. Het eiland is 40 km bij 8 km groot. Het kent zowel vruchtbare vlaktes als onvruchtbaar bergland. Aan de kust van Kos komen verschillende soorten zeeschildpadden voor, waaronder de beschermde Caretta schildpad. Hoewel Kos een eiland is, is er betrekkelijk weinig vis te koop. Lange tijd is er rondom Kos gevist met dynamiet. Door de explosies kwamen de vissen verdoofd naar het oppervlak drijven waarna vangst eenvoudig was. Hoewel dit een effectieve manier van vissen leek bleken later de visgronden dermate zwaar beschadigd dat de visstand rondom Kos ernstig teruggelopen was.

Op Kos zijn diverse gedenktekens voor de arts Hippocrates, alsmede voor de god voor de geneeskunst uit het Griekse pantheon: Asklepios, die leermeester zou zijn geweest van Hippocrates. Beroemd is bijvoorbeeld de plataan van Hippocrates die in de gelijknamige hoofdstad Kos staat. Ook is er een Hippocratisch museum aan hem gewijd. Verder bevinden zich diverse archeologische sites in of bij de stad, waaronder een Romeins amfitheater en een gymnasium. De hoofdstad Kos Stad is het toeristische en culturele centrum van het eiland. Dicht bij de haven ervan staat een 14e-eeuwse burcht, die in 1315 door de ridders van St. Johannes van Rodos is gebouwd. In het centrum van Kos Stad ligt een oude marktplaats, een agora. In het dorpje Antimachia, niet ver van het vliegveld, vind je een Venetiaans fort met een Byzantijnse kerk binnen de muren. Enkele grotere plaatsen op het eiland zijn onder andere Kos-Stad, Kefalos, Kardamena, Tigaki, Antimachia, Mastihari, Marmari en Pyli. Kleinere plaatsen zijn Zia, Zipari, Platani, Lagoudi en Asfendiou. In het Dikeosgebergte ligt het dorp Zia. Het eiland heeft een internationaal vliegveld waar vele lijn- en chartervluchten arriveren. Toerisme is een zeer belangrijke bron van inkomsten voor Kos.

Kos is een uitermate geschikte vakantiebestemming voor zowel jong en oud. De stranden van Kos Stad zijn in vergelijking met velen andere Griekse Eilanden uitstekend. Ook heeft Kos een bruisend uitgaansleven. De Big Barstreet is de place to be gedurende de zomermaanden, al is dit dan wel voor de jongere toeristen. De nationaliteit van de toeristen bestaat uit voornamelijk ScandinaviŽrs en Nederlanders. De rest van het eiland Kos is heel vruchtbaar en Kos heeft de beste watervoorraad van alle eilanden in de Dodekanesos groep.

De mooiste vakanties naar Griekenland boekt u op Elmar.nl! De busdiensten op het eiland Kos zijn goed en voldoende, maar omdat van het aantal toeristen zo groot is hebben de bussen ook de neiging om overvol te zijn. Kos is een goed uitgangspunt voor eiland-hoppers omdat er goede en vele aansluitingen zijn met de veerboten naar de naburige eilanden. Er zijn boten en veerboten die vanuit Kos Stad, Kardamena, Mastihari en Kamari vertrekken. Onder de bestemmingen zijn Piraeus, Nissiros, Rhodos, Lesbos, Chios, Syros, Mykonos, Pserimos, Leros en Kalymnos.

Kos Kos Kos Kos Kos
Kos Kos Kos Kos Kos
DE HOOFDSTAD VAN HET EILAND KOS - KOS STAD

Kos Stad ligt aan de noordoostkant van het eiland en kijkt uit over het vasteland van Turkije. Er is een strand en er zijn antieke overblijfselen en een mooie natuur. Kos Stad heeft een heleboel positieve dingen ware het niet dat het een plaats is van het massatoerisme. Sommige mensen hebben graag de winkels, de restaurants en het uitgaansleven, maar voor mij geldt: Ik hou meer van de rustige plaatsen. Veel van het centrum van de stad is de opnieuw gebouwd in een Italiaanse stijl na een aardbeving in 1933. De stad heeft brede boulevards, heuvels met ruÔnes en een groot deel van het centrum van de stad is alleen toegankelijk voor voetgangers. Het stuk kustlijn tussen Lambi - Kos stad - Agios Fokas is het gebied van hotels en de plaats van een groot aantal goede zandstranden die zijn volgepakt met toeristen die op hun ligbedden onder hun parasols liggen. Het noordelijke gedeelte van het eiland Kos is vrij vlak en daarom is het een populair stuk om in rond te fietsen (zoals ik dus ook heb gedaan).

Kos Kos Kos Kos Kos
Kos Kos Kos Kos Kos
KOS STAD, KARDAMENA & ANDERE DORPEN OP HET EILAND KOS - STRANDEN & NATURISTENSTRANDEN OP KOS

Het eiland Kos is een populaire bestemming en het eiland heeft een internationaal vliegveld, dus het kan er behoorlijk druk worden. Kos heeft de combinatie van aardig wat bezienswaardigheden, makkelijke bereikbaarheid zowel per vliegtuig als per boot en goede stranden. De drukte zorgt er dan ook voor dat veel van de stranden textiel-stranden zijn, en dan vooral in het hoogseizoen van juli en augustus. Toch zijn er wel wat mogelijkheden voor naturisten om een strand te vinden. Die mogelijkheden zijn buiten het hoogseizoen wel wat groter omdat sommige stranden vrij groot zijn en sommige andere weer wat meer afgelegen. Er is zelfs een soort van officiŽel naturistenstrand (Tropical of Natural Beach vlakbij Kardemena). Ook een groot gebied in de buurt van het dorp Tigaki, voor en bij het Alykes meer, is een soort van officieel naaktstrand, waar al jaren lang naturisten komen.

Rond de hoofdstad van het eiland, Kos Stad, liggen diverse stranden zoals Lambi Beach in het noorden, en Psalidi, Agios Fokas en Therme Beach ten zuid / zuidoosten. Theodorou Beach is het grote zandstrand van Kos Stad zelf. Het ligt ten noorden van de haven. Het spreekt voor zich dat dit een druk strand is waar je parasols en strandbedjes kunt huren. Er zijn allerlei voorzieningen, inclusief de mogelijkheid tot watersporten. Ten zuiden van de nieuwe haven van Kos Stad zijn een aantal zandstrandjes waar je parasols en strandbedjes kunt huren. Dit stuk heet Agios Gabrill Beach.

Lambi Beach ligt op een paar kilometer afstand ten noorden van de hoofdstad en kan eventueel te voet worden bereikt. Het is een lang geŲrganizeerd zandstrand met allerlei toeristen-faciliteiten, restaurants en accommodaties, en de nodige strandbedjes en parasols. De zee is er ondiep en het is er veilig voor kinderen. Sommige stukken van het strand worden buiten het hoogseizoen gebruikt door naturisten.

Op drie kilometer afstand naar het zuiden ligt het lange zandstrand van Psalidi, waar diverse luxe hotels staan. Ook bij Psalidi Beach zijn veel voorzieningen en je vindt er veel restaurants en accommodaties en je kunt er parasols en strandbedjes huren. Ook hier is er de mogelijkheid om watersporten te beoefenen. Je kunt vanuit Kos Stad naar Psalidi Beach wandelen, maar er is ook een regelmatige busverbinding met de hoofdstad.

Voor veel meer informatie over de stranden en naturistenstranden op Kos kijk op mijn speciale pagina voor de stranden - klik hier.

Kos Asclepeion Kos Asclepeion Kos Asclepeion Kos vesting Antimacheia Kos vesting Antimacheia
Kos town castle, Kos stad kasteel Kos town castle, Kos stad kasteel Hippocatres tree, Plataan van Hipppocrates Hippocatres tree, Plataan van Hipppocrates Hippocatres tree, Plataan van Hipppocrates
DE GESCHIEDENIS VAN HET EILAND KOS

Het eiland werd oorspronkelijk door KariŽrs gekoloniseerd. De DoriŽrs namen het eiland in de elfde eeuw voor Christus in. Later trad het eiland toe tot de Delische Bond. De Perzen werden er twee maal verdreven. In 366 voor Christus werd de stad Kos gesticht. In de oudheid was Kos beroemd vanwege zijn Asklepieion. Het Asklepieon is een van de grootste heiligdommen in Griekenland. Het is gelegen op een heuvel op 4 km ten westen van Kos Stad en was het toonaangevende medische heiligdom in de Griekse wereld. Het was gewijd aan de zoon van Apollo, Askleios - God van Genezing, gesymboliseerd door een slang die rondom een staf heenkronkelt, en trok veel pelgrims. Het Asklepieion was een meesterwerk in de Hellenistische architectuur en het werd een architectonisch en cultureel centrum. Hippocrates (460-357 voor Christus), die bekend staat als "De Vader van de Geneeskunde" is hier geboren en had zijn school hier.

Kos is groot vergeleken met de meeste andere Griekse eilanden. Het is 45 kilometer lang. En hoewel Kos een belangrijk centrum was in de oude tijden, het was nooit echt groot genoeg om een belangrijke macht op zich te zijn. Het deed beroep op andere krachten om zich te beschermen, zoals Egypte, Rome en Rhodos.

VAKANTIES, REIZEN EN VLIEGTICKETS NAAR KOS - AUTOVERHUUR OP KOS
Griekenland reizen

Het eiland Kos in Griekenland heeft ook een internationale luchthaven met regelmatige vluchten vanuit verschillende landen tijdens het toeristenseizoen.

Voor reizen inclusief hotel of appartement of voor losse vliegtickets naar Kos kun je kijken bij
- ElmarReizen.nl - Sunweb zonvakanties - Eilandhoppen op maat - Go Mundo - GOGO Griekenland
- Suntip Griekenland - Corendon.com

VOOR ALLE HOTELS, APARTEMENTEN EN STUDIO'S OP HET EILAND KOS IN GRIEKENLAND - KLIK HIER.

AUTOVERHUUR OP KOS - HUUR EEN AUTO OP KOS IN GRIEKENLAND

autoverhuur in Griekenland Een auto huren in Griekenland doe je gemakkelijk bij Cheapcars.nl. Zij vergelijken alle aanbieders, zoals Hertz, Europcar, Budgetcar, Avis en Auto Union en geven een lijst van auto's en prijzen waar je uit kunt kiezen.

Je kunt eventueel binnen 7 dagen na je boeking kosteloos annuleren en je kunt je boeking kosteloos wijzigen. Auto's worden gebracht (en moeten worden terug gebracht) met een volle tank. Onbeperkt aantal kilometers.

veerboten Karpathos Vanaf Kos zijn er regelmatig veerboten (zowel gewone als zogenaamde "superfast ferries") naar de stad Pireaus op het vasteland en naar eilanden in de omgeving, zoals Leros, Patmos, Rhodos en diverse andere eilanden in de Dodecanese groep.

Je kunt de tijden en de prijzen checken en als je wilt van tevoren een ticket boeken op de site van Ferries in Greece. Vooral als je een superfast ferry wilt boeken in het hoogseizoen is dat misschien verstandig.

Fig, vijg, Kos Figtree, vijgenboom, Kos Tigaki, Kos Zia, Kos Zia, Kos
Zia, Kos Tigaki, Kos Tigaki, Kos Palio Pyli, Kos Palio Pyli, Kos
HET EILAND KOS VOLGENS ELLEN

Ik ga al jaren naar Samos waar ik mijn hart aan verloren heb. Ik heb mezelf deze zomer eindelijk overgehaald om ook de andere eilanden te bezoeken. We zijn naar Kos (Tigaki) geweest. Leuk, maar te toeristisch voor mij en bovendien miste ik het authentiek Griekse. Het strand van Tigaki was niks voor mij, te druk. Wel zand, zeewier, lang ondiep, eetgelegenheid op het strand, mensen die donuts rondbrengen, Chinese masseurs die rondlopen.

Ik hou ook meer van de typische Griekse taverna's in een rustig dorpje waar het eten met gevoel wordt bereid. Opgravingen e.d. wil ik ook zeker bekijken. Op Kos was dat dan wel weer prima, die opgravingen. Maar helaas had ik niet vaak het gevoel dat er nog echt een sfeer hing. Dat had ik alleen bij de verlaten Byzantijnse stad in Agio Pyli en het Asclepeion. Daar kreeg je echt een bepaald mystiek gevoel over je heen en kon je je voorstellen hoe de mensen daar geleefd hebben.

Kos Town escavations, opgravingen in Kos Stad Kos Town escavations, opgravingen in Kos Stad Kos Town escavations, opgravingen in Kos Stad Kos Town escavations, opgravingen in Kos Stad Odeon

© Hans Huisman, Carla de Goede, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional