Kos
De Griekse eilanden Kos HOME Kos Hotels Kos Stranden
Kos Kos Kos Kos Kos
Kos Kos Kos Kos Kos
KOS STAD, KARDAMENA & ANDERE DORPEN OP HET EILAND KOS - STRANDEN & NATURISTENSTRANDEN OP KOS

Het eiland Kos is een populaire bestemming en het eiland heeft een internationaal vliegveld, dus het kan er behoorlijk druk worden. Kos heeft de combinatie van aardig wat bezienswaardigheden, makkelijke bereikbaarheid zowel per vliegtuig als per boot en goede stranden. De drukte zorgt er dan ook voor dat veel van de stranden textiel-stranden zijn, en dan vooral in het hoogseizoen van juli en augustus. Toch zijn er wel wat mogelijkheden voor naturisten om een strand te vinden. Die mogelijkheden zijn buiten het hoogseizoen wel wat groter omdat sommige stranden vrij groot zijn en sommige andere weer wat meer afgelegen. Er is zelfs een soort van officiëel naturistenstrand (Tropical of Natural Beach vlakbij Kardemena). Ook een groot gebied in de buurt van het dorp Tigaki, voor en bij het Alykes meer, is een soort van officieel naaktstrand, waar al jaren lang naturisten komen.

Kos beaches, Kos stranden Rond de hoofdstad van het eiland, Kos Stad, liggen diverse stranden zoals Lambi Beach in het noorden, en Psalidi, Agios Fokas en Therme Beach ten zuid / zuidoosten. Theodorou Beach is het grote zandstrand van Kos Stad zelf. Het ligt ten noorden van de haven. Het spreekt voor zich dat dit een druk strand is waar je parasols en strandbedjes kunt huren. Er zijn allerlei voorzieningen, inclusief de mogelijkheid tot watersporten. Ten zuiden van de nieuwe haven van Kos Stad zijn een aantal zandstrandjes waar je parasols en strandbedjes kunt huren. Dit stuk heet Agios Gabrill Beach.

Lambi Beach ligt op een paar kilometer afstand ten noorden van de hoofdstad en kan eventueel te voet worden bereikt. Het is een lang geörganizeerd zandstrand met allerlei toeristen-faciliteiten, restaurants en accommodaties, en de nodige strandbedjes en parasols. De zee is er ondiep en het is er veilig voor kinderen. Sommige stukken van het strand worden buiten het hoogseizoen gebruikt door naturisten.

Op drie kilometer afstand naar het zuiden ligt het lange zandstrand van Psalidi, waar diverse luxe hotels staan. Ook bij Psalidi Beach zijn veel voorzieningen en je vindt er veel restaurants en accommodaties en je kunt er parasols en strandbedjes huren. Ook hier is er de mogelijkheid om watersporten te beoefenen. Je kunt vanuit Kos Stad naar Psalidi Beach wandelen, maar er is ook een regelmatige busverbinding met de hoofdstad.

Agios Fokas Beach ligt op 8 kilometer ten zuiden van Kos Stad. Het is een lang strand met op sommige stukken zand en op andere stukken zwart zand en kiezels. Agios Fokas is net als alle andere stranden in de buurt van Kos Stad een geörganizeerd strand waar je op het grootste gedeelte van het strand strandbedjes en parasols kunt huren. Op een klein gedeelte van het strand aan de linker kant staan geen strandbedjes van dit stuk wordt gebruik gemaakt van de naturisten.

Thermes Beach of Embros Therme Beach ligt op ongeveer 13 kilometer ten zuiden van Kos Stad. Het is een mooi kiezel / zandstrand dat is omgeven door hoge kliffen. Voor het strand ligt een soort ronde poel die wordt omgeven door rotsblokken. Het geheel is kunstmatig aangelegd. Hier komt door vulkanische aktiviteit warm water (40 ŕ 50 graden) uit de rotsen zetten dat zich vermengd met het koudere zeewater. De geur is zwavelachtig. Deze bron trekt veel bezoekers en hij zou geneeskrachtige eigenschappen hebben. Bij het strand is een taverna. Vanuit Kos Stad is er een busverbinding met het strand van Thermes.

Tigaki of Tingaki Beach is een van de mooiste stranden van Kos. Het zandstrand van Tigaki ligt op ongeveer 11 kilometer ten noorwesten van de hoofdstad Kos Stad, en heeft een lengte van 10 kilometer. Vanaf Tigaki vertrekken er in het hoogseizoen excursiebootjes naar het tegenover gelegen eiland Pserimos.

Het strand van Tigaki wordt eigenlijk al heel lang gezien als een gedeeltelijk naturistenstrand (niet op het geörganizeerde gedeelte met de strandbedjes, maar daarbuiten). Sinds 2002 is het gebied bij en voorbij het zoutmeer (dat Alykes heet) zelfs tot officieel naturistenstrand benoemd. Het strand is bovendien zo groot dat het nooit druk aan zal voelen. De zee loopt er langzaam af en er zijn watersportmogelijkheden. Het meer van Alykes is een beschermd moerassig gebied, waar vogels broeden en waar trekvogels zoals flamingo's overwinteren. Tussen Tigaki en Marmari is de Agion Anargiron kerk met zijn witte vierkante toren en rode dak.

Kos beaches, Kos stranden Het dorp Kardamena is ook een van de belangrijkste toeristische resorts van het eiland Kos, en zet Kos Stad bijna in de schaduw met het aantal disco's, taverna's en hotels. Kardamena is vooral een nieuw gebouwde plaats met geen historische centrum en bestaat voornamelijk uit hotels. Het dorp heeft een overvol strand en een haven met excursie boten. Op een afstand van 3 kilometer ten westen van Kardamena ligt Tropical of Natural Beach, het enige officiële naturistenstrand van het eiland Kos. Er zijn strandbedjes en parasols te huur en er in een Beach Bar, waar je drankjes en broodjes kunt halen. Het is een klein strand en het water is er ondiep en helder. Als je nog verder west gaat richting Kefalos kom je nog meer afslagen tegen die naar verschillende stranden leiden.

Porto Bello Beach, dat ten westen van Kardamena ligt is een groot geörganizeerd zandstrand dat is vernoemd naar Het Porto Bello Hotel dat bij het strand is gelegen. Bij het strand zijn nog een aantal andere accommodaties. Eigenlijk is het een dorp dat speciaal voor toeristen rond dit strand is gebouwd. Hetzelfde geldt voor Mitsis Norida Beach. Ook dit strand is vernoemd naar een heel groot complex, het Mitsis Norida Hotel. Mitsis Norida Beach is net als Porto Bello een lang zandstrand waar je strandbedjes en parasols kunt huren. Blue Lagoon Beach, dat ten zuiden van het vliegveld van Kos ligt, is vernoemd naar het Blue Lagoon Village Hotel dat bij het strand is neergezet (of is het precies omgedraaid, ik weet het niet).

Mastichari is het grootste dorp aan de noordkust. Het heeft een goed zandstrand en er is een beetje meer rust dan in Kardamena. Het beste strand ligt in ten westen van het centrum van het dorp en de meeste grote hotels zijn aan de oostelijke kant gelegen. Een ander klein dorp aan de noordkust, Tigaki, is een populair alternatief voor de stranden van Kos Stad. Het is een zeer groot strand en populair bij de windsurfers. Ook op het grote strand van Mastichari is een gedeelte waar naturisten zijn te vinden (in het midden, tussen het dorp en het grote hotel aan het einde van het strand).

Ten noordoosten van Mastichari liggen Nea Alikamassos, Troulos, Bravo en Marmari Beach. Nea Alikamassos is het eerste strand aan de oostzijde van Tigaki. Het is een 3 kilometer lang zandstrand met faciliteiten. Het lange brede strand van Troulos is het windsurfcentrum van het eiland. Bij het lange zandstrand Bravo Beach kun je strandbedden en parasols huren en er is een restaurant. Ten westen van Mastichari liggen Agios Ioannis Beach en Lakos Beach. Agios Ioannis Beach is vernoemd naar een oude christelijke basiliek die vlakbij het strand staat. Het is een lang en op sommige stukken vrij smal zandstrand met kliffen er omheen. Lakos Beach is ook een lang en smal strand. Op de stranden van Lakos en Agios Ioannis kan wat zeewier liggen. Ook Marmari Beach wil nog wel eens in de wind liggen. Het zandstrand, dat aan de westzijde van Lake Alyki ligt, is een geörganizeerd strand met strandbedjes en parasols. In de omgeving van het strand zijn diverse restaurants en accommodaties te vinden.

Kos beaches, Kos stranden De meer aantrekkelijke bestemmingen op Kos zijn moeilijker te bereiken. De beste stranden zijn gelegen in de buurt van het dorp Kefalos, 45 km van Kos Stad af. Kefalos is de oude hoofdstad van Kos. Dit deel van het Kos is het meest vruchtbaar en stiller dan de rest van het eiland. Het gebied is relatief onbedorven. Het grootste strand kan worden gevonden in Kamari (in het zuiden). Naast een groot zandstrand zijn er ook resten van een antieke agora (markt) uit de oudheid in dit dorp. Dichtbijgelegen Agios Stefanos Beach is de site van een vroege basiliek en het dorp heeft een goed strand. Voor het dorp in de zee ligt het eilandje van Agios Nikolaos met zijn kapel. Naar het oosten zijn nog een paar andere stranden, die per boot kunnen worden bereikt of via de bus die stopt langs de hoofdweg: Paradijs, Sunny en Magic Beach.

Magic Beach (ook wel Polemi of Exotic Beach genoemd) is het meest oostelijke strand in dit gebied, en het eerste strand dat je tegenkomt als je van het vliegveld naar Kefalos rijdt. Het grote zandstrand wordt aangegeven met een bord. Magic Beach is een gedeeltelijk geörganizeerd strand met strandbedjes en parasols, waar ook plek is voor naturisten. Een groot deel van Magic Beach heeft geen strandbedjes of voorzieningen, en het strand is en onofficiëel naturistenstrand. Het aantal nudisten is tijdens het hoogeseizoen wel minder (vooral in augustus).

Verderop verandert het strand van naam naar Psilos Gremos of Sunny Beach, dat via een aparte afslag vanaf de weg te bereiken zijn, maar eigenlijk is het dus gewoon dezelfde strook zand. Bij Sunny Beach is een taverna, maar zie zit een stukje hogerop op zo'n 200 meter van het strand. Ook op dit strand is ruimte voor naturisme. Verdere faciliteiten dan de strand-taverna zijn er niet. Ook hier is het strand goed. Het is een breed zandstrand en het is er makkelijk de zee in gaan.

Achter Sunny Beach liggen Markos Beach en Paradise Beach, met ook elk een eigen afslag vanaf de weg. Op Markos Beach zijn weer strandbedjes en parasols te huur en er zit een taverna met dezelfde naam als het strand. Op Markos beach is soms diskreet naturisme mogelijk. Ook Paradise Beach is een geörganizeerd strand met ligbedjes. Hier kwamen vroeger ook naturisten, maar die tijd is nu afgelopen. Een bijzonder fenomeen is een stuk zee bij dit strand waar luchtbelletjes uit de bodem komen zetten, die veroorzaakt worden door de nabijgelegen vulkaan op het eiland Nysiros. Het gebied ligt even uit de kust links van het watersport terrein, ter hoogte van een zwarte boei die op ongeveer 200 meter uit de kust ligt. Als je daar naartoe zwemt kom je op een gegeven moment in een soort bubbelbad terecht. Om deze reden wordt het strand soms ook wel Bubble Beach genoemd.

Het volgende strand heet Camel Beach. Het strand wordt ook met een bord aangegeven vanaf de weg. De weg erheen is iets moeilijker. Camel Beach ligt in zijn eigen inham en bestaat uit zand en wat kiezels. Er zijn strandbedjes en parasols te huur. Aan de rechterkant van Camel Beach kun je door over wat rotsen te klimmen of door de zee te waden bij een ander klein strand komen waar buiten het hoogseizoen ook een mogelijkheid is voor naturisme. De volgende twee stranden, Agios Stefanos Beach en Kefalos of Kamari Beach zijn zandstranden waar geen nudisme is toegestaan. Ze liggen ook te dicht bij de bebouwing.

Kos beaches, Kos stranden Helemaal in het westen van Kos ligt Sunset Beach, Wave Beach of Agios Theologos Beach. Het ligt op 7 kilometer ten zuidwesten van Kefalos. Je moet door Kefalos heenrijden en na de begraafplaats linksaf slaan om er te komen. Daarna rijd je door een vrij ruig terrein. Het strand is vernoemd naar het kerkje van Agios Theologos dat erbij staat en wat overigens niet vreselijk bijzonder is. Bij het strand van Agios Theologos zijn taverna's, maar omdat het toch wat meer afgelegen is, is hier ruimte voor naturisten.

Je kunt als je deze weg neemt ook de afslag naar links pakken naar Agios Ioannis, en zo op Cavo Paradiso Beach uitkomen, dat helemaal in het zuidwesten van het eiland ligt. Net voor het klooster is er een afslag met een FKK-bordje dat je naar dit naturistenstrand brengt. De weg wordt op dit punt wel een stuk slechter. Bij Cavo Paradiso Beach is een taverna en je kunt er strandbedjes en parasols huren. Als je de bij de afslag naar rechts gaat in plaats van naar links en naar het noorden rijdt, kom je uit bij Kata Beach. Het kan worden bereikt via een onverharde weg. Kata Beach is een lang en ongeorganiseerde zandstrand met enkele kliffen eromheen. Op Kata Beach vind je ook naturisten. Het strand wil nog wel eens in de wind liggen, maar het is er makkelijk de zee ingaan, want het is er ondiep en de bodem bestaat uit zand.

Sikofa Beach en Dafni Beach liggen meer aan de noordwestkant van het eiland en om deze stranden te bereiken moet je vanaf Kefalos in noordelijke richting rijden. De weg splitst zich op naar de verschillende stranden. Ook Limnionas of Limionas Beach ligt in het noordwesten van het eiland op ongeveer 5 kilometer afstand van Kefalos. Het ligt in een baai met vissersbootjes erin en het is een rustig en verlaten zandstrand. Toch zijn hier in het hoogseizoen ook strandbedjes en parasols te huur.


© Hans Huisman, Gavdian, bennits, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional