Kimolos
De Griekse Eilanden Kimolos HOME Kimolos Hotels Kimolos Veerboten Het eiland Polyaigos
Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos
Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos
HET EILAND KIMOLOS IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND - RUSTIG EN ONBEDORVEN
Kimolos map English

Het kleine eiland Kimolos is een goede bestemming voor degenen die willen ontsnappen aan de drukte en de commercie die op sommige andere eilanden heerst. Kimolos is vernoemd naar de kalk of "kimolia" die hier werd gedolven en waar porselein van werd gemaakt. Aan de noordoost kant van het eiland is het landschap dan ook aangetast door de mijnbouw. Vanaf de zee bij aankomst met de veerboot geeft dit echter een verkeerde indruk van het eiland, want de zuidkust is zeer gemoedelijk en daar zijn een aantal mooie zandstranden (Aliki, Kambana en het naturistenstrand Ellinika). De bevolking van het eiland is bijzonder gastvrij. Hier wonen ook de afstammelingen van piraten, met pikzwart, golvend haar en lichtblauwe ogen.

Toeristen die een rustige vakantie zoeken op een traditioneel eiland zijn in Kimolos op het juiste adres. Tijdens het hoogseizoen is het ook mogelijk om vanaf nabijgelegen eilanden als Sifnos en Milos een dagtochtje te maken naar Kimolos. Vanaf het dorp Pollonia op Milos (dat op bijna alle plattegronden van Milos en alle literatuur abusievelijk als "Apollonia" wordt aangegeven) duurt een tochtje met de kaik maar 30 minuten. Alle veerboten leggen aan in de haven die Psathi heet, die aan de oostkust van het eiland Kimolos is gelegen. In Psathi zijn een aantal taverna's te vinden en er is een kiezelstrand. Het maakt een rustige indruk. Even verderop in een inham ligt Goupa, waar een mooier strand is met ook een paar taverna's. Achter het dorp Psathi beginnen de heuvels waar hier en daar een windmolen op staat.

De Chora of hoofdstad ligt op ongeveer anderhalve kilometer afstand op voet van de berg Xaplovouni, achter de haven. Het is een gemakkelijke wandeling (openbaar vervoer is er niet op het eiland, maar in het hoogseizoen is er wel een minibus tussen Psathi en Chora en naar enkele stranden). De Chora zelf is vrij onbedorven en authentiek en komt inclusief een (twintigste eeuwse) kathedraal. In het dorp is ook een zogenaamde kastro (een aantal huizen die als een soort vesting zijn neergezet ter bescherming tegen de aanvallen van piraten). Deze kastro is meer dan vier eeuwen oud en er rondom heen is het dorp verder uitgebreid tot zijn huidige omvang. Soortgelijke "kastro's" zijn ook te vinden op de eilanden Antiparos en Folegandros, maar de kastro op Kimolos wordt beschouwd als de mooiste. In latere tijden zijn er extra openingen in de muur gemaakt. Op een van de toegangspoorten staat de datum: 1556. Sommige stukken die in de gebouwen zijn gebruikt komen van een nog ouder gebouw af, namelijk een versterking uit de dertiende eeuw. Veel van deze kastro is nog ongerestaureerd en bevindt zich in originele staat, terwijl de kastro's van Antiparos en Folegandros grotendeels zijn opgeknapt.

Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos
Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos

Het dorp bestaat voornamelijk uit straten met woonhuizen met hier en daar een pleintje. De huisjes zijn in Cycladische kubus-stijl gebouwd en wit geverfd en er zijn opvallend veel bloemen. De straten zijn veelal bestraat met kinderkopjes / keitjes. Over het dorp verspreid zijn een aantal winkeltjes. Deze zijn nog niet echt op het toerisme ingesteld en de voorraad aan spullen en de keuze is beperkt. Er zijn ook een aantal mooie kerken, zoals de de Evangelistia, die stamt uit 1608. Deze staat net buiten de kastro aan de noordzijde. Verder zijn er de Taxiarhis (1670) en de Chrisostomos kerk (1680). In Chora is ook een klein Archeologisch Museum. De uitzichten vanaf de Chora over het eiland en de zee zijn prachtig. Chora werd gebouwd als een labyrinth om de piraten te verwarren. Er is ook een archeologisch museum met voornamelijk vondsten uit de gezonken stad Ellienika.

Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos
Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos

De rest van het eiland is erg rustig, alhoewel er wel onlangs een asfaltweg is aangelegd tussen Chora en het noordelijk gelegen dorpje Prassa en het zuidelijk gelegen badplaatsje Aliki, waar ook een medicinale zwavelbron is. Andere bezienswaardigheden zijn een toren en een vervallen Venetiaans kasteel die op de hoogste berg van het eiland staan op 355 meter hoogte en die vanaf Chora gemakkelijk te voet zijn te bereiken (Paliokastro, gebouwd door Marco Sanudo). Een andere bezienswaardigheid zijn de restanten van de antieke hoofdstad die aan de westkant bij Ellinika Beach zijn gelegen en die gedeeltelijk in de zee liggen tussen Kimolos en het tegenover gelegen eilandje Agios Andreas.

Kimolos, Ellinika Beach Kimolos, Ellinika Beach Kimolos, Ellinika Beach Kimolos, Ellinika Beach Kimolos, Ellinika Beach
Kimolos, Ellinika Beach Kimolos, Ellinika Beach Kimolos, Ellinika Beach Kimolos, Ellinika Beach Kimolos, Ellinika Beach

Het eiland Kimolos vormde ooit een geheel met het eiland Milos maar werd daar van afgescheiden tijdens een aardbeving. De stad Ellinika zonk de zee in en tijdens archeologische opgravingen zijn de restanten uit de achtste eeuw gevonden op de plek waar de stad ooit heeft gelegen. Het strand van Ellinika is te voet vanaf de haven Psathi in ongeveer 60 minuten te bereiken. Ook is dit rustige strand min of meer een soort van officieel naturistenstrand. Bij Kambana Beach zijn ten slotte de restanten van een aantal Mykeense tombes te vinden. Verder zijn er over het eiland verspreid nog diverse oude kerken uit de zestiende eeuw te ontdekken.

Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos
Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos
ALGEMENE INFORMATIE OVER HET EILAND KIMOLOS IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND

Kimolos is een eiland dat behoort tot de Cycladen, een Griekse eilandengroep die zich in de Egeïsche Zee bevindt, ten oosten van de Peloponnesos en ten noorden van Kreta. Kimolos ligt in de zogenaamde "westelijke Cycladen". Kimolos ligt net ten noordoosten van het eiland Milos en ten zuidwesten van het eiland Sifnos. Met een oppervlakte van 38 km² is het een klein bergachtig eiland. Het is ook een vrij droog eiland met hier en daar een groene vlakte waar landbouw plaatsvindt. Omdat het eiland vulkanisch van oorsprong is heeft het vruchtbare grond. Ook telt het eiland veel natuurlijke grotten, zoals de Vromolimni grot ten noordoosten van Chora, die te te voet is te bereiken. Veel van de grotten op Kimolos werden vroeger door de piraten als schuilplaats gebruikt. In het jaar 2000 had het eiland een inwoneraantal van ca. 800.

Kimolos, Psathi Kimolos, Psathi Kimolos, Psathi Kimolos, Psathi Kimolos, Psathi
Kimolos, Klima beach Kimolos, Klima beach Kimolos, Klima beach Kimolos, Klima beach Kimolos, Aliki beach

De haven van Psathi ligt in het zuidoosten van het eiland, niet ver van de belangrijkste plaats Kimolos (Chora), waar ook 90% van de bevolking woont. Het is een eiland waar het toerisme minder uitgebreid is dan op andere eilanden. Het eiland heeft kleine rustieke zandstranden: Prassa en Psathi. Ten zuiden en oosten van Kimolos liggen drie kleinere, onbewoonde eilanden: Agios Giorgos, Agios Efthathios en het grotere, mooie Poliegos. In het Kimolos-Poliegos gebied komt de zeldzame en beschermde monniksrob voor.

De meeste bewoners van het eiland leven nog steeds van de landbouw of veeteelt, sommige zijn vissers en er zijn een flink aantal mensen die in de nog steeds bestaande mijnbouw werken (zowel op Kimolos als in het nabijgelegen eiland Milos). Stukje bij beetje worden veel oude huizen op Kimolos met het oog op het opkomende toerisme gerestaureerd. Bijna alle stranden van Kimolos liggen aan de zuidkust / zuidoostkust waar ze tevens beschermd liggen tegen de wind. De meeste zijn gemakkelijk te voet vanuit Psathi te bereiken. Vaak heeft het zand een witte of een rode kleur. Aliki, Bonatsa en Kalamitsi zijn grote stranden met goudkleurig zand. In het noordoosten, vlakbij een mijn, ligt het grote strand van Prassa. Verder zijn er in het zuiden en oosten de stranden van Agios Georgios, met zijn witte zand, en de stranden van Livadaki, Klima, Rema en Psathi (de haven). Er zijn ook wat stranden in het noorden en westen van Kimolos, zoals Soufi en Monastiria in het noorden en Ormos of Athinia en Kastro in het westen. Als je over het eiland gaat wandelen wordt wel aanbevolen om op de wandelpaden te blijven en niet door het dichte struikgewas te gaan lopen want er zijn nogal wat slangen op het eiland, waaronder een giftige adder. Mocht je hierdoor worden gebeten dan is een tegengif noodzakelijk. Op Kimolos zijn behalve de monniksrob nog meer bijzondere diersoorten te vinden, zoals een goudkleurige uil, een zee-raaf en een zeldzaam soort havik. Veel accommodatie / hotels zijn er niet op Kimolos. De meeste hotels tref je aan in de Chora.

Polyaigos Polyaigos Polyaigos Polyaigos Polyaigos
Polyaigos Polyaigos Polyaigos Polyaigos Polyaigos
HET EILAND POLYAGOS OF POLYAIGOS IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND

Naast het eiland Kimolos ligt het 18 km2 grote onbewoonde eiland Polyaigos. De naam Polyaigos betekent "vele geiten", en dit zijn dan ook de enige bewoners van het eiland. Polyaigos behoort tot de gemeente van Kimolos, waar het 2 kilometer vanaf ligt. Op het eiland zijn twee bergen (Stroggylo 330 meter hoog en Psilo Vouno 370 meter hoog). Het eiland is grotendeels eigendom van de Grieks Orthodoxe kerk die er stukken land verhuurt aan herders in Milos en Kimolos. Milos ligt op ongeveer 6 kilometer afstand. Polyaigos is een kaal eiland maar er zijn wel enkele mooie stranden, die voornamelijk in het zuiden liggen. Op Polyaigos kun je ook de beschermde en zeldzame Mediterraanse monniksrob aantreffen. Polyaigos is het grootste onbewoonde eiland van Griekenland en een van de grootste onbewoonde eilanden in de Middelandse Zee.

Ooit was het eiland Polyaigos wel bewoond, maar nu is het eiland verlaten. Een klein voormalig dorpje op het eiland is tot ruïne vervallen. Er staat nog een aan de Maagd Maria gewijde kerk die dateert uit 1622, die bij een nu verlaten klooster behoorde. Ook is er nog een vuurtoren op het eiland (deze is geautomatiseerd, dus er is geen vuurtorenwachter). De rust op het eiland heeft ervoor gezorgd dat Polyaigos nu wordt beschouwd als het best bewaarde natuurlijke eiland in de Middelandse Zee en er leven een aantal bijzondere en zeldzame dieren op het eiland, waarvan enkele hier voorkomen en bijna nergens anders (o.a. een adder, een valkensoort, diverse vogels). Het prachtige ongerepte landschap en de mooie zandstranden zijn alleen bereikbaar voor mensen met een privé boot want er zijn geen excursies naar het eiland Polyaigos.

Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos, Psathi
Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos
DE REIS - VEERBOTEN NAAR KIMOLOS
kimolos ferries Kimolos ferries

Voor verbindingen met Kimolos check de websites van Aegean Speed Lines die met een snelle ferry Piraeus (bij Athene) verbindt met het eiland Kimolos. De tocht duurt ongeveer 3 en een half uur (zie plaatje links). Ventouris Sea Lines gaat met een gewone, langzamere veerboot de westerlijke Cycladen af. Deze tocht duurt veel langer (ongeveer zes en een half uur) en er worden dan ook de eilanden Kythnos en Serifos aangedaan. Ook GA Ferries doet vanaf Piraeus het eiland Kimolos aan maar deze tocht duurt nog veel langer omdat behalve dat er meer eilanden worden aangedaan deze veerboot eerst van Sifnos naar Milos vaart en dan pas naar Kimolos. NEL-Lesvos Maritime verbindt Kimolos met de eilanden Syros en Paros in de centrale Cycladen. Deze maatschappij vaart de route Syros - Paros - Serifos - Sifnos - Kimolos - Milos en weer terug, maar doet op andere dagen weer veel meer eilanden aan (bijvoorbeeld Folegandros, Kea en Kythnos en door naar Pireaus / Athene). Voor de juiste en actuele vertrektijden ga naar de website van de betreffende veerbootmaatschappij. Afhankelijk van de periode waarin je reist, hoogseizoen of laagseizoen, verschilt het aantal verbindingen, verschillen de vertrektijden en dergelijke. Als je heel vroeg in het seizoen al wilt gaan kijken of er een veerboot is van A naar B dan kan het ook zijn dat de schema's nog niet zijn goedgekeurd en vrijgegeven. Kijk dan later nog eens een keer. Mocht je van tevoren een hotel hebben geboekt dan weet de eigenaar hiervan het vaak nog beter. De meeste hoteleigenaren hebben contact met de havenpolitie en zij kunnen je dan een reisadvies geven.

Je kunt de tijden en de prijzen checken en als je wilt van tevoren een ticket boeken op de site van Ferries in Greece. Vooral als je een superfast ferry wilt boeken in het hoogseizoen is dat misschien verstandig.

RESTAURANTS OP HET EILAND KIMOLOS IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND

Je zou misschien denken dat het eten op zo'n klein niet toeristisch eiland niet veel voor zal stellen, maar het tegendeel is waar. Wij hebben er echt geweldig gegeten en gezellig aan de koffie met een metaxa gehangen. Geen komkommers en tomaten en een bak nescafé, maar prachtige gerechtjes en heerlijke verse koffie.

Kimolos, Echinoussa Tavern Restaurant Kimolos, Echinoussa Tavern Restaurant Kimolos, Echinoussa Tavern Restaurant Kimolos, Echinoussa Tavern Restaurant Kimolos, Echinoussa Tavern Restaurant
Kimolos, Echinoussa Tavern Restaurant Kimolos, Echinoussa Tavern Restaurant Kimolos, Echinoussa Tavern Restaurant Kimolos, Echinoussa Tavern Restaurant Kimolos, Echinoussa Tavern Restaurant
Echinoussa Tavern Restaurant - Kimolos, Psathi

Taverna aan het strand in het haventje van Psathi, waar de veerboten ook aankomen. Het wordt gerund door Panagiotis en de kok Fotis. De bediening is uitermate vriendelijk en als de kok doorheeft dat wij net op Kimolos zijn geland, komt hij met een plattegrond van het eiland aanzetten. Het eten is origineel en werkelijk verrukkelijk. Fotis is een kok met een diploma en maakt er wat bijzonders van. Als we later op de dag in het koffie-barretje van de haven even verderop zitten te chillen blijkt dat Panagiotis stiekem voor onze koffie heeft betaald. In de avond zijn we weer terug gegaan naar ditzelfde restaurantje. Erg goed.

Ons oordeel: echt heel erg goed: een 10 uit 10.

Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos Kimolos
Het koffiebarretje in de haven - Kimolos, Psathi

Tja, valt ook eigenlijk niets op aan te merken. Lekkere zitjes, leuke muziek, heerlijke koffie, goed gevulde metaxa glazen: genieten....

Ons oordeel: erg goed: een 9 uit 10.

Kimolos, Windmill Hotel Kimolos, Windmill Hotel Kimolos, Windmill Hotel Kimolos, Windmill Hotel Kimolos, Windmill Hotel
Ontbijt in het Windmill Hotel - tussen Psathi en de Chora

Wij hebben ontbeten bij onze accommodatie (zie de hotel pagina) en we voelden ons een miljonair. De dag van tevoren konden we opgeven wat we wilden hebben. Lekkere thuisgemaakte dingetje en een waanzinnig uitzicht.

Ons oordeel: speciaal: een 9 uit 10.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional