Keros
De Griekse eilanden Keros HOME Koufonnissi
Keros Greece, Griekenland Keros Greece, Griekenland Keros Greece, Griekenland Keros Greece, Griekenland Keros Greece, Griekenland
Het eiland Keros in de Cycladen in Griekenland
English

Het 15 km2 grote Keros is een eiland dat ligt in de zogenaamde groep van de Kleine cycladen, dat onder andere ook Koufonissi, Iraklia en Schinoussa omvat. Het ligt tussen het grotere eiland Naxos (in het noorden) en Amorgos (in het zuiden) in, net onder het eiland Koufonissi, van waaruit het eiland dan ook het beste te bereiken is. Vanaf dat eiland kun je soms met een caique (traditionele houten boot) naar Keros, waar de restanten zijn te vinden van een oude Neolitische nederzetting.

Keros is een imposant klein eiland dat hoog uit de zee oprijst met als hoogste punt de 432 meter hoge berg Keros. Dit in tegenstelling tot de andere, meestal vrij platte eilanden in de groep van Kleine cycladen, die lang niet zo indrukwekkend zijn. Keros is zo goed als onbewoond, met uitzondering van een paar monikken. Het eiland wordt voornamelijk gebruikt om geiten te laten grazen.

Keros was een belangrijk centrum in de vroege Cycladische cultuur (3000 - 2000 voor Christus). Aan de westkant van het eiland zijn zo'n 100 Cycladische figuurtjes opgegraven, waaronder de beroemde harpist en fluitist, die nu in het Archelogisch Museum van Athene zijn te zien. Ook zijn er potscherven gevonden die meer dan 4000 jaar oud zijn. Vermoed wordt dat Keros ooit een bedevaartsoort was omdat alle figuurtjes die zijn gevonden bijna allemaal opzettelijk waren gebroken en bij elkaar in een put waren gegooid. Aan de noordkant van het eiland zijn nog de restanten van een middeleeuwse stad.

Het eiland Dhaskalio in de Cycladen in Griekenland

Ook op het even ten westen van Keros gelegen eilandje Dhaskalio (op 100 meter afstand) is een nederzetting gevonden uit de bronstijd. Hier is een gebouw van 16 bij 4 meter blootgelegd, dat daarmee tevens het grootste gebouw is dat uit die periode is gevonden. Er zijn hier bronzen voorwerpen zoals bijvoorbeeld bijlen opgegraven en ook weer gebroken Cycladische figuurtjes. Het grootste gedeelte van het eiland, zo'n 7000 m2 was bebouwd en daarmee was het de grootste nederzetting in de Cycladen van die periode. De opgravingen zijn pas begonnen in 2007 en er moet nog veel blootgelegd worden. Er is onder andere een gebouw gevonden waarvan men vermoedt dat hier gasten / pelgrims konden verblijven. Er werd veel marmer geļmporteerd om de gebouwen van te maken.


© Hans Huisman, Ivan Sabchev, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional