Kea
De Griekse Eilanden Kea HOME Kea Hotels Kea Stranden Kea Reizen
Kea Greece, Griekenland, © 2012 Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, © 2012 Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, © 2012 Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, © 2012 Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, © 2012 Hotel Karthea
Kea Greece, Griekenland, © 2012 Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, © 2012 Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, © 2012 Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, © 2012 Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, © 2012 Hotel Karthea
Het eiland Kea of Tzia in de Cycladen - Het eiland van de Leeuw
English

Alhoewel het eiland Kea eigenlijk heel dicht bij Athene ligt is het er toch rustig en landelijk gebleven. De laatste tijd raakt het eiland in trek bij mensen die van wandelen houden en wordt het ook een beetje door de buitenlandse toeristen ontdekt. Er zijn veel speciale genummerde paden en routes uitgezet voor wandelaars, die je naar afgelegen stranden en bezienswaardigheden leiden. In tegenstelling tot de meeste andere Cycladen eilanden is het vrij vruchtbaar en vergeleken met bijvoorbeeld het nabijgelegen eiland Kythnos is het er relatief erg groen. In de weekenden wil het er wel vaak snel drukker worden als de mensen van Athene aan de luchtvervuiling en de herrie in hun stad willen ontsnappen en dan naar Kea gaan. Veel Atheners hebben er een vakantiehuisje gekocht en echt rijke Atheners laten er vakantievilla's bouwen omdat het eiland zo makkelijk bereikbaar is en de tocht naar Kea niet erg lang duurt (vanuit Athene 2 uur).

Alle veerboten komen aan in de kleine haven Korissia (dat ook wel Livadia wordt genoemd - waarom ook niet?) dat aan de westkant van het eiland ligt in de baai van Agios Nikolaos. Het dorp is langzaam aan uitgegroeid tot het belangrijkste resort van Kea, en hier en in de Chora (het hoofdplaatsje) vind je de meeste accommodaties. In het dorp is een lang zandstrand waaraan een paar hotels zijn te vinden. Naast dit strand een eindje verderop ligt het strand van Gialiaskari met wat bomen aan de rand voor de schaduw-liefhebbers. In de 19e eeuw was het eiland een centrum voor de kolenhandel en even ten noorden van Korissia bij het dorp Kokka (vlakbij Voukari) liggen nog de bewijzen in de vorm van enkele vervallen kolen-pakhuizen zonder dak.

Ook het dorpje Voukari is in opkomst als een toeristenbestemming mede doordat er een haven is gemaakt voor plezierboten. Hier is dan ook het best beschutte deel van de baai, waar bijna nooit hoge golven zijn. Er zijn diverse hotels, restaurants en uitgaansgelegenheden en dit is het dorp op Kea met het meeste nachtleven. Nog een stukje noordelijker dan Vourkari, in de baai van Agios Nikolaos, liggen de restanten van een Minoļsch paleis en een Minoļsche stad. Er zijn funderingen van de dikke stads-muren, restanten van een aantal huizen (kompleet met kelders en water-afvoer) en straten met bankjes. Op de site staat een witte kerk met een rood dak, de Agia Irini (Heilige Vrede) waar de opgraving naar is vernoemd. Kea was ooit een belangrijk eiland en een van de plekken waar de Griekse beschaving is begonnen. Vanuit Korissia gaan er bussen naar Voukari en naar het hoofdstadje Chora (of Ioulis zoals het ook wel genoemd wordt). Het dorp Chora ligt op de heuvel achter de haven Korissia en is vanaf daar zichtbaar. De toegang tot het dorp is door een poort, want de stad was ooit ommuurd en heeft wat weg van een fort. Op de heuvel boven het stadje staan een aantal oude, vervallen windmolens. Ooit heette dit "de berg van de molens" en stonden er 26 stuks. Nu is er nog een handje vol van over. Ook is er een oud Venetiaans kasteel dat is gebouwd met behulp van de stenen van een Tempel van Apollo uit de antieke periode. Er zijn nog stukken van de Ventiaanse muur over, van verdedigingswerken en er zijn restanten van een oude Acropolis.

Kea Greece, Griekenland Kea Greece, Griekenland Kea Greece, Griekenland Kea Greece, Griekenland Kea Greece, Griekenland
Kea Greece, Griekenland Kea Greece, Griekenland Kea Greece, Griekenland Kea Greece, Griekenland Kea Greece, Griekenland

In Chora staan kleine oude huisjes en de straten zijn er te smal voor het hedendaagse verkeer. In het dorp is een Archeologisch Museum waar de vondsten van het eiland worden tentoongesteld. Chora is nog onbedorven in vergelijking met sommige andere dorpen omdat hier alleen maar huisjes mogen worden gerestaureerd en geen nieuwe mogen worden neergezet. Bovendien moeten alle auto's aan de rand van het dorp worden neergezet omdat de straten te smal zijn om er doorheen te rijden. Bovendien bestaan de meeste straten uit trappetjes omdat het dorp op een heuvel ligt. In het dorp zijn diverse pleinen met restaurants en café's. Vlakbij Chora ligt de beroemde "Leeuw van Kea": een groot beeld van een leeuw, gemaakt van graniet, dat stamt uit de 6e eeuw voor Christus. Hij ligt op een heuvel tussen de olijfbomen en is 6 meter lang. Deze leeuw is de grote toeristische attraktie van het eiland en waarschijnlijk het meest gefotografeerde objekt op Kea. Rondom de leeuw en rondom het dorp Chora liggen diverse waterbronnen met goed drinkwater. Dit is waarschijnlijk de reden waarom hier in dit gebied de oude stad is gebouwd en de Chora er nu nog staat.

De rest van Kea is vooral ongerept en landelijk met hier en daar een klein dorpje. Aardig is het kustplaatsje Pisses dat in een vruchtbare en groene vallei ligt in het zuidwesten van het eiland. Er is een mooi zandstrand bij het dorp. Met het openbaar vervoer is het niet zo makkelijk te bereiken. Vanuit Korissia gaat er slechts 1 keer per dag een bus naartoe. In het noorden ligt het badplaatsje Otzias waar wat vaker een bus heengaat, maar hier staan erg veel vakantiehuizen en het is er minder authentiek. In Koundouros, vlak onder Pisses komt af en toe een hydrofoil (snelle kleine boot) aan die op weg zijn naar Korissia. Interessant voor wandelaars is de route van Chora naar het dorpje Flea dat in een ravijn ligt met 13 watermolens. Er zijn nog een aantal andere antieke steden te vinden op Kea, naast het al eerder genoemde Agia Irini. In het zuid-oosten ligt Karthea, dat alleen met eigen vervoer is te bereiken. Op de rand van een klif liggen daar de overblijfselen van een een Ionische stad en Tempels van Apollo en Athena. Bij Agia Marina, op een zijweg van de route Korissia - Pisses, aan de westkant van het eiland staat een Hellenistische toren. Ook het Klooster van Astrianes in het noord-oosten van het eiland is een bezoek waard.

Kea Greece, Griekenland, © 2012 Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, © 2012 Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, © 2012 Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, © 2012 Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, © 2012 Hotel Karthea
Kea Greece, Griekenland, © 2012 Kea Villas Kea Greece, Griekenland, © 2012 Kea Villas Kea Greece, Griekenland, © 2012 Kea Villas Kea Greece, Griekenland, © 2012 Kea Villas Kea Greece, Griekenland, © 2012 Kea Villas
De stranden en naturistenstranden van het eiland Kea of Tzia in Griekenland

Gialiskari Beach - Dit is het populairste strand van Kea alhoewel het niet zo erg groot is. Het ligt in een baai waar de zee kalm is en er zijn parasols en ligbedden te huur. Het strand ligt op 6,5 kilometer ten zuiden van het hoofdstadje en 15 minuten lopen vanaf Voukari of Korissia, aan de noordwest kust van Kea. het is vooral geliefd bij jongeren al was het maar vanwege de soms luide muziek van de strandbar die er staat.

Otzias Beach - Dit strand ligt in het noorden van het eiland Kea en is ongeveer 700 meter lang. Aan de rand van het strand staan bomen voor schaduw en tevens zijn er een paar taverna's. Aan de oostkant van het strand ligt het dorpje. Otzias was in de antieke tijd een havenstad en er zijn nog wat overblijfselen van te zien. De paden rondom Otzias Beach zijn bij uitstek geschikt voor wandelingen. Er zijn diverse kleine kerkjes in de buurt en op een paar kilometer afstand ligt het klooster van Kastriani.

Pisses Beach - Dit strand lig aan de westkant van het eiland op 11 kilometer afstand van de hoofdstad en het wordt door velen beschouwd als het beste strand van het eiland. De wandeling erheen is erg mooi. Pisses ligt in een mooie vruchtbare vallei. Er is het een en ander aan faciliteiten bij het strand van Pisses en er zijn wat kamers te huur. Ook de camping van het eiland Kea zit hier. Een enkele keer wil er nogal eens wat wind staan op het strand (de zogenaamde "Meltemi"). Op de top van een heuvel bij Pisses liggen de restanten van de antieke stad Poiessa. Er is een acropolis, een tempel, de restanten van een fort en een kerk waarin veel antieke marmeren stenen zijn verwerkt (de Panagia Sotira). Vanaf Pisses beach zijn mooie zonsondergangen te bekijken.

Koundouros Beach - Kondouris Beach is een van de vele kleine zandstranden ten zuiden van Pisses, in het zuidwesten van het eiland Kea. Het strand ligt beschermd en uit de wind. Ter plekke zijn accommodaties te huur en er zijn een aantal taverna's. Er staat een groot hotel: het Kea Beach Hotel. Een eindje zuidelijker zijn nog een aantal aardige stranden, zoals het strand van Kampi en het meer afgelegen strand van Liparo.

Kambi Beach - Vrij rustig zand / kiezelstrand op 18 kilometer afstand van de hoofdstad gelegen en omgeven door bergen en kliffen.

Mikres en Megales Poles Beach - De stranden van Mikres en Megales Poles liggen in het zuidoosten van Kea. Je kunt er niet met de auto komen en het laatste stuk vanaf Agios Nikolaos moet je lopen. De wandeling is niet overal even makkelijk en leid je onder andere door een ravijn en langs een kerkje. Onderweg kom je ook langs de overblijfselen van de antieke stad van Karthea, met een tempel van Athena, een tempel van Apolllo, restanten van stadsmuren en een theather. Op het strand kan nogal eens wat wind staan. Het tweede strand heet Megales Poles en vanaf hier loopt er een weg naar de oude stad Ioulis. In de zee voor het strand van Megales Poles liggen nog restanten uit de antieke tijd.

Mavrambeli Beach - Dit strand ligt in het noordwesten van Kea, in de buurt van de meer populaire stranden Gialiskari en Otzias. Het ligt wat meer afgelegen en is wat moeilijker te bereiken. Daarom is het er ook veel rustiger. Het strand is bereikbaar te voet of met de motor en er zijn geen faciliteiten. Op de meeste plattegronden wordt het strand niet genoemd.

Xila Beach - Dit strand ligt in het westen van het eiland en is ongeveer 200 meter lang. Het strand ligt afgelegen en is alleen te voet of met een motor te bereiken. Op het strand zijn geen faciliteiten dus je moet je eigen water en eten meenemen.

Orches Beach - Een afgelegen strand dat eigenlijk alllen met een Jeep is te bereiken. Bij het strand zijn dan ook geen faciliteiten (d.w.z. geen taverna en dergelijke). Wel is er wat schaduw te vinden op het strand bij bomen en een paar parasols van stro.

Spathi, Sikamia en andere stranden - Er zijn nog veel meer grote en kleine stranden op Kea, waarvan vele slechts met een brommer of te voet zijn te bereiken. Spathi Beach ligt in het oosten van Kea. Het is een groot en mooi strand op 14 kilometer afstand van de hoofdstad. Hier zijn ook wat accommodaties te vinden, zoals vakantiehuisjes, en er is een café bij het strand.

Hoe kom je met de veerboot op Kea
ferries Piraeus - Kythnos

Kea is heel makkelijk te bereiken vanaf de haven Lavrio dat even ten zuidoosten van Athene ligt. Diverse maken per dag gaan er veerboten naar Kea. Check de websites van NEL-Lesvos Maritime, Goutos Lines en Karystia Shipping Co als je precies wilt weten hoe laat er een boot gaat en hoe lang die erover doet. De overtocht duurt gemiddeld ongeveer een uur en is op verschillende tijdstippen van de dag mogelijk. Voor sommige veerboten is Kea de eerste stop en die gaan vervolgens door naar bijvoorbeeld Kythnos en Syros, maar er zijn ook veerboten die alleen maar op en neer varen tussen Kea en het vasteland.

Je kunt de tijden en de prijzen checken en als je wilt van tevoren een ticket boeken op de site van Ferries in Greece. Vooral als je een superfast ferry wilt boeken in het hoogseizoen is dat misschien verstandig.

Hotels, villa's, appartementen en studio's op het eiland Kea of Tzia in Griekenland

De keuze van de accommodaties op het eiland Kea in Griekenland is (nog) vrij beperkt, maar het grootste deel ervan is van een goede kwaliteit. De laatste paar jaar nemen zowel het toerisme als het aantal aangeboden accommodaties op het eiland snel toe. Hieronder vind je een selectie van het aanbod. Er worden een aantal hotels en studio's aangeboden, maar ook wat privé villa's en huizen, en luxe resorts.

Voor alle hotels, appartementen en studio's op het eiland Kea in Griekenland - klik hier.

Hotels op Kea: Hotel Karthea - Korissia, Kea, Griekenland
Kea Greece, Griekenland, Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, Hotel Karthea
Kea Greece, Griekenland, Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, Hotel Karthea Kea Greece, Griekenland, Hotel Karthea

Hotel Karthea is gelegen aan de waterkant van Korissia in Kea, op twee-minuten lopen van Agios Georgios Beach. Het beschikt over kamers met een eigen balkon met uitzicht op het dorp of de Egeļsche Zee. De kamers van het Karthea zijn smaakvol ingericht met houten meubels en parketvloeren. Elk is een koelkast, een televisie op de kamer en gratis Wi-Fi. Alle eenheden hebben een eigen badkamer met toiletartikelen en een haardroger. Het ontbijt wordt dagelijks geserveerd in de eetkamer of in de kamers. Gasten kunnen drankjes en koffie aan de bar bestellen. Het hotel beschikt ook over een kleine bibliotheek. Aan de waterkant van Korissia zijn kleine cafes en bars. Ioulida is hoofdstad van het eiland en ligt op een heuvel op 5.5 km afstand en biedt een panoramisch uitzicht op de zee. Personeel van de 24-uurs receptie helpen u graag een auto huren. De reis naar Kea van de haven van Lavrion duurt iets meer dan een uur.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek het Hotel Karthea in Kea - klik hier.

Villa's op Kea: Kea Villas - Ioulida, Kea, Griekenland
Kea Greece, Griekenland, Kea Villas Kea Greece, Griekenland, Kea Villas Kea Greece, Griekenland, Kea Villas Kea Greece, Griekenland, Kea Villas Kea Greece, Griekenland, Kea Villas
Kea Greece, Griekenland, Kea Villas Kea Greece, Griekenland, Kea Villas Kea Greece, Griekenland, Kea Villas Kea Greece, Griekenland, Kea Villas Kea Greece, Griekenland, Kea Villas

De Kea Villas zijn gelegen op de top van Ioulida, en bieden een uniek uitzicht op de belangrijkste stad Kea's en de Egeļsche Zee. Het complex is gebouwd volgens de Cycladische bouwstijl, en beschikt over zelfstandige prive-huizen die een zwembad delen. Ze zijn elegant en worden op natuurlijke wijze gelucht, en ze zijn voorzien van plafondventilatoren. Zowel de woonkamer en de slaapkamer openen op grote gemeubileerde veranda met uitzicht op Egeļsche Zee. Wi-Fi is gratis, en villa's zijn voorzien van een lcd-tv en hi-fi systeem. Kea Villas beschikken over een moderne volledig uitgeruste keuken met ingebouwde elektrische apparaten en alle benodigde apparatuur voor thuis koken. Lokale wijn, traditionele lekkernijen en gebotteld water wachten op de gasten bij aankomst. Kea Villas liggen op 15-minuten rijden van het strand, en 5.5 km van de haven van Korissia. Het eiland Kea is gemakkelijk bereikbaar vanaf Athene, met een ongeveer een uur durende reis per ferry de haven van Lavrio. Gratis mountainbikes zijn beschikbaar, en parkeren op het terrein is gratis. Na een paar minuten lopen over de geplaveide stoepen, bereikt u het dorpsplein, waar u het Archeologisch Museum kunt bezoeken, en lokale lekkernijen kunt proeven op de markt.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek het Kea Villas in Kea - klik hier.

Hotels op Kea: United Europe Hotel - Korissia, Kea, Greece
United Europe Hotel in Kea Greece, Griekenland United Europe Hotel in Kea Greece, Griekenland United Europe Hotel in Kea Greece, Griekenland United Europe Hotel in Kea Greece, Griekenland United Europe Hotel in Kea Greece, Griekenland
United Europe Hotel in Kea Greece, Griekenland United Europe Hotel in Kea Greece, Griekenland United Europe Hotel in Kea Greece, Griekenland United Europe Hotel in Kea Greece, Griekenland United Europe Hotel in Kea Greece, Griekenland

United Europe is gelegen in Korissia, 200 meter van de zee en 400 meter van de haven. Alle kamers hebben dagelijkse service en zijn voorzien van airconditioning, TV, kitchenette of koelkast en een balkon met uitzicht op de vallei. Ioulida, de hoofdstad van het eiland ligt op slechts 6 kilometer afstand.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek het United Europe Hotel in Kea - klik hier.

Hotels op Kea: Aigis Suites - Vourkari, Kea, Greece
Kea Greece, Griekenland, Aigis Suites Kea Greece, Griekenland, Aigis Suites Kea Greece, Griekenland, Aigis Suites Kea Greece, Griekenland, Aigis Suites Kea Greece, Griekenland, Aigis Suites
Kea Greece, Griekenland, Aigis Suites Kea Greece, Griekenland, Aigis Suites Kea Greece, Griekenland, Aigis Suites Kea Greece, Griekenland, Aigis Suites Kea Greece, Griekenland, Aigis Suites

Het moderne stenen Aigis Suites is gelegen op een heuvel met uitzicht op de Egeļsche Zee en Vourkari Port. Het beschikt over een buitenzwembad / infinity zwembad met een terras, ligbedden, parasols en onbeperkt uitzicht. Deze stijlvolle en ruime suites bieden gratis draadloos internet, flatscreen satelliet-TV, DVD & CD-speler, minibar en gemeubileerde terrassen. Met minimaal decor, zijn ze voorzien van Coco-Mat kussens en matrassen. Sommige eenheden hebben een eigen zwembad, een open douche en spa-bad. Een ą la carte ontbijt wordt dagelijks bereid dat ook zelfgemaakte items en kan worden geserveerd in de privacy van uw suite. Het restaurant serveert Griekse gerechten van lokale producten. De bar heeft een verscheidenheid aan dranken en koffie waarvan kan worden genoten bij het zwembad. De faciliteiten bestaan uit een Shambhala spa, hot tub en een stoombad. Het hotel heeft een speciale balie voor informatie over de verschillende lokale bezienswaardigheden en excursies. Autohuur is op aanvraag beschikbaar tegen een extra betaling. Aigis Suites ligt op slechts 2,5 km van Korisia haven. Gratis prive parkeren is beschikbaar op het terrein.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek de Aigis Suites in Kea - klik hier.


© Hans Huisman, Hotel Karthea, United Europe Hotel, Kea Villas, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2015
Valid HTML 4.01 Transitional