Kea
De Griekse Eilanden Kea HOME Kea Hotels Kea Stranden Kea Reizen

De stranden en naturistenstranden van het eiland Kea of Tzia in Griekenland

Gialiskari Beach - Dit is het populairste strand van Kea alhoewel het niet zo erg groot is. Het ligt in een baai waar de zee kalm is en er zijn parasols en ligbedden te huur. Het strand ligt op 6,5 kilometer ten zuiden van het hoofdstadje en 15 minuten lopen vanaf Voukari of Korissia, aan de noordwest kust van Kea. het is vooral geliefd bij jongeren al was het maar vanwege de soms luide muziek van de strandbar die er staat.

Otzias Beach - Dit strand ligt in het noorden van het eiland Kea en is ongeveer 700 meter lang. Aan de rand van het strand staan bomen voor schaduw en tevens zijn er een paar taverna's. Aan de oostkant van het strand ligt het dorpje. Otzias was in de antieke tijd een havenstad en er zijn nog wat overblijfselen van te zien. De paden rondom Otzias Beach zijn bij uitstek geschikt voor wandelingen. Er zijn diverse kleine kerkjes in de buurt en op een paar kilometer afstand ligt het klooster van Kastriani.

Pisses Beach - Dit strand lig aan de westkant van het eiland op 11 kilometer afstand van de hoofdstad en het wordt door velen beschouwd als het beste strand van het eiland. De wandeling erheen is erg mooi. Pisses ligt in een mooie vruchtbare vallei. Er is het een en ander aan faciliteiten bij het strand van Pisses en er zijn wat kamers te huur. Ook de camping van het eiland Kea zit hier. Een enkele keer wil er nogal eens wat wind staan op het strand (de zogenaamde "Meltemi"). Op de top van een heuvel bij Pisses liggen de restanten van de antieke stad Poiessa. Er is een acropolis, een tempel, de restanten van een fort en een kerk waarin veel antieke marmeren stenen zijn verwerkt (de Panagia Sotira). Vanaf Pisses beach zijn mooie zonsondergangen te bekijken.

Koundouros Beach - Kondouris Beach is een van de vele kleine zandstranden ten zuiden van Pisses, in het zuidwesten van het eiland Kea. Het strand ligt beschermd en uit de wind. Ter plekke zijn accommodaties te huur en er zijn een aantal taverna's. Er staat een groot hotel: het Kea Beach Hotel. Een eindje zuidelijker zijn nog een aantal aardige stranden, zoals het strand van Kampi en het meer afgelegen strand van Liparo.

Kambi Beach - Vrij rustig zand / kiezelstrand op 18 kilometer afstand van de hoofdstad gelegen en omgeven door bergen en kliffen.

Mikres en Megales Poles Beach - De stranden van Mikres en Megales Poles liggen in het zuidoosten van Kea. Je kunt er niet met de auto komen en het laatste stuk vanaf Agios Nikolaos moet je lopen. De wandeling is niet overal even makkelijk en leid je onder andere door een ravijn en langs een kerkje. Onderweg kom je ook langs de overblijfselen van de antieke stad van Karthea, met een tempel van Athena, een tempel van Apolllo, restanten van stadsmuren en een theather. Op het strand kan nogal eens wat wind staan. Het tweede strand heet Megales Poles en vanaf hier loopt er een weg naar de oude stad Ioulis. In de zee voor het strand van Megales Poles liggen nog restanten uit de antieke tijd.

Mavrambeli Beach - Dit strand ligt in het noordwesten van Kea, in de buurt van de meer populaire stranden Gialiskari en Otzias. Het ligt wat meer afgelegen en is wat moeilijker te bereiken. Daarom is het er ook veel rustiger. Het strand is bereikbaar te voet of met de motor en er zijn geen faciliteiten. Op de meeste plattegronden wordt het strand niet genoemd.

Xila Beach - Dit strand ligt in het westen van het eiland en is ongeveer 200 meter lang. Het strand ligt afgelegen en is alleen te voet of met een motor te bereiken. Op het strand zijn geen faciliteiten dus je moet je eigen water en eten meenemen.

Orches Beach - Een afgelegen strand dat eigenlijk alllen met een Jeep is te bereiken. Bij het strand zijn dan ook geen faciliteiten (d.w.z. geen taverna en dergelijke). Wel is er wat schaduw te vinden op het strand bij bomen en een paar parasols van stro.

Spathi, Sikamia en andere stranden - Er zijn nog veel meer grote en kleine stranden op Kea, waarvan vele slechts met een brommer of te voet zijn te bereiken. Spathi Beach ligt in het oosten van Kea. Het is een groot en mooi strand op 14 kilometer afstand van de hoofdstad. Hier zijn ook wat accommodaties te vinden, zoals vakantiehuisjes, en er is een café bij het strand.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2015
Valid HTML 4.01 Transitional