Kameni islands
De Griekse eilanden Kameni Islands HOME Santorini
Kameni islands santorini Kameni islands santorini Kameni islands santorini Kameni islands santorini Kameni islands santorini
Kameni islands santorini Kameni islands santorini Kameni islands santorini Kameni islands santorini Kameni islands santorini
De Kameni eilanden in Griekenland
English

De eilandjes Nea (nieuw) Kameni en Palea (oud) Kameni zijn twee kleine eilandjes in het centrum van de caldera van het eiland Santorini in de Cyladen. Het zijn de jongste vulkanische eilandjes in Griekenland. Palea Kameni is ontstaan in 196 voor Christus en dus ongeveer 2200 jaar oud. Nea Kameni is zo'n 425 jaar oud en werd voor het eerst zichtbaar in 1711. Zowel Palea Kameni als Nea Kameni bestaan bijna helemaal uit vulkaansteen maar op het oudere Palea Kameni is ook wat grond waar planten op kunnen groeien. Op Palea Kameni grazen ook wat geiten en er lopen konijnen rond. Het hoogste punt van dit eiland is bijna 100 meter.

Het grotere eiland Nea Kameni is 127 meter hoog en heeft minder grond waarop planten kunnen groeien. Er is alleen een beetje gras en in de lente bloeien er bloemen op het eiland. Op wat konijnen en hagedissen na leven er niet veel dieren. Op Nea Kameni staat één wilde vijgenboom die de mensen liefdevol "Erinia" noemen, naar het oude Griekse woord voor wilde vijg, erineos. De haven van het eiland is ook naar de vijgenboom vernoemd en heet Erinia. In de 19e eeuw bestond het huidige Nea Kameni nog uit twee separate eilandjes. In die tijd stonden op het meest noordelijke eilandje een heleboel wilden vijgenbomen en werd het Sykia (vijgenboom) genoemd. Na de uitbarstingen van 1925 en 1926 zaten de twee eilandjes aan elkaar.

Excursieboten gaan vanaf de hoofdstad Fira en het dorp Oia op Santorini naar de beide eilanden. Op Nea Kamani kun je een wandeling maken vanaf Erinia naar de krater, die ongeveer 20 minuten wandelen verderop ligt. Het ruikt hier onaangenaam naar zwaveldampen. Bij het oudere Palea Kameni kun je zwemmen in de hete bronnen.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional