Santorini
De Griekse eilanden Santorini HOME Santorini Hotels Santorini Stranden Santorini Dorpen Restaurants Santorini Reizen
Thira, Santorini Thira, Santorini Thira, Santorini Thira, Santorini Thira, Santorini
Ammoudi in Santorini Ammoudi in Santorini Ammoudi in Santorini Ammoudi in Santorini Ammoudi in Santorini
HET EILAND SANTORINI OF THIRA IN GRIEKENLAND - DE GROOTSTE VULKAANRAND OP DE AARDE

plattegrond van Santorini English Santorini staat hoog op de verlanglijst van de Griekse eilandhoppers en veel mensen hebben me verteld dat ze het eiland Santorini heel erg leuk vonden. De spectakulaire zonsondergangen, het ongeŰvenaarde landschap, de historische plekjes en de uitzichten over de zee maken van Santorini een eiland apart. In feite zijn de meeste foto's die je op de ansichtkaarten op andere eilanden koopt gewoon gemaakt op Santorini. Omdat het zo'n populaire bestemming is kan het er ook erg druk zijn met toeristen.

Als je naar Santorini toe gaat met de veerboot dan is de tocht langs de mooie hoge kliffen met de witte stippen (dorpen) er bovenop indrukwekkend, maar de aankomst in de lelijke betonnen haven is dan weer een geheel andere ervaring. De veerboten-haven van Santorini, Athinios, vier kilometer ten zuiden van de hoofdstad Fira, is niet erg gezellig en een touristeninformatie- paradijs met veel schreeuwerige borden en mensen die hun kamers willen slijten. Het kan er druk zijn met auto's (met uitzondering van de oude delen van de dorpjes waar de straatjes nauw zijn of er trappen zijn natuurlijk), bussen en mensen, de stranden behoren niet tot de beste in de Cycladen, de hotels, de supermarkten en de restaurants op Santorini zijn duurder dan gemiddeld, maar toch blijft het eiland Santorini de mensen trekken omdat het weer andere dingen te bieden heeft.

Toch kunnen degenen die op Santorini een beetje verder kijken dan Oia, Fira en de bekendere badplaatsen als Perissa en Kamari best nog wel een totaal ander eiland vinden. Er zijn ook rustige plekken en stille stranden te vinden, mits je een auto huurt en bereid bent om af en toe een stukje te lopen. De stranden in het oosten van het eiland (Paradise, Baxedes en Kouloumpos) zijn groot en erg rustig en ook het wat meer afgelegen kiezelstrand van Mesa Pigadia of het grote strand van Vlyhada (in het zuiden) hebben hun bekoring.

Ons eerste bezoek aan Santorini in 2000:
Wij waren maar een paar dagen op het eiland in 2000 en hebben de twee belangrijkste dorpen van Santorini bekeken, Thira en Ia of Oia (waar alle ansichten worden gemaakt). Het begon in Oia rustig in de morgen, maar na een paar uur werd het steeds drukker met toeristen die een kijkje kwamen nemen. Oia is beroemd om zijn zonsondergangen. Er zijn betere uitzichten dan in Thira, en er is ook minder verkeer, in het centrum helemaal niet (vanwege de smalle straatjes en de vele trappetjes). Aan het eind van de middag als de bezoekers weer zijn vertrokken keert de rust in het dorp Oia weer terug.

Op de een of andere manier lokt het eiland Santorini heftige reakties op: sommige mensen vinden het helemaal het einde en een ander vind er niet veel aan, dus de enige manier om te zien tot welke kategorie jij behoort is door naar Santorini te gaan en er zelf een mening over te vormen.

Thira, Santorini Thira, Santorini Thira, Santorini Thira, Santorini Thira, Santorini
Thira, Santorini Thira, Santorini Thira, Santorini Thira, Santorini Thira, Santorini
TERUGKEER NAAR SANTORINI IN 2009 EN IN 2011

In 2009 besloten we nog een keertje terug te keren naar Santorini om het een tweede kans te geven en het leek ons verstandig om er dit keer ook een auto te huren, zodat we een beetje meer van het eiland konden zien. Dit was een goed idee. De eerste keer hadden we een hotel ergens buiten Fira, dicht bij een drukke weg (gewoon maar iets gekozen toen we in de haven van Santorini aankwamen, want we hadden echt geen idee wat we wilden), en deze keer hadden we iets leuks gereserveerd: een stille grotwoning in Oia met uitzicht op de caldera. We ontdekten dat de locatie van onze accommodatie en het feit dat we wisten wat we wilden doen en bekijken alle verschil uitmaakt wanneer je het eiland bezoekt. We verbleven in Leandros Traditionele Huizen (bestaat ondertussen helaas niet meer) en het was geweldig. Het was rustig (geen auto's, geen mensen die voorbij liepen), het had een prachtig uitzicht en eigenlijk was dat niet eens zo duur. Het bestaat uit 3 huizen en de vrouw van wie de huizen waren was tevens een gids voor Santorini, dus ze had een aantal leuke tips.

We ontdekten dat het eiland eigenlijk heel divers is en voor elk wat wils heeft. Natuurlijk zijn er de populaire bestemmingen zoals Oia en Fira die je ook absoluut moet gaan bekijken, maar we hebben ook prachtige natuur ontdekt, interessante dingen om naar te kijken en een paar zeer mooie en rustige stranden. Ook de dagtocht naar de tegenoverliggende eiland Thirassia was een heel mooie ervaring. Je moet gewoon weten wat je zoekt als je op vakantie gaat naar Santorini en je een beetje voorbereiden. Ook het vinden van een leuke plek om te verblijven is belangrijk. Wij zijn ondertussen al een aantal malen teruggegaan en hebben ook mooie, rustige stranden en andere gezellige dorpjes ontdekt.

LOSSE VLIEGTICKETS EN KOMPLETE REIZEN INCLUSIEF HOTEL NAAR SANTORINI

Vakantie op Santorini Eilandhoppen Cycladen Santorini is gemakkelijk bereikbaar vanaf Piraeus (bij Athene) waarmee het een regelmatige verbinding heeft. De reis neemt wel wat tijd in beslag en is ook afhankelijk van de snelheid van de boot en van de route die hij volgt.

Je kunt naar de website van Sunweb Vakanties gaan voor een vliegticket naar Athene of naar Santorini.
Vlieg naar bijna elk eiland in Griekenland met - Aegean Airlines of - Olympic Air.
Bij Sunweb Vakanties, Arke, Reisbureau Suntip, Prijsvrij Reizen, de Vakantiediscounter of Lavida Travel kun een complete reis boeken naar Santorini inclusief hotel. Je kunt ook terecht bij Eliza was here.

Voor alle hotels, appartementen, studio's en villas in Santorini klik hier.

Voor veerboten van en naar Santorini (check: Thira) en om een veerboot ticket te bestellen - klik hier.

Bijzondere reizen met verblijf in traditionele en authentieke accommodaties boek je op www.elizawashere.nl.                    

VEERBOTEN VAN EN NAAR SANTORINI- EILANDHOPPEN VANAF SANTORINI

veerboten Santorini Vanaf Santorini zijn er regelmatig veerboten (zowel gewone als zogenaamde "superfast ferries") naar de stad Piraeus op het vasteland en naar heel veel eilanden in de omgeving, zoals Naxos, Paros, Mykonos. Syros, Kreta, Anafi, Milos, Sifnos, Kea, Ios, Serifos en vele andere: de keuze is overvloedig. Er is ook een paar keer per dag een verbinding tussen Santorini en het tegenover gelegen eiland Thirassia.

Je kunt de tijden en de prijzen checken en als je wilt van tevoren een ticket boeken op de site van Ferries in Greece. Vooral als je een superfast ferry wilt boeken in het hoogseizoen is dat misschien verstandig.

AUTOVERHUUR OP HET EILAND SANTORINI - HUUR EEN AUTO OP SANTORINI

autoverhuur op Santorini Een auto huren op het eiland Santorini doe je gemakkelijk bij Cheapcars.nl. Zij vergelijken alle aanbieders, zoals Hertz, Europcar, Budgetcar, Avis en Auto Union en geven een lijst van auto's en prijzen waar je uit kunt kiezen.

Je kunt eventueel binnen 7 dagen na je boeking kosteloos annuleren en je kunt je boeking kosteloos wijzigen. Auto's worden gebracht (en moeten worden terug gebracht) met een volle tank. Onbeperkt aantal kilometers.

DE DORPEN OP HET EILAND SANTORINI OF THIRA IN GRIEKENLAND
Fira in Santorini Fira in Santorini Fira in Santorini Fira in Santorini Fira in Santorini
Fira in Santorini Fira in Santorini Fira in Santorini Fira in Santorini Fira in Santorini

- Het dorp Fira op Santorini - Het centrum van de aktiviteit op het eiland Santorini is de hoofdstad Fira dat hoog aan de rand van de vulkaan ligt. Een trap met 587 treden leidt langs de kraterwand naar beneden waar de oude haven Skala Fira ligt. Je kunt zelf gaan lopen of met een ezeltje naar beneden gaan, maar er is ook een kabelbaan. Skala Fira is een plek waar de cruiseboten kunnen aanleggen. Alhoewel Fira gezien kan worden als een heus toeristencentrum heeft het toch wel genoeg charme overgehouden om er een bezoek aan te brengen. Al was het alleen maar om ergens op een terras te gaan zitten met een drankje en van het uitzicht te genieten. Het is een schilderachtige en fotogenieke plaats en vanaf Fira kijk je ook uit over het nabijgelegen eiland Anafi. De grote attraktie van Fira is het uitzicht over de vulkaanrand en de vulkaan die voor het dorp in de zee ligt. Op sommige plekken staan telescopen zodat je het allemaal nog iets beter kunt bekijken. Langs de vulkaanrand en in wirwar van nauwe straatjes erachter vind je heel veel barretjes, taverna's en winkeltjes.

Zoals in wel meer dorpen op Santorini zijn er ook veel kerken met koepels en karakteristieke grotwoningen: huizen die in de rotsen zijn uitgehakt. De bekendste en meest gefotografeerde kerk is de 18e eeuwse Agios Minas kerk met zijn blauwe koepel en witte klokkentoren. Ook zijn er twee Archeologische Musea in Fira. In het oude museum zijn voornamelijk vondsten te zien van na de Mino´sche tijd en in het nieuwe museum naast het busstation zijn de Mino´sche freso's te bekijken die op het eiland zijn gevonden. Ook is er nog een stadsmuseum.

De beste tijd om Fira te verkennen is in de ochtend als het nog niet zo heet en niet zo druk is en de zon de gebouwen in het dorp een mooie glans geeft. In de loop van de dag vult Fira zich met toeristen die met camera's bewapend het dorp op de foto komen nemen en pas tegen het einde van de middag neemt de drukte weer af. In de loop van de avond komt het dorp weer tot leven als de bars en de clubs vollopen.

Oia in Santorini Oia in Santorini Oia in Santorini Oia in Santorini Oia in Santorini
Oia in Santorini Oia in Santorini Oia in Santorini Oia in Santorini Oia in Santorini

Het dorp Oia op Santorini - Oia is het belangrijkste van de kleine dorpjes aan de rand van de klif aan de noordzijde van Santorini. Oia is zonder enige twijfel het meest schilderachtige dorpje op het hele eiland Santorini en het is beroemd als de plek met de mooiste zonsondergangen van Griekenland. Oia is er ietsje rustiger en gezelliger dan in Fira. Zoals veel van de dorpjes op Santorini is ook Oia zwaar beschadigd tijdens een aardbeving in 1956 maar het dorp is mooi heropgebouwd. Beneden aan de klif ligt het kleine haventje van het dorp met zijn vistaverna's. Oia heeft twee stranden die je via de trappen kunt bereiken. Het zijn kleine zwarte kiezelstrandenen ze heten Amoudi en Armeni. Er zijn ligbedjes en parasols te huur en vergeleken met de populaire strandbestemmingen aan de oostkant van Santorini is het hier erg rustig.

Voor nog veel meer informatie en foto's van de dorpjes op santorini - klik hier.

NOG WAT MEER INFORMATIE OVER HET EILAND SANTORINI OF THIRA IN GRIEKENLAND

Okay, je leest door, dus je zit nog te kijken of je naar Santorini wilt gaan....ik zeg dat je het moet gaan bekijken! Santorini wordt vaak omschreven als het meest spectaculaire van alle Griekse eilanden (en misschien is het dat ook wel qua landschap). Je kunt het er eens of oneens zijn en je moet het zelf maar je mening vormen over het eiland wanneer je het bezoekt. Het is er wel drukker en wat duurder dan de meeste andere Cycladen eilanden. Het landschap, de archeologische site van Akrotiri en de legende van Atlantis trekken iedereen aan. Mensen zien het op de tv en lezen erover in tijdschriften en boeken. Santorini is zo geromantiseerd dat iedereen het wil zien. Santorini is ook bekend als "Thira". De naam Santorini dateert uit de Venetiaanse tijd, de naam Thira is ouder en dit is eigenlijk de officiŰle naam van het eiland. Omdat niemand beter weet, en de meeste mensen de naam "Thira" helemaal niets zegt wordt het eiland nog steeds aangeduid als Santorini. Het landschap van Santorini is vrij kaal en droog en er zijn niet veel bomen. Wel worden hier en daar tomaten en druiven geteeld (voor de beroemde Santorini wijn - gerijpt op vulkanische grond). Tussen het grijze landschap door liggen als witte stippen verspreid de dorpen. De interessantste zijn Pirgos en Akrotiri. Akrotiri is een nog vrij traditioneel dorp in het zuiden van Santorini en ten zuiden van dit dorp ligt de Mino´sche stad die vele mensen komen bekijken.

Santorini - de explosie - De legende van Atlantis is gevormd, omdat de vulkaan-eiland Santorini explodeerde in 1500 voor Christus (ik kom verschillende data tegen in de research, maar ik was er zelf niet bij dus "give or take" een eeuw ofzo) en een van de vroegste beschavingen, de Mino´sche beschaving, en de nederzettingen met zich naar beneden nam naar de bodem van de zee. De latere ontdekking van de Mino´sche haven stad Akrotiri heeft Santorini op de archeologische kaart gezet. De stad werd bedolven onder een hoop as door de explosie. Deze explosie ook bracht ook verschrikkelijke as-regens en een tsunami naar van Kreta. Op Kreta werd heel veel vernietigd inclusief (denkt men) het paleis van Knossos. De tsunami verwoeste grote delen van het eiland Kreta en de as regen die op grond terecht kwam veranderde het leven voorgoed en zo eindigde geleidelijk de Mino´sche beschaving. De site van Akrotiri is groot en niet alles is al opgegraven. De mensen van Akrotiri waren zo technologisch geavanceerd dat de legende van Atlantis werd geboren. Er was straat riolering en de huizen hadden binnen toiletten. De huizen doen zeer modern aan en zijn opgefleurd met prachtige fresco's.

DE STRANDEN EN NATURISTENSTRANDEN VAN HET EILAND SANTORINI OF THIRA IN GRIEKENLAND
Akrotiri Bella Bay Beach, Santorini Kamari Beach Santorini Kamari Beach Santorini Kanakari Beach, Santorini Katharos Beach, Santorini
Kouloumpos Beach Santorini Kouloumpos Beach Santorini Mesa Pigadia Beach, Santorini Santorini, Red Beach Vlyhada Beach, Santorini

Aangezien Santorini een vulkanisch eiland is zijn de meeste stranden niet echt brilliant. Meestal bestaan de stranden op het eiland uit zwarte steentjes en zijn ze ook niet heel erg groot, met uitzondering dan van de stranden die in het zuidoosten van Santorini zijn gelegen. Er zijn nog wel eens wat negatieve berichten over de stranden op Santorini maar persoonlijk vind ik het allemaal best meevallen. Er is voor iedereen wel wat. Jammer dat de meeste stranden donker van kleur zijn, maar ze zijn echt niet allemaal slecht en het is ook niet een en al kiezels. De stranden van Perissa en dan verder naar het zuiden zijn best mooi en ook in de buurt van Oia of Fira kun je aardige (en soms ook grote) stranden vinden als je er maar op uit gaat. En ja: soms ligt een strand in de wind, maar dat gebeurt op alle Griekse eilanden. Wie slim is gaat dan aan de andere kant van het eiland kijken. Er is altijd wel een strand te vinden dat daar op dat moment geen last van heeft. Ook zijn niet alle stranden overvol, wat je misschien zou denken bij zo'n eiland dat toch veel toeristen aantrekt. Wie gaat zoeken vindt vanzelf een strand dat bij hem / haar past.

- Perissa en Kamari Beach - De stranden in het zuidoosten van het eiland, Perissa en Kamari zijn veel breder en groter en dit zijn dan ook de plekken waar veel van de accommodaties zijn te vinden. Perissa is meer een dorp van onafhankelijke reizigers en er zijn hostels, pensions en kamers te huur. Het ligt naast het dorp Emporio en is goed beschut tegen de zomerse Meltemi wind die soms over de Cycladen heen kan blazen. Perissa is beschermd tegen elke wind die uit het noorden komt omdat het naast de Profitis Ilias berg ligt. Kamari is wat meer een plek voor de wat duurdere hotels. Omdat de stranden zwart van kleur zijn kan het erg heet worden als de zon erop brandt. Strandslippertjes meenemen is misschien geen slecht idee.

- Red Beach - Nog meer stranden zijn te vinden in bijvoorbeeld het zuiden bij het dorpje Akrotiri (Red Beach en White Beach). Het fotogenieke Red Beach of Kokkini Ammos heeft roodachtig zand en wordt omzoomd door een hoge, steil oprijzende rood met zwarte rots / lava klif. Het strand is niet erg groot dus het kan er snel druk worden. Vanaf Perissa en vanaf Akrotiri varen bootjes naar Red Beach. Van alle mensen die naar Red Beach komen zijn er ook een aantal die er alleen maar een kijkje komen nemen, snel een aantal foto's maken en er dan verder niet blijven. Het strand is min of meer een bezienswaardigheid. Favoriet bij veel mensen omdat het zo mooi is en omdat het niet over-commerciŰel is met taverna's. Wel zijn er een paar hotels.

- White Beach - Naast Red Beach ligt het iets kleinere White Beach of Aspro Paralia dat alleen per boot bereikbaar is (soms wordt gezegd dat je er ook lopend kunt komen maar dan moet je echt een parachute meenemen voor het laatste stuk de klif af). Dit strand is een kiezelstrand - en veel van de kiezels zijn behoorlijk groot - en het wordt omzoomd door hoge witte rotsen. Deze twee stranden (Red en White - twee van de befaamdste stranden van Santorini) zijn bereikbaar per kaik (klein Grieks houten bootje) of Red Beach ook te voet vanaf het dorp Akrotiri. De wandeling duurt ongeveer tien minuten. De stranden van White Beach en Red Beach liggen niet ver van de ru´nes van de Mino´sche stad en de topattraktie, het antieke Akrotiri, af.

- Monolithos Beach - Het strand van Monolithos ligt in de buurt van het vliegveld en is eigenlijk meer een verlengstuk van Kamari Beach. Hier is het wat rustiger. Er zijn wat hotels in deze omgeving, maar ondanks dat het strand best aardig is, staat er hier vaak een harde wind. Monolithos Beach heeft fijn zwart zand en loopt geleidelijk af in de zee, dus het is er ook geschikt voor mensen met kleine kinderen. Monolithos Beach is een georganizeerd strand en er zijn ligbedjes en parasols te huur. Er zijn taverna's bij het strand er zijn mogelijkheden voor het beoefenen van diverse watersporten. Eventueel zijn er voor de schaduwliefhebbers die niet meteen een parasol willen huren ook een aantal bomen aan het strand om onder te gaan liggen.

- Kouloumbo Beach - Cape Columbo of Kouloumbo Beach in het noordwesten van het eiland is een van de meest ge´soleerde en rustigste stranden. Het bestaat uit een lange strook zwart zand. Hoge golven rollen hier het strand op. Dit strand op Santorini is er eentje zonder faciliteiten (dus geen ligbedjes en parasols). Van alle stranden in dit stuk van het Santorini is Kouloumbo Beach het beste en het mooiste. Een optie voor bezoekers die de grote mensenmassa's willen vermijden. Aangezien er niets is op het strand is het natuurlijk wel heel erg verstandig om in ieder geval een fles water mee te nemen en je zonnebrandcreme (en misschien ook iets te eten?) want anders loop je de kans er uitgedroogd en vuurrood weer van af te komen.

- Perivolos Beach - dit strand ligt niet ver van Perissa Beach aan de zuidkust en is ook nog relatief rustig. Eigenlijk kun je Perivolos Beach beter zien als een soort verlengstuk van het strand van Perissa en het strand van Agios Georgios dat er ten zuiden van ligt. Het zand op het lange strand van Perivolos is eerder donkergrijs-achtig in plaats van zwart. Het is een beetje een mengeling van kiezels en zand. Alledrie de laatste stranden zijn georganizeerde stranden met faciliteiten. Er zijn parasols en stranddtoelen te huur en er is een ruime keuze in taverna's, kafenions en accommodaties. Ook is er een mogelijkheid tot het beoefenen van watersporten. De afstand vanaf Perissa is 3 km. Het strand is te bereiken met de bus, de taxi of te voet.

- Agios Georgios Beach - Agios Georgios Beach ligt in het zuiden op maar een halve kilometer afstand van Perivolos Beach. Er zijn veel kleine taverna's en er is een ruime keuze qua accommodaties die aan het strand liggen. De afstand tot Perissa is ongeveer drie en een halve kilometer en het strand is er iets rustiger dan in Perissa. Net als de andere stranden is Agios Georgios een strand met faciliteiten en het is dus geen probleem om een strandbedje en een parasol te huren. Ook zijn er allerlei soorten watersporten die je kunt beoefenen. De stranden op dit stuk van het eiland lopen eigenlijk allemaal in elkaar over en het is soms moeilijk ze van elkaar te onderscheiden. Wie weet loop je 100 meter en bent dan op twee stranden geweest.

- Vlihada Beach - Dit strand ligt naast Agios Georgios Beach en is tevens de laatste in de rij. Het strand van Vlihada is mooi om te zien en het wordt door hoge witte kliffen omzoomd. Vlihada Beach ligt naast een haventje met traditionele houten kaiks en de eendjes zwemmen er in het water terwijl vissersmannen de tijd zitten te doden met het maken van hun netten. Het strand van Vlihada is ook een optie voor mensen die van een beetje rust houden, want zoveel mensen als er op Perissa Beach of Kamari Beach komen zul je hier niet zien. De faciliteiten zijn beperkt maar er is een cafetaria op het strand. Misschien toch een fles water meenemen als je naar dit strand gaat? Er zijn ligbedjes en parasols te huur aan het begin van het strand.

- Mesa Pigadia Beach - Dit strand ligt in het zuidwesten van het eiland op een zijtak van de hoofdweg naar Akrotiri, vlakbij de vuurtoren. Het is te bereiken over een weggetjes (niet geasfalteerd). De afstand vanaf de hoofdweg is ongeveer een kilometer. Het is hier iets rustiger dan op sommige andere stranden op Santorini omdat het wat meer buiten de route ligt. Het niet al te grote strand bestaat uit zand met keitjes maar heeft ook grotere stenen erop en het wordt omgeven door hoge witte kliffen. Er zijn een paar grot-huizen waar gedurende de winter wel eens vissersboten in worden gestald. Je kunt ook naar het Mesa Pigadia strand varen met een excursie-bootje vanuit Akrotiri. Op het strand van Mesa Pigadia is ook een restaurantje.

- Amoudi Beach en Armeni Beach - Deze twee stranden zijn twee populaire stranden die beneden bij het dorpje Oia liggen. Amoudi Beach is een van de sfeervolste stranden van het eiland Santorini en is bereikbaar via de trappen (214 brede treden) vanuit Oia. Het ligt aan de voet van hoog oprijzende kliffen en heeft een spektaculair uitzicht over een rots die in het kristalheldere water staat. Amoudi Beach heeft een haventje erbij met visrestaurantjes en kafenions. Beide stranden zijn makkelijk te bereiken vanuit Oia. Armeni Beach is een klein strand dat iets moeilijker te bereiken is dan Amoudi. Voor dit strand moet je 286 treden de trap af naar beneden (op een ezel of lopend). Natuurlijk moet je ook nog terug!

Voor nog meer stranden en foto's van de stranden op Santorini - klik hier.

Santorini Santorini Santorini Santorini Emporio in Santorini
Santorini Santorini Santorini Santorini Santorini
HET EILAND SANTORINI OF THIRA IN GRIEKENLAND - WAT FEITEN

- Thera, of Santorini (Grieks: Thira), is een Grieks eiland in de Ege´sche Zee, dat hoort bij de eilandengroep van de Cycladen. Santorini ligt ten noorden van Kreta, en ten zuiden van Naxos en Paros, en bestaat eigenlijk uit drie eilanden (Thira, Thirasia en Aspronisi) die ontstaan zijn tijdens uitbarstingen van de vulkaan die in het midden van de eilandjes ligt. Hierdoor ontstond een ringvormige archipel. In het jaar 2000 had Santorini ongeveer 7100 inwoners. De hoofdstad heet Thira. De naam Santorini is Venetiaans en afkomstig van Saint Irini oftewel de heilige Irene, die in de derde eeuw op of bij dit eiland in ballingschap zou zijn gestorven. Over het ontstaan van het eiland zijn er diverse speculaties. Zo zou dit het eiland Atlantis zijn geweest, en zou Plato met zijn verhaal over Atlantis zijn ge´nspireerd door de vulkanische uitbarstingen hiervan. Verder zouden de wolk- en vuurkolom van de uitbarstingen van de vulkaan van Santorini hetgene zijn geweest wat Mozes tijdens de tocht door de woestijn heeft gezien

- De vulkaanuitbarsting in de Mino´sche tijd - In de Mino´sche tijd heeft zich een enorme uitbarsting voorgedaan; volgens onderzoek heeft deze in de 1628 voor Christus plaatsgevonden. Deze uitbarsting ging met zoveel lava gepaard dat de oude stad Akrotiri onder 50 meter puimsteen verdween. De vulkaan zakte toen ook in de zee en veroorzaakte een tsunami die een enorme verwoesting op Kreta moet hebben veroorzaakt; waarschijnlijk is deze ramp direkt of indirekt de oorzaak geweest van het ten ondergaan van de Mino´sche beschaving. Het einde van die beschaving kwam namelijk zo'n tweehonderd jaar later. In de (geheel met zeewater gevulde) caldera zijn bij latere uitbarstingen weer kleine eilandjes ontstaan. De recentste uitbarsting was halverwege de 20e eeuw

ACCOMMODATIE OP SANTORINI IN GRIEKENLAND - HOTELS, APPARTEMENTEN EN STUDIOS IN SANTORINI
Leandros Suites in Oia, Santorini Leandros Suites in Oia, Santorini Leandros Suites in Oia, Santorini Leandros Suites in Oia, Santorini Leandros Suites in Oia, Santorini

Accommodaties op Santorini zijn er in vele soorten en maten. Op een enkele uitzondering na kun je stellen dat zodra je uitzicht hebt op de caldera je een premium betaalt. Hotels met een zwembad en met uitzicht op de zee die in bijvoorbeeld Fira of Oia zijn gevestigd zijn over het algemeen vrij duur. Je kunt er daarom ook voor kiezen om aan de andere kant van het eiland bij het strand van bijvoorbeeld Perissa of Kamari te gaan zitten. Het uitzicht op de caldera is natuurlijk waar de meeste mensen voor komen, maar in de badplaatsen aan de oostkust van het eiland zijn de accommodaties over het algemeen een stuk goedkoper.

Santorini Hotels - Best Western The Museum Spa Wellness Hotel in Oia
Best Western in Oia, Santorini Best Western in Oia, Santorini Best Western in Oia, Santorini Best Western in Oia, Santorini Best Western in Oia, Santorini
Best Western in Oia, Santorini Best Western in Oia, Santorini Best Western in Oia, Santorini Best Western in Oia, Santorini Best Western in Oia, Santorini

Hier verbleven we in mei 2013 een aantal dagen, het Best Western The Museum Spa Wellness Hotel. Het ligt in het autovrije centrum van Oia aan de "hoofdweg". Wij hadden hier een tweekamer-appartement met een woonkamer met twee slaapbanken en een keuken, en een aparte master-bedroom. Op het terras buiten was een zitje waar je mensen kon bekijken onder het genot van een wijntje. Achter het hotel was een lekker groot zwembad. Het ontbijtbuffet was erg goed en dat kon je in het onbijtzaaltje of achter bij het zwembad.

Stuur een e-mail aan het Best Western Hotel in Santorini - Telephone: +30 22840 71490

Santorini Hotels - William's Houses in Akrotiri - erg goed en absoluut niet duur!
Santorini, William's Houses in Akrotiri Santorini, William's Houses in Akrotiri Santorini, William's Houses in Akrotiri Santorini, William's Houses in Akrotiri Santorini, William's Houses in Akrotiri
Santorini, William's Houses in Akrotiri Santorini, William's Houses in Akrotiri Santorini, William's Houses in Akrotiri Santorini, William's Houses in Akrotiri Santorini, William's Houses in Akrotiri

Hier verbleven we in mei 2013, William's Houses in Akrotiri. Weer eens wat anders dan Oia of Fira, wat toch de meest toeristische plekken zijn van het eiland. Hier zit je een eind van de mensenmassa's af. Akrotiri is gelegen in het zuiden van Santorini. William's Houses ligt op twee kilometer afstand van het beroemde "Red Beach" en via een pad vanaf de weg kun je naar beneden klimmen waar een paar kleine strandjes liggen. Op een paar 100 meter afstand ligt het pad naar Caldera Beach.

De ontvangst was heel erg hartelijk, de kamers waren prachtig en elegant ingericht. Vrienden van ons zaten in een studio, wij hadden zelf een appartement met twee slaapkamers geboekt. Er zijn ook nog maisonettes. Ons appartement had een groot balkon met zeezicht en het was van alle gemakken voorzien. Er was zelfs een wasmachine. We kregen elke dag een lijst waarop we konden invullen wat we voor het ontbijt wilden hebben en op welke tijd, en dat werd dan in de ochtend op je terras gebracht. Naast William's Houses zit een goed restaurantje en op 1 minuut afstand lopen zit er nog een. Naast dit restaurant bevindt zich ook het pad naar beneden waar twee strandjes en een kerkje zijn.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek William's Houses op Santorini - klik hier.

Santorini Hotels - Villa Roula - Perissa Beach - erg goedkoop en goede beoordeling
Santorini, Perissa Beach, Villa Roula Santorini, Perissa Beach, Villa Roula Santorini, Perissa Beach, Villa Roula Santorini, Perissa Beach, Villa Roula Santorini, Perissa Beach, Villa Roula
Santorini, Perissa Beach, Villa Roula Santorini, Perissa Beach, Villa Roula Santorini, Perissa Beach, Villa Roula Santorini, Perissa Beach, Villa Roula Santorini, Perissa Beach, Villa Roula

Villa Roula is gelegen op slechts een korte wandeling van Perissa Beach, en het heeft een groot buitenzwembad met jacuzzi faciliteiten en wekelijkse Griekse thema-avonden. Dit door een familie gerunde hotel is ontworpen in de traditionele stijl van Santorini. Elk van de comfortabele kamers beschikt over een eigen badkamer en een volledig uitgeruste keuken. Gasten die kiezen voor een verblijf in Villa Roulla kunnen een verfrissende duik in het zwembad nemen of een wandeling maken naar het nabijgelegen Perissa Beach om daar te genieten van de zee. Dit 7 kilometer lange strand, met zwart zand, is een van de meest indrukwekkende stranden van Santorini. Bij de bar van het zwembad kunnen de gasten ontspannen met een drankje terwijl ze genieten van de mediterrane zon of doe mee met de pret en dans op de populaire Griekse avond bij Villa Roulla. Roulla Villa biedt verhuur van auto's, voor degenen die het eiland Santorini verder willen verkennen. Er is ook een lokale bushalte op slechts 50 meter van het hotel met frequente bussen die Villa Roula verbinden met de andere delen van het eiland.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Villa Roula op Santorini - klik hier.

Santorini Hotels - Soulis Apartments - Kouloumpos Beach
Santorini, Oia, Kouloumpos Beach, Soulis Apartments Santorini, Oia, Kouloumpos Beach, Soulis Apartments Santorini, Oia, Kouloumpos Beach, Soulis Apartments Santorini, Oia, Kouloumpos Beach, Soulis Apartments Santorini, Oia, Kouloumpos Beach, Soulis Apartments
Santorini, Oia, Kouloumpos Beach, Soulis Apartments Santorini, Oia, Kouloumpos Beach, Soulis Apartments Santorini, Oia, Kouloumpos Beach, Soulis Apartments Santorini, Oia, Kouloumpos Beach, Soulis Apartments

Soulis Appartementen, dat ligt in het pittoreske dorpje Oia, slechts op 100 meter afstand van het strand van Kouloumpos combineert moderne gemakken met een bevoorrechte ligging. Het complex bestaat uit 20 traditionele nieuw gebouwde appartementen. Elk appartement heeft airconditioning, volledig uitgeruste keuken met koelkast, tv en balkon met uitzicht op de zee en de beroemde zonsondergang. Soulis appartementen biedt de gasten een gratis pendeldienst naar de haven en de luchthaven en gratis vervoer van en naar Oia. Gasten kunnen ook profiteren van de gratis draadloze internetverbinding beschikbaar in het gehele hotel. Rond de traditionele nederzetting van Oia zijn prachtige stranden met helder blauw water, waaronder Armeni, Amoudi, Kouloumpos, Baxedes en Ori.

Nb: volgens de beschrijving ligt het hotel in Oia, maar het ligt er echt even buiten (waarom anders gratis vervoer van en naar Oia? Maar ja: Oia heeft natuurlijk de magische klank). Dit is een plek die ik zelf uit zou zoeken. Het is er rustig en het strand is geweldig: een rustig en groot zandstrand dat is omringd door een hoge klif. Het is ook geschikt voor naturisten! Aan deze kant van het eiland zijn de mooie zonsondergangen te zien en kun je in alle stilte ervan genieten.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Soulis Apartments op Santorini - klik hier.

VOOR MEER HOTELS, APPARTEMENTEN EN STUDIO'S OP SANTORINI - KLIK HIER.


ę Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional