De Griekse eilanden Kalamos HOME Lefkas

Het eiland Kalamos in de Ionische Zee in Griekenland
Kastos and Kalamos English

Kalamos is met zijn 25 km2 oppervlakte het grootste van de kleine eilandjes die vlak rondom het eiland Lefas / Lefkada liggen. Het ligt ten oosten van Lefkada en niet ver van het vasteland. Het eiland is als een bergrug die van de ene naar de andere kant loopt. Hoogste punt van Kalamos is 754 meter en ligt in het centrum van het eiland. Ook de kust is rotsachtig en er zijn weinig havens. Er wonen ongeveer 465 mensen op Kalamos. Het noorden en het oosten van het eiland is begroeid met pijnbomen en er zijn veel kleine strandjes te vinden.

Er zijn regelmatige veerdiensten tussen Kalamos en Episkopi op het eiland Kalamos en het stadje Mytikas op het vasteland van Griekenland. Kalamos is het grootste dorp van het eiland, waar bijna de hele bevolking leeft, en Episkopi is veel kleiner. Hier wonen maar zo'n 60 mensen. Een ander dorp, Kefali, is na de aardbeving van 1953 waarbij de watervoorziening werd vernield, helemaal verlaten. Vanaf het stadje Nidri worden excursies aangeboden naar het eiland Kalamos en het ernaast gelegen nog kleinere eiland Kastos.

Kalamos is al sinds de Neolitische tijd bewoond geweest. Ook tijdens de Myceense en klassieke tijd woonden er mensen op het eiland. De Romeinen bouwden er een fort om de doorgang tussen het eiland en het vasteland te beschermen. Later viel het eiland in Byzantijnse en Venetiaanse handen. Ook de Russen en de Fransen hebben er de sceptor gezwaaid.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional