De Griekse eilanden Inousses HOME

De Oinousses of Inousses eilanden in Griekenland

English Oinousses of Inousses is de naam van een groep van negen kleine eilandjes die aan de noordoost kant van het eiland Chios liggen, tussen Chios en het vasteland van Turkije. Meestal wordt de naam gebruikt voor het grootste en enige bewoonde eiland in de groep, waar ook de veerboten aankomen. De oppervlakte is zo'n 16 km2 en er wonen ongeveer 450 mensen op Inousses. Inousses heeft verschillende goede stranden en helder zeewater en het wordt om die reden dan ook regelmatig aangedaan door toeristen die het eiland vanaf Chios op een dagtocht bezoeken. Het hoofdstadje is het enige dorp op het eiland van enige omvang. Op 300 meter voor de haven ligt het piepkleine eilandje Mandraki met een kerk erop, waar sommige excursiebootjes ook een stop maken.

Inousses is de geboorteplaats van verschillende rijke reders en daarom zie je er ook veel mooie grote jachten in de haven en zijn er aardig wat luxe villa's op het eiland. De rijkdom die hierdoor is onstaan heeft een uitgebreide toeristenindustrie dan ook tegengehouden. Een groot gedeelte van de bevolking werkt in de scheepvaart en een gedeelte van de bevolking heeft nog een traditioneel leven in de visserij. Veel accommodaties zijn er om die reden op het eiland Inousses niet te vinden. Wel zijn er een aantal tavernes in het dorp waar je iets kunt eten. Het eiland is heuvelachtig en is begroeid met lage struiken en wijnranken. Inousses is een plek waar je rustige stranden kunt vinden en privé baaitjes (de beste liggen aan de westkant van het dorp).

Behalve de stranden heeft het eiland niet veel bezienswaardigheden. Er is een Maritiem Museum dat je kunt bezoeken en ten westen van het hoofdstadje ligt het Evangelismou Klooster, dat te voet is te bereiken. Dit klooster is gebouwd in opdracht van een rijke scheepsmagnaat om het gemummificeerde lichaam van zijn dochter te herbergen. Deze dochter werd een non en overleed vlak daarna. Toen haar lichaam na drie jaar werd opgegraven (wat in Griekenland vaak gebeurt om ruimte te maken) was haar lichaam niet vergaan en daarom werd ze heilig verklaard. Ook de scheepsmagnaat zelf ligt nu in het klooster begraven.

Thalassoporos hotel (D klasse - 11 kamers) is gelegen op het fantastische eiland Oinousses. Het is een rustig en comfortabele plek om te verblijven en er is ook een interessant restaurant om speciale gerechten te proeven.

Tel: Tel: 0030 22710 55475 - Stuur een e-mail aan het Thalassoporos Hotel op Inousses.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional