Gavdopoula
De Griekse eilanden Gavdopoula HOME Gavdos Kreta

Het eiland Gavdopoula bij Kreta in Griekenland
English

Het eiland Gavdopoula is een ongeveer 3 km2 groot eilandje in de Libische Zee ten zuiden van de westkust van het eiland Kreta. Het ligt tussen Gavdos en Kreta en de afstand tot Gavdos bedraagt ongeveer 5 kilometer. Het hoogste punt van Gavdopoula is 113 meter. Gavdopoula behoort tot het distrikt Chania. In de Jonge Steentijd was het eiland bewoond, maar tegenwoordig wonen er geen mensen meer.

Samen met Chrissi Island en Gavdos vormt Gavdopoula de drie zuidelijkst gelegen eilanden van Europa. Aan de andere kant ligt de Afrikaanse kust.

Het eiland Gavdopoula is een beschermd natuurgebied en er komen zeldzame planten- en diersoorten voor. Het is een toevluchtsoord voor migrerende vogelsoorten en ook de beschermde Mediterrane monniksrob heeft er zijn habitat. De Onechte karetschildpad en de Kaspische beekschildpad kunnen bij Gavdopoula worden waargenomen, net als dolfijnen en soms een potvis.

In 1998 ging het gerucht dat Gavdopoula zou worden omgebouwd tot een grote overslaghaven voor containerschepen. Door hevige protesten van Kretenzische natuurbeschermers en van andere organisaties in binnen- en buitenland is hier van afgezien en werd van het eiland een beschermd natuurgebied gemaakt.

Gavdoupoula

Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional