ALLE VILLA'S Elounda Solfez Villas Videos van de villa Elounda De omgeving Uitstapjes

Google Chrome ziet het uitvergroten van mijn foto's, sommige links en soms het scrollen door de pagina's als een popup. Als je wilt navigeren op mijn website sta dan de "popups" toe.

Crete villas, Kreta villa's
HET DORP EN HET STRAND VAN ELOUNDA OP KRETA
Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta
Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta

Elounda is een badplaatsje en luxe resort vlakbij Agios Nikolaos (afstand 11 kilometer). Het ligt in de pittorekse baai van Mirabello die uitkijkt op het (nu met het eiland Kreta verbonden) eilandje Spinalonga, dat het beschermt tegen de zee. Het is een mooie en toeristische plaats en het is er een beetje chique. De meeste mensen die een luxe hotel boeken komen in of rondom Elounda terecht. Ook de toeristen die in het nabijgelegen Agios Nikolaos verblijven komen soms hier om gebruik te maken van de stranden in het dorp, omdat echt goede stranden in de stad Agios Nikolaos zelf ontbreken. In Elounda zijn verschillende stranden om uit te kiezen. Het zijn allemaal georganizeerde stranden waar je zonnebedjes en parasols kunt huren.

De schilderachtige ligging van Elounda in de baai van Mirabello was voor de BBC ongetwijfeld een van de redenen om in de jaren zeventig de serie "Wie Betaalt de Veerman" in het dorp op te nemen. In Elounda zijn veel winkeltjes, terrasjes en restaurantjes. Veel mensen gaan er ook heen omdat ze de boottocht naar het eiland Spinalonga willen maken om deze voormalige lepra-kolonie met zijn Venetiaanse fort te zien.

Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta
Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta

Er zijn twee eilanden tegenover Elounda en die worden allebei Spinalonga genoemd. Op een ervan staat een Venetiaans fort, en de andere is tegenwoordig verbonden met het eiland Kreta zelf (dus eigenlijk is het in feite een schiereiland geworden). Het eiland met het fort erop heet eigenlijk officieel Kalidon, maar op alle excursieboten die er naartoe gaan wordt het als Spinalonga aangekondigd. Op het Spinalonga schiereiland direkt tegenover het dorp Elounda staan oude windmolens en een kerk, en je vindt er de restanten van een vroeg christelijke basiliek, met goed geconserveerde mozaiken van dolfijnen. Deze oude kerk was vroeger onderdeel van de antieke stad Olous. In Elounda zelf vindt je ook de muren van oude Venetiaanse zoutmeren vlak voor het strand. Het grootste gedeelte van de oude stad Olous is in de loop der tijd in de zee verdwenen en als je gaat duiken kun je er nog stukken van terugzien.

Oulos was een Minoļsche stad met ongeveer 40.000 inwoners. De uitbarsting van de vulkaan op Santorini en het geleidelijke zakken van de bodem in het oostelijke gedeelte van Kreta hebben ervoor gezorgd dat de stad nu grotendeels onder de zee is verzonken. De stad was dikwijls in konflikt met zijn buren in de stad Lato (in de buurt van Kritsa). Op de site zijn standbeelden, vazen en geldstukken met de naam van Olous erop gevonden.

De eerste overblijfselen van deze antieke stad kom je tegen bij het kleine kanaal bij de windmolens als je naar het schiereiland Spinalonga bent gelopen. Hier staan wat restanten van muren en een grote steen, waarvan mij de funktie niet bekend is. Verder kun je nog verzonken muren zien bij het kleine witte kerkje aan je rechterhand. Wie verder gaat kijken achter dit kerkje komt nog meer dingen tegen, o.a. een voerbak en heel erg veel potscherven die getuigen dat hier lang geleden mensen hebben gewoond. Als je nog meer van de stad wilt zien dan kun je gaan snorkelen. Direkt achter de molentjes, te bereiken via het pad vanaf de taverne die er staat, liggen de restanten van de vroeg christelijke basiliek met de mozaiekvloer.

Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta Elounda, Crete, Kreta.

Wie gaat wandelen over het eiland komt nog meer oudheden tegen. Na ongeveer een half uur, als je de heuvel over bent geklommen en weer beneden bent, heb je de strandjes van Kolokytha die aan de andere kant van het schierieland liggen bereikt. Hier staan de restanten van muren van huizen en een heleboel pilaren. De strandjes worden ook aangedaan door de excursieboten die vanuit Agios Nikolaos en Elounda naar het eiland Spinalonga (de voormalige lepra-kolonie met het Venetiaanse fort) varen, dus het kan er druk zijn. Je hebt hier een prachtig uitzicht op nog een ander klein eilandje (Kolokytha) dat voor de kust ligt.

Wij zijn nog verder gelopen naar nog het Agios Fokas kerkje dat je aan je linkerkant op een uitloper kunt zien liggen. De wandeling van het strand naar dit kerkje neemt ook ongeveer een half uur in beslag (1.5 kilometer). Het schijnt dat het een Byzantijns kerkje is, maar in dat geval was hij zo goed gerestaureerd dat hij bijna nieuw leek (maar je kno bijvoorbeeld wel zien dat de stenen rondom de ramen echt oud waren).


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional