ALLE VILLA'S Elounda Solfez Villas Videos van de villa Elounda De omgeving Uitstapjes

Google Chrome ziet het uitvergroten van mijn foto's, sommige links en soms het scrollen door de pagina's als een popup. Als je wilt navigeren op mijn website sta dan de "popups" toe.

Crete villas, Kreta villa's
DE OMGEVING VAN HET DORP ELOUNDA OP KRETA
ik in Agios Nikolaos. Agios Nikolaos, Kreta Agios Nikolaos, Kreta Spinalonga, Kreta, Crete Spinalonga, Kreta, Crete
Agios Nikolaos, Crete, Kreta Agios Nikolaos, Crete, Kreta Agios Nikolaos, Crete, Kreta Agios Nikolaos, Crete, Kreta Het stads strand (Ammoudi strand).

Sommige mensen houden ervan en anderen niet, zoals met eigenlijk alle plaatsen. En alhoewel Agios Nikolaos vrij groot is vergeleken met de meeste andere plaatsen op Kreta (er wonen bijna 20.000 mensen, en veel nog meer als je de bezoekende toeristen erbij optelt), vind ik als persoon die van rust en stilte houd, dit stadje toch bekoorlijk. Voor mij houdt dat in dat het een aardig plaatsje is om te bezoeken en een middag rond te neuzen. Het landschap en de ligging van Agios Nikolaos zijn uniek: omgeven door het mooie blauwe water van de Golf van Mirabello, en met de eilanden San Antonio en Spinalonga voor de kust. Er is een lange promenade, een prachtig meer, leuke winkels (een edelstenen winkel die ik zag was echt heel bijzonder), en er zijn volop taverna's en hotels.

Agios Nikolaos is een heel populaire toeristische bestemming geworden, dus het kan er erg druk worden. Op een heuvel bij de Sant Nicolo Baai, waar de venetiaanse schepen aanlegden, kun je de goed bewaard gebleven Agios Nicolaos Kerkje vinden dat stamt uit de tiende eeuw (naast Hotel Minos Palace, er schijnen bijzondere, heldere en mooie fresco's van heiligen in het kerkje te zijn maar het was niet geopend toen wij er waren). Naar dit kerkje is de stad ook vernoemd. Hier hadden de Venetianen hun fort Mirabello. Nu is het gebied van de hotels. De zeezijde van Agios Nikolaos werd beschermd door het fort op het eiland Spinalonga. Agios Nikolaos is de hoofdstad van de provincie Lassithi. Het meeste leven vind je rondom het Voulismeni Meer en de haven. Het vroegere zoetwater meer werd verbonden met de zee door een kanaal tussen 1867 en 1871 (voornamelijk omdat het water in het meer nogal stonk). Men beweerde dat het geen bodem had, maar in feite is het ongeveer 60 meter diep.

Agios Nikolaos, Crete, Kreta Agios Nikolaos, Crete, Kreta Agios Nikolaos, Crete, Kreta Agios Nikolaos, Crete, Kreta Agios Nikolaos, Crete, Kreta
Agios Nikolaos, Crete, Kreta Agios Nikolaos, Crete, Kreta Agios Nikolaos, Crete, Kreta Agios Nikolaos, Crete, Kreta Agios Nikolaos, Crete, Kreta

Agios Nikolaos is een leuke stad voor het maken van wandelingen langs de lange promenade met interessante winkels, terwijl je in de tussentijd een kijkje neemt over te zee en het eiland dat tegenover de stad is gelegen. Er zijn aardige winkelstraten met voor elk wat wils (goud, bont, kleding, kruiden, edelstenen, speciale sponzenwinkels, de gebruikelijke toeristische winkels). Veel mensen lopen maar gewoon een beetje in de rondte en maken een af en toe stop om een kopje koffie of een drankje te nemen op een van de vele terrassen. Populair zijn ook de daguitstapjes het het nabijgelegen eiland Spinalonga met zijn Venetiaanse fort en de reis met de aquarium boot, die een glazen bodem heeft, zodat je kunt zien wat er in de zee rondzwemt.

Agios Nikolaos, Crete, Kreta Voulismeni Meer. Ammoudi strand (300 meter vanaf het begin van de  promenade in het centrum). De Agios Nikolaos kerk. De Agios Nikolaos kerk.
Agios Nikolaos, Crete, Kreta Agios Nikolaos, Crete, Kreta Agios Nikolaos, Crete, Kreta Agios Nikolaos, Crete, Kreta Agios Nikolaos, Crete, Kreta

In de oudheid lag op de plaats van het huidige Agios Nikolaos een haven die hoorde bij de antiek stad Lato, waarvan uiteindelijk de betekenis steeds minder werd. In het begin van de dertiende eeuw zetten de Venetianen er een kasteel neer met de naam Mirabello (= mooi uitzicht). Uiteindelijk werd dat ook de naam van de hele baai. Het kasteel werd tijdens de Turkse overheersing compleet verwoest zodat er nu geen sporen meer van zijn te vinden. Vandaag de dag telt Agios Nikolaos ongeveer 20.000 inwoners en is het een levendig toeristencentrum geworden. In de omgeving van Agios Nikolaos zijn aardig wat hotels en appartementencomplexen neergezet.

Het Voulismeni Meer was in vroegere dagen afgesloten en vormde toen tezamen met het Kournas Meer de twee zoetwater-meren op kreta. In het midden van de negentiende eeuw werd het meer door een kanaal met de zee verbonden. Sindsdien wordt het als aanlegplaats voor de vissersboten gebruikt. De bodem van het meer is 64 meter diep en de oevers lopen steil naar beneden. Aan het meer staat een in een rots uitgehouwen kerkje met een versierde oude deur (gevleugelde leeuwen).

Lato Crete, Kreta Lato Crete, Kreta Lato Crete, Kreta Lato Crete, Kreta Lato Crete, Kreta
Lato Crete, Kreta Lato Crete, Kreta Lato Crete, Kreta Lato Crete, Kreta Lato Crete, Kreta

De oude Dorische stad Lato ligt in een hele mooie natuurlijke omgeving op ongeveer 4 kilometer ten noorden van het dorp Kritsa. Je bereikt het dorp over een smalle maar goede asfalt-weg die door de olijfgaarden leidt, neemt dan de afslag en komt uit bij het parkeerterrein. Vervolgens neem je de trap naar boven naar de site. Er wordt een kleine entree geheven (2 euro in 2010, maar juist op de dag dat wij er kwamen was het gratis). De openingstijden zijn van 8.00 tot 20.00 (volgens het bord). Op maandagen en op feestdagen is de site gesloten (net zoals alle andere archeologische sites trouwens).

Lato is gesticht in de 8ste eeuw voor Christus door de DoriŽrs en werd gebouwd tussen twee heuvels. De stad is vernoemd naar Leto, de moeder van Apollo en Artemis, maar de belangrijkste godin die hier werd vereerd was Eileithyia (de godin van de vruchtbaarheid en geboorte). Deze godin staat ook afgebeeld op de munten die in de stad werden geslagen. Lato is ook de geboorteplaats van Nearchos, de beroemde admiraal van Alexander de Grote.

Kritsa, Kreta, Crete. Kritsa, Kreta, Crete. Kritsa, Kreta, Crete. Kritsa, Kreta, Crete. Kritsa, Kreta, Crete.
Kritsa, Kreta, Crete. Kritsa, Kreta, Crete. Panagia Kera, Kritsa. Panagia Kera, Kritsa. Panagia Kera, Kritsa.

Het dorp Kritsa ligt op 8 kilometer afstand ten zuidwesten van Agios Nikolaos. Het is een traditioneel bergdorp met veel nauwe straatjes en verscheidene Byzantijnse kerken. Vanaf zijn positie op de Kastella heuvel kijkt het uit over de Baai van Mirabello. Voor het toerisme is Kritsa erg afhankelijk van de nabijgelegen 13e eeuwse Byzantijnse kerk van Panagia Kera. Veel van de dorpelingen leven nog van de landbouw en produkten uit de tuinen, maar de rest heeft of een restaurant geopend, of ze zijn begonnen met kleedjes, tapijten en kleding te weven en te haken, die vervolgens allemaal op straat worden uitgestald. De eigenaressen van deze winkeltjes zijn gebruikelijk wat oudere vrouwtjes die je op straat zullen proberen binnen te lokken om de spulletjes wat beter te bekijken, natuurlijk in de hoop dat je ook iets koopt.

Overdag wordt het dorp Kritsa overspoeld door de vele toeristen die de sfeer van dit Kretenzische dorpje willen proeven en de vele soevenierwinkeltjes willen bekijken. Er zijn nauwe straatjes met keitjes, oude kerkjes en mooie uitzichten over de zee. Ook is er een ruime keuze in restaurantjes en kafenions in het dorp. Kritsa is eigenlijk best heel gezellig. Bij de ingang van het dorp staat de prachtige Byzantijnse Panagia Kera kerk, waar unieke wandschilderingen zijn te bekijken (open 9.00 - 15.00 en niet gratis, foto's nemen verboden). Een andere bezienswaardigheid bij Kritsa is de oude stad Lato die op 4 kilometer ten noorden van het dorp ligt.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional