Chalki
De Griekse eilanden Chalki HOME Chalki Hotels Bezienswaardigheden Chalki Stranden Chalki Reizen
Atlantis Houses Chalki, Halki Atlantis Houses Chalki, Halki Atlantis Houses Chalki, Halki Atlantis Houses Chalki, Halki Atlantis Houses Chalki, Halki
Chalki, Halki Chalki, Halki Chalki, Halki Chalki, Halki Chalki, Halki
HET EILAND HALKI OF CHALKI IN GRIEKENLAND & HET EILAND ALIMNIA
English

map of Halki or Chalki Greece, plattegrond van Chalki of Halki in Griekenland

Halki of Chalki is een kaal en rotsachtig eiland even ten westen van het grotere Rhodos. Zelf ben ik er nog nooit geweest maar ik heb wel mensen gesproken die er naartoe waren geweest en die vonden het heel erg leuk. Er zijn zo goed als geen toeristen in Chalki, dus als je van lekker rustig houdt dan zit je hier goed. Chalki is een beetje een "up market" eiland, niet goedkoop, zoals bijvoorbeeld ook Folegandros of Symi. De huisjes in de haven van Chalki (Nimborio) lijken ook wel wat op de huisjes in Symi qua stijl. In Chalki zijn ze veelal wit met rode daken en ze zien er een beetje Italiaans of Venetiaans uit, en sommige huizen hebben een pastelkleur of een fellere kleur. Het lijkt wat op de haven van Symi (waar ook een losstaande klokkentoren staat, net als hier), alleen is het haventje van Nimborio een stuk kleiner. Uit de grote huizen kun je opmaken dat het eiland erg welvarend moet zijn geweest en dat was het ook in nog oudere tijden, gezien het grote aantal munten dat op Chalki is opgegraven door archeologen.

Halki of Chalki heeft een oppervlakte van 28 km2 en er wonen maar 300 mensen. Chalki of Halki betekent "koper" (naar het metaal) en het eiland is dan ook vernoemd naar de mijnen die hier waren. Het is een droog eiland dat geen eigen watervoorziening heeft. Al het water wordt gebracht vanuit het eiland Rhodos en het kraanwater is aangelengd met zeewater, waardoor het erg zout smaakt. Ook de elektriciteit wordt door middel van kabels onder de zee door aangevoerd vanaf Rhodos. Als er een elektriciteits-storing is dan kan die wel eens een paar uur duren. Chalki had voor veel bewoners op een gegeven moment niet veel meer te bieden, vooral nadat rond 1900 in de omgeving de sponzen in de zee door een ziekte werden aangetast, en de sponzenvissers daardoor zonder werk kwamen te zitten. Veel van hen trokken weg om hun geluk in Amerika te proberen. Van de 8000 mensen die ooit op het eiland woonden zijn er nu niet veel meer over.

Chalki, Halki Chalki, Halki Chalki, Halki Chalki, Halki Chalki, Halki

Het havenstadje waar de veerboten aankomen heet Nimborio en dit is het enige dorp op het eiland van enige omvang. De haven heeft de vorm van een hoefijzer en rondom de baai van Nimborio staan Venetiaanse en neo-klassieke herenhuizen. Op de heuvel erachter staan drie vervallen windmolens. Sommige van de huizen in het dorp zijn vervallen, maar in de laatste jaren zijn er steeds meer gerenoveerd en in ere hersteld. Veel van de opgeknapte huizen zijn tegenwoordig vakantievilla's. Het zijn vooral gefortuneerde Britten die zich op het eiland hebben gevestigd. Van alle huizen die er staan in Nimborio wordt misschien maar een derde bewoond door de mensen die ook op het eiland leven. Veel van de bewoners van het eiland hebben nog een traditioneel beroep en leven bijvoorbeeld van de visvangst. Nimborio heeft wel een bakker, een supermarkt en er zijn tavernes, maar er is geen bank (alhoewel er sinds kort wel een pinautomaat schijnt te zijn in de haven bij de informatie stand). Wie het eiland komt bezoeken kan dus voor de zekerheid het beste maar wat geld meenemen. Er is geen openbaar vervoer op Chalki (dus geen bussen) en er is maar 1 taxi. Het aantal auto's dat verder op het eiland is, is verwaarloosbaar.

Chalki, Halki Chalki, Halki Chalki, Halki Chalki, Halki Chalki, Halki
Chalki, Halki Chalki, Halki Chalki, Halki Chalki, Halki Chalki, Halki
DE STRANDEN EN NATURISTENSTRANDEN VAN HET EILAND HALKI OF CHALKI IN GRIEKENLAND

Pondamos Beach ligt in het zuidoosten van Chalki, niet ver van Nimborio, op ongeveer tien minuten wandelen afstand. Het strand heeft een aantal faciliteiten. Op Pondamos Beach zijn ligbedjes en parasols te huur en er is een taverne. Blijkbaar is dit het beste strand van het eiland en ook het enige zandstrand. Het loopt hier geleidelijk af de zee in, dus goed geschikt voor families met kleine kinderen.

Nog iets verder naar het westen ligt Trachia of Trahia Beach. Eigenlijk is het Trachia de naam van een schiereilandje. Aan beide zijden van dit schiereiland is een klein strand en het is er erg rustig. Het water is hier erg helder en het is een goede plek om te snorkelen. Vanaf Chorio is het ongeveer 20 minuten wandelen naar deze strandjes. De strandjes liggen een beetje beschut en meestal uit de wind.

Ftenagia Beach ligt aan de andere kant van Nimborio op een afstand zo'n 15 minuten wandelen. Ftenagia Beach is na Pondamos beach het populairste strand van het eiland. Dit strand is een kiezelstrand. Het is bereikbaar over een pad langs de rotsachtige kust of vanaf de weg bij de windmolens. De route wordt aangegeven met bordjes. Er is een taverna die ook zonnebedjes en parasols verhuurd.

Yiali of Gialli Beach is een strand aan de zuidkant van Chalki. Het strand is bereikbaar via een kronkelend pad vanaf Chorio. De wandeling duurt ongeveer 30 minuten. Het is een klein strand met witte kiezeltjes (Yiali - witte kiezelsteen). Hier zijn geen ligbedjes of parasols te huur maar je kunt er wel wat schaduw vinden onder de hoge kliffen bij het strand. Er wil op het strand nog wel eens wat wind staan en ook kan er een sterke stroming zijn.

Kania Beach ligt aan de oostkant van het eiland Chalki op ongeveer 25 minuten lopen afstand van Nimborio. Het is een kiezelstrand en het is niet geörganizeerd (dus geen zonnebedjes, parasols, taverne). Rond het strand staat nog wel iets van begroeiing dus er is een beetje schaduw. Neem water mee als je naar dit strand gaat.

Areta beach is een rustig strand aan de noordzijde van het eiland, waar het goed snorkelen is.

ACCOMMODATIES OP HET EILAND HALKI OF CHALKI IN GRIEKENLAND - HOTELS, APPARTEMENTEN EN STUDIO'S

Heel veel keuze is er niet op Chalki voor mensen die er een hotel of appartement willen boeken, alhoewel het aantal accommodaties dat je de laatste jaren online kunt boeken op Chalki wel is toegenomen. Tenzij je een flink eind buiten het hoogseizoen reist, is het aanbevolen om van tevoren een accommodatie te regelen.

Boek een hotel, villa, appartement of studio op het eiland Chalki - klik hier.

Hotels op het eiland Chalki of Halki - Mika's House
Mika's House Chalki, Halki Mika's House Chalki, Halki Mika's House Chalki, Halki Mika's House Chalki, Halki Mika's House Chalki, Halki
Mika's House Chalki, Halki Mika's House Chalki, Halki Mika's House Chalki, Halki Mika's House Chalki, Halki Mika's House Chalki, Halki

Mika's House ligt in Halki 30 meter van de haven en op 500 meter van het strand van Pontamos. Gratis WiFi is beschikbaar in dit vakantiehuis. De accommodatie zal u voorzien van een televisie en airconditioning. Er is een complete keuken met een magnetron en een oven. Met een douche, een eigen badkamer ook voorzien van een bad of douche en een haardroger. U kunt genieten van uitzicht op de bergen vanuit alle kamers. Dit vakantiehuis ligt op 47 km van de internationale luchthaven van Rhodos.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Mika's House op Chalki - klik hier.

Hotels op het eiland Chalki of Halki - Atlantis Houses
Atlantis Houses Chalki, Halki Atlantis Houses Chalki, Halki Atlantis Houses Chalki, Halki Atlantis Houses Chalki, Halki Atlantis Houses Chalki, Halki
Atlantis Houses Chalki, Halki Atlantis Houses Chalki, Halki Atlantis Houses Chalki, Halki Atlantis Houses Chalki, Halki Atlantis Houses Chalki, Halki

Atlantis Houses is een complex van typische traditionele huizen van Halki. Gasten hebben een gemakkelijke toegang tot de kristalheldere zee. Het geheel gerenoveerde complex kijkt uit over de adembenemende baai van Halki en het prachtige landschap van het eiland. De appartementen hebben een witgekalkte muren, en zorgvuldig geselekteerde meubelen en houten vloeren. Elk beschikt over een kitchenette met eethoek.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Atlantis House op Chalki - klik hier

Hotels op het eiland Chalki of Halki - Villa Dolphins Studios and Apartments
Villa Dolphins Studios and Apartments Chalki, Halki Villa Dolphins Studios and Apartments Chalki, Halki Villa Dolphins Studios and Apartments Chalki, Halki Villa Dolphins Studios and Apartments Chalki, Halki Villa Dolphins Studios and Apartments Chalki, Halki
Villa Dolphins Studios and Apartments Chalki, Halki Villa Dolphins Studios and Apartments Chalki, Halki Villa Dolphins Studios and Apartments Chalki, Halki Villa Dolphins Studios and Apartments Chalki, Halki Villa Dolphins Studios and Apartments Chalki, Halki

Gelegen in het centrum van de belangrijkste stad in Halki, biedt Villa Dolphins zelfstandige accommodaties met gratis Wi-Fi-toegang en uitzicht op de Egeďsche Zee. Het Emporio strand ligt op slechts een steenworp afstand. De studio's en appartementen van Dolphins hebben stenen muren en houten vloeren. Ze zijn allemaal voorzien van een goed uitgeruste keuken, een televisie en airconditioning. Alle kamers hebben een eigen balkon met uitzicht op de haven van Halki. Op loopafstand kunt u vele winkels, bars en traditionele tavernes vinden. Ftenakia strand ligt op een 15-minuten lopen van het hotel.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Villa Dolphins op Chalki - klik hier.

DE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN HET EILAND HALKI OF CHALKI IN GRIEKENLAND

In het haventje van Nimborio staat de hoogste vrijstaande klokkentoren van de Dodekanese eilanden. Hij behoort bij de Agios Nikolaos kerk die stamt uit 1861.

De vroegere hoofdstad van het eiland, Chora of soms Horio genoemd, wordt bekroont door een kasteel van de Jonannieter orde, waarin diverse kerken staan, waaronder de Agios Nikolaos kerk (weer een andere) met fresco's en mozaieken. Vlakbij is een vervallen klooster. Het dorp werd ooit uit het zicht gebouwd om aanvallen van piraten te voorkomen. Op het hoogtepunt woonden er ooit zo'n 4000 mensen in het dorp, maar nu is het bijna totaal verlaten.

Het nabijgelegen eiland Alimnia dat met een kaik (houten vissersboot) is te bereiken heeft een paar prachtige stranden, een verlaten dorp en aan de zuidoost zijde is er een kasteel aan weerszijden van een bergkam.

HET EILAND ALIMNIA IN GRIEKENLAND
Alimnia Alimnia Alimnia Alimnia

Naast Chalki, aan de oostzijde tussen Chalki en Rhodos ligt het 6,5 km2 grote onbewoonde Dodekanese eiland Alimnia. De hoogste berg op het eiland is 265 meter hoog. Het eiland was in de prehistorie al bewoond. Dit blijkt uit opgravingen die archeologen op het eiland hebben gedaan. De mensen leefden er van visserij, veeteelt en landbouw. Je kunt de terassen nog zien die aangelegd zijn om erosie te voorkomen. Hierop werden de gewassen verbouwd.

In de Middeleeuwen bouwden de Johannieters ridderorde van Rhodos een kasteel boven op de restanten van een acropolis die op het eiland stond. In 1912 kwam het eiland in handen van de Italianen die er een marinebasis maakten (voor duikboten) omdat er een goed beschermde baai is op het eiland. Toen in 1943 de Duitsers de heerschappij over het eiland overnamen werd deze marinebasis nog vergroot.

Na de Tweede Wereldoorlog vertrokken langzaam de mensen van het eiland. De waterputten werden niet onderhouden en de huizen raakten in verval. In de jaren zeventig waren uiteindelijk alle bewoners van Alimnia vertrokken. Alleen de twee kerken op het eiland (de voormalige dorpskerk en de kloosterkerk van Sint Minas) worden nog onderhouden door een priester van het nabijgelegen eiland Chalki. Momenteel wordt het eiland voornamelijk gebruikt als weidegrond voor schapen en geiten van herders die op Chalki leven. De huizen in het dorp zijn verlaten en hier en daar zie je er nog kapotte oude meubelen staan. Ook zijn er mensen die over het eiland wandelen en er nog spullen vinden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

Het eilandje Alimnia trekt nu voornamelijk toeristen die de mooie stranden van het eilandje komen bezoeken. Je komt aan in het haventje waar een leuk kerkje (en een vervallen klooster) staat op een soort pier. Hier op deze plek is een leuk kiezelstrand.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional