astypalaia
De Griekse eilanden Astypalaia HOME Astypalaia Hotels> Astypalaia Stranden Bezienswaardigheden Astypalaia Reizen

De stranden en naturistenstranden op het eiland Astypalaia in Griekenland

Op het eiland Astypalaia zijn aardig wat stranden en aangezien het er vrij rustig is, zijn er volop mogelijkheden voor naturisten. Sommige stranden (zoals bijvoorbeeld Tzanaki en Agios Konstantinos Beach) worden gezien als een naturistenstrand, maar er zijn nog veel meer baaien en strandjes (bijvoorbeeld Vai en Plakes) waar naturisten zijn te vinden, soms gemengd met mensen die wel zwemkleding aan hebben.

De meeste bezoekers van het eiland zullen tijdens hun vakantie verblijven in de haven Pera Gialos, in de erboven gelegen Chora, of bij Maltezana Beach of Livadi Beach, omdat daar alle accommodaties van het eiland zijn, maar wie en brommer of een goede auto huurt (de meeste wegen op het eiland zijn ongeplaveid) of wie de moeite neemt om te gaan wandelen, zal een heleboel andere stranden op Astypalaia kunnen ontdekken.

Hier links staat een plattegrondje van Google waarop je in principe de locatie van de meeste stranden van Astypalaia kunt zien, beneden heb ik aparte plattegrondjes gemaakt omdat dat makkelijker is in het geval je de pagina misschien uit wilt printen om mee te nemen op vakantie.

Astypalaia beaches Het beste en populairste strand van het eiland Astypalaia is het strand van Livadi, dat dicht bij de haven van Pera Gialos ligt, net over de heuvel. De afstand tot de Chora (de hoofdstad die op de heuvel ligt) bedraagt 3 kilometer. Livadi is een lang strand met citrus boomgaarden erachter. Het strand bestaat uit zand en kleine kiezeltjes. De vlakte achter Livadi Beach is erg vruchtbaar en er groeien wijnstokken, mandarijn- en sinaasappelbomen en vele soorten bloemen in de tuinen van het dorp.

Het strand van Livadi is een georganizeerd strand waar je parasols en strandbedjes kunt huren. Livadi is het belangrijkste centrum voor de toeristen en je vindt er winkeltjes, een mini-market en verschillende soorten accommodaties en restaurants. Langs dit stuk van kust zijn diverse andere rustigere stranden en baaien die te voet kunnen worden bereikt.

Net ten zuiden van Livadi vind je in de volgende baai een kleiner strand dat Agios Vasilios Beach heet. Het ligt in de baai van Pountari. Hier is naturisme niet toegestaan. Als je op zoek bent naar een naturistenstrand moet je een langere wandeling maken richting het zuiden langs een huis met een groot zwembad, en dan het pad nemen aan je linkerhand na ongeveer 600 meter (de witte lijn op mijn kaart). Dit pad leidt naar het kleine kiezelstrand van Tzanaki. De kiezels op het strand zijn wel vrij groot. In de volgende baai is er nog een ander (kleiner) strand waar ook ruimte is voor naturisten. De wandeling naar Tzanaki Beach duurt ongeveer een half uur.

Astypalaia beaches Ook bij de haven van Pera Gialos is een strand. Het is een klein zandstrand waar je geen strandbedjes en parasols kunt huren. Wel staan er een aantal bomen op het strand voor de mensen die in de schaduw willen liggen. Vanaf het strand kijk je uit op de haven met de bootjes. In de haven van Pera Gialos zijn allerlei faciliteiten, waaronder ook geldautomaten, verschillende soorten winkels en diverse restaurants. Er is ook een Archeologisch Museum waar opgravingen worden tentoongesteld vanaf de prehistorische tijd tot aan de Middeleeuwen. Er zijn onder andere aardewerk, sieraden, munten, inscripties en bronzen en stenen werktuigen uit de Myceense tijd te zien.

Het stadje met zijn witte huisjes en de Agios Nikolaos kerk met zijn blauwe koepel, is amfitheater-vormig tegen de heuvel gebouwd en loopt ongemerkt over in de Chora erboven. Chora en Pera Gialos zijn de twee grootste dorpen op het eiland en ze zijn verbonden met elkaar via een trap. In Pera Gialos kwamen voorheen de veerboten aan die vanaf andere eilanden naar Astypalaia. Nu vertrekken vanuit het haventje in de zomer excursiebootjes. Sinds enige tijd is er een nieuwe haven aan de noordzijde van het eiland en daar stoppen nu de grote veerboten. Dit betekent dat het strand en het water van Pera Gialos weer schoon zijn. Even ten noorden van Pera Gialos liggen op loopafstand nog een aantal andere kleine strandjes.

Astypalaia beaches Maltezana Beach of Analipsi Beach ligt op een afstand van 9 kilometer ten oosten van de Chora van Astypalaia. Het schijnt vernoemd te zijn naar piraten uit Malta die ooit beschutting zochten in de baai en er een thuishaven hadden. Er is ook een gedenkteken voor de Franse admiraal Bigot die in 1827 de kruitkamer van zijn schip aanstak om zo zelfmoord te plegen. Hij prefereerde de dood boven de schande door de piraten gevangen genomen te worden. Op en rondom het gedenkteken staan restanten van pilaren uit de antieke periode van het eiland. Maltezana Beach is een lang smal strand met zand en wat kiezeltjes, waar je wat schaduw kunt vinden onder de tamarisk bomen die er staan. Vanaf het strand kijk je uit op de diverse kleine eilandjes die voor de kust van Astypalaia liggen. Ook op Maltezana Beach zijn parasols en zonnebedjes te vinden. Maltezana beach ligt vlakbij de luchthaven van Astypalaia, maar daar moet je je niet teveel van voorstellen. Het is geen internationale luchthaven, dus ik schat dat er niet meer dan 1 of 2 vluchten per dag zijn die er landen en opstijgen.

Het dorp Maltezana achter het strand bestaat uit in Cycladische stijl gebouwde witte kubushuisjes met gekleurde balkons, en een aantal kerkjes. In de tuinen bij de huisjes groeien de bloemen, citrusbomen en wijnstokken. Het dorp is net als Pera Gialos gelegen in een vruchtbare vallei (deze vallei heet Mesa Nisi). In de baai dobberen de gekleurde houten bootjes van de vissers. Niet ver van het strand liggen de goed bewaarde Tallaras baden die stammen uit de Hellenistische tijd. Er zijn blauwe en rood-terracotta moza´eken met beeltenissen van de sterrenbeelden en de seizoenen van het jaar. Ze dateren uit de 5e eeuw voor Christus.

Astypalaia beaches In de omgeving van Maltezana Beach zijn nog meer kleine baaitjes waar je eventueel de zee in zou kunnen gaan. In het hoogseizoen vertrekken er vanaf Matezana beach bootjes naar diverse baaien en stranden in de omgeving en naar eilandjes als Chondro, Ligno, Agia Kiriaki, Koutsomyti, Syrna en Kounoupi (dat laatste betekent "muggen eiland"). Op de eilanden Koutsomyti en Kounoupi vind je mooie stranden, Vooral het strand van Kounoupi eiland is bijzonder. Het ligt in het zuidelijke stuk tussen de twee delen van het eiland in en verbindt deze met elkaar. De tocht met de excursieboot naar Kounoupi duurt ongeveer een uur.

Op loopafstand van Maltezana Beach liggen een aantal andere stranden. Plakes Beach bestaat eigenlijk gewoon uit wat rotsen vanwaar mensen het water ingaan. Mple Limanaki Beach is piepklein strand met grijze kiezeltjes, dat verscholen ligt achter een rotswand. Het water is er prachtig helder.

Het grotere strand van Vai ligt aan de noordzijde van Astypalaia en is te bereiken via een pad (je zou er ook met een goede auto of een brommer naartoe kunnen). Al deze stranden zijn vrij afgelegen en rustig en bieden een mogelijkheid voor naturisten. In het hoogseizoen schijnt Vai een gemengd strand te zijn, waar mensen in badkleding en naturisten elkaar afwisselen. Het blijft er rustig. Faciliteiten zijn er natuurlijk niet bij deze stranden, dus je moet zelf water en iets te eten meenemen.

Het strand van Psili Ammos (betekenis: fijn zand) aan de noordkant van het eiland is eigenlijk alleen per boot te bereiken omdat de weg er naartoe erg slecht / gevaarlijk is. Het is een strand met op sommige stukken zand en op andere stukken kiezels. Het strand wordt omgeven door een onherbergzaam rotsachtig landschap.

Astypalaia beaches Ten zuiden van Livadi Beach liggen onder de stranden van Agios Vasilios en Tzanaki nog een aantal andere stranden. Het eerste strand heet Papou Beach en het volgende strand Moura Beach. Het schijnt lastig te zijn om deze stranden over land te bereiken. Naar Papou beach loopt voorzover ik kan zien geen pad, maar Moura Beach zou je kunnen proberen. Op een gegeven moment kom je als je richting het zuiden gaat op een soort kruispunt. Je kunt rechtdoor (naar Agios Konstantinos Beach), rechtsaf het binnenland in, of linksaf naar de kust. Dit pad leidt als het goed is naar Mouri Beach. Het kan ook zijn dat je deze stranden alleen met een boot kunt bereiken.

Op zeven kilometer afstand van het Chora ligt Agios Konstantinos Beach. Het strand dankt zijn naam aan een kleine kerk die op een heuvel boven het strand staat. Agios Konstantinos is een lang zandstrand met een aantal faciliteiten (een taverna, strandstoelen en parasols te huur) tijdens de hoogseizoen. Het strand is ook populair bij naturisten. Agios Konstantinos Beach is gemakkelijk te bereiken met de auto of in ongeveer een uur te voet vanaf Livadi. Het strand is min of meer op natuurlijke wijze verdeeld in twee delen, met op het zuidelijke deel de taverna en de strand bedden (vanaf juni) en aan de noordzijde de naturisten. Er zijn tal van bomen voor diegenen die op zoek zijn naar schaduw. Er is een mooi uitzicht op de Chora en het kasteel vanaf Agios Konstantinos Beach en echt heel druk wordt het er niet.

Astypalaia beaches In het zuidwesten van Astypalaia liggen Vatses Beach, Kaminakia Beach en Ai Ioannis Beach, in het noordwesten vind je Pachia Ammos, Agios Andres en Panormos Beach. Vatses Beach in het zuidwesten kan bereikt worden over een ongeplaveide weg of met een excursieboot vanaf Pera Gialos. Vatses is een lang en breed kiezelstrand. In het hoogseizoen kun je er naar het schijnt strandbedjes en parasols huren en is er een taverna geopend. De kleine strandtaverna is er wel in het hoogseizoen, de strandbedjes betwijfel ik of die er zijn, zo te zien maar een paar parasols en dat is het. Wel zijn er een aantal bomen op het strand voor het geval je schaduw wilt hebben. Het strand kan wel wat in de wind liggen.

Een klein stukje ten zuiden van Vatses Beach net om de hoek, ligt nog een ander klein strand waar je naartoe kunt zwemmen. Niet ver van Vatses is de druipsteengrot van Negro die in de Byzantijnse tijd door piraten als schuilplaats werd gebruikt. Enkele voorwerpen die hier zijn gevonden worden tentoongesteld in het Archeologisch Museum in Pera Gialos (voornamelijk munten). De grotten zijn bereikbaar met een boot.

Even ten noorden van Vatses Beach ligt Kaminakia Beach, waar in het hoogseizoen ook wat faciliteiten zijn (strandbedden, parasols, taverna). Het is een strand met op sommige plekken wat kiezels en op andere plekken zand. Je kunt er met een excursiebootje naartoe, maar het is ook te voet of met een goede auto te bereiken. Aan de zuidkant van het strand staan de bomen en kun je een strandbed huren. Achter het strand is wat bebouwing.

Astypalaia beaches Agios Ioannis Beach is vernoemd naar de mooie kerk die boven op een heuvel bij het strand staat, de Agios Ioannis Prodromou. Hij is gebouwd in de vorm van een kruis met in het midden een koepel. Zowel de koepel als de daken zijn lichtblauw geverfd. Voor de kerk liggen velden met citrusbomen en beneden ligt het mooie strand. Rechts van de kerk op een berg liggen restanten van een kasteel. Op Agios Ioannis Beach zijn voorzover ik weet geen faciliteiten. Het strand is wandelend te bereiken of met een boot.

Over Panormos Beach kan ik helaas weinig info vinden. Het ligt in een omsloten baai en er loopt een pad naartoe. Er zijn geen faciliteiten. Op het strand staan een aantal bomen. De weg naar Pachia Ammos Beach (betekenis: dik zand), ook in het noordwesten van Astypalaia gelegen, is tegenwoordig via een asfaltweg te bereiken. Het is een rustig strand zonder faciliteiten. In de omgeving van het strand staan wat huizen en er zijn bomen op het strand om in de schaduw te zitten.

Agios Andreas was een klein vissersdorp in het noorden van Astypalaia. Tegenwoordig bevindt zich hier de nieuwe haven van Astypalaia waar de veerboten naar de andere eilanden in de Dodekanese en naar Piraeus aanleggen. Bij het dorp is een zandstrand, even ten westen ervan, dat via een ongeplaveide weg is te bereiken. Het dorp Agios Andreas ontleent zijn naam aan een klein kerkje dat boven op een klif bij het dorp staat.

Astypalaia beaches Vathi Beach ligt in een ingesloten baai in het noordoosten van Astypalaia, op 21 kilometer afstand van de Chora. De opening naar de zee is maar zo'n 50 meter breed. Vathi Beach is een van de meest ge´soleerde stranden van het eiland. Het is een kiezelstrand en het water is er ondiep. Het doet een beetje aan als een lagune. Bij het strand is wat bebouwing en er zijn wat taverna's en wat kamers te huur. Vathi zelf is een vissersplaatsje waar vroeger, als er te veel wind stond bij Pera Gialos, de veerboten aanlegden (toen de haven van Agios Andreas nog niet klaar was).

Steno Beach is een mooi zandstrand dat op een paar kilometer ten oosten van de Chora ligt, aan de zuidkant van het eiland, in het gedeelte waar Astypalaia op zijn smalste is. Het water is er ondiep en het is makkelijk om er de zee in te gaan.


ę Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional