Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
 
4 RENK YAYIN TANITIM & AYLIK AV,DOĞA VE SİLAH DERGİSİ
 
AVGÜNÜ DERGİSİ
Ana sayfa
Editör
İlkemiz
Yayınlarımız
İÇERİK
Teknik bilgiler
Foto albüm
Adresler
Avlaklar
Güncel haberler
              ARŞİV........... 
96-97 arşivi
1998 arşivi
1999 arşivi
2000 arşivi
2001 arşivi

Harita bilgileri

Yeryüzünün veya bir parçasının, belli bir orana göre küçültülerek düzlem üzerine çizilen taslağıdır.
Harita okumak öncelikle haritadan ava gideceğimiz bölgenin yasak olup olmadığını tesbit etmek, avlağa yakın yerleşim birimlerini görebilmek... vb. gibi birçok nedenle önemlidir.
Harita okumak için mühendis olmağa gerek yoktur. Ama nasıl olsa bölgeyi biliyorum diye de haritasız yola çıkmamak gerekir. Çünkü bir malzemeye veya yardıma ihtiyacınız olduğunda; bu ihtiyacımızı gidere bileceğimiz en yakın neresi var ve yolunu görebilirsiniz.
Harita bilgisi yeterli olmadığı için MAK kararı ile il komisyonlarınca önerilen yasak sahaları tesbit etmekte zorlanmaktayız. Bunun temel nedeni haritadaki her çizginin yeryüzünde olmaması veya yer yüzündeki şekillerin haritada olmamasıdır.
Haritaları MSB Harita Genel Komutanlığından temin edebilirsiniz.
Harita Ölçekler;
Ölçek haritanın küçültülme oranını gösterir. Ölçekler; oransal, doğrusal ve geometriktir. En çok kullanılanı oransal ve doğrusaldır.
1- Oransal Ölçek
Harita üzerinden ölçtüğünüz mesafenin gerçek uzunluğunu bulmak için ölçeğin paydası ile çarpınız ve istediğiniz birime çeviriniz. Örnek: Haritada ki 1cm 1/100.000 ölçekli haritada 1km. gelir.
Gerçek uzunluğun harita uzunluğunu bulmak için ise gerçek uzunluğu ölçeğin paydasına bölün işlemleri aynı birim (ör cm) olarak yapınız. Örnek: Arazide 10 km. gelen mesafe 1/100.000 ölçekte 10 cm. gelir.
2- Doğrusal Ölçek
Yukardaki şekilde görüldüğü gibi şekiller haritanın alt kısmına çizilmiştir. Harita üzerinden belirlediğimiz uzunluğu alır burada karşılaştırarak mesafeyi belirleriz. Ölçümüzün bir ucunu uygun bir tam değere koyup tam almayan kısmını kesirli bölümden okuruz.
Haritadan eğri çizgilerin uzunluğunu okumak
Harita üzerindeki, yol, dere vb. eğri çizgilerin uzunluğunu ölçmek için özel aletlerimiz yoksa basit bir iple bu uzunluğu belirler ve ipin uzunluğundan ölçeğine göre gerçek uzunluğu bulabiliriz.
Harita Sembolleri
Harita üzerindeki çizgi, nokta veya alanın niteliğini belirtmek için kullanılan farklı gösterimlerdir. Haritada kullanılan semboller genel olarak haritanın bir köşesinde gösterilirler. Haritanın amacı, ölçeği veya üreticisine göre semboloji değişe bilmektedir.
Örnek Semboller
Eş Yükselti ve Eğrileri:
Eş yükselti denizden yüksekliği aynı olan noktalardır. Bu noktalar haritalarda aynı renkle veya tek bir çizgi ile gösterilirler. Bu şekilde ki gösterim yeryüzü parçalarının yüksekliklerini harita üstünde görmemizi sağlar.

Harita ve Yön Bulma
Haritalarda yazılar Batıdan - Doğuya doğru yazılmaktadır. Kuzey ise haritanın üst kısmıdır.
Arazide yön ve yer bulmak için GPS’ler kullanılmaya başlanılmıştır. GPS’lere haritalar yüklenebilmektedir. Bazı GPS lerde aynı anda pusula vb. özelliklerde mevcuttur. Fiyatları birkaç yüz dolar civarındadır.
Klasik yön bulma aleti pusuladır. Pusula üzerinde Kuzey-Güney istikametini gösteren bir manyetik ibre bulunan kadranlı aygıttır. Pusulalarda üreticisine göre birçok farklı özellikte beraberinde bulunabilir.
Yön bulmak için basit bir pusulayı kendinizde yapabilirsiniz. 1- Bir iğneyi veya jileti mıknatıs veya kumaşa sürterek manyetize ediniz. Jileti ortasından bir ipe astığınızda pusulanız hazırdır. İğneyi sudaki bir kaseye koyacağınız çimenin üstüne koyarakta pusula yapabilirsiniz. Yön bulmak için doğal yöntemler vardır bunlardan bazıları ağaçtaki yosunlar, kutup yıldızı vb. gibidir.

Harita Projeksiyonları
Dünya bir küredir. Bunu bir düzleme (kağıda) aktarmak için kullanılan yöntemlere projeksiyon denir. Harita yapımında kullanılan bir çok projeksiyon vardır ve bunlardan hangisinin kullanıldığı haritanın bir köşesinde yazılıdır.Silindirik projeksiyon   Konik projeksiyon

Haritada Bulunduğumuz Yeri Belirleme
Haritada bulunduğumuz yeri tespit etmek için GPS ler kullanılabilir. Ayrıca pusula ile bulunduğunuz yeri belirleyebilirsiniz. Bunu yapmak için haritanızda yer alan iki noktanın kuzeyle yaptığı açıyı kerteriz olarak belirleyin.
Bu iki noktaya bakarken okuduğunuz açıları bir gönye yardımı ile haritadan işaretleyiniz ve bu doğruları birleştirdiğinizde bulacağınız nokta sizin ölçüm yaptığınız noktadır.
Haritada yasak sahaların işaretlenmesi

Haritanızın her yıl fotokopisini çektirmek her yıl bir haritayı karalayıp atmamak için üstüne aydınger asetad vb. şeffaf bir malzemeyi bantlayın ve bunun üzerinde yasak saha işaretlemenizi yapınız.
 
 
 
 
 
 

© Copyright 2001 AVGÜNÜ