Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

UPDATE 2003


BOEKEN VERVOLG

ZELFBESCHADIGING

 

 

Home

Oproep

Petitie

Vereniging

Nieuws

Levensverhaal

Contact

  

 ZELFBESCHADIGING/

AUTOMUTILATIE 


Titel: Een zekere leeftijd

Auteur: Ray, Rebbecca

ISBN nummer: 9041702423

Een vijftienjarig meisje beschrijft op onverbloemde wijze de complexiteit van het volwassen worden in de hedendaagse maatschappij. Thuis wordt zij geconfronteerd met de ontluisterende relatie tussen haar ouders; haar vader is een neuroot die in staat is om het hele gezin met schuldgevoelens op te zadelen. De relaties met haar vriendjes zijn evenmin rooskleurig en bestaan vooral uit het delen van seks en drugs. Haar hele leven probeert zij andere mensen ter wille te zijn om de situatie leefbaar te houden. Uit onmacht over dit uitzichtloze bestaan begint zij zichzelf te pijnigen door met scheermesjes in haar arm te kerven. Schrijnend is de zoektocht naar begrip en tederheid, afgezet tegen het grenzeloze egoïsme van de omgeving die op haar beurt onmachtig is om anders te handelen. De stijl is rauw en er wordt niets verhuld over de leefstijl van deze groep jonge mensen voor wie het leven al op tienerleeftijd voorbij lijkt te zijn. Het boek is het debuut van de toen zeventienjarige auteur en veroorzaakte een hype in Engeland. Aanbevolen voor jongeren en bijna een must voor ouders.

 


Een zekere leeftijd
Rebbecca Ray

 


Titel: UIT BALANS (twee jaar in een psychiatrische inrichting),

 Auteur: Mylene Meester

ISBN nummer: 90 5226 248 9

In dit boek het verslag van een meisje dat op haar 17e besluit tot vrijwillige opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Haar grootste problemen zijn anorexia, dwangmatig veel eten en daarna spanning afreageren door zichzelf afschuwelijk toe te takelen met scheermesjes. Dit boekje is een verademing in de egocentrische, zelfmedelijdende ziektegeschiedenissen die de laatste tijd uitgegeven worden. Het is niet alleen een geloofwaardig verhaal, het is ook zeer overtuigend simpel opgeschreven. Korte zinnen, geen vals sentiment. In kort bestek passeert het hele scala van gevoelens dat een tiener, half kind-half volwassene passeert. De eenzaamheid van de automutilant, het eeuwige calorieën tellen, de ruzies met de medebewoners, de liefde voor een groepsleidster, het twijfelen aan de sexuele identiteit en uiteindelijk het moeizame proces dat genezen heet. De schrijfster, geraffineerd en opgekunsteld tegelijk, maakt een zeer integere indruk. Ook voor jongeren vanaf ca. 15 jaar.

 


Uit balans
Meester, M.


Titel:KRASSEN

 Auteur Annie G. Bijnoord

ISBN nummer 9026309007

Krassen is het aangrijpende levensverhaal van Linda. In het begin van het boek is ze twaalf jaar, en is, na tien verschillende tehuizen, redelijk gelukkig in een pleeggezin. Wanneer ze daar niet kan blijven wordt ze naar een nieuw internaat gestuurd en niet naar haar laatste tehuis, 'omdat ze zich anders teveel zal gaan hechten aan haar omgeving'. Deze volstrekt onbegrijpelijke beslissing is het begin van het einde. Linda loopt weg, komt in steeds zwaardere instellingen en uiteindelijk in Zetten. Haar laatste vluchtpoging overleeft ze niet. Annie Bijnoord heeft een gedramatiseerd verslag geschreven van een waar gebeurde, en niet op zichzelf staande geschiedenis. Het is een felle aanklacht tegen de misstanden in de instellingen en tegen de behandelingsmethoden. In een naschrift gaat ze kort in op de situatie van 1974, het jaar van Linda's dood en die van nu. Er is nog niet veel verbeterd, moet de conclusie zijn, zeker niet in Zetten. Het is een triest verhaal, dat zeer boeiend is verwoord. -

 

Alleen 2de hands te koop.

Neem eens een kijkje op de volgende site:

http://www.deslegte.nl

 of

Verkoop: http://www.tweedehands-boeken.nl

Zoeken: http://www.boekenzoekdienst.nl


 

Titel: KRASSEN

Auteur: S.Stoehr

ISBN nummer:9025731538

Ik pakte het stuk glas uit de la van mijn nachtkastje. Sneed ermee naar beneden langs mijn arm - ik ben slecht - sneed naar boven kwaadaardig, slecht, krankzinnig - naar beneden - ik maak van ieders leven een puinhoop - naar boven - stomme trut - waarom schiet iemand me niet gewoon overhoop? Naar beneden - waar ben ik mee bezig, godverdomme. [...] Ik was slecht en het krassen was mijn straf. Eindelijk kreeg ik straf voor alles wat ik had gedaan. Voor alles waar ik nooit straf had gekregen. Ik had straf nodig, maar niemand anders zou me die straf geven. Dus strafte ik mezelf.

Nancy en haar beste vriendin Katie hebben een gemeenschappelijk geheim: ze snijden zichzelf. En dat doen ze niet per ongeluk. Wat begint als een stoere grap, blijkt al gauw net zo verslavend te zijn als de drugs en de drank waarmee ze het leven van alledag te lijf gaan. Langzamerhand realiseert Nancy zich dat haar problemen niet verdwijnen door haar lichaam toe te takelen of haar geest te verdoven. Als ze wil overleven moet ze ophouden zichzelf te verminken. 


Krassen
Suzanne Braam

*Suzanne Braam is de vertaalster 


 

ZELFBESCHADIGING/

AUTOMUTILATIE

Titel: Zelfverwonding begrijpelijk maken

Auteur: W. Boevink

ISBN nummer: 9056811185

Hulpverleners hebben moeite met zichzelf verwondende cliënten. Deze zouden aandacht zoeken, proberen te manipuleren of te chanteren, pijn prettig vinden of helemaal geen pijn kunnen voelen. Hun zelfverwonding zou één van de symptomen zijn van een psychische stoornis. De reacties van hulpverleners op zelfverwondend gedrag worden door cliënten doorgaans niet als behulpzaam ervaren, maar als een bevestiging van de negatieve spiraal waar zij in zitten. Hulpverleners weten vaak niet hoe zij het beste kunnen reageren op zelfverwondend gedrag van hun cliënten; zij voelen zich vaak machteloos en leggen dat gevoel neer bij hun cliënten: 'Als u er niet mee stopt, kunnen wij u ook niet helpen.'

In Zelfverwonding begrijpelijk maken vertellen zeven ervaringsdeskundigen over hun zelfverwondend gedrag, hun pogingen het te ontgroeien en hun ervaringen met hulpverleners. Ook onderzoekers en therapeuten komen daarover aan het woord. Voorts omvat het boek een interviewschema waarmee hulpverleners en hun cliënten het gesprek over zelfverwonding kunnen voeren, tips en adviezen voor diverse betrokkenen en informatie over zelfhulpgroepen

 

Te koop bij o.a.

http://www.boekenmeer.nl


VOOR (AANKOMENDE) THERAPEUTEN

 


 

 

ZELFBESCHADIGING/

AUTOMUTILATIE

Titel: Hulpverlening bij zelfverwonding in de psychiatrie

Auteur: E. Broers

ISBN nummer: 9052532494

Uitgeverij:


 

ZELFBESCHADIGING/

AUTOMUTILATIE

Titel: Zelfverwonding als Boodschap

Auteur: Wouters

ISBN nummer: 9044111485

Uitgeverij:

 

 

 

Zelfverwonding als boodschap ? / druk 1<br>Wouters
Zelfverwonding als boodschap ? / druk 1
Wouters

  


 

ZELFBESCHADIGING/

AUTOMUTILATIE

Titel : Behandelingsstrategieën bij zelfverwondend gedrag

Auteur:Drs. R. Didden

ISBN nummer:9031326631

Uitgeverij:

Zelfverwondend gedrag is één van de meest indringende vormen van probleemgedrag. Uitingsvormen kunnen variëren van zichzelf slaan of bijten tot snijden. Dit boek biedt niet alleen een overzicht van de stand van zaken van wetenschappelijk onderzoek naar de behandelmogelijkheden van zelfverwondend gedrag, maar heeft ook een sterk op de behandelende praktijk gerichte inslag. Zo behandelen de auteurs onder meer epidemiologie van zelfverwondend gedrag, onderzoek naar de functies van zelfverwondend gedrag en de mogelijkheden tot behandeling van zelfverwondend gedrag. Het laatste hoofdstuk bevat een beslisboom voor de behandeling van zelfverwondend gedrag.

 

 

 Behandelingsstrategieen bij zelfverwondend gedrag / druk 1
R. Didden


  LET OP MIJN PAGINA KUN JE OOK BEREIKEN VIA

http://www.steunpunt-geweld.tk

Of neem eens een kijkje op mijn ander site die over seksualiteit gaat en seksueel misbruik.

 

 

 

 

 


 

 

 Naar Vorige Pagina|Naar Volgende Pagina

 

THEMA'S

ADRESSEN

BOEKEN

CHRISTELIJKE

HULP

ERVARINGEN

GEDICHTEN

HULP IN

BELGIË

HULP VERLENING

MISBRUIK door

HULPVERLENER

VERWERKING-

TIPS

VROUWEN

GEWELD

ZELF-VERDEDIGING