Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΤΙΑ


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΤΙΑ (1)

Πρώτη επίσημη αναφορά θέασης ΑΤΙΑ στην σύγχρονη εποχή θεωρείται η αναφορά του επιχειρηματία και ερασιτέχνη πιλότου Kenneth Arnold . Αυτός , στις 24 Ιουνίου 1947 , ανέφερε ότι εντόπισε εννέα μεταλλικά κυκλικά αντικείμενα , σαν "πιατάκια του καφέ" όπως τα περιέγραψε αργότερα , ενώ πετούσεεπάνω από τα βουνά Cascade της Washington . Αυτός ήταν που πρώτος εισήγαγε και τον όρο ιπτάμενοι δίσκοι ( flying saucers ) .

Μετά την αναφορά του Arnold ακολούθησε καταιγισμός αναφορών θέασης παράξενων αντικειμένων , δίσκων ως επί το πλείστον , ώσπου στις 2 Ιουλίου του ίδιου έτους έλαβε χώρα το γνωστό περιστατικό του Roswell , που αργότερα πήρε τεράστιες διαστάσεις , αποτελώντας το πιο καυτό θέμα στην ιστορία των ΑΤΙΑ .

Το 1947 επίσης η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ( USAF ) άρχισε το πρόγραμμα "Sign" , μετά από εισήγηση του αντιπτεράρχου Nathan F. Twining στον διοικητή των Ενόπλων Αεροπορικών Δυνάμεων ( μετέπειτα USAF ) για λεπτομερή μελέτη του θέματος . Σκοπός του προγράμματος ήταν η συλλογή πληροφοριών σχετικά με το φαινόμενο των ΑΤΙΑ από απλούς πολίτες . Η τελική έκθεση που εκδόθηκε στις 5 Αυγούστου του 1948 με τίτλο "Απολογισμός της κατάστασης " , παραδώθηκε στο Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας . Η έκθεση αυτή καθιστούσε σαφές ότι τα ΑΤΙΑ ήταν "διαπλανητικής προέλευσης διαστημόπλοια" . Παρόλα αυτά ,και παρά την προσπάθεια μελών του Επιτελείου να φέρουν την υπόθεση στην δημοσιότητα , αποφασίστηκε να συνεχιστεί η μυστικότητα ώσπου η Αεροπορία να συλλέξει αρκετές πληροφορίες , για να αποφευχθεί και ενδεχόμενος πανικός . Ο στρατηγός Hoyt Vanderberg , που πήρε την απόφαση , διέταξε να καταστραφεί η έκθεση του "Sign" . Επίσης , με εντολή του το πρόγραμμα αντικαταστάθηκε από το "Grudge" , που επικεντρωνόταν κυρίως σε αναφορές πιλότων της πολεμικής και πολιτικής αεροπορίας , ενώ ταυτόχρονα η Πολεμική Αεροπορία επεδίωκε την απομυθοποίηση των ΑΤΙΑ , γελοιοποιώντας τους αυτόπτες μάρτυρες . Το 1949 ανείγγηλε ότι όλες οι αναφορές αποδείχθηκαν αβάσιμες , και ότι έπαυε κάθε έρευνα , δήλωση που αναγκάστηκε το 1951 να παραδεχθεί ότι ήταν αναληθής , καθώς το σχέδιο συνεχιζόνταν .

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι στις 24 Σεπτεμβρίου 1947 ο τότε πρόεδρος Harry Truman συνέστησε μια περίεργη ομάδα με την ονομασία Majestic 12 ή MJ12 , μετά από προτροπή του Dr Vannenar Bush , κορυφαίο επιστήμονα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ατομικής βόμβας , και του υπουργού Αμύνης James Forrestal , ο οποίος πολύ αργότερα θα "αυτοκτονήσει" πηδώντας από το παράθυρο του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν . Σκοπός της μυστικής αυτής ομάδας ήταν η επιστημονική έρευνα του φαινομένου των ΑΤΙΑ .

Το 1952 ξεκινά το πρόγραμμα Γαλάζιο Βιβλίο ( project Blue Book ) το οποίο αντικαθιστά το "Grudge" και στόχο έχει την καταγραφή των εμφανίσεων ΑΤΙΑ και την περαιτέρω μελέτη και έρευνά τους . Οι εργασίες του "Γαλάζιου Βιβλίου" σταμάτησαν επισήμως το Δεκέμβριο του 1969 . Παράλληλα , μετά από έναν καταιγισμό αναφορών για ΑΤΙΑ , η USAF , που επιθυμούσε εκτενέστερη μελέτη του φαινομένου και προκειμένου να αποφύγει ερωτήσεις από το Κογκρέσο , μετά από πρόταση του Carl Sagan αναθέτει την νέα έρευνα σε πανεπιστήμια . Τελικά , το 1966 , αφού η USAF πλήρωσε $523.000 για μια αμερόληπτη έρευνα , δημιουργείται μια νέα ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Colorado με οργανωτή τον Dr Edward Condon . Στο συμφωνητικό , o Condon εγγυήθηκε μια "αυστηρώς αντικειμενική εργασία". Όμως , ο Robert Lowe , πριν γίνει διευθυντής της ομάδας , πρότεινε μια διαφορετική προσέγγιση : "Η μελέτη μας θα πρέπει να διεξαχθεί σχεδόν αποκλειστικά από ανθρώπους που δεν πιστεύουν στα ΑΤΙΑ ... το κόλπο θα είναι φαντάζομαι να περιγράψουμε την υπόθεση έτσι ώστε να εμφανιστεί στο κοινό σαν μια απολύτως αντικειμενική μελέτη...". Για τους επόμενους εννέα μήνες που δραστηριοποίθηκε η επιτροπή Condon εξετάστηκαν μόλις 100 από τις 15.000 διαθέσιμες αναφορές , μερικές μάλιστα εξ αυτών πολύ ύποπτες , και ελάχιστοι από τους αξιόπιστους μάρτυρες .Τα απότελέσματα της έρευνας έγιναν γνωστά τον Ιανουάριο του 1969 , και σχεδόν παπαγάλιζαν τη θέση της Πολεμικής Αεροπορίας : δεν υπήρχε καμία μυστικότητα , κανένας κίνδυνος και καμία απόδειξη της ύπαρξης των ΑΤΙΑ .

( Τα στοιχεία παραθέτει ο επισμηναγός Donald E. Keyhoe , διευθυντής της NICAP )

Μέχρι τη στιγμή που έκλεισε το πρόγραμμα "Γαλάζιο Βιβλίο" , είχε γίνει καταγραφή (από όλα τα προγράμματα ) για 12.618 εμφανίσεις ΑΤΙΑ , που βρίσκονται τώρα σε 75.000 σελίδες αρχείων στο κτίριο εθνικών αρχείων στην Washington D.C. Τα πορίσματα της όλης έρευνας ήταν τα εξής : τα ΑΤΙΑ δεν αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια , δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ΑΤΙΑ είχαν σχέση με τεχνολογικά προηγμένα ιπτάμενα οχήματα και δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ΑΤΙΑ έχουν εξωγήινη προέλευση . Όμως εκφράστηκαν αμφιβολίες για τα πορίσματα της έρευνας , καθώς δεν υπήρχε ηθελημένα καμία αναφορά σχετική με θέματα εθνικής ασφαλείας , όπως η εμφάνιση ΑΤΙΑ πάνω από στρατιωτικές βάσεις , ή που να αφορά άλλες χώρες στις οποίες να εδρεύουν αμερικάνικες βάσεις , πουθενά μέσα στο πρόγραμμα . Τέλος , από τις 12.618 καταχωρήσεις , οι 701 δηλώθηκαν αδύνατες φυσικής ερμηνείας ( ποσοστό 7% ) .

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ(2)