Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Marnix Rueb:

De puinhaupe van zeivehondartfèftag jaah De Haag

Tekst: Ruben Libgott / Illustraties: Marnix Rueb en Ruben Libgott

(eerder verschenen in de daklozenkrant Straatnieuws, December 2002)

In de reeks “Ruben Libgott ontmoet andere (strip)tekenaars”, heb ik (Ruben) een ontmoeting gehad met Marnix Rueb. Naast illustrator is hij de schepper van Haagse Harry, de stripfiguur die onze politieke hoofdstad in een heel ander daglicht weet te brengen. Een interview in algemeen beschaafd Nederlands.

  Marnix Rueb woont natuurlijk in Den Haag, en wel net iets buiten het centrum. Vanuit zijn tekenstudio heeft hij uitzicht over de Haagse skyline en hij hoeft zijn raam maar open te doen om de prachtige klanken van de Haagse taal te horen. “Den Haag heeft een perfecte geografische ligging. Binnen 5 minuten ben ik in het bos, aan het strand of in het centrum. Ik ben een stadsmens en in Den Haag heerst een geweldige sfeer. Als ik inspiratie nodig heb voor mijn strip, hoef ik maar even met mijn hond naar buiten te wandelen”.

When Harry met Marnix

 Marnix Rueb’s familie heeft altijd in Den Haag gewoond. “Het waren allemaal juristen. Mijn vader was kinderrechter. Ik heb 2 broers, één is notaris en de ander journalist. Ik ben illustrator, de traditie is dus niet helemaal voortgezet”.

Toen Marnix kleuter was begon hij met tekenen. “Ik tekende cartoons en gekke poppetjes. We hadden een abonnement op de Donald Duck en de Pep. Ik trok de strips over, daardoor leerde ik goed de verhoudingen, gezichtsuitdrukkingen en handen van figuren te tekenen. Ik heb mijn hele jeugd zitten vertekenen! De strips van Disney, Franquin & Gotlib spraken mij aan. Maar vooral Jack Davis, tekenaar voor MAD, vind ik geweldig. Hij kon briljant en grappig tekenen. Mijn stijl is op zijn stijl geïnspireerd. Hij maakte net als ik veel grapjes op de achtergrond”. Marnix wist al op de lagere school dat hij later tekenaar wilde worden, tot hij Morris (de tekenaar van Lucky Luke) sprak bij een signeersessie in de Bijenkorf. “Hij vertelde mij hoe hij 30 jaar lang, elke dag weer achter zijn tekentafel ging zitten om Lucky Luke te tekenen. Zo zag ik mijn toekomst niet, maar ik wilde wel doorgaan met tekenen”.

Marnix ging naar het Gymnasium en tekende zijn schriften (te) vol. Hij bleef 3x in de 4e klas zitten en ging naar het Atheneum, maar ook daar kon Marnix niet overweg met de strakke regels van het schoolsysteem. Marnix wist wat hij wilde, dus verliet hij school. Hij volgde nog een cursus reclametekenen en fotografie, maar ook daar voelde hij zich niet happy. Hij wilde illustrator worden en zocht daarin zijn eigen weg. Hij kreeg allerlei opdrachten, waarin hij in verschillende stijlen moest tekenen: realistisch, klare lijn, cartoons, schilderijen enz. “Ik heb ook heel veel licentiewerk gedaan voor een puzzelfabrikant. Ik moest Tom & Jerry, My Little Pony en Disney-figuren tekenen. Het moest allemaal helemaal ‘Amerikaans correct’ zijn, zodat ik de characters niet zou schaden. Ik kon er niet in kwijt wat ik wilde”. Marnix kreeg vooral opdrachten uit het bedrijfsleven en werd de huisillustrator van de Haagse uitgaanskrant ‘Doen’. “Ze vroegen een keer of ik tekeningen wilde maken bij een artikel over Haagse literatuur. Ik woonde toen in de Schilderswijk waar de echte Haagse types rondlopen. Toen heb ik Haagse Harry bedacht. Hij werd een dichter die het erotische gedicht ‘Kankâh-hoeâh’ ging voordragen. Dit is de grootste mazzel geweest in mijn leven!”. Inderdaad, want Haagse Harry werd sinds zijn geboorte in 1991 een succes. Niet alleen in Den Haag, maar ook daarbuiten. In 1994 bracht Marnix het eerste album van Haagse Harry uit, getiteld ‘Kap Nâh’. “Als je wilt dat iets goed gebeurt, moet je het zelf doen. Daarom gaf ik het boek zelf uit in een oplage van 10.000 exemplaren. Ik hoopte er 6000 in Den Haag te verkopen en 4000 misschien in de rest van het land. Uiteindelijk zijn er 140.000 boeken verkocht!”. Harry is een commercieel succes. Inmiddels zijn er 3 albums verschenen met een gezamenlijk oplage van +/- 400.000 exemplaren. Ook is er een heel merchandising assortiment rond Haagse Harry.

Marnix Rueb gaat verbaal met Den Haag aan de haal

 Dankzij Marnix Rueb is het Haags weer een echte taal geworden. “Ik kan het Haags tegenwoordig vloeiend schrijven, in het begin was dat nog erg lastig. Ik moet alles nog wel hardop uitspreken om te horen of het goed klinkt. Sommige uitspraken verzin ik zelf, andere hoor ik op straat. Soms zijn er woorden die niet eens uit het Haags te vertalen zijn, vooral woorden die uit het Jiddisch komen”. Samen met zijn broer Robert-Jan Rueb en goede vriend Sjaak Bral heeft Marnix alle Haagse spellingregels, grammatica en woorden vastgelegd in het Groen-Geile Boekie. Ook hebben ze het Haags Talen Instituut opgericht, waar je een cursus Haags kunt volgen, met behulp van een c.d.

“Harry is een soort Pim Fortuyn. Hij zegt alles wat een ander niet zal zeggen. Politiek zit Harry ook een beetje rechts van het midden, maar op Fortuyn zou hij nooit hebben gestemd”.

Naast het Haags vindt Marnix Frans een mooie taal. “Maar ook het Portugees zoals de vrouwen het in Zuid-Amerika uitspreken vind ik mooi klinken”.

Marnix Rueb wil op de klassieke manier strips maken, zonder klare lijn en zonder kaders en er moet altijd een grap inzitten. “Ik heb niks met realistisch getekende strips. Het ziet er allemaal wel prachtig uit, maar als ik iets moois wil zien, zet ik de t.v. aan. Bij een strip draait het om de grap”.

Maar hoe gaat hij te werk als hij een strip maakt?

De rechtshandige Marnix begint altijd met het schetsen. Hij gebruikt hiervoor een Faber vulpotlood (0,5) met Pentell Non-Repro blauwe vullingen. Hij bouwt de figuren op met cirkeltjes, zoals Disney ook deed en tekent dan het gezicht. Vervolgens trekt hij de schets over op houtvrij papier via een lichtbak. Dan inkt hij de tekening met Oost-Indische inkt en een Albert Pen Perry One Gross Ex-Fine Green kroontjespen (no. 335). Deze kroontjespennen werd in de jaren ‘50 gemaakt en Marnix heeft in een antiekwinkel de hele voorraad kunnen kopen, want hij gebruikt meestal 6 pennen per strip. Het houtvrije papier zorgt ervoor dat er mooie rafelige lijntjes ontstaan. Wanneer de strip is geïnkt, scant hij hem in gedeeltes in met een Umax Astra 6400 scanner. Dan kleurt hij hem in met een Wacom Status-tablet in Photoshop 5.0 . Hoewel Marnix alle kleuren prachtig vindt, heeft hij een hekel aan dit karwei.

Marnix vindt Haagse Harry het leukste om te tekenen. “Ik had hem eigenlijk wel wat dunner willen hebben, zodat ik hem meer kon laten bewegen in de strip”. Ook Harry’s vriendin Bianca tekent lekker weg: “…vooral door haar ronde vormen. Ze is een dikke Haagse mokkel!”.

Volgens Marnix Rueb mag de lezer zich best een beetje inspannen om de strip te lezen. Hij raadt iedereen vooral aan om de strip hardop te lezen. Het succes van Harry verklaart hij door typische Haagse humor en de herkenbaarheid.

Haagse Harry, ERRO’s “concullega”

 Na het faillissement van de Haagse uitgaanskrant ‘Doen’, was Harry’s belangrijkste podium weggevallen. Marnix zocht nu naar een Haags blad dat Harry maandelijks kon publiceren. Dat werd Haags Straatnieuws, de daklozenkrant van Den Haag. Een perfecte publicatiebron voor Harry, die het merendeel van de strips ook op straat zijn avonturen beleeft. “Ik vind het idee achter de daklozenkrant goed, maar de echte probleemgevallen bereik je niet. Die mensen hebben een handreiking nodig om weer terug te komen in de maatschappij. Hoewel ik natuurlijk als huisillustrator een “abonnement” heb op Haags Straatnieuws, koop ik hem altijd bij een man die naar Nederland heeft moeten vluchten. Hij staat altijd bij de Albert Heijn. Ook koop ik de krant vaak bij een junk bij het postkantoor. Het interesseert mij niet wat hij met het geld doet. Ik ben zelf godzijdank nooit in de buurt van de dakloosheid geweest. Als ik dakloos zou raken, dan zou ik geen daklozenkrant gaan verkopen. Het moet dan wel heel erg gesteld zijn met mij. Ik zou denk ik in een portiek, of veilig en bewaakt bij de Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout, de mooiste straat van Den Haag met zijn bomen, gras en gebouwen, gaan zitten”.

 Marnix heeft ooit meegewerkt aan een campagne voor meer (verkeers)veiligheid op straat. Veilig Verkeer Nederland heeft 10 jaar lang namelijk uitgebreid campagne gevoerd met Marnix’ tekening voor de actie ‘Wij gaan weer naar school’. Er zijn duizenden posters, spandoeken en ander campagnemateriaal van gemaakt. “…En ik heb er maar 400 Gulden voor gekregen”. Marnix heeft de poster nu opgehangen in zijn studio aan zijn muur als icoon. Hij wil niet nog een keer zó worden belazerd.

Marnix vindt ERRO een grappige strip, maar de grappen mogen grover. “Bij elke persoon die je boos maakt, maak je er 20 blij”. Hij raadt aan om de strip niet te inkten met een Rotring-pen, maar met kroontjespen. “Daardoor gaat de strip meer leven en daarbij lekken die Rotring-pennen altijd, als ze al niet zijn verstopt”.

Marnix Rueb wil liever een jackpot dan een inktpot

  Marnix Rueb heeft in de loop der jaren ontdekt waar de grenzen van zijn tekenstijl liggen. Hij wil niet meer experimenteren, maar gewoon doorgaan waar hij mee bezig is. “Het liefste wil ik de Staatsloterij winnen en meer dan 3x per jaar gaan skiën in Zwitserland. Dan hoef ik eindelijk niet meer in opdracht te tekenen”. Wat zal Marnix Rueb’s & Haagse Harry’s lot zijn?

Speciaal ter gelegenheid van het interview heeft Marnix Rueb samen met Ruben Libgott, deze paginagrote full-color strip gemaakt van ERRO meets Haagse Harry.

Maar ERRO ontmoette ook Marnix Rueb:

Wil je meer weten over Marnix Rueb en Haagse Harry? Klik dan op onderstaande link om naar Harry's Haumpeits te gaan:

Update: 

Krèg nâh ut zuâh! ERRAU, de zweâhvâhstrip van de auteuâh van Geeâht en Beeâht brengt een bezoekjâh aan oer-Hageneis Haagse Harry in zèn nieuwe boekie! 

Na enige tijd welverdiend in de luwte van de anonimiteit aan de zijlijn te hebben doorgebracht is de sympathieke proleet Haagse Harry weer helemaal terug. Dat hij al die tijd niet heeft stilgezeten is te lezen in: 'Haagse Harry 4 - Krèg Ut Zuâh!!', opnieuw een standaardwerk waar normen-en-waardenminnend Nederland een vette punt aan kan zuigen.

Speciaal voor de èchte fans van Haagse Harry, heeft auteur Marnix Rueb ook een bijzonder collectors item samengesteld. Hierin is een verzameling opgenomen van Haagse Harry strips die om wat voor reden dan ook niet in de reguliere albumserie zijn verschenen. In dit boek, met de titel 'Kompleit Baggâh' is ook de samenwerkingsstrip opgenomen die Ruben Libgott met Marnix Rueb heeft gemaakt.

KAUPÛH DIE BAGGÂH!!!

Klik hier om terug te keren naar de interview sectie!


Klik hier om terug te gaan naar de index pagina


© Ruben Libgott 2002