Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 42

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42  

Nordkorea återupptar nedmonteringen av vapenprogrammet

Ett steg fram och två steg bakåt verkar vara principen i förhandlingarna om Nordkoreas vapenprogram. Det senaste steget framåt väcker nytt hopp om ett definitivt stopp för nordkoreanska kärnvapen.

CHOE SANG-HUN
Söul
Nordkorea välkomnar USAs beslut att ta bort Nordkorea från listan över statliga terrorsponsorer, och ledningen i Pyongyang har bekräftat att den nu kommer att fortsätta att demontera landets största atomanläggning och släppa in internationella vapeninspektörer.
Washingtons beslut att ta bort Nordkorea från listan ses som en viktig symbolisk gest i Nordkorea, ett isolerat och extremt fattigt land, som nu befrias från ett av de hinder som måste övervinnas för att landet ska vinna internationell acceptans. Många av stötestenarna i de krångliga relationerna mellan USA och Nordkorea finns emellertid kvar, däribland de ekonomiska sanktionerna mot regimen i Pyongyang.

President George Bush sade i juni att han var redo att plocka bort Nordkorea från terrorlistan som ett erkännande av landets löften om att stoppa utvecklingen av kärnvapen. Erbjudandet fanns kvar utan att realiseras i flera månader under tiden som Washington försökte övertala Nordkorea om att tillåta noggranna inspektioner för att verifiera att kärnvapenprogrammet verkligen var under avveckling. Men den amerikanska administrationens ansträngningar belönades bara med några små eftergifter. Den senaste överenskommelsen inkluderar tillstånd för amerikanska inspektörer att undersöka inte bara deklarerade atomanläggningar utan också platser där USA ”misstänker kärnrelaterade aktiviteter”.
I tidigare överenskommelser mellan Washington och Pyongyang har det varit vanligt att parterna har varit oeniga om vad de har kommit överens om. När Nordkorea kommenterade den senaste överenskommelsen bekräftade en anonym talesman för det nordkoreanska utrikesministeriet att den nordkoreanska regeringen kommer att återuppta nedmonteringen av plutoniumanläggningen i Yongbyon. Han sade dock ingenting om inspektioner på ”misstänkta” platser.

Kim Sook, Sydkoreas förhandlare i samtalen med Nordkorea, uppger att amerikanerna till slut tog till ”indirekt och kortfattad terminologi för att underlätta en kompromiss”. Han tror att parterna gör samma tolkning av innehållet.
Bushs administration motade eventuell kritik om att Nordkorea hade kommit lindrigt undan genom att påpeka att det fortfarande finns en rad restriktioner riktade mot Nordkorea. ”Nordkorea är fortfarande föremål för en rad sanktioner, som infördes på grund av landets kärnvapenprov 2006, dess fortsatta kärnvapenrelaterade aktiviteter, dess brott mot de mänskliga rättigheterna och dess status som kommunistisk stat”, framhäll utrikesdepartementets talesman, Sean McCormack.
Listan på sanktioner är verkligen lång. Den inkluderar förbud mot export av atom- och vapenrelaterade komponenter, tunga konventionella vapen och ”lyxprodukter”, som FNs säkerhetsråd införde som straff för att Nordkorea detonerade en atombomb i oktober 2006. Hur förbudet mot export av lyxvaror verkställs är upp till varje enskilt land att bestämma. USA har förbjudit export av varor som den nordkoreanske ledaren, Kim Jong-il, antas vara mest förtjust i, däribland DVD-spelare och stora tv-skärmar.

USAs FN-ambassadör, John R Bolton, som kritiserade lördagens uppgörelse skarpt, hävdar att det symboliska borttagandet av Nordkorea från terrorlistan kan uppmuntra utlandet att investera i där. ”Genom att ta bort Nordkorea från terrorsponsorlistan eliminerar man legitimiteten i övriga sanktioner”, sade Bolton, f d biträdande utrikesminister för vapenkontroll och internationell säkerhet. ”Detta är viktigt för Nordkorea, eftersom det kan hävda att det är som vilket land som helst”.
Farhågor om att Nordkorea på detta sätt vinner legitimitet färgade även Japans reaktion. De japanska ledarna ville utnyttja Nordkoreas roll som statlig terrorsponsor för att tvinga Nordkorea att deklarera vad som har hänt med japanska medborgare, som för flera decennier sedan kidnappades och fördes till Nordkorea.
Utrikesdepartementet i Washington understryker att både Bush och utrikesminister Condoleezza Rice talade med japanerna innan de slöt avtalet med Pyongyang, men Japans finansminister, Shoichi Nakagawa, anser inte att den japanska regeringen fick fullständig information i förväg.
Den japanske premiärministern uttalade sig senare lite mer överslätande och sade att det finns gott om utrymme för diskussioner om de kidnappade i de fortsatta sexpartssamtalen om Nordkoreas vapenprogram.

Den sydkoreanska regeringen välkomnade uppgörelsen som ett viktigt genombrott, som hindrar Nordkorea från att fortsätta med vapenprogrammet.
En del hökar i det sydkoreanska regeringspartiet, som vann majoritet i valen i våras med löften om en hård attityd mot Nordkorea, klagade på att Nordkorea hade plockats bort från terrorlistan utan att be om ursäkt för bombningen av ett sydkoreanskt passagerarflygplan 1987, när 115 människor miste livet.
Nordkorea placerades på terrorsponsorlistan efter det att Sydkorea hade gripit en kvinna, som senare erkände att hon var nordkoreansk agent och hade placerat en bomb på flygplanet. Nordkorea har förnekat inblandning i attentatet.
© 2008 TEMPUS/The New York Times