Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 42

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42  

Ahmadinejads rivaler mobiliserar

Reformivrare och konservativa rustar till kamp om presidentposten i Iran. Oppositionen sätter än en gång sitt hopp till den f d statschefen, Mohammed Khatami.

DIETER BEDNARZ
Teheran
De bröt upp mitt i natten. Utan särskilt mycket proviant men med gott humör steg de på skrangliga bussar och trängde ihop sig i egna bilar för att ta sig från Semirom långt borta i västra Iran till huvudstaden Teheran. De var 120 män, allt från studenter till åldringar, som alla var prydligt klädda i bästa kostymen. De gjorde bara ett stopp för morgonbönen, som ägde rum någonstans mellan Isfahan och Teheran.
Målet för karavanen från den lantliga provinsen var Yassirgatan nr. 4 i norra Teheran, en stadsdel där kvadratmeterpriset på marken är högre än vad de flesta iranier tjänar på ett helt år. I den gamla villan bakom den höga muren hade resenärerna stämt träff med den man, som enligt läraren Amir Hossein Rashidi, är ”den enda som kan rädda oss”.
I villan bor Mohammed Khatami, som är den islamiska republikens f d president och känd reformivrare.
Den stora porten öppnas för resenärerna från Semirom, och Rashidi och hans män förs till den man, som de vill ha som president.
I en stor bönesal med tjocka mattor presenterar de sitt ärende: ”Vi har kommit för att be er att kandidera i nästa presidentval”, säger Rashidi. Khatami blir synbart rörd och bjuder in besökarna att be tillsammans med honom.

Den religiöst lärde Khatami lär behöva mycket hjälp, även från ovan, för att han ska kunna vinna presidentvalet nästa sommar. Rättvisa val har aldrig förekommit i gudsstaten, ”men nästa valkampanj blir säkert smutsigare än någonsin”, befarar politiska bedömare i Teheran.
Khatamis efterträdare som president, Mahmoud Ahmadinejad, är nämligen fast besluten att försvara sin position. För både reformsinnade och konservativa handlar valet om allt eller inget.
Frågan är om den f d statschefen med en seger skulle kunna återuppliva den egentligen dödförklarade reformrörelsen ännu en gång. Om Ahmadinejad blir omvald kommer han att förstärka Irans isolering och för alltid förstöra de konservativas rykte, vilket kritiker i Ahmadinejads egna led varnar för.

Det enda som är säkert är att både reformvänner och konservativa har förlorat nästan allt anseende hos befolkningen. De konservativa ses som skrävlare, som inte har infriat högtflygande löften om välstånd för alla. Reformvännerna, vars uppgång började 1997 med Khatamis jordskredsseger, ses som smickrare, vars löften ofelbart krossas av det ärkekonservativa väktarrådets eller den religiöse ledaren Ali Khameneis veto.
Ändå är till och med en uttalad realist som Mohammed Atrianfar säker på att reformkrafterna skulle kunna återerövra sin popularitet. Atrianfar är chefredaktör för den politiska veckotidningen Shahrwand-e-Emrus (Medborgare av idag), som är en relativt regimkritisk publikation.
I den förra valkampanjen var denne journalist, som redan har förlorat jobbet två gånger när regimen har förbjudit hans tidning, rådgivare till den tippade storfavoriten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani.
Rafsanjani, som förmodligen är Irans rikaste person, ville efter två mandatperioder och en författningsenlig tvångspaus bli president igen. Men i protest mot oligarker som Rafsanjani avstod många väljare från att delta i valet.
Atrianfar tror emellertid att Khatami har goda möjligheter att mobilisera framför allt studerande och medelklassens väljare. Ingen betvivlar Khatamis integritet.

Det finns en stor röstpotential för Khatami, enligt Atrianfar. Alla reformkandidater i det förra valet fick sammanlagt 16 miljoner, medan traditionalister och ärkekonservativa i Ahmadinejads läger bara samlade 12 miljoner väljare.
Och Khatami är dessutom fortfarande en folkhjälte, enligt aktuella opinionsmätningar. Han får 27 procentenheter mer än revolutionsfanatikern Ahmadinejad. ”Det är få som har sådan kapacitet att stöta bort vänner och sympatisörer som vår nuvarande president”, raljerar Atrianfar.
En person, som har Ahmadinejad att tacka för sin seger och som idag hör till hans skarpaste kritiker, sitter i ett litet rum på universitetet i Teheran och är djupt besviken. Ekonomiprofessor Mohammed Koshereh var en av sin vän Mahmoud Ahmadinejads ivrigaste förespråkare i valkampanjen. Han trodde att vännen var ”rättvisans och de revolutionära idealens främste förkämpe”. Kosherehs framträdanden i tv till förmån för Ahmadinejad, som då var borgmästare i Teheran, tros ha varit avgörande för att han blev vald.
Att Ahmadinejad hade en helt annan uppfattning om hur vallöftena skulle infrias än den välutbildade ekonomen Koshereh och alla andra iranska experter gör inte bara professor Koshereh besviken utan hela republiken. Regeringspolitiken beskrivs som ”tvära kast mellan trevare och misstag”, som har fört landet till ruinens brant. Ahmadinejads verbala attacker mot Israel och konfrontationer mot väst i tvisten om Irans atomprogram har ytterligare isolerat Iran.

Förenta nationernas sanktioner tynger ekonomin, som redan är hårt drabbad av korruption och vanstyre. Den verkliga inflationsnivån uppskattas till drygt 30 procent. Mer än var tredje iranier mellan 19 och 29 år är arbetslös, och var femte iranier lever under fattigdomsgränsen. Om det inte vore för de stora oljeinkomsterna på runt 50 miljarder euro per år skulle Iran redan ha varit bankrutt.
Det är bara Ahmadinejads allra närmaste rådgivare, som exempelvis Ali Akbar Djavanfekr som fortfarande tror att presidenten ”tjänar sitt folk outtröttligt” och kan peka på ”stora framsteg”.
Som bevis för framstegen nämner Djavanfekr den ökade produktionen av betong från 37 till 55 miljoner ton förra året. Och med uppenbar stolthet pekar presidentens trogne tjänare på det faktum att landets högste ledare berömde presidenten alldeles nyligen. ”Tro inte att detta är ert sista år”, sade Khamenei till presidenten inför det samlade kabinettet. ”Nej, fortsätt att arbeta som om ni har ytterligare fem år på er”.

I konservativa kretsar i Teheran diskuterar man om Khameneis yttrande ska tolkas som en uppriktig uppmuntran till Ahmadinejad eller om det var ett försök att täcka upp för den hårt ansatte presidenten.
Några konservativa förgrundspersoner agerar i alla fall som om det behövs en ny konservativ kandidat. En som tvivlar på Ahmadinejads förmåga att vinna nästa val är publicisten Amir Mohebbian, som betraktas som chefsstrateg bland de s k pragmatikerna, som förespråkar en sorts medelväg mellan reformivrarna och revolutionsivrarna.
Mohebbians favorit som Ahmadinejads efterträdare är parlamentets talman, Ali Larijani. Denne f d atomförhandlare avsade sig sitt uppdrag i protest mot presidentens politik, och han bjuder Ahmadinejad hårt motstånd sedan hans politiska fraktion fick majoritet i vårens parlamentsval.
Men för att Larijani ska kunna kandidera måste han först ge upp sin inflytelserika post som talman. Och det vill han inte göra, eftersom han inte vill ta risken att komma trea efter Khatami och presidenten i den första valomgången.

En person som anses mycket beslutsam och ambitiös och dessutom är omtyckt är borgmästaren i Teheran, den f d polischefen Mohammed Ghalibaf, som har skött sitt jobb som chef för tolvmiljonerstaden Teheran mycket bra.
I vartannat gathörn finns numera en papperskorg, och på vintern sörjer effektiva renhållningsbilar för att gatorna är snö- och halkfria. Alla byggnadsprojekt har tidtabeller, vilket har lett till att många projekt blir färdiga i förtid. I åtminstone den första valomgången skulle borgmästaren, enligt sina beundrare, kunna besegra Ahmadinejad.
Medan Ghalibaf fortsätter att profilera sig som en handlingskraftig administratör och Ahmadinejad försäkrar sig om militärens och milisernas lojalitet måste Khatami se upp så att han inte gör sina trognaste anhängare besvikna redan innan valkampanjen har börjat.
Läraren Rashidi och hans reskamrater från Semirom lämnar efter ett par timmar Khatamis villa, och de är tydligt besvikna. De hade hoppats på ett rakt löfte från Khatami om att han är beredd att återgå till politiken. Men Khatami sade bara: ”Jag tänker på valet dag och natt. Jag funderar på om jag verkligen förmår infria löftena”.
Khatamis ambitioner att återta makten verkar inte helt övertygande: ”Jag är full av förhoppningar, men tillförsikten är ringa”, säger han.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel