Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 42

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42  

Bagdad börjar andas ut

ALISSA A RUBIN och STEPHEN FARRELL
Bagdad
På gata efter gata och torg efter torg rivs murarna. Kilometer av fula men effektiva skydd mot bombexplosioner var ett viktigt inslag i amerikanernas arbete med att hindra grannar från att döda grannar. ”De skyddade mot bilbomber och andra attentat”, säger grönsakshandlaren Adnan, som har sitt stånd i stadsdelen Dora. Enligt honom blockerar återstående murar och avspärrningar de marknader och den kommers som Bagdad behöver för att utvecklas. ”Men det är tryggt här nu”, säger han.

Den långsamma rivningen av betongmurarna är det tydligaste tecknet på en markant förändring i Iraks huvudstad. Den amerikanska strategin att kraftigt utöka den militära närvaron har resulterat i stabilitet, och nu håller amerikanernas plan på att avslutas. En övergång till den nästan oundvikliga amerikanska neddragningen 2009 är på gång.
Det finns nu drygt 148 000 amerikanska soldater i Irak, vilket är en minskning jämfört med 170 000 för ett år sedan. President George Bush har också accepterat militärens rekommendation att ytterligare 8 000 ska skickas hem i februari nästa år.
Irakier håller redan på att ta över många av amerikanernas uppdrag, vilket väcker stora förväntningar på att landet kan utvecklas på egen hand. Parallellt med förhoppningarna finns emellertid en djup oro för att det hela ska misslyckas.

1 oktober övergick den sunnidominerade Väckelserörelsens medlemmar, som tillskrivs äran av att ha återupprättat ordningen i några av de mest dödliga stadsdelarna, till den irakiska regeringens lönelista efter att tidigare ha avlönats av amerikanerna. Det råder ömsesidig djup misstro mellan den nya arbetsgivaren och Väckelsens medlemmar, varav många är f d rebeller.
Ett annat element i övergången, som inte har väckt lika stor uppmärksamhet som Väckelserörelsens byte av huvudman, är den irakiska arméns försök att överlåta kontrollen av vissa stadsdelar till den paramilitära nationella poliskåren. I framtiden kommer officerarna i denna kår att avgå och ersättas av vanliga poliser.
Alla dessa tre element markerar övergången till en era när Iraks shiadominerade regering gradvis tar över kontrollen över landets egna säkerhetsstyrkor.
”Iraks säkerhetsstyrkor förmår idag skydda Irak”, hävdar Joaidi Nahim Mahmoud Arif, sergeant i Nationella poliskåren i södra Bagdad. ”Vi förlitar oss helt och håller på oss själva nu”.

Ett dussintal intervjuer med människor runt om i Bagdad bekräftar att våldet har bedarrat men också att det fortfarande råder stark misstro mellan sunniter och shiiter.
Om övergången fungerar som tänkt blir den ett stort steg mot normala förhållanden i Bagdad. Men varje åtgärd kantas av djupa fallgropar. Väckelsens medlemmar skulle kunna återgå till sin upproriska verksamhet. Terrorister och självmordsbombare skulle kunna utnyttja gator utan murar; Nationalpolisen, som beskylls för att vara sekteristisk, skulle kunna missbruka sin nya maktposition.
Amerikanska ledare i Bagdad medger att det finns risker, men de hävdar att det är viktigt att övergången stimuleras, eftersom den har stor potential att ge goda resultat.
”Vi måste hela tiden balansera säkerhet och ekonomisk verklighet”, säger överstelöjtnant Tim Watson, chef för andra bataljonen, fjärde infanteriet.
Han och hans kolleger erkänner att ett misslyckande skulle stå alla parter mycket dyrt. Med hänvisning till Väckelserörelsens överflyttning till de statliga myndigheterna säger generalmajor Jeffrey Hammond: ”Om projektet misslyckas kommer dessa killar att ge sig ut på gatorna igen – mycket arga! Då kan de lätt rekryteras av al-Qaida i Irak”.

När murar faller.
Varje segment har formen av en gravsten och är dubbelt så hög som en dubbeldäckare. Murarna löpte kilometer efter kilometer utmed Bagdads gator och ändrade hela stadens utseende och humör. De kulhåliga mursegmenten plockas nu bort och placeras i stora lager för att kanske användas någon annanstans.
Murarna faller inte överallt i Bagdad. De omger fortfarande Gröna zonen, den en gång ökända motorvägen till flygplatsen, alla regeringsbyggnader, kontrollposteringar och hela bostadsområden, som t ex den sunnitiska enklaven Adhamiya.
Men i vissa delar av staden är de borta. I en ceremoni i samband med fastemånaden Ramadans slut firade sunniter från Fadhildistriktet öster om Tigris tillsammans med shiiter från Abu Saifeen nedmonteringen av en 15 månader gammal mur, som hade skärmat av deras respektive stadsdelar från varandra.
En kontrollpostering, som bemannas av Väckelserörelsen från båda stadsdelarna har ersatt muren.
Överste Craig Collier berättar att relationerna mellan de båda Väckelsegrupperna ”har förbättrats gradvis till nu, och till slut beslöt de att riva muren tillsammans. Grupperna umgås allt mer med varandra. De spelar till och med fotboll”.

På ett torg i närheten av Kifahgatan exploderade en stor bilbomb i april 2007. 140 människor dödades. Torget fungerar som bussterminal, och bussarna omgärdas fortfarande av skyddsmurar. På en annonspelare finns ett kollage av busschaufförer som dödades i attentatet. ”Om du ser mitt fotografi, läs en bön för mig”, står det under kollaget.
Här varierar synen på murarna. Haider Falah, som är säkerhetsvakt i Väckelsens tjänst, rycker på axlarna åt tidigare sammanstötningar mellan folket i Abu Saifeen och folket i Fadhil. ”Vi är alla irakier”, säger han.
Men Alaa Hadi, som säljer vattenmeloner, förlorade en bror i ett tidigare bombattentat, som dödade 137 människor och orsakade stor förstörelse. Han är rädd att utomstående ska attackera och vill helst behålla murarna. ”De som påstår att de inte är oroliga ljuger. Vem som helst här i närheten kan vara i färd med att trycka på en avtryckarknapp”, säger han.

En mil söder om Fadhil finns en avstjälpningsplats för använda barriärer och sådana som kanske aldrig behöver användas. Platsen ligger vid Falkbasen, en amerikansk militärpostering nära Dora, som i många år var ett av Bagdads farligaste områden.
Befolkningen där är blandad, men majoriteten är sunniter. Området utsattes tidigare för attacker av både sunnitiska rebeller och shiamilitanta dödspatruller.
2007 återerövrades Dora av amerikanska enheter som fick kämpa sig fram gata för gata i extremt hårda strider.
Erövringen cementerades av betongmurar och av Väckelserörelsen, som försiktigt understöddes av amerikanerna. Många invånare välkomnade murarna som skydd mot dödspatruller och upproriska. De gångna elva månaderna har inte en enda amerikan dödats i stadsdelen.
Men i takt med att läget blev lugnare började folk uppfatta muren som inte bara skydd utan också ett hinder. Butiker avskärmades och trafiken kunde inte flyta från en stadsdel till en annan. Folk började klaga på att de bodde i ett ”sijen khabir”, d v s ett stort fängelse.
Muren som skiljer marknadstorget från den stora vägen i närheten har ännu inte plockats bort, men det som ska ersätta muren finns på plats. Det är en hybridkonstruktion som är till hälften mur och till hälften staket. Den är mycket lägre än muren och den tillåter fordonsförare och fotgängare att se butikerna på andra sidan och komma mycket närmare – på gott och ont.

Det finns en fråga som överskuggar allt annat när det gäller Väckelseråden, grupper av huvudsakligen f d sunnitiska rebeller som anlitades av amerikanerna för att de skulle sluta upp att angripa dem. Kommer de att återgå till våld?
Många av väckelsens anhängare stödde det sunnitiska upproret, antingen av lojalitet eller för pengars skull, och många ogillar fortfarande den nya ordningen, som ger den shiamuslimska majoriteten makten.
Amerikanerna fick över sunniterna på sin sida genom att bortse från deras våldsbrott, avlöna dem och belöna ledarna med extra bonuspengar. De lockade med utsikten att Väckelsens medlemmar med tiden skulle kunna få anställning i den irakiska armén eller polisen. De som inte kvalificerade för jobb där skulle kunna få civila jobb, och regeringen skulle absolut inte göra några massgripanden.
Men i takt med att Väckelsens övergång till irakisk regi närmade sig i början av oktober blev det klart att den irakiska regeringen vägrar att inkludera merparten av Väckelsens medlemmar i säkerhetsstyrkorna och att de flesta civila jobben helt enkelt inte existerar. Dessutom skulle några av Väckelsens ledare, varav en del hade fått tusentals dollar av amerikanerna, bara få vanlig menig rang under den irakiska regeringen. Amerikanerna säger nu att de ska gottgöra några för detta.

Men Väckelsens medlemmar är skeptiska. ”Allah, Fosterland, Lön”, lyder en graffiti målad nära en Väckelsepostering på torget i Dora. Graffitin har lånat ett motto som tillhörde en fruktad paramilitär enhet under Saddam Husseins era.
Sergeant Alaa al-Janabi, som tillhör Väckelsen i Dora, pekar på graffitin och säger: ”Det där är vår slogan”.
Han fortsätter: ”Den lön vi får nu räcker inte, den är ingenting. Vi måste kunna köpa bensin till våra bilar, och bränsle till hemmet. Jag har fyra barn, och de har inga skor att sätta på fötterna”.
”Vi kommer inte att slåss igen”, säger han och tillägger: ”Om de inte tvingar oss förstås”.
Överste Watson, den amerikanske befälhavaren i Dora, erkänner att det finns risk för att Väckelsens medlemmar gör uppror igen eller hemfaller åt brottslighet. Han påpekar dock att medlemmarnas fingeravtryck och skannade iris finns registrerade, och att alla medlemmar är kända av både de irakiska myndigheterna och amerikanerna.
”De är identifierade av oss och Nationalpolisen, varför det blir svårt för dem att återgå till olagliga metoder”, säger översten.

Även om just Väckelsens medlemmar är skeptiska mot regeringen har denna åstadkommit en hel del det senaste året.
”Misstänksamhet och oro är inte alls lika utbredda som förut”, säger Safa Hussein al-Shekh, biträdande nationell säkerhetsrådgivare.
Han erkänner att många av Väckelsens medlemmar verkligen har tjänat sitt land på bästa sätt och att regeringens bemötande kanske brister i vissa avseenden. Det faktum att Väckelsens ledare inte får bonus är ett uppenbart problem. Ett annat är att vissa stadsdelar har fler säkerhetsjobb att erbjuda än andra. Shekhs största bekymmer är att regeringen helt enkelt inte har tillräckligt med civila jobb att erbjuda. ”De ekonomiska hjulen snurrar inte fort nog för att ge jobb till alla arbetslösa. Det kommer att dröja två kanske två och ett halvt år innan ekonomin får fart”, säger han.

En del regeringsmedlemmar hyser fortfarande starka tvivel på om det är klokt att ge uppdrag till Väckelsen. Varje regeringskontakt med Väckelsen följs av skarpa varningar för konsekvenserna om Väckelsens lojalitet sviktar.
”Den som överger upproret och vänder sig till oss tas emot med öppen famn”, säger den shiamuslimske parlamentsledamoten Hadi al-Ameri, som leder Badrorganisationen, en tidigare paramilitär shiitisk styrka, utbildad i Iran och fruktad av många sunniter.
”Men den som väljer en annan väg än den irakiska regeringens kommer att möta döden”, fortsätter Ameri.
Hans antipati speglas på högsta nivå i Väckelsen. Många av dess ledare, sunnitiska f d baathister, är djupt misstänksamma mot den shiadominerade regeringen och framför allt polisen.
”Det finns faktiskt inget förtroende alls mellan oss och Nationalpolisen”, säger Sami Hassan Saleh al-Jubori, ledare för ett Väckelseråd i Dora och f d general i Saddam Husseins armé.
Han har en varning: ”Om Väckelsen inte tillmötesgås kommer Dora att bli värre än det var förut. Jag hoppas att ni inte uppfattar detta som ett hot”, säger han med adress till regeringen.
© 2008 TEMPUS/The New York Times