NYHETSARKIV

UPPDATERAD den 19 Juli 2002

 


 

VM i Zoomjolle avgjort!

Den 26 Juli 2002

Det första officiella VM:et i Zoomjolle avgjordes på Balatonsjön i Ungern. Inte mindre än 7 svenskar deltog. Att klassen växer internationellt står utom all tvivel, detta första år deltog 55 seglare och mer blir det givetvis nästa år nu när det är en officiellt erkänd plats. Man seglade i dam och herrklass. Vindarna var svaga med undantag av första och sista dagen då det blåste upp till 6 m/s... Bland pojkarna lyckades Charlie Ekberg bäst med en 9:e plats totalt. Systrarna Västernäs blev bästa svenskor med 5:e och 6:e plats!

Komplett resultatlista kommer inom kort.

Resultat pojkar;

9. Charlie Ekberg, Boo IF

21. Martin Bernhardtz, VJS

26. Carl P Sylvan, HBK

Resultat flickor;

5. Mathilda Västernäs, KKKK

6. Amanda Västernäs, KKKK

7. Emilia Söderström, VÄSS

14 Carolin P Sylvan, HBK


 

 

Riksmästerskapet i ZOOM!

Amanda Västernäs vann i Gottskär! Att systrarna Västernäs från Kullavik tidigt insåg Zoomjollens förträfflighet såg vi snart då dessa dominerade stort i inledningen av regattan, det lönar sig att träna! Nu lyckades dock Emilia Söderström från Vänersborg slå sig in mellan de två systrarna med en stark avslutning i de starka vindarna på söndagen. Killarna hade det lite motigare, bäst lyckades Martin Bernhardtz från Värmdö med en fjärdeplats.

Läs mer här >>>


 

 

JSM 2002

En reflektion

När ni läser detta har det snart gått en månad sedan JSM avslutades, och många seglingar har avgjorts sedan dess. Hursomhelst blev detta JSM ett plåster på såren för de äldre, större och mer rutinerade seglarna som verkligen lidit av rikskvalens lätta vindar. Att vi fick se ett helt annat scenario på JSM är väl vid dags dato bekant!

Läs mer här >>>


 

 

Redaktören åter - nu blir det liv på sidan igen!

Ja, ibland får även jag ta semester! Efter JSM blev det en vecka på Öland följt av Småland Skåne och Halland! Vi hann faktiskt till Orrviken förra helgen för en liten mysig regatta! Mycket har hänt under dessa veckor, bland annat så har VM seglats i Texas, Victor Bergström 15:e plats. I stort sett var resultaten bra med samtliga svenskar bland de 100 bästa! EM och JNoM är på gång och jag kommer fortlöpande ge mer information efterhand!

En stor nyhet är SOF:s nya hemsida som verkligen blivit bra, Anders Landestad från Karlskrona är onekligen en frisk fläkt och mycket duktig Webdesigner och jag kan bar uppmuntra er alla till att skicka in information till honom! Vi har även fått en delvis ny styrelse - och jag ber att få framföra mitt tack till H-P Sylvan som dragit ett tungt lass som ordförande och Dennis Harding som suttit i styrelsen i många år! Jag vill också lyckönska den nya styrelsen!


 

Det kom ett mail från en läsare...

Hej !

Vill bara skicka några rader till er från dagens segling som vi var på i Marstrand. Härlig och proffsigt arrangemang. Ringräven Douglas Samuelsson med stab skötte sig perfekt både på land och på sjön. Trevligt bemötande och glada miner! Två fina seglingar genomfördes med en lagom lång paus för fika. Synd att så få seglare mötte upp = ett trettiotal (3 snipe, 11 E-jolle, 9 A-opt, 6 B-opt). Ett extra plus till fina tennpokaler till de tre första i varje klass, dessutom biobiljetter eller ett presentkort hos Båths på 300 kr till ALLA som deltog. Som detta inte var nog fick dessutom alla seglare varsin fin MSS-T-Shirt! Fantastiskt! Hälsningar Berndt Öjerborn


 

Frillesåsdagen/Atlantica Cup

Strålande solsken, lätt vind som ökade till eftermiddagen gjorde denna regatta, som arrangerades av SS Vendels, till en fest! Start från tribun med kryss/länsbana gjorde seglingen publikvänlig och rättvis. Dessvärre var det relativt få deltagare, kanske många är på semester..?? Ändå fick vi se 24 optimister på startfältet, fördelade i 9 A optimister och resten i B (bra för återväxten). Första seglingen gick i svaga vindar och det var tänkt att man skulle segla två varv, seglingsledaren valde dock att avkorta banan med ett varv, efter påpekande från föräldrahopen strax bakom start och måltribunen! Ett bra beslut! Eftermiddagens segling kunde dock genomföras enligt ritningarna! Arrangören rapporterade rundningar och uppmuntrade också publiken att applådera för de målgående båtarna. Bra gjort SS Vendels! Dessa seglingar på kusten är verkligen bra för seglingen, större delen av Sverige saknar regattor när vädret är som bäst för segling, så vi får vara tacksamma att vi fortfarande har dessa småregattor, ett kvitto på dess betydelse är att västkusten är så dominerande i optimistsegling. EM seglaren Gustav Dahlborg segrade i A klassen och Calle Pettersson i B klassen (båda KKKK). Man serverade även goda och näringsrika hamburgare och min bedömning finner ni självklart  på "Martins hamburgerindex"

Resultat;

Optimist A

 1. Gustav Dahlborg, KKKK, 2 p
 2. Viktor Törnqvist, SS Kaparen, 5 p
 3. Anton Kloek, SS Kaparen, 6 p
 4. Alexander Abenius, LESS, 7 p
 5. Sofia Öjerborn, RÅSS, 10 p

Optimist B

 1. Calle Pettersson, KKKK, 4 p
 2. Adam Johansson, KKKK, 5 p
 3. Joakim Axén, SS Kaparen, 6 p
 4. Johan Öjerborn, RÅSS, 8 p
 5. Marcus Mybeck, LESS, 11 p

Komplett resultatlista >>>


 

Budskärsdagen - Atlantica Cup

Den 28 Juli 2002

Charm, värme, solsken och växlande svaga vindar gjorde denna söndag till en perfekt dag. Man seglade 4 korta race med lunchpaus mellan segling 2 och 3. I optimist A vann Petronella Karlsson, HjBK, optimist B vanns av Calle Pettersson, KKKK och slutligen i optimist C såg vi Jessica Bergstrand, KKKK som vinnare!

Kommentar och resultat >>>


EM i Portugal

Såååå nääääraa!

Den 2 Augusti 2002

Rebecka avslutade starkt, men det räckte inte ända fram,  - men jag tror nog att Rebecka är väldigt nöjd med sin insats som faktiskt är en av de bästa svenska resultaten på rätt många år! Marcus fick dessvärre inte till det för att komma närmare pallen, men lyckades ändå göra ett resultat som också är bland det bästa en svensk kille presterat de senaste åren (det måste vara något i luften därnere i Onsala...). Lisa Ericsson spurtade starkt på slutet med en finfin tredje plats. Enligt uppgift var det väldigt skiftande vindar, både vad avser styrka och riktning, tävlingsledningen gjorde tydligen också en svag insats. I vilket fall som helst kan man nog säga att detta EM var en stor svensk framgång, vilket lovar gott för framtiden då de flesta i EM laget faktiskt har något år kvar i klassen! Grattis till er alla! Snart ses vi på Lilla Tjörn Runt, då blir det tufft...

 

Pojkar

 

 

1

ESP809

Joaquim Blanco

58

2

ITA5980

Dario Motta

60

3

ESP635

Pablo Santurde

66

 

 

 

 

8

SWE3882

Marcus Peterson

95

45

SWE3809

Fredrik Skoglund

205

100

SWE3849

Gustav Dahlborg

350

107

SWE3739

Nils Dahlberg

369

108

SWE3873

Ton Thorn

371

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flickor

 

 

1

ITA5894

Alessandra Ferlich

27

2

CRO837

Tina Mihelic

49

3

CRO759

Enia Nincevic

59

5

SWE3901

Rebecka Harding

60

 

 

 

 

12

SWE3837

Lisa Ericson

111

50

SWE3808

Cecilia Kores

336

 Arrangörens sida>>>

Martin Abenius

 


Sverige överlägsna på JNoM!

Den 28 Juli 2002

Sverige sopade i princip rent på prisbordet i Kokkola, Evelina Karlsson och Marcus Dackhammar blev nordiska mästare - GRATTIS!

Bilder (foto Kristian Mårtensson) >>>

Läs mer här >>>

Läs mer  här om lagseglingen >>>

Läs mer här om dag 2 >>>

Läs mer här om dag 1 >>>

Komplett resultatlista >>>

Arrangörens hemsida >>>

Väder i Kokkola >>>

Program >>>


BREAKING NEWS

EM till Sverige 2004

Sverige står som värd för EM år 2004, arrangerande klubb blir KSSS. Seglingarna kommer enligt ännu ej bekräftade källor förläggas till Sandhamn, seglarna kommer att få bo på Kustjägarnas ö - Korsö! För värdnationen blir det dubbelt så många platser, vilket blir en chans för fler att nå en landslagsplats. Detta beslutades på IODA:s årsmöte som avhölls under VM i USA. I övrigt fastställdes mästerskapssplatserna för 2003 enligt nedan;

VM

Grand Canaria 23/7 -2/8                                    

EM

Starigrad, Kroatien 5 - 12/7                                          


 

Billdals Juni Cup

Sol, friska vinder och tre seglingar gjorde denna dag till en frisk utmaning för alla. Dock fick man enligt säkra rapporter näringsrika och goda hamburgare vilket säkert bidrog till att de flesta seglarna tog sig i mål!  Resultat

Några bilder >>>


Ahlströms Stopover Race

Inte mindre än 80 seglare i olika åldersklasser gjorde upp om Ahlströms Stopover Race. För den som inte känner till vad Ahlströms är för något kan undertecknad intyga att det är en av Göteborgs bästa restauranger, beläget längst ut på en pir i Eriksbergsområdet! Enligt uppgift serverades det hamburgare, och jag kan bara beklaga att testpatrullen ej fanns på plats, men enligt en säker källa höll dessa hamburgare en mycket hög klass! Kanske rent av i nivå med Billdals...?

Resultat >>> (från HjBK:s hemsida)


Olof Knape regattan, Hjuvik

Kolla in HjBK:s hemsida för resultat >>>


Bjersundsregattan

Resultat och bilder >>> (Kristian Mårtensson, RJK)


Skoghalls Vårregatta

Läs mer här >>>


Karlskrona Cup 2002

Josefine Persson, KSS vann i Karlskrona ( 3 spikar på 6 race!) Grattis Josefine!

Resultat >>>


Seglingens dopning!

Läs mer här >>>

 

Final Lilla Volvo Ocean Race

Vinnarna av Lilla Volvo Ocean Race träffades på Eriksberg under VOR Stop Over. Bl.a. fick man en guidad tur på SEB, en kille från Australien och en från Nya Zeeland berättade hur det kändes att leva ombord på båten. Det var trångt ombord, och knappast någon lyxvistelse bland annat fanns toan precis bredvid "köket", utan någon vägg mellan. Det seglades också en liten regatta och på kvällen blev det ett besök på Liseberg, alla fick bo med sina familjer på Hotell Liseberg Heden. Ett verkligt toppenarrangemang som Volvo gjorde riktigt bra! Jag tror att alla deltagarna hade en riktigt kul dag i Göteborg!

Bilder >>>  (foto av Björn Lindqvist) 


Rikskvalet Västervik

Nicklas gjorde det igen!

Västervik den 2 Juni 2002

Nicklas Dackhammar från Hjuviks båtklubb vann även det andra rikskvalet som arrangerades av WESTERVIKS SEGELSÄLLSKAP WIKINGARNA. Med tre spikar och en tvåa av fem genomförda seglingar (5 poäng) visade Nicklas vem som är kung på banan, Karl Malmqvist, KSSS slutade som två med 22 poäng. Den i landslagssammanhang, rutinerade räven, Victor Bergström SS Kaparen blev trea!

Läs mer här >>>

Resultat >>>

Representationslagen >>>

Bilder >>> (Kristian Mårtensson, RJK)


Rådasjön Runt

Strålande solsken och lite vind i kombination med en trevlig och avspänd stab av funktionärer gjorde denna första öppna Rådasjön Runt något vi gärna kommer tillbaks till! Det känns skönt att någon gång åka till en regatta med en massa smil och värme! Ett trettiotal optimistseglare fick visa prov på stort tålamod och kunnande då A och B optimisterna seglad runt banan på 2, 5 timme.

Läs mer här >>>

Bilder >>> (Rutger Ogeman, RÅSS)

Självklart serverades det hamburgare, läs testpatrullens senaste bedömning >>>


"Linjepolis" -  det finns inget stöd i KSR!

På rikskvalet valde man att låta en följebåt/domarbåt agera ordningspolis och tvinga ner seglarna på linjen!  Det man åstadkom var att förstöra seglarnas rätt att själv välja startplats. Det finns inget som förbjuder en seglare att vara på fel sida av linjen, bara han inte befinner sig på bansidan vid startögonblicket! Om det är skärpt startregel får naturligtvis seglingsledningen vidtaga nödvändiga åtgärder, dock ej påverka seglaren genom att uppmärksamma denna att han är på fel sida av linjen! SSF Regel kommittés ordförande, Charlotte Greppe kommenterar det så här;

" - Ingen regel eller reglemente ger stöd för ett sådant förfarande. Om en seglare anser att kappseglingkommittén eller juryn gjort en felaktig åtgärd så att dess målgångsplacering blivit väsentligt försämrad utan egen förskyllan kan den ansöka om gottgörelse."

Rikskvalet i Marstrand

Vinnaren, Nicklas Dackhammar

Mycket ström, lite vind, som dessutom skiftade gjorde detta kval till en prövning för seglarna och arrangören! Den seglare som behärskade det bäst var Nicklas Dackhammar, HjBK som blev totalseglare, tvåa blev Victor Bergström, SS Kaparen och på tredje platsen fick vi se Karl Malmqvist, KSSS. Bästa flicka blev Cecilia Kores, HjBK! BRA SEGLAT!!! Endast de bästa klarar att segla som ni!

Resultat >>>

Läs mina kommentarer >>>

Bilder >>>

 

(För) höga startavgifter - en hämsko för seglingen?

Läs mer här >>>


Regionskval 3/2002

Uppdaterad!!!!

Läs mer här >>>


Stenungsöregattan - Atlantica Cup Nord

Resultat från Stenungsunds Segelsällskaps sida!

Optimist A >>>

Optimist B >>>


 

Rådasjöns vårregatta - Atlantica Cup Syd

I minst sagt växlande vindar och väder avgjordes RÅSS Vårregatta! Vi som just vant oss med sommarliknande väder med en flödande sol blev ganska snart påminda om vad som komma skall - regn!

 

Läs mer här >>>

Bilder >>> (av Rutger Ogeman, RÅSS)


 

GUL regattan i Malmö

Renée Mårtensson, RJK vann helgens GUL regatta i Malmö, hemmaseglaren Jens Holmberg slutade tvåa på samma poäng som segraren!

Resultat >>> (MSS hemsida)

Bilder >>> (Kristian Mårtensson)


 

 

Victor Bergström vann i Norge!

De första norska rikskvalen (NC 1) avgjordes i helgen, denna regatta som arrangerades av klubbarna Vestfjorden/Bærum är öppen för utlänningar men endast tre svenskar deltog. Man seglade vid den gamla flygplatsen Fornebu (Oslo) som sägs bli ett framtida nationellt seglingscentrum. Victor var helt överlägsen och spikade alla 4 seglingar! Rebecka Harding slutade 2:a och Karl Malmqvist blev 14:e.

Nästa kval blir i Fredrikstad, den 11-12/5 så kontakta klubben och anmäl dig, en bra träning inför rikskvalen! Inbjudan>>>

Resultat >>>

                                    

Sjödrama på regionläger!

av Kristian Mårtensson, RJK

Stor dramatik med sjöräddning, ambulans och polis blev det vid lunch tid på regionlägret i Lomma.Ett 30-tal Optimister från elit till bredd är med på lägret, men "bara" två tränare = två följebåtar. Vilket inte räckte när vinden drog i och det blev upptill 23 m/s i byarna.

En Optimistjolle blev överkörd av sjöräddningen, och ganska illa medfaren, efter de att de bärgat seglaren.
Annars begränsades skadorna till ett trasigt segel, förlorade vindexar och annat löst i båtarna.

Här är en graf på hur vinden var i Lomma 27/4-02.
Från måttlig vind till toppar på 25 m/s på ca 10 minuter klockan 12:00, vid en vindkantring på 180 grader.
Det har respekt med sig.

Se text från tidningen Sydsvenskans nätupplaga: (Klippt in på RJKs sida)


Tack alla seglare och tränare!

En fantastisk helg i Marstrand är över, minst 130 seglare och 18 tränare fyllde Marstrands farvatten som dessutom visade sig från sin bästa sida, sol och sjöbris! Det är särskilt roligt att möta så många positiva barn och ungdomar, jag såg mest soliga leenden. Och vad roligt att få njuta av Marstrands atmosfär! Alla från framtidsgänget (de nya) till elitgänget fick segla utifrån sin egna kapacitet mot likvärdigt motstånd! Jag vill tacka alla underbara ungar och fantastiska ledare som gjorde denna helg något jag för alltid kommer minnas som en höjdpunkt i mitt seglarliv, ett stort tack också till Tommy Johansson, RÅSS, som gjorde det omöjliga möjligt. Jag vill även framföra ett tack till ansvariga i VKSF, LESS, RÅSS, StSS och GKSS, utan denna samverkan och stöd hade detta läger aldrig varit möjligt att genomföra! Vi gör om det om ett år, var så säker!

Jag har också en hälsning till er alla från Marie och Fredrik från Lilla Sportspegeln, de trivdes mycket gott och de var mycket imponerande av er alla! Missa inte Lilla Sportspegeln nu på måndag (22/4) kanal 1 klockan 18:30, ladda gärna videon också!

Bilder från Kristian>>>

Blder från Kenth>>>

Läs vad VKSF:s ordförande skrev>>>

Läs vad andra skrev >>>


SSOCS regattan avslutad!

Victor och Rebecka vann!

Victor Bergström, SS Kaparen, kunde i praktiken blivit segrare i kavaj, med 3 spikar och en 6:a som sämsta inför sista seglingen, var Victor i princip ohotad vinnare , men som den fina idrottskillen han är, seglade han sista seglingen som hann vann med stor marginal! Rebecka Harding, KSSS knep med minsta marginal (samma poäng som tvåan Lisa Eriksson (KKKK)  förstaplatsen bland flickorna!

Läs om lördagen här>>>

Läs om söndagen här>>>

Resultat, klicka här >>>

Bilder från lördagen (tyvärr inga flickor) >>>

Tommy Feldths bilder>>>


Resultat från Påskens regattor 

Nu med en GARDA Special!

Garda 42 svenskar av tot. 637 del..>>>

Bilder 1>>>

Bilder 2>>>

Bilder 3>>>

Bilder 4>>>

Fler bilder kommer inom kort!

Övriga påskregattor och läger

Holland 34 svenskar av tot. 229 del..>>>

Easter Regatta, Portoroz, Slovenien>>>

Stenungsund 34 deltagare>>>

Malmö 15 deltagare>>>

Bilder från Malmö (Foto Kristian Mårtensson)>>>

Minst 125 optimister på olika regattor - imponerande!

 

 

Friska vindar i Ljungskile

Ljungskile den 1 maj 2002

Första seglingen i Atlantica Cup Nord genomfördes på vattnen utanför Ljungskile. Friska och växlande vindar gjorde seglingen svår för de flesta unga seglare, de mer rutinerade seglarna tog nytta av styrkan och skiften och vi fick se en gastkramande drabbning på banan. Man genomförde 4 seglingar på kryss/länsbana. Det blåsiga vädret blev än tuffare då det samtidigt började regna småspik, jag är full av beundran för dessa seglare som dessutom fick vänta längst på sin start! Vann gjorde Erik Malmberg från Vänersborg, genom att spika tre gånger, klubbkompisen Johanna Johlinius blev tvåa och Anna Hermansson från Stenungsund trea! Totalt deltog 32 seglare! Denna kappsegling kan jag rekommendera till alla, trevligt arrangemang, nära land och en klubb som har en massa charm! Hit kommer vi garanterat nästa år!

Resultat;

 1. Erik Malmberg  2,25 p

 2. Johanna Johlinius 7,75 p

 3. Anna Hermansson 11 p

 4. Chris Karlsson, VäSS 11 p

 5. Alexander Abenius, LESS 12 p

 6. Christopher Norman, HBK 12 p

 7. Therese Andersson, StSS 19 p

 8. Malin Wångfors, VäSS 27 p

 9. Adam Hermansson, StSS 27 p

 10. Sara Engström, LESS 30 p

 

Svarta flaggans dag i Långedrag!

Långedrag den 28 April 2002

Inte mindre än 11 seglare av 41 blev diskade i första seglingen för BFD på Långedrags SS Vårregatta. Så det gäller att se upp på regionskvalet nästa helg, mitt tips håll er bakom linjen! Marcus Dackhammar, HjBK visade åter prov på fin form då han vann på samma poäng som tvåan Marcus Pettersson, SS Kaparen. I optimist B segrade Adam Johansson, KKKK!

Resultat >>> från LSS hemsida

Bilder >>> från LSS hemsida


 

 

Dackis x 2 i Lerum!

Lerum den 27 April 2002

60 optimister inledde Atlantica Cup serien på Aspen. Arrangören (LESS) hade det inte lätt med vindarna i första seglingen, ett plötsligt vrid på 40 grader gjorde kryssen sträckvindsbetonad. Dessbättre stabiliserade sig vinden inför den andra seglingen, de suveräna bröderna Dackhammar, HjBK, visade dock att det krävs mer än tur för att vinna i A -optimist, denna gång var det storebror Marcus som visade var skåpet skulle stå!. Hjuvik visade på ett imponerande sätt upp sig med tre båtar på de tre första platserna i och med att Rickard Borre knep bronsplatsen! I B-optimist segrade rikskvalsklara Adam Hermansson, StSS följd av Emma Oljelund från samma klubb! LESS seglaren Carl - Fredrik Fock blev trea! Vindarna var inledningsvis svaga men ökade något i andra seglingen. Som vanligt kom de riktigt fina vindarna lagom till prisutdelningen...

Resultat>>>


Garda - ur en optimistjolles synpunkt!      

Från Stenungsunds Segelsällskaps hemsida!

SWE 3612:s berättelse! >>>

Läs Alex och Rickards berättelse om Garda!

Klicka här>>>

 

Mattia Pressich - Vad hände sen?

Läs mer här >>>


Optimist Clinic - Garda

Vill du komma i form inför JSM eller landslagsuppdrag? Då kanske du skall överväga att åka till Garda den 9 - 22 juni! Olimpic Sails anordnar då ett träningsläger med Italiens absolut bästa tränare, eller vad sägs om den dubbla världsmästaren Mattia Pressich (teknikträning) och hans tränare Dragan Gasic, även Giulia Conti som på sin tid var den absolut bästa flickan i världen. Självklart finns även Italienska landslagens tränare på plats ( Marcello Turchi och Massimo Giorgianni). Man blandar traditionell träning med ingående teknisk analys, bland annat genom två segelmakare (Claudio Dermatis, Renzo Sorci) från Olimpic Sails som hjälper dig att få ut det optimala ur ditt segel. Man kommer även gå in på den fysiska träningen, framförallt smidighet och känsla!

Jag har ett antal inbjudningar som jag gärna förmedlar till dig som är intresserad!


Regionläger i Motala

Läs mer här >>>


GKSS ny samarbetspartner vid Marstrandslägret!

Läs mer här >>>


Seglingens Gothia Cup – Lag SM i optimist! 

Artikel skriven för Tjörn Runt bilagan inför Båtmässan Göteborg, och publicerades som annonsbilaga med GT.

Läs artikeln här >>>


Atlantica Cup

Läs mer här>>>


Animerade regler på tyska!

Här har du möjlighet att kombinera dina språk- och regelkunskaper på en mycket bra sida!

Direkt till sidan >>>


 

Ny design - stöld anser ung designer!            

Den nya snygga designen av Finessa är stulen, det hävdar upphovsmannens far, Thomas Bolmgren!

Läs mer här >>>

Det finns inget mönsterskydd, hävdar Finessa

Finessa (genom Christina Antman) kommenterar!

Läs mer här >>>


 

Seglingens Gothia Cup – Lag SM i optimist!

 

Av Martin Abenius, Lerums Segelsällskap

(Artikel skriven för Tjörn Runt bilagan inför Båtmässan Göteborg, och publicerades som annonsbilaga med GT.)

 

Nerver av stål, väloljad organisation och en marin bataljon av funktionärer, det är vad som krävs för att gå iland (!)  med Sveriges största seglingsarrangemang för jollar, kanske inte till antalet seglare, men till antalet starter! Nästan 200 starter skulle genomföras på en helg! Stenungsunds Segelsällskap var arrangören för Lag – SM i optimistjolle år 2001. Med tanke på klubbens framgångsrika historia av stora arrangemang och utmärkta faciliteter på land, fanns det nog ingen som tvivlade på att detta skulle bli annat än bra. Inte mindre är 62 tremanna lag från hela Sverige, tog sig till Stenungsund den första helgen i oktober. Seglingarna avgörs i grupper där man har en klass för flickor och en för mix lag. Man delar upp lagen i pooler som seglar en grundserie på 5 banor. Varje bana hade sin organisation av licenserade funktionärer och domare! Detta år hade man målsättningen att genomföra direktdömning, precis som vid matchracing. Tyvärr ställer Svenska Seglarförbundet samma krav på domarkompetens som vid Swedish Match Cup, och den som inte sov sig igenom matematiken, räknar snabbt ut att det krävs minst 20 matchdomare! Nu löste StSS detta genom att tillämpa dömning med observatörer – finalerna blev dock direktdömda. Få klasser har ett så stort uppbåd av tränar- och/eller föräldrarbåtar som optimistklassen, endast en start och mål för Volvo Ocean Race kan mäta sig i antal följebåtar!

Invigningen i Nösnäs gymnasiet på fredagskvällen blev en trevlig tillställning, en något kaosartad lottning genomfördes där tankarna gick till liknande arrangemang på sydligare breddgrader…Här måste Svenska Optimistjolleförbundets regler ses över.

 

Seglingarna inleddes i svinottan på lördag, strålande solsken och perfekta vindförhållanden gjorde de yttre förutsättningarna idealiska för segling. Jag är full av beundran för dessa unga seglares vilja och entusiasm då de utan knot ger sig ut på havet när det är kallt, blåsigt och ruskigt tidigt! Utseglingarna för de som hamnat på bana 1 tog minst 50 minuter, och där fick de stanna minst 4 timmar tills grundserien var avklarad! Lagsegling är mycket underhållande för oss som följde seglingarna från sidan, jag hade turen att vårt lag seglade på bana 1. Denna bana låg intill en hög ö som var sammanbunden med land via en cementerad pir, det fanns bara ett problem, jag var tvungen att passera en tjurhage, och min röda klubbjacka väckte ett visst intresse bland de unga tjurarna! Lagsegling kräver stor kunskap i regler och taktik, det märktes tydligt vilka som tränat mycket på lagsegling. De som kom oförberedda hade det inte lätt, en nyttig läxa inför nästa år!

 

Efter grundserien där alla möter alla i pooler med 4 lag, gick seglarna vidare till banfinaler, segrande lag gick senare vidare till semifinal och final. De lag som inte tog sig vidare i grundomgången fick istället segla B-finaler, på så vis fick lagen segla mer än bara grundserien.

 

Söndagen bjöd på hård mellanvind från SO, ett lågtryck med ihållande regn under eftermiddagen gjorde det omöjligt att följa seglingarna från land. Det var dags att segla om medaljerna! Första båt var ute strax efter klockan sju, och det var nödvändigt för att tidsprogrammet skulle hålla! Efter det att respektive bana var färdigseglad stod det klart att HjBK 1, VKSK (Växjö), KKKK1 och St SS 1 var finalisterna bland flickorna. I den blandade klassen blev KKKK3, SSKA1och HBK (Henån) vinnare på sina banor, som fjärde lag blev det bästa förlorande lag i banfinalen, som fick äran att fylla den fjärde platsen! Tre lag hade chansen LESS 1, HJBK 2 samt KSSS1. Efter diverse överläggande och beräkningar visade det sig att KSSS 1 hade en bättre inbördes placering än LESS 1, varför KSSS 1 anslöt till finalisterna! Finalerna avgjordes i en rafflande serie av tre seglingar. Detta system var en positiv nyhet och vi får hoppas att det blir kvar i framtiden! Suveräna KKKK 3 vann den blandade klassen, och de duktiga flickorna från HJBK 1 vann flickklassen!  Ett dignande bord av verkligt fina nyttopriser samt sedvanliga pokaler och mästerskapsplaketter satte punkt för seglingarna, tänk vad viktigt det är med priser. Seglarna hade gjort ett mycket bra arbete och var väl förtjänta sina priser, en annan grupp som också borde få pris var funktionärerna! Efter 58 timmars effektivt seglande på 5 banor under två dagar kunde funktionärer, föräldrar och seglare pusta ut och det var dags för en summering. Direktdömningen fungerade mycket bra, finaler med bäst av tre seglingar var en mycket positiv nyhet! Stenungsunds segelsällskap gjorde en allt igenom godkänd insats, det märks att klubben är van att hantera stora arrangemang, visst fanns det diskussioner, och visst gjordes det misstag, men knappast av den arten att fel lag kom till final!

 

Ännu en gång, en stor eloge till arrangörens funktionärer och domare som gjorde en helgjuten insats!


Yrkesmännen gjorde entré

"-Förvånansvärt många 1-årselver (ex-optimister) har dålig fysik när de kommer in på seglargymnasiet" berättade Björn Alm på torsdagskvällens tränarseminarium i Lerum.

Läs mer här >>>


 

Information om Garda

Rykande färsk och praktisk information till de som skall till Garda!

Läs mer här >>>


Sandra Sandqvist får fin utmärkelse!

Sandra Sandqvist, HjBK tilldelas Reimerspokalen av SSF. Utmärkelsen får hon för sin fina insats på VM då hon slutade på 14:e plats, men blev näst bästa flicka i Världen! Reimerspokalen får den bästa kvinnliga seglaren eller besättningen som gjort den bästa prestationen under året! Sandra seglar denna säsong E-jolle! Ett stort GRATTIS


Fair play och fundamentala misstag

Läs mer här >>>

 

Nyttiga tips från Staffan!

RÅSS som denna gång stod som värd för ett av de fem tränarseminarier som genomförs i vinter i VKSF´s regi. RÅSS klubblokal var välfylld med ungdomar och äldre som ville ha goda råd från Staffan Johansson, rikstränare i optimist och i Kaparen.
Staffan pratade mycket om upplägget av träningen i klubben. Succén fortsätter, nästa gång är det Thomas Rahm som tillsammans med Björn Alm fördjupar sig i tränarrollen som profession! Lerums Seglargymnasium den 7 Februari kl. 19:00


Juniorseglarförbundet - en realitet 2002?

 

Svenska Seglarförbundets (SSF:s) Elitkommitté har långtgående planer på att skapa ett nytt Juniorseglarförbund, detta framkommer i elitkommitténs protokoll 2001-10-02.

Läs mer här >>>


Optimist VM i Sverige 2004?        

KSSS har ansökt om att få arrangera optimist VM år 2004, detta kommer inte att bestämmas förrän vid IODA:s årsmöte som går av stapeln i samband med VM i år! Låt oss hoppas på framgångsrika förhandlingar och ett positivt beslut på årsmötet! Eftersom VM går i Ijsselmeer, Holland år 2003 är det dock inte troligt att KSSS lyckas med sin ansökan, då man knappast väljer norra Europa två år i rad. Mitt tips för VM 2004 blir Sydamerika alternativt Afrika.

Källa: SSF:s arrangörskommittés protokoll

 

 

Samverkansbidraget försvinner

Ett givet och välbehövligt tillskott till kassan går i graven. I SSF:s Januaribrev kan man läsa följande; "SSF:s breddkommitté väljer att dra in detta bidrag som har funnits i ett antal år och har varit en bra stimulans och ett ekonomiskt stöd till seglingsträning på många ställen. Syftet med samverkansbidraget har varit att stimulera till träning i samverkan mellan distrikt och klassförbund. SSF har för närvarande en "mindre" ekonomi att verka utifrån och "breddverksamheten" vill arbete utifrån en annan form av stöd för stimulera till tränings- och kappsegling"! Samtidigt åker ett 30- tal seglare och tränare till Aten för ett samnordiskt träningsläger man har dessutom utökat den fast anställda tränarpersonalen med 1,5 tjänst, här saknas inga pengar inte! Men det ligger ju på en annan nivå, varför göra en satsning på bredden - det är ju eliten som är intressant! Seglarförbundet gör dessutom en satsning på Baltikum, nog tycker jag att Sverige har egna stödområden som nonchalerats tillräckligt länge, varför inte låta ISAF sköta det internationella hjälparbetet istället! Starta gärna en frivillig insamling, eller ställ upp helt ideellt!  Visst börjar vi ana sambanden med SSF:s iver att "sluka" vårt Optimistjolleförbund! Jag blir så trött!

Läs mer här >>>


 
Region 4 - en verkligt fin sammanställning

Kristian Mårtensson, RJK,  har gjort en verkligt fin sammanställning  av regionens kvalseglare, med bilder och fakta om varje seglare!

Gå genast dit >>>


Atlantica Cup

- nu ser det rätt ut, redan från början!
Förra säsongens Atlantica Cup blev trots allt något bra till slut, men otydligheter och revideringar av regelverket under pågående serie gjorde det hela förvirrande. Nytt för i år är att man återinfört "rätt" åldersgräns för A och B optimist, dvs. du seglar i A om du fyller, eller har fyllt 12 år! Kvalificeringen till DM är i princip borta, det enda som krävs är att deltaga på 3 regattor ingående i cupen! Sist men inte minst, vi får en ny "arena" att segla på - Mjörn! Alingsås Segelsällskap står som final arrangör, vilket är mycket trevligt och en "come back" för denna gamla anrika klubb, fina anläggningar och bra seglingsvatten borgar för en trevlig avslutning för Atlantica Cup!

Läs mer här>>>


Lucia träffen på Aspen

15 december 2001

Ett gäng tuffa seglare träffades på LESS - udden denna lördag efter Lucia. Marken var frusen, bryggorna frostiga och kapellen till jollarna var hårda som pansar. Ett par minusgrader i kombination med lätt vind gjorde det trots allt möjligt att segla, inte mindre än 10 tappra vikingar sökte sig ned till Aspen denna dag. Samtliga utklädda till ett ordinarie Lucia tåg, med en skillnad -  alla hade seglarkläder under!  En mycket annorlunda start från bryggan med ett rep spänt mellan bryggorna fick det hela att likna en speedway start, detta följdes upp med en mycket annorlunda bana - bland annat fick seglarna angöra Aspenäsbadets flytande hopptorn (för dagen pyntad med en julgran), göra tio armhävningar, sjunga en lucia sång och dricka ett halv glas glögg eller blåbärssoppa och sedan segla i mål mellan samma bryggor som starten. Efter seglingen väntade den varma bastun, pepparkaksbak samt fika i LESS klubbhus! Hur gick det då? Vem vann? Alla var vinnare denna dag, och belönades med en stor pepparkaka i form av en optimistjolle! Alla var överens att detta vill man göra till en tradition, kanske vi rent av kör en julgransplundring på hopptornet i januari...då granen "glömdes" kvar!

Bilder >>>


 

Optimistjollens konstruktör ur tiden

Clark Mills som konstruerade optimistjollen avled torsdagen den 11 December. Clark Mills skapelse - optimistjollen är troligtvis den jolle som fostrat flest seglare och dessutom satte fart på jolleseglandet, tillgängligt för alla. Optimistjollen skapades 1947, och mer än 113 000 optimister har registrerats sedan den blev internationell 1973, troligtvis har mer än en halv miljoner optimister byggts efter Clark Mills koncept. Clark Mills blev 86 år.

Inlagt den 14/12 2001

Läs mer om optimistjollen >>>

 

Ton Thörn vann på Malta

Inlagt den 23 december 2001

 

KSSS seglaren Ton Thörn, visade var skåpet skulle stå, med två spikar och en tvåa på de avslutande seglingarna fanns det egentligen inget hot mot den slutgiltiga viktorian. Hemmaseglaren, Mathew Fleri Soler, avslutade starkt och bröt trippeln och slutade trea!  Charlie Haegerman gjorde en fin spurt och avancerade från 14:e till 8:e plats. Med fem svenska seglare placerade topp tio får väl detta anses vara en fin värdemätare för våra svenska optimistseglare.

  Läs mer här >>>

 

 

Lokala kappseglingar för optimister 2002

2002-08-16

Här finner du lokala kappseglingar (inkl kval och JSM) för säsongen 2002. Observera att denna lista är hämtad från SSF:s lista över arrangörer som sökt sanktion och kan förändras, men den ger dig en möjlighet att grovplanera för dina seglingsaktiviteter!

Klicka här >>>


Christmas Cup

Malmö den 2 December 2001

Årets sista kappsegling för optimister

blev det inget med... Styv kuling från SO med byar på upp till 20 m/s och en temperatur på 3 grader gjorde det mer eller mindre omöjligt att segla. Den tappra skaran som tagit sig till Malmö fick dock lön för mödan, pepparkakor, bulle, glögg eller saft och ett mycket trevligt välkomnande gjorde denna lördag till en mysig "happening"! En Zoom jolle stod uppställd utanför MSS klubbhus, vilken drog till sig ett visst intresse. Tre klubbar från Götborgsområdet fanns på plats (HjBK, LESS och KKKK) och även familjen Strömblad får väl räknas, även om de nuförtiden bor i Malmö! Jag ber att få tacka Fred och hans klubbkamrater i MSS  för ett fint mottagande, vi kommer igen!


 

Utbildning, träning och coachning

En föreläsningsserie av väl etablerade seglare, tränare och pedagoger! Utbildningen vänder sig till tränare som i första hand verkar som ledare på seglarskolor, tränare i klubben samt coacher vid kval och mästerskap i främst optimistklassen.


Stort intresse för tränarsymposium

Hjuvik den 6 November 2001

Den inte helt okända "nestorn" inom optimistklassen, Tomas Kjellstrand, genomförde ett verkligt uppskattat föredrag inför ett trettiotal yngre och äldre tränare. Tomas poängterade vikten av att behandla optimistseglarna som barn, vilket många kanske glömmer! - Glöm inte att en del av dessa ungar fortfarande sover med sin snuttefilt eller "gosedjur" i sängen! Innan Tomas kom in på renodlade träningsmodeller tog han upp ett antal viktiga synpunkter;

 • ge direkt "feed back" på sjön, låt alla ta del av informationen
 • var aldrig mer än en tränare i tränarbåten, är man två blir det alltid svårt att fokusera och det finns risk att det skickas ut dubbla budskap
 • bli "kompis" med föräldrarna, har du inte dom med dig så får du svårt
 • låt seglarna skriva positiva saker i en liten bok som de alltid skall titta i på så sätt skapar man positiva "vibbar"

Sammantaget var detta en verkligt lyckad kväll, och vi som var med sög i oss Tomas visdom, sprunget ur 25 år erfarenheter som tränare och optimistfarsa!

Nästa gång blir den 17 Januari 2002, plats RÅSS. Föreläsare Staffan Johansson

Mer information >>>


Optimist VM 2002 - nu på nätet!

Organisatören Corpus Christi Yacht Club har gjort en suverän hemsida som erbjuder allt, väderinformation, bilder från tidigare mästerskap och så vidare. Huvudsponsor för VM är TYCO som ju även har en båt med på Volvo Ocean Race!

2002 Optimist World Sailing Championships

Kolla in sidorna här >>>


NYTT EM I LAG SEGLING!

Ett nytt mästerskap för nationella mästare i lagsegling kommer att arrangeras i Lago di Ledro, Pieve di Ledro,Trento, Italien den 27 - 31 augusti, namnet för seglingen blir the GRANDOPTICAL TROPHY. Endast länder som arrangerar nationella lag mästerskap får deltaga! Kanske det är dags att tidigarelägga Lag SM???

Man seglar i lånade båtar som lottas ut till deltagarna, vinnande lag vinner två kompletta optimister från Nordest!

OBS ej att förväxlas med det inofficiella lag EM i Berlin.


Nyhet från ISAF mötet

Förbjuden segelduk

En viss typ av segelduk som marknadsförs under namnen  "Sharkskin" eller "Ripstop" blir förbjuden enligt följande förändring av klassregelrna (engelska)  CR 6.1.4:

"The thickness of the body of the sail shall be not less than 0.15mm. Where in the construction of the body of the sail the cloth is of variable thickness, the thinnest parts of the sail as measured by a micrometer with a spindle surface of 6.4 mm (+/- 0.25mm) diameter shall each be at least 9mm x 9mm square, and the thickness of the cloth shall be deemed to be that of the thinnest parts. Sails which are not so constructed shall cease to comply with Class Rules from 1 March 2005 and shall not be permitted for use at IODA events from 1 March 2003."

Segel som är tillverkade i denna duk kan användas om de är inmätta före den 1 mars 2002.

Kontakta SOF för en korrekt översättning!


EM

går i Portugal och inbjudan hittar du här >>>


 

Ny klass - Splash!

Läs mer här! >>>

 

 


 

Träningsläger till påsk?

Gardasjön Klicka här >>>

 Holland Klicka här >>>

Bilder från årets läger >>>

Väldigt bra läger i Sverige

Malmö (MSS)

Gottskär (SS Kaparen)

Hjuvik (HjBK)

Stenungsund (StSS)


Risk för ögonskador!

Läs mer här!


Atlantica Cup - prisutdelning

 

Pristagare i Atlantica Cup har pris att hämta på VKSF årsmöte den 24 november kl. 10.00 på Kviberg.

 

Får jag pris???


Ny Nordisk Regatta!

Boka in den 12 - 14 April 2002 för vårens största regatta! Regattan är öppen för alla nordiska seglare!  Stenungsunds Segelsällskap arrangerar samtidigt sin traditionsenliga nordiska E-jolle regatta (SSECS), och kommer parallellt även köra seglingar för optimist som man antar får namnet  Spring Sailing Optimist Class Sweden (SSOCS). Mer information kommer efter hand!


Hemsidan för JNoM 2002

Nästa år går  JNoM i Kokkola, Finland, hemsidan hittar du här >>>


Ny klass - ZOOM 8 Jollen!

 

Vuxit mycket? Käkat för mycket pizza och glass? Tröttnat på optimistjollens viktkänslighet? Eller bara sugen på något nytt - då skall du prova den "nya" klassen ZOOM8! Denna jolleklass växer explosionsartat i flera nordiska länder och man har t.om. anordnat EM helt nyligen med en svensk deltagare, Emil Håklansson. Totalt deltog 49 seglare från 7 länder! Klassen har blivit godkänd som entypsklass av de nationella seglarförbunden och kommer snart bli godkänd av ISAF! Priset för en komplett jolle är c:a 29000:-

När är jag för stor för optimist? >>>

Så skriver man i Segling >>>

 

Kontakt i Sverige är;

Svenska Zoom 8 förbundet

Tor-Anders Arby

Tel: 0304-44175

 

Till ZOOM 8:s hemsida >>>

 


Problem med datorn? Gå till...

 

Klicka på bilden

 


EUROPA OPTI TEAM CUP

Wannsee, Berlin 27-28 October 2001

Helt otippat vann det ryska laget det 14:e  “European Opti Team Cup” som seglades i Wannsee. Sexton lag från tolv länder, mest från norra Europa, men också lag från USA och Italien och Slovenien deltog! Glädjande nog så var det våra grannar Finland som tog sig till en 3:e plats, det svenska laget lyckades något bättre än förra året och slutade som 10:a! North hade samlat ihop ett lag med en svensk seglare, Rebecka Harding, dubbel nordisk mästarinna.

Resultat:

1. Russia
2. Italy
3. Finland

4. Poland Masurian Lakes
5. Poland
6. Slovenia
7. U.S.A
8. Netherlands
9. Norway
10. Sweden
11. Germany Berlin
12. Denmark
13. North Sails
14. Germany Potsdam Y.C.
15. Slovakia
16. Germany Mueggelteam

Websida: http://home.snafu.de/pyc/regatten/0312fh_.htmOE- Aktuellt håller sig uppdaterad!

I dagarna har ni säkert fått OE-Aktuellt i era postlådor, ett flertal mycket välskrivna artiklar från våra duktiga seglare Sandra,  Carl samt Rikstränaren Staffan Johansson gjorde detta nummer till en njutning! Tyvärr var det lite tunt med rapporteringen från JNoM, där Sverige dominerade så stort! Nog borde väl någon av alla dessa seglare (eller tränare, föräldrar) kunnat skriva några rader var? Nu blev det en oansenlig notis, lite snopet, tycker jag! Fred Holmberg från Malmö skriver en mycket bra analys eller snarare en reflektion från JSM, en artikel nästa års arrangör bör läsa! Att vi fått så många nya regionstränare var en överraskning, jag misstänker att listan på sidan 5 är resultatet av "tryckfels Nisse".

Speciellt roligt är det när OE-aktuellt håller oss uppdaterade genom hämta sina uppgifter till sin preliminära seglingskalender 2002 från denna hemsida...

 

 


LESS Höstregatta

Aspen låg blank som en spegel på söndagsmorgonen, väderprognosen lovade vind från SO 4 - 8 m/s... AP sattes på startfartyget BIGLESS som låg vid bryggan. Efter en dryg timmes väntan hade vinden kommit men knappast 8 meter, tillräckligt för segling i vilket fall som helst. Trots konkurrens från elitläger såg man 34 optimister på startlinjen vilket får anses vara bra, visserligen kom 16 seglare från LESS så visst var det tunt med gäster från andra klubbar. StSS verkar vara riktigt starkt på gång med 7 seglare på linjen. I A-klassen segrade Johan Cervell från RÅSS, och i B fick vi se den mycket lovande Anna Hermansson från StSS knipa åt sig första platsen - grattis till er båda! Prisutdelningen avslutades med bland annat fina utlottningspriser, väldigt många LESS-are fick pris, men det var ju inte så konstigt då över hälften kom från värdklubben!

 

Resultat >>>


Optimistbyggare drabbad av brand!

Enligt uppgift har optimistbyggaren Stefan Johansson, OS -båtar i Onsala, drabbats av en eldsvåda i sin produktionslokal. Brandorsaken är okänd, enligt uppgift blev optimistformen förstörd i branden. OS - båtar tillverkar den framgångsrika Björndahl optimisten på licens. Vi känner alla för Stefan som verkligen gjort en fin insats för att skapa verkligt fina båtar!


Isbjörnen i Rådasjön!

Av Berndt Öjerborn

I ett för årstiden varmt väder genomfördes dagens två seglingar i en lätt men jämn vind. Totalt startande 15 A och 25 B optimister. Speciellt kul är att av 45 seglare kom 9 från Stenungsund. Fredrik Bergström SSKA segrade med två spikar i A, egentligen aldrig hotad. Större kamp var det om placeringarna två till fem. Anna Hermansson STSS vann med stor marginal första seglingen i B men fick i andra seglingen aldrig riktig kontakt med täten där Anton Kloek SSKA tog 1:a placeringen i segling två och därmed också den totala segern i B-klassen. Ett speciellt tack till pappa Bäckström som satte upp ett nytt vandringspris ( En fin Isbjörn av glas, ständigt vandrande) i B-klassen. Priset har han själv en gång erövrat genom 3 segrar under tidigt 70-tal i Mirror (Jollen med röda segel). Vi fick också reda på att det då, alltså på 70-talet kunde det vara över 50 Mirrorjollar på Isbjörnsregattan.
Visst saknades det kanske 15 optimistseglare som var på träning i Marsstrand och som vi självklart gärna sett på sjön. Hoppas att vi under nästa år undviker sådana krockar som av olika anledningar drabbat både RÅSS och LeSS denna helg.
 
Resultat
A-optimist
1    Fredrik Bergström     SSKA
2    Emil Cedergård        LESS
3    Victor Svärd            SSKA
4    Maja Bärring            HJBK
5    Johan Cervell            RÅSS
 
B-Optimist
1    Anton Kloek            SSKA
2    Anna Hermansson    STSS
3    Adam Hermansson    STSS
4    Sara Andersson        STSS
5    Linn Thorén                STSS
 

Schweiziska Juniormästerskapen - Svenskt deltagande!
Mellan den 18 - 21 Oktober 2001  seglas de
Schweiziska Juniormästerskapen på Aegerisjön. Organisatörerna Segel Club Cham - Segel Club Aegeri - Yacht Club Zug skriver på sin hemsida att det kommer minst 100 deltagare i optimist. Regattan är öppen och det kommer seglare från flera länder, Tyskland, Sverige, Norge, Belgien, Spanien, Polen och Italien. Tidigare år har Team Finessa tagit ut de bästa seglarna i sitt team så vi kan nog se seglare av världsklass representera detta team! Man skriver också i sitt nyhetsbrev att OS – guldmedaljören Jochen Schüman kommer på besök!

Till arrangörens hemsida >>>

Deltagarförteckning >>>


 

 Träningslägret i Hyeres

Varje år i februari (nästa år vecka 9) arrangeras det ett mycket bra träningsläger på Franska Rivieran (Hyeres). SOF har inbjudan, man har för avsikt att erbjuda de 8 bästa optimistseglarna en plats, om någon av dessa avstår får nästa på rankingen chansen och så vidare, så kolla din ranking! Lägret inriktar sig bara till de 8 bästa från varje land så det är mycket hög klass! Information får du från den

internationella kontaktmannen på SOF

 

 

Lag SM färdigseglat!

 

Klicka på bilderna för något större bild!

 

        Vinnande tjejer!

               Vinnande Mix!

 

 

 

 

 

Foto: VKSF/StSS

 

Söndagen bjöd på hård mellanvind från SO, och det var dags att segla om medaljerna! Efter det att respektive bana var färdigseglad stod det klart att HjBK 1, VKSK (Växjö), KKKK1 och St SS 1 var finalisterna bland flickorna. I den blandade klassen blev KKKK3, SSKA1och HBK vinnare på sina banor, som fjärde lag blev det bästa förlorande lag i banfinalen, som fick äran att fylla den fjärde platsen! Tre lag hade chansen LESS 1, HJBK 2 samt KSSS1. Efter diverse överläggande och beräkningar visade det sig att KSSS 1 hade en bättre inbördes placering än LESS 1, varför KSSS 1 anslöt till finalisterna! Finalerna avgjordes i en rafflande serie av tre seglingar. Detta system var en positiv nyhet och vi får hoppas att det blir kvar i framtiden! Suveräna KKKK 3 vann den blandade klassen och HJBK 1 flickklassen! . Även direktdömningen fungerade mycket bra. Stenungsunds segelsällskap gjorde en allt igenom godkänd insats, det märks att klubben är van att hantera stora arrangemang, visst fanns det diskussioner, och visst gjordes det misstag, men knappast av den arten att fel lag kom till final! En stor eloge till arrangörens funktionärer och domare som gjorde en helgjuten insats!

 

Resultat med namn på lagens rorsmän >>>

Eftersnack >>>

Bilder (tack Kristian!) >>>

 

Och så var det den kulinariska biten...

 

Eventuella liknelser med bilden

och texten är avsiktliga

 

Hamburgarna (90 gram) i Stenungsund var välstekta, hade den rätta grillkolsaromen, med en lätt "touche" av tändvätska, precis som det skall vara! Man erbjöd rostad och rå lök, dressing, ketchup, senap samt fräsch grönsallad och tomat - men var fanns gurkan? Nåväl, priset och den trevliga personalen satte sin prägel så en god 2:a blir mitt betyg, men inte i klass med Billdals hamburgare!

Tack för en trevlig helg!

 

För den som är intresserade av minst lika goda hamburgare gå till denna sida >>> 

Olika och minst sagt annorlunda McDonalds burgare >>>

 

 

 

Ingen direktdömning på Lag SM!

 

Arrangören har ej lyckats samla ihop tillräckligt många licenserade matchdomare! Knappast förvånande då det inte finns en rimlig chans att samtidigt samla ihop 20 sådana domare i hela Sverige! Istället gäller nu KSR Appendix D2.3 (Lagkappsegling med observatörer), dvs. i princip samma procedur som tidigare år, vi kan förvänta oss många, långa och trista förhandlingar som givetvis gör det svårt för arrangören att hinna med tids programmet. Förvisso är det två lag färre anmälda än förra året (62/64), men det blir nog svårt ändå! (44 blandad klass och 18 flicklag)

Man kan naturligtvis spekulera i vad som gått snett, onekligen har inbjudan, organisation och seglingsföreskrifter varit föremål för godkännande hos arrangörskommittén, tävlingsledaren är dessutom ordförande i samma kommitté. Det som är besynnerligt är att man nu i "elfte timmen" ändrar seglingsföreskrifterna, har man inte känt till SSF:s tävlingsreglemente? Där anges det klart och tydligt vilken kompetens som krävs av domare vid lagsegling enligt Appendix D2.2! Att arrangören inte uppfyller kravet kan inte ha varit en överraskning. Man kan också fråga sig varför SSF:s tävlingsreglemente är så stelbent, det borde funnits en möjlighet att ge dispanser, om nu klubben sökt detta!

 

Jag lider med seglarna!


Favoritseger på Rådasjön!

Rådasjön den 30 September 2001

 

Om Svenska Spel hade infört lag segling i optimist bland sina många olika spel hade söndagens segrande lag knappast gett många kronor tillbaks på satsade pengar. Hjuviks lag 1 mötte KKKK ego(?) i en rafflande final, där seglarna från Sofus Udde (HjBK) drog det längsta strået! Det blir svårt att se några andra favoriter till seger på det kommande lag SM i Stenungsund, Hjuvik och Kullavik är ruskigt starka både individuellt med seglare som "Niklasarna" Johansson och Dackhammar, brodern Marcus samt Kullaviks Taurell, Dahlborg och Karlsson! Dessa klubbar har ju en hel pluton av mycket duktiga seglare! KKKK visade sin styrka med att dess 3:e lag knep 3:e platsen före HjBK 6! Vi saknade dock ett mycket starkt lag från SS Kaparen, Östling, Öhrn och Bergström, dessa slipade rävar kan man aldrig räkna bort, förra årets silvermedaljör HBK saknade Erik Örn i sin laguppställning.  I B-finalen visade RÅSS 1 var skåpet skulle stå, bland annat lyckades man ta sig vidare i en match mot LESS 1 med endast två seglare i laget, mycket starkt! I finalen besegrade man Vänersborg. LESS 2 slutade på en tredjeplats genom att besegra Stenungsunds unga och duktiga framtidslag 4!

Rådasjöns Segelsällskap gjorde en mycket stabil och fin insats som arrangör, för andra gången i år genomfördes det lagseglingar med direktdömning. Detta system skall ju användas vid lag SM, fast med två domare per match! Enligt uppgift skall domarna sitta i samma båt, något som är förvånande då domarna helst bör sprida sig på banan. Systemet med direktdömning innebär att domarna agerar endast då man kallar på deras uppmärksamhet, och här finns det en hel del seglarna kan utveckla i sin strategi och framfart på vattnet... vi kommer nog se en hel del nya grepp på lag SM! Man kan naturligtvis diskutera effekterna av denna nya typ av segling, tänk er en fotbollsmatch där spelarna måste påkalla domarnas uppmärksamhet och domslut kommer endast om dessa spelare protesterat! Kanske en modifikation borde vara på sin plats vad gäller framdrivning och märkesberöring?

Tyvärr fick jag ingen chans att testa hamburgarna denna gång, men min son gav dessa betyget med beröm godkänt (fast nog var de lite små?).

Tack för en mycket trevlig helg!

 

 Resultat;

A- final

 1. HjBK 1

 2. KKKK ego

 3. KKKK 3

 4. HjBK 6

 

B - final

 1. RÅSS 1

 2. VÄSS

 3. LESS 2

 4. StSS 4

 

Mitt personliga tips till lag SM vinnare - HjBK eller KKKK!

Och som tidigare skrivits, blir mitt tips (och favorit) till årets "Rookie" Niklas Dackhammar, som går från klarhet till klarhet!

 

Vi syns i Stenungsund!

 


 

De bästa vinner alltid!

 

DM medaljörer (fr.v) Louise Kores (3:a), Lisa Ericson (2:a),

Evelina Karlsson, Distriktmästare 

 

Att segla är en konst, duktiga konstnärer brukar nå stora framgångar och berömmelse, på samma sätt som duktiga seglare når stora framgångar, oavsett förhållandena, att segla är nödvändigt, att segla bra är en konstart! Detta och mycket annat fick vi se på sjön Aspen i helgen. De duktigaste seglarna slutade som segrare, inga större överraskningar i resultatlistan vare sig på sensommarregattan eller DM, dock saknade jag Niklas Dackhammar och Oscar Taurell, dessa seglingens virtuoser befann sig enligt uppgift på det frusna vattnet istället. Suveräna Victor Bergström stod som slutlig segrare i både regattan som i DM, Evelina Karlsson som går från klarhet till klarhet segrade bland flickorna i DM - tillfälligheter, knappast! En duktig seglare kan konsten att behärska alla förhållanden och det har dessa jätteduktiga seglare visat prov på! Med facit i hand så kan man nog konstatera att seglingsledningen borde avbrutit tredje seglingen som seglades i extrem lättvind, eller snarare vakuum. Att endast 25% tog sig i mål i segling 3 på DM är inte acceptabelt, men det har hänt förr, senast vid VM i Kina, och det kommer att hända igen. Tro mig! Men våra seglingsledare kanske borde överväga att fatta obekväma beslut. Med förra lördagens seglingar (Gottskär)i färskt minne, och JSM i ett svagare minne, där väntan på vind drog ut på tiden kan man konstatera att dålig vind och snurriga förhållanden är något vi får leva med. Det är väl det som gör seglingen så speciell, en tennisspelande lillasyster till en av seglarna utryckte sig så här "- I tennis behöver man i alla fall inte vänta på vinden..." Vi får helt enkelt acceptera seglingens karaktär, det vore ju ganska trist att segla på en "arena" som ser likadan ut, med exakt lika förhållanden varje gång. Med stor glädje åker vi till havet och seglar, samma glädje finner vi att åka till Rådasjön, eller andra platser med säregna förhållanden! Att vinden helt plötsligt vrider 40 eller 180 grader är kanske något en gudomlighet kan styra, men tyvärr inte en vanlig människa. Att avbryta, skjuta upp, eller på något annat sätt justera seglingsförhållandena är inte helt enkelt då ingen riktigt kan veta om åtgärden är rätt om 5 minuter! Seglingens huliganer (vissa föräldrar) tog givetvis chansen att påpeka alla fel, gärna med mammorna i grillen, eller någon funktionärsbåt. Trist, och speciellt trist när en person i hög officiell ställning gärna och ofta påpekade dessa brister för alla - utan just med de personer han borde prata med, nämligen seglings- och tävlingsledningen, jag tycker det visar på feghet och dåligt omdöme, tänk på det! Jag har varit kritisk före och efter seglingar om olika ting, jag har även på land eller på sjön haft synpunkter på saker som jag tycker är fel, men aldrig har jag haft den dåliga smaken att dryfta detta med funktionärer, grillmammor och bojläggare, under pågående segling!

 

 

Vi vet ju att det är alltid de bästa seglarna som vinner, de vet (till skillnad från vissa föräldrar) hur man skall hantera svåra förhållanden, och gör det med finess. All heder åt seglarna, ni är verkligen proffesionella!

 

VKSF:s ordförande, Lars Berglund, fanns på plats och kunde konstatera att detta DM var mer än dubbelt så stort avseende deltagarantalet än förra året. Dock kan man konstatera att drygt hälften av de kvalificerade fanns på plats, sensommar regattan förra året lockade c:a 50 deltagare, så lite fler seglare fanns på plats än vanligt! Lars nämnde också att det är dags för klubbarna att anmäla sitt intresse för Atlantica Cup nästa år! Själva kvalet är inget man i nuläget vill diskutera, att det blir klara, rättvisa och distinkta regler nästa år tar vi för givet!

 

Tyvärr saknade jag rå lök och gurka till hamburgarna, (jag undersökte detta vid två tillfällen, någon illvillig person hävdar att jag testat fler gånger vilket jag härmed dementerar), dessutom var de mindre än Billdals hamburgare (150 gram). Således god tvåa delad med RÅSS! Någon påpekade att denna bedömning inte kanske är en gourmés bedömning, snarare en gourmands...och med tanke på min kroppshydda, kan jag med viss protest samtycka i detta!

 

Resultat

Optimist A

 

1.        Victor Bergström, SS Kaparen

2.        Marcus Petersson, SS Kaparen

3.        Marcus Dackhammar, Hjuvik

 

Optimist B

 

1.        Anna Hermansson, StSS

2.        Anton Kloek, SS Kaparen

3.        Alexander Abenius, LESS

 

DM

 

Pojkar

 

1.        Victor Bergström, SS Kaparen

2.        Sebastian Hansson, KKKK

3.        Fredrik Skoglund, KKKK

 

Flickor

1.        Evelina Karlsson. KKKK

2.        Lisa Ericson, KKKK

3.        Louise Kores, Hjuvik

 

Kompletta resultatlistor hittar du här;

 

Sensommarregattan

 

Optimist A >>>

Optimist B >>>

Bilder

 

Distriktsmästerskap

Bilder

 

 

 

KVALEXTRA 2

 

Region 2

 

Uppsala

Den dubble Nordiska mästarinnan Rebecka Harding, KSSS, segrade i Uppsala, hemmaseglaren Rolf Nylinder blev tvåa och Rebeckas klubbkompis Karl Malmkvist blev trea!

Resultat >>>

Region 3

 

Mariestad

 

Erik Malmberg, VÄSS, segrade med fem (!) spikar i Mariestad, följd av Christoffer Norman, Henån och Chris Karlsson, VÄSS på tredje plats!  

 

Resultat >>>

Bilder >>>

 

Region 4

 

Falsterbo

 

Nu är kvalseglingarna nr 2 i region 4 klara,
de genomfördes i Falsterbo i hårda vindar 9-12 m/s och regn.

Filip från RJK segrade igen (trots ny båt swe 3843!)
Tvåa blev Hannes från ÄSSS Ängelholm (Kajsas bror )
Trea blev Emil OTS Sölvesborg och
fyra blev Renée från RJK Råå (trots bruten mastfot)
Dessa är nu klara för rikskvalet.

Bilder och resultat finns på:

http://w1.422.telia.com/~u42222200/fbk1/fbk1.html

Vi hoppas INTE att rikskvalet blir i Hudiksvall 2002 eftersom det verkar
tokigt att majoriteten av Sveriges Opti och E-jolle seglare skall flytta
sig upp till 85 mil för en två dagars tävling.
Restiden blir dubbelt så lång som tävlingen för oss från söder.

 

Region 5

 

Victors Victoria...igen!

 

Världstian, Victor Bergström från SS Kaparen visade att liten och lätt även fungerar i lite starkare vindar. Efter lördagens vaccumbetonade vindförhållanden som gav oss ett race i 1-3 m/s, visade vädergudarna upp en helt annan sida på söndagen. Nu kom det bra med vind, som mest blåste det nordlig  8 m/s i byarna, detta i kombination med lokala stråk och stömmande vatten som blir effekten då Kungsbackafjordens vatten pressas ut i Kattegatt vid nordliga vindar. Eftersom lördagen enbart givit oss 1 segling, tog seglingsledaren vara på vinden och genomförde 4 seglingar, vilket var ett mycket bra beslut. Många blev dock utmattade, då det fanns lite tid för mat och kisspaus. Man hade inte för avsikt att låta seglarna gå in för en paus, vilket märkbart påverkade de mindre rutinerade seglarna. Man kunde se flera seglare som krängde av sig torrdräkten (flickor) och gjorde det dom behövde i öskaret, det kan vara på sin plats att påpeka det olämpliga i detta, om olyckan är framme och barnet kappsejsar mitt i denna manöver, vattenfylls torrdräkten - resten kan man räkna ut! Andra klubbar ordnar med toalettbåtar när man inte har för avsikt att släppa in barnen för en paus. Bantypen med start och mål på samma ställe gjorde det inte enklare för barnen, då man mellan seglingarna åt sin matsäck och gjorde sina naturbehov drev båten bort från starten, vilket resulterade i att några kanppt hann upp till starten. Med kryssmålgång är det ju möjligt att driva ner mot starten. Om man bortser från de minst sagt besvärliga förhållande på lördagen, så skötte sig seglingsledaren och funktionärerna bra. Den enda  plumpen i protokollet var när startfartyget (som saknade motor) draggade så att man ej kunde se startlinjen från densamma, denna uppgift sköttes dock från linjebåten. En annan sak man reagerade på var att en domarbåt försökte tvinga ner seglarna på linjen under ett eller flera startförsök under lördagen, jag undrar var det står skrivet att det är så man skall göra...

Manfallet var stort mot slutet, det är ändå helt otroligt att se en så stor mängd seglare hålla ut i 6 - 7 timmar på havet!

 

En mystisk engelsman (utskickad av IODA???) Gjorde noteringar och skisser, jag lyckades komma över ett par som du kan se här;

 

Skiss 1

Skiss 2

 

Slutomdöme:

 

Seglingsledare - G

Bantyp - IG (många undrade varför tävlingsledaren ej följer SOF:s tävlingsreglemente!)

Cafeteria - MVG (minus dock för avsaknaden av grillade hamburgare)

Sjösättning - IG (200 båtar på en ramp säger allt)

Domare - G, men varför ligger ni under linjen och plockar nybörjarna i tredje ledet, kolla in de i första ledet som vrickar mest! Och sluta med "linjepolisverksamheten"!

 

 

Resultat

 

 1 

SWE 3802  

Viktor Bergström 

SSKA  

 2 

SWE 3809  

Fredrik Skoglund 

KKKK  

 3 

SWE 3776  

Ludvig Fredriksson 

KKKK  

 4 

SWE 3820  

Niklas Johansson 

HJBK  

 5 

SWE 3782  

Oskar Taurell 

KKKK  

 6 

SWE 3640  

Marcus Dackhammar 

HJBK  

 7 

SWE 3804  

Fredrik Bäckström 

HJBK  

 8 

SWE 3630  

Marcus Peterson 

SSKA  

 9 

SWE 3719  

Sofia Brander 

KKKK  

 10 

SWE 3694  

Fredrik Bergström 

SSKA  

 11 

SWE 3714  

Lisa Eriksson 

KKKK  

 12 

SWE 3685  

Emil Cedergårdh 

LESS  

 

Komplett resultatlista >>>

Lilla Volvo Ocean Race >>>

 

Klara för rikskval blev dessa nio seglare

 

Ludvig Fredriksson 

KKKK  

Niklas Johansson 

HJBK  

Sofia Brander 

KKKK  

Fredrik Bergström 

SSKA  

Lisa Eriksson 

KKKK  

Emil Cedergårdh 

LESS  

Cecilia Kores 

HJBK  

My Lundberg 

SSKA  

Cissi Strömbeck 

KKKK  

 

 

Sedan tidigare är dessa klara för rikskval

 

Victor Bergström, SSKa

Nicklas Dackhammar, HjBK

Oskar Taurell, KKKK

Marcus Pettersson, SS Ka

Gustav Dahlborg, KKKK (HEJA GUSTAV)

Marcus Dackahmmar, HjBK

Fredrik Skoglund, KKKK

Fredrik Bäckström, HjBK

Evelina Karlsson, KKKK

 

 


SVENSKA SEGLARFÖRBUNDETS REGELPOLICY

Segelsporten styrs av olika regler och reglementen. De viktigaste reglerna är

Kappseglingsreglerna (KSR), klassregler för respektive båttyp och seglingsföreskrifterför respektive tävling. Med dessa regler kan tävlingar genomföras på flera olika sätt.

Svenska Seglarförbundet eftersträvar ett så likartat genomförande som möjligt i syfte att underlätta för deltagare och funktionärer samt för att säkerställa rättvisa och sportsmannamässiga tävlingar. SSF har därför utformat ett reglemente som ska ligga till grund för genomförande av tävlingar.

 

Kommentar;

 

Här skriver man alltså att de viktigaste reglerna är kappseglingsreglerna, klassregler och seglingsföreskrifter. Att sedan SSF utformat ett reglemente där man till vissa delar gör avsteg från de viktigaste reglerna (KSR) är besynnerligt!

 

Exempel; I KSR Appendix 2/addendum A/ (s. 86-88) anges tre olika av ISAF (Internationella seglarförbundet) rekommenderade bantyper.  I SSF tävlingsreglementete anger man helt olika  bantyper än vad som ISAF rekommenderar. Den aktuella bantypen man valt i Gottskär är en variant av den i SSF:s tävlingsreglemente angivna bantyp 7.1 med en väsentlig skillnad, start och mål ligger fast under länsmärket. Denna bana ger således länsmålgång! Fungerar kanske bra på matchracing, men knappast då 20-30 båtar går i mål samtidigt!


Träningsgrupp för eliten?

Vid regionskvalet i Rådasjön läste jag ett anslag från regionstränaren. Han hade för avsikt att bilda en elitgrupp av de som direktkvalat till rikskval! Vad är syftet med detta? Är det rättvist att vissa seglare skall få resurser av SOF att bli ännu bättre i sin region, och hur skall man då skapa rättvisa mot de som kvalificerar sig på vårkvalet via seriekvot och direktplats - dessa blir ju onekligen slagna på förhand av höstens elitgrupp? Och vad tog de bra regionlägren vägen?

Jag bara undrar!


Lilla Tjörn Runt - i Dackhammars tecken!

300 optimister i 5 åldersindelade startgrupper gjorde upp om vem som snabbast kunde ta sig runt Stenungsön! Totalsegrare blev Marcus Dackhammar, Hjuvik, familjelyckan blev total då även lillebror Nicklas vann sin grupp (jag har skrivit det förr men jag gör det igen, här har vi årets Rookie!) Det blåste friskt och dramatiken blev stor i inledningen framförallt för den yngsta gruppen, och många kämpade tappert men fick bryta. Denna härliga segling tilldrar sig stort intresse från hela regionen, men seglare från bl.a. Karlstad, Uppsala, Gävle, Västervik och Malmö fanns på startlinjen! Framgångsrikaste klubb detta år blev inte helt oväntat Kullavik som vann en optimistjolle till klubben (skänkt av huvudsponsorn G-T). En stor eloge till seglingsledaren Leif Andersson och speakern Mattias Rahm. Här har vi ett arrangemang som borde bilda skola på hur seglingar skall annordnas vad avser landaktiviteter (banan kan man ju inte säga myckt om...)!

Läs mer här (GT/Expressen)>>>

Läs mer här (GP)>>>

Resultat >>>


  EM - resultat

 

EM är ett avslutat kapitel och bäst lyckades Lina Bergstrand, KKKK, med en fin 18:e plats! Bäst bland pojkarna blev Lucas Öhrn, SS Kaparen, som slutade som 43:a. Icke -européer borträknade ser det betydligt trevligare ut;

Flickor.
1   CRO Mateja Petronijevic
2   NED Mariehe Jongens
3   GER Stine Paeper
12 SWE Lina Bergstrand
34 SWE Johanna Dahlberg
35 SWE Ingrid Ludvigsson

Pojkar.
1     SPA   Joaquin Blanco Albalato
2     ITA    Stefano Cherin
3     GBR  Philip White
27   SWE  Lucas Örn
34   SWE  Carl P Sylvan
36   SWE  Erik Malmberg
81   SWE  Niklas Johansson
107 SWE Ludvig Fredriksson

 

Övriga resultat finner du på nedanstående länkar som för dig direkt till resultatlistorna;

 

Pojkar >>>

Flickor >>>


RESULTAT JnoM

 

Pojkar>>>

 

Flickor>>>

 

Läs mer här>>> (extern)

 

 


 

VM avgjort!

 

Slutresultat >>>

 

Lagseglingen >>>

 


Aktuella mästerskapsplatser 2002-2003

 

Vid IODA:s årsmöte fastslog man följande platser för EM och VM.

2002

 

Worlds

Corpus Christi, USA

Europeans

Tavira, Portugal

2003

 

Worlds

IJsselmeer, Holland

Europeans

Starigrad, Croatia

 

Således föll S:t Moritz, Schweiz, i en jämn omröstning till fördel för Krotien. VM seglas på samma plats som den kända SPA-regattan!

 


 

 

JSM SPECIAL!

 

Allt om JSM på en sida >>>

 

Kolla in bilderna här >>>

Resultat >>>

 


Sverige - bra så in i Norden!

 

Det börjar bli en tradition med svenska segrar vid NM, mer för vissa än andra! Rebecka Harding, KSSS gjorde det igen, med fin lättvindskänsla styrde hon mot sitt andra NM guld i rad! Karl Malmqvist, KSSS, blev segrare bland pojkarna, JÄTTEGRATTIS! En allmän uppfattning om dessa seglingar ger vid handen att detta NM var mycket väl arrangerat, trots lätta vindar och besvärliga strömmar lyckades man genomföra seglingarna på ett berömvärt sätt! Glömde jag att säga att Sverige även vann lagseglingarna....

 

Optimistjolle flickor:
1. Rebecka Harding - Sverige
2. Emilie Hörberg - Sverige
3. Erika Lagström - Sverige
4. Lisa Ericsom - Sverige
5. Karin Svensson - Sverige

46 flickor deltog.

Optimistjolle pojkar:
1. Karl Malmqvist - Sverige
2. Fredrik Backstrøm-Sverige
3.
Mikko Hentinen - Finland
4.
Jonathan S. Staubo - Norge (Norge!)
5. Niclas Lindgren – Finland

 

52 pojkar deltog

 


 

VM avgjort!

Silver till Sandra!

Inga seglingar kunde genomföras på söndagen så lördagens resultat står sig! Sandra Sandqvist blev silvermedaljör bland flickorna!!! Grattis Sandra! Victor Bergström lyckades bäst av svenskarna med en mycket fin 10:e placering totalt, tyvärr blev Victor en av 78% som inte kom i mål inom maxtiden i sista racet! Att detta VM gick i Asiens färger går inte att ta miste på, aldrig tidigare har så många asiater varit på så framskjutna placeringar som detta VM, IODA hävdar att dessa seglare ej vägde särskilt mindre än övriga seglare, men de hade tränat mycket lättvind…

 

Resultat

 

 1. ARG 2739 Lucas Calabrese
 2. CHN 91 Zhu Ye
 3. MAS 62 Abdul Rahim
 4. BRA 3036 Matheus Dellagnelo
 5. SIN 196 Teo Wee Chin
 6. ESP 455 Cristobal Penate
 7. ARG 2627 Mario Segers
 8. CHN 93 Xu Lijia (Korrigering till 11:e plats)
 9. FRA 1151 Charles H Montredon (korr till 8:e)
 10. POL 952 Baldyga Emil (korr till 9:e)
 11. SWE 3802 Victor Bergstrom (korr. till 10:e)
 12. PER 199 Joaquin Razetto
 13. BER 1183 Jesse Kirkland
 14. SWE 3749 Sandra Sandqvist

 

Övriga svenskar;

 

77. Tobias Östling

78. Fredrik Skoglund

99. Erik Öhrn

 

Slutresultat >>>

 

Lagseglingen >>>

  

 

 


Regatta i Orrviken

Orrviken den 14 juli 2001

Från vår Onsala korrespondent har följande rapport inkommit

Orrviken är belägen på västra sidan av Onsalahalvön. Det seglades två seglingar i Akzo Nobel/Nintendo Cup.
Första seglingen för A-optimisterna började med en halv-vindsstart där 3 st seglare tjuvstartade. Dessa blev diskade eftersom dom inte vände tillbaka till startlinjen.
Vindarna i första seglingen var västlig 3-4 m/sek. I andra seglingen vred vinden till sydväst och ökade till 5-6 m/sek.

Resultat:

A-optimist:
1) Gustav Dahlborg, KKKK
2) Malin Abenius SSKA
3) Sebastian Hansson KKKK
4) My Lundberg

B-optimist:
1) Niklas Dackhammar HJBK
2) Anton Kloek SSKA

I C-optimist deltog 3 seglare. Tyvärr har jag inte fått deras placeringar ännu.


 

Nya regler för uttagning till DM

2001-07-05

Västkustens Seglarförbund (VKSF) har vid sitt senaste styrelsemöte reviderat reglerna för uttagning till DM. Kvalificerar sig gör man genom ett aktivt deltagande vid Atlantica Cup som består av två cuper (norr och söder). Tio regattor ingår i cupen. Så här har man till dags dato bestämt att kvalificering skall gå till;

 

1. Två grupper, Flickor resp. Pojkar, kommer att segla DM med max. 60 deltagare i varje.

2. 75% av A+B i nord resp. syd fyller de 60 platserna.

3. Vid mer än 60 seglare efter regel 2. stryks alla som endast seglat en regatta i resp. cup. Av alla återstående kvalificerar sig därefter 75% enl. regel 2.
Om det då blir mindre än 60 seglare fylls på med de bästa A-optimisterna från resp. syd och norr.

4. Om fortfarande fler än 60 seglare efter regel 3, stryks alla seglare med endast två seglade regattor. Samma förfarande därefter som i regel 3.

På detta sätt uppnår man 60 deltagande pojkar och 60 deltagande flickor att segla DM i Lerum i September. Man får då en blandning av de allra bästa B-optimisterna i en dominans av A-optimister. Vid mer än 60 seglare premierar man på detta sätt aktivt deltagande i många regattor, vilket är huvudsyftet med hela Atlantica Cup.

 

Många frågor lämnas obesvarade, t.ex. hur man kommit fram till kvoten 60 för flickor när all tillgänglig statistik visar att flickorna representeras av 1/3 vid regionkval, rikskval och JSM! Dessutom gynnar man A-optimisterna enligt regel 4, B - optimisterna har varit fler till antalet vid de flesta regattor! I princip kan man säga att detta ändå är ett stort steg framåt, tidigare hade man enbart 60 platser, något som nu utökats med 100%! Jag är glad att VKSF tagit intryck av kritiken från bl.a. dessa sidor! Retroperspektivt kan man kanske tycka att allt "strul" kunde undvikits om arkitekten bakom Atlantica Cup tidigare tagit intryck och kunskap av de som innehar kunskap om optimistklassen (t.ex. SOF). Jag är helt övertygad att nästa år blir Atlantica Cup helt perfekt!

 


Segling när det är som bäst!

Kullavik den 1 juli 2001

 

Perfekta vindar från väst, härlig sjö och strålande sol i kombination med varmt sommarväder gjorde de yttre förutsättningarna minst sagt goda för kappsegling! Kullaviksdagen ingående i Atlantica Cup samlade 67 optimister i klasserna A, B och C, störst var B – optimist (12 år eller yngre) med 36 deltagare, återväxten är säkrad! Skärgårdsbana brukar ju ofta vara förenat med sneda kryssar, så icke denna dag, två långa och härliga kryssbogar och likaledes långa länsar ställde stora krav på seglarna, speciellt alla de som varit på JSM och knappast fått någon vind alls samt korta banor! Om dammet samlat sig på båtarna under JSM så var det definitivt bortblåst denna dag! Flera seglare från VM, EM och NM landslagen fanns på plats, trots att SOF arrangerade träningsläger i Varberg! Att KKKK:s ordförande Thomas Bergstrand får finna sig att kuska runt i optimist några år till, fick vi bekräftat dottern Jessica vann i C – optimist (nybörjare)! Nybörjarna seglade på en bana nära hamnen och hjälptes fram med varsam hand av funktionärerna, bäst av allt - alla fick pris!!!! Mycket trevligt och bra! På land serverades som vanligt goda och näringsrika (???) hamburgare, något som jag uppskattar då jag nästan alltid glömmer matlådan på köksbordet! En trevlig och värdig prisceremoni avslutade denna fina seglardag!

 

I A – optimist (24 deltagare) segrade Niklas Johansson, HjBK samt i B – optimist (36 deltagare) segrade Alexander Abenius, LESS.

 

Komplett resultatlista finns inom kort på www.kkkk.nu

 


Finska öppna mästerskapen klara!

I Helsingfors avgjordes i helgen vem som skulle bli finsk mästare i Optimistjolle. Ett startfält med 50 optimister visar att optimistklassen visserligen är något mindre till antal än i Sverige men en stark tillväxt av yngre seglare säkrar framtiden. Man seglar i åldersklasser. Seglare födda 86 - 88 i en klass och yngre i en annan, fast med gemensam start och mål. Inte särskilt många "småttingar" fanns på topp, med undantag av  Angelo Pierre Collura, -89 (6:a) samt Kaarel Kruusmägi, -89 (10:a) som seglar för Estland . Vann gjorde den mycket duktiga Matti Haapiainen, TP, den som läst dessa sidor vet att Matti vann regionkvalet i Motala och placerade sig som två i Garda! Matti gör sitt sista år i optimist, och vi ser nog hans namn högt på resultatlistan på VM!

Hyve Matti!!!

Resultat >>>


Patrik Johansson klar för Ungdoms OS!

Den förre mycket framgångsrika optimistseglaren, Patrik Johansson från Hjuvik, blev i helgen klar för Ungdoms OS! Ytterligare ett bevis för att framgång i optimist ger klara fördelar i den senare seglarkarriären! Tillsammans med Helena Skarp (också en mycket duktig f.d. optimistseglare med internationella meriter) Ungdoms OS seglas den 22-26 juli i Murcia i Spanien. Eftersom Patriks lillebror Niklas seglar EM i optimistjolle blir det således två resor till Spanien!

Sug på den karamellen Stefan Lövgren (G-P)!

Ett stort GRATTIS Patrik!

Läs mer här>>>


 

Konfirmationsläger på Hönö

Ett tjugotal Optimistseglare, varav två från Norge, deltog i ett två
veckors konfirmations- och seglingsläger på Hönö.
Detta var ett mycket trevligt och lyckat arrangemang av
Thomas Kjellstrand, Staffan Johansson och Åke Andreasson.

Kristian Mårtensson bifogade även bilder från konfirmationen

Bilder>>>


Snurrigt i Billdal

Inte mindre än 44 optimister deltog på Billdals KSS Juni Cup i helgen! Vinden snurrade ordentligt, och styrkan varierade från 1 - 5 m/s. Ett strilande regn gjorde att vi som stod på land sökte sig in i klubbhuset, där det bl.a serverades enorma hamburgare! BKSS har en väldigt publikvänlig bana, med en gate som skall passeras på läns och kryss,  start och mål vid klubbhuset, inte optimalt för seglarna men det är lika för alla! Det är inte ofta man får tillfälle att följa seglingarna utan vare sig kikare eller följebåt. Trots vädret, var stämningen på topp, det är verkligen trevligt att komma till Killingholmen! Arrangören hade det inte lätt att lägga banan i de rådande vindarna och endast två seglingar av fyra planerade, kunde genomföras. Unge Niklas Dackhammar som valde att segla i A gruppen trots att han ännu ej fyllt 12 år, segrade över meriterade Markus Pettersson och Victor Bergström, jag har skrivit det förr - här har vi årets "Rookie"!

Resultat

Optimist A (12 år och äldre) 17 deltagare

1. Niklas Dackhammar, HjBK

2. Marcus Pettersson, SS Kaparen

3. Victor Bergström, SS Kaparen

4. Victor Svärd, SS Kaparen

5. Sebastian Hansson, BKSS

6. Emil Cedergårdh, LESS

Optimist B 25 deltagare

1. Daniel bylock, KKKK

2. Andreas Knoop, LESS

3. Alexander Abenius, LESS

4. Rickard Croy, LESS

5. Elin Ogeman, RÅSS

6. Carl - Fredrik Fock, LESS

Optimist C (seglarskola) 2 deltagare

1. Felix Isidorsson, BKSS

2. Jennifer Brohammar, BKSS


Rikskvalet klart - och landslagen!

I strålande solsken avslutades detta års rikskval, inför de två sista seglingarna var det oklart vilka som skulle representera Sverige på VM. Att Erik Öhrn var ohotad och kunde segra i kavaj var redan klart, men de återstående platserna var en öppen historia! Om man kan tillskriva nervernas krig de minst sagt märkliga resultaten under måndagen bland toppseglarna står skrivet i stjärnorna. Överraskade gjorde John Bäck från KSSS med två verkligt fina placeringar (3 resp 2), får vi se mer av den varan på JSM? Att jämnhet lönar sig är Sandra Sandqvist bevis för, hon har inte gjort några större "dyk" i listan, utan hållit sig i princip konstant bland topp 15, sämsta placeringar 35 och 48 som hon tillsammans med två 17(!) placeringar fick räkna bort! Totalsegrare blev som tidigare nämnts Erik Öhrn från Marstrand/Borås, tillsammans med Tobias Östling, Fredrik Skoglund, Victor Bergström och Sandra Sandqvist bildar dessa toppseglare VM laget som åker till Kina! Ett stort GRATTIS till er alla som kämpat sig till era platser, och LYCKA TILL på era uppdrag!

Slutresultat efter 13 seglingar

 1. 1.      Erik Öhrn, MSS
 2. 2.      Tobias Östling, SS Kaparen
 3. 3.      Fredrik Skoglund, KKKK
 4. 4.      Victor Bergström, SS Kaparen
 5. 5.      Lucas Örn, SS Kaparen
 6. 6.      Ludvig Fredriksson, KKKK
 7. 7.      Carl P Sylvan, Henåns BK
 8. 8.      Niklas Johansson, HjBK
 9. 9.      Sandra Sandqvist, HjBK
 10. 10.  Erik Malmberg, VäSS

Landslagen  >>>

Komplett lista över hela rikskvalserien (extern sida)>>>


Arkiv

Spänningen stiger i Kullavik - Erik Öhrn klar för VM!

Söndagen bjöd på vindar från nordost till en styrka av 6 - 8 m/s, dvs mellanvind. Nu blev det en öppen historia om vilka som skulle lyckas bäst. Klart suveräna Erik Öhrn, som haft sitt bästa år någonsin, drog till med två spikar och en sjua, med två seglingar kvar av serien är Erik redan klar för VM - GRATTIS!

Niklas Johansson, som inte riktigt fått till det hittills,  avslutade dagens sista segling med en spik, ligger på en tiondeplats totalt i serien med elva seglingar genomförda! Carl P Sylvan, som hade en tung dag igår, fick ordentlig skruv på seglingen idag med serien 3, 5 och 11, ligger just nu på en VM plats! Fredrik Skoglund som tillbringat hela vintern i Florida, visade att det gett resultat, ligger på en fin andraplats. Sandra Sandqvist seglar fortfarande mycket jämt och bör nå en VM plats om hon fortsätter i samma stil. To be continued...

Resultat hela serien (11 seglingar)

 1. Erik Öhrn, MSS
 2. Fredrik Skoglund, KKKK
 3. Tobias Östling, SS Kaparen
 4. Carl P Sylvan, HBK
 5. Viktor Bergström, SS Kaparen
 6. Lucas Örn, SS Kaparen
 7. Ludvig Fredriksson, KKKK
 8. Sandra Sandqvist, HjBK
 9. Olof Lundgren, HjBK
 10. Niklas Johansson, HjBK

 

Tränarkrönika

Bland solbrillor och gummibåtar...

 

Klicka mig genast dit>>>


Bilder från Kalmar

Kristian Mårtensson, Råå Jolleklubb har tagit en hel del fina bilder från Rikskvalet, titta in på hans sidor! Tack Kristian!

Bilder >>>


Hjuvikdominas på Olof Knape regattan!

37 optimister seglade i hårda vindar utanför Hjuvik. Samtliga topplaceringar belades med hemmaseglare! Björn Allansson hade tagit sig ända från Motala för att möta Sveriges bästa motstånd, något som belönades med en fin 4:e plats i A - klassen! Vann gjorde suveräna Niklas Johansson, som för andra dagen i rad kunde ställa sig högst på prispallen. I B - klassen vann unge Niklas Dackhammar - det skall vara en Nicke i år!

Frågan alla ställer sig - var fanns Kullvikarna denna helg? Någon viskade i örat att man tränade  starter och undanvind på hemmaplan...

Hela resultatlistan >>>


Niklas Johansson segrade i Långedrag

Inte mindre än 48 optimister hade sökt sig till Långedrag för att där segla LSS vårregatta som ingår i Atlantica Cup. Långedrag har som bekant ett stor attraktionskraft hos våra elitseglare, ute på "flaket" såg man 49:er, matchracingbåtar, 2,4:or, finnjollar, laser och E-jollar! Som extra krydda på moset fick vi följa den "illgröna" till  skrov och segel  ASSA-Abloy VOR 60 segla ut ur Göteborgs hamn! Att detta är Sveriges hetaste seglarmetropol står utom all tvivel! Vi hälsades välkomna av tävlingsledaren med en tillrättavisning, väldigt få båtar hade föranmält sig till regattan, inte en enda E-jolle var föranmäld och bestraffades med att starta sist! Kanske det är bättre att acceptera anmälan vid start vid enklare arrangemang än att bli frustrerad av sena anmälningar!

Så till seglingarna, Niklas Johansson segrade i A- optimist (över 12 år) med två spikar i bagaget, tätt följd av Victor Bergström. Segrare i B - optimist blev Alexander Abenius.

Resultat;

A - optimist

 1. Niklas Johansson, HjBK
 2. Victor Bergström, SS Kaparen
 3. Olof Lundgren, HjBK
 4. Malin Abenius, SS Kaparen
 5. Sandra Sandqvist, HjBK

B - optimist

 1. Alexander Abenius, LESS
 2. Rikard Borre, HjBK
 3. Anna Hermansson, StSS
 4. Magnus Inghardt, SS Kaparen
 5. Fredrik Bergström, SS Kaparen

Komplett resultatlista >>>


Friska vindar i Sandvik!

På Kristi Himmelsfärdsdagen arrangerade Sandviks Kappseglingsklubb Atlantica Cup delsegling. Ett tjugotal A-optimister och 15 B-optimister hade tagit sig till denna genuint fina klubb på Hisingens Sydsida. Med en fond av vindmöllor och Rivöfjordens strömrika vatten seglade man två tuffa race. Vinden som kom från nord, dvs. frånlandsvind, var i byarna kraftig och skiftande. Ett fåtal seglare från Bohuslän hade sökt sig hit till den sydligaste klubben i norra regionen, och inte helt oväntat segrade Carl P Sylvan från Henåns BK. Suverän är ett "understatement" när det gäller Niklas Dackhammar från Hjuvik, denna yngling som seglar i B-klassen lyckades spöa sin äldre bror Markus samt Carl Sylvan och Sandra Sandqvist i sista racet! Om inte denna gosse blir "Rookie of the Year" vet då jag inte vem som skall bli det! Niklas vann givetvis B-optimsten med två spikar! Tyvärr har jag ingen komplett lista ännu, men hav förtröstan - det kommer mera! Ett stort tack till SKS för fint arrangerade  seglingar! Glömde jag säga att solen flödade, vilket givetvis lättade upp stämmningen!


Rikskvalet i Kalmar!

De små tog revansch!

Söndagens vindar var betydligt beskedligare vilket de små och lätta seglarna tog fördel av, Victor Bergström, Gottskär avslutade serien med en spik! I toppen skedde dock inga större omkastningar! Samtliga fem seglingar kunde genomföras som planerat under lördagen och söndagen! Segrare blev den mycket rutinerade Tobias Östling från Gottskär, på andra plats ser vi Eric Öhrn, Marstrand och tredjeplatsen gick till Fredrik Skoglund, Jonsered. Samtliga seglare från Västkusten, inte mindre än 13 seglare från region 5 återfinns bland topp 20! Och 10 i topp är motsvarande siffra nio! 

Resultat >>>

Bilder>>>

Ännu fler bilder >>>


Svenskar i Norge!Nyheter >>>


En verkligt bra rapport från Brassemermeer!

Irlands tränare, Jonas Qvist, som själv seglat denna regatta, sist för 16 år sedan med Thomas Kjellstrand som coach, skriver här en bra rapport! Tyvärr är den på Engelska men det tror jag ni grejar...

Klicka mig dit>>>


Så här bygger man en optimist...

i trä!

Bilder>>>


Svenskar i Norge!

Den gångna helgen  arrangerades de norska rikskvalen i Asker, längst inne i Oslofjorden! Ett lag uttaget av optimisttillverkaren Finessa(!!!) hade förmånen att besöka vårt västliga grannland. Svenskarna gjorde bra ifrån sig med Victor Bergström som suverän segrare! Enligt uppgift var det väldigt svaga vindar under seglingarna! Totalt deltog 100 optimister

Resultat:

1. Victor Bergström, Sverige

2. Erik Kavli, Norge

3. Sandra Sandqvist, Sverige

4. Rebecka Harding, Sverige

6. Erik Öhrn, Sverige

9. Tobias Östling, Sverige

 

Kolla här så får du se hur mycket det blåste>>>

Komplett resultatlista>>>


Dahlbergs håller kvar greppet i Småland!

Nu finns även resultaten från region 6 på dessa sidor!

Klicka mig dit>>>


Finsk sisu i Motala!

Motala segelsällskap stod som arrangör för regionkval 3. Vårt broderfolk från Finland hade skickat 5 unga seglare till vår näst största insjö för att där få möta riktigt tufft motstånd Matti Haapiainen som i Garda blev tvåa, tackade för inbjudan och stod som slutsegrare, med bl.a. två avlutande spikar! Bästa svensk och totaltvåa blev Harald Nylinder från Uppsala tätt följd av suveräna nordiska mästarinnan från Södertälje, Rebecka Harding!

Resultat >>>


Carl P Sylvan totalsegrare i region 3!

Stenungsund segelsällskap stod som arrangör för region 3:s regionkval. Regattan vanns  av  Ingrid Ludvigsson, StSS!(se bild från målgång)

Totalresultat region 3>>>

Resultat från regattan >>>

 

 


 

Färdigseglat i Hjuvik!

Hjuvik den 6 maj 2001

Hjuviks Båtklubb stod som arrangör när regionskvalet i 5:e region drog igång, perfekta arrangörer gjorde denna helg till en verklig seglarfest, det är ingen tillfällighet att så många elitseglare kommer från denna vänliga och mycket proffsiga klubb. Den nordliga vinden tilltog i styrka på söndagen dock fortfarande varierade i styrka och riktning i kombination med en stark ström ställde stora krav på seglarna! Inte helt otippat blev det seglare med lokal kännedom som dominerade fältet, inte mindre än 5 av topp 10 hade klubbadressen Hjuvik, denna klubb är just nu utan tvivel den mest framgångsrika klubben i Sverige! Erik Öhrn, Marstrand stod som slutsegrare, trots en disk för tjuvstart i sista seglingen (som) han för övrigt vann! Denna sympatiska seglare blir en stark och värdig kandidat till VM-plats i år, och väl där kommer han göra stordåd! En väldigt trevlig priscermoni satta punkt för detta sista regionkval.

 

  1      3786  Erik Öhrn, MSS               

  2      3802  Victor Bergström, SS Kaparen         

  3      3820  Niklas Johansson, HjBK         

  4      3620  Olof Lundgren, HjBK            

  5      3630  Marcus Petersson, SS Kaparen         

 

 

Slutresultat (från arrangören)>>>


Erik Öhrn totalsegrare i region 5

Totalsegrare i region 5 blev inte oväntat Erik Öhrn från Marstrand, denna seglare normalt boende i Sveriges regnigaste stad (Borås) dominerade det sista regionskvalet totalt. Totalt har det medverkat 102 seglare under dessa tre regionkval varav 36 fick en plats till rikskval. Hjuvik och SS Kaparen har varit mest framgångsrika, flest seglare har det kommit från Kullavik.

Resultat

1    3786 Erik Öhrn  MSS     

 2   3732 Lucas Örn  SSKa    

 3   3802 Victor Bergström  SSKa    

 4   3820 Niklas Johansson HJBK    

 5   3800 Tobias Östling   SSKa   

Se hela listan (från arrangören)>>>


Kval har också seglats i region 4

Rapport från vår korrespondent i Skåne!

Lomma, som ligger strax norr om Malmö, var platsen för det avgörande regionskvalet i region 4.Fem seglingar genomfördes i  strålande sol och med en nordlig - nordostlig vind på ca 8 m/s. Renée Mårtensson, Råå Jolleklubb, i Swe 3713 vann fyra av de fem seglingarna. Hon kom som sämst trea. Renée vann alltså Region-kvalet och även Region-cupen ( totalen ). Två i Lomma blev Jens Holmberg från MSS. Trea kom Filip Bolmgren RJK. Fyra Otto Hammel från KSS ( Karlshamn ). På femteplats kom en outsider, Fredrik Mårtensson, RJK, och knep därmed en riks-kvalsplats. Sexa blev Emil Håkansson OTS (Sölvesborg ). På sjundeplats Magnus Rasmusson, RJK, och på åttonde plats Viktor Bolmgren RJK. Hemma seglaren Kristoffer Svensson LBS (Lomma ) kom nia. RJK - Råå Jolleklubb tog därmed fem av de 11 rikskval-platserna som region 4 hade till förfogande.

Resultat >>>Bilder från seglingarna:
 

Kristian Mårtensson
 


Tufft väder i Gottskär!

Söndagens regatta i Gottskär avgjordes under tuffa förhållanden, vindbyar på upp till 12 m/s och kraftigt regn krävde både erfarenhet och skicklighet på Kungsbackafjorden. Första seglingen fick kortas av, något som seglarna i A - optimist ej uppmärksammade, varför funktionärsbåtar fick "fånga" in fältet. Största grupp var A-optimist som samlade 38 seglare, i B - optimist ställde 14 unga och väldigt tappra seglare upp! "Ludde" från Kullavik vann optimist A, och "Alex" från Lerum vann Optimist B!

Resultat;

Optimist A

1. Ludvig Fredriksson, KKKK, 7 p.

2. Niklas Johansson, Hjuvik, 7 p.

3. Erik Öhrn, MSS, 8 p.

4. Marcus Dackhammar, Hjuvik, 10p.

5. Lukas Örn, SS Kaparen, 12p.

 

Optimist B

1. Alexander Abenius, LESS, 3 p.

2. Niklas Dackhammar, Hjuvik, 5 p.

3. Rikard Borre, Hjuvik, 6 p.

4. Rikard Croy, LESS, 9 p.

5. Johan Bäckström, Hjuvik, 9 p.

 


 

66 Optimister inledde Atlantica Cup!

Lerums Segelsällskap startade årets serie av regattor som ingår i Atlantica Cup, inte mindre än 66 optimister sökte sig till sjön Aspen i Lerums kommun för att där deltaga på den årliga vårregattan! Vindarna var företrädsvis lätta och mycket skiftande vilket ställde stora krav på seglarna. Seglare från hela västkusten sökte sig hit, men även långväga gäster från Motala sökte detta starka fält av idel ädel elit!

Resultat;

Optimist A

1. Victor Bergström SS Kaparen, 4 poäng

2. Sandra Sandqvist, Hjuviks BK, 10 poäng

3. Johan Cervell, RÅSS, 12 poäng

4. Lisa Ericsson, KKKK, 16 poäng

5. Eric Öhrn, MSS, 18 poäng

 

Optimist B

1. Nicklas Dackhammar, Hjuvik, 3 poäng

2. Rickard Borre, Hjuvik, 5 poäng

3. Louise Kores, Hjuvik, 10 poäng

4. Alexander Abenius, Lerum 11 poäng

5. Hanna Dahlborg, KKKK, 12 poäng

 

Komplett resultatlista >>>


Mer än 90 Optimister tränade i Kullavik!

SOF:s årliga riksläger för optimister genomfördes i samarbete med KKKK, mer än 90 optimister från hela landet, fick möjlighet att träna på de vatten som senare blir platsen för rikskvalet! Fantastiskt vårväder med varierande vindar gjorde att alla fick optimal träning i olika förhållanden. På lördagseftermiddagen genomförde f.d. OS-seglaren, Ingvar Bengtsson ett mycket uppskattat framförande. Ansvarig för träningen var rikstränaren Staffan Johansson som tillsammans med bl.a.  KKKK:s tränare, gjorde detta läger till en stor succé! "- Mitt bästa läger hittills", sa en solbränd och glad optimistseglare!


Lucas Örn bästa svensk i Peru!

 

Efter 12 genomförda seglingar vid de sydamerikanska mästerskapen slutade Lukas Örn på en 33:e plats, Fredrik Skoglund, KKKK, avancerade till platsen efter totalt . Kroaten Sime Fantela vann överlägset, med tio spikar  och inget resultat sämre än  sjua, landsmannen Igor Marenic slutade trea! Från Kroatien deltager fem seglare med placeringar 1 - 39, imponerande! Övriga bra nationer är Brasilien som placerat 6 av sina 15 seglare bland de 20 bästa, även Argentina verkar starka som placerat 4 av sina 15 seglare bland de 20 bästa!  Av resultaten kan man klart konstatera att Kroatien, Brasilien och Argentina är bästa nationer!

Arrangörens hemsida>>


Polsk seglare bäst i Garda!

Efter åtta genomförda seglingar på Lago di Garda slutade den polske seglaren PATRYK PIASECKI som segrare, med vår finska broder MATTI HAAPIAINEN som god tvåa, finnarnas VM lag fanns på plats! Bästa svenska blev Ingrid Ludvigsson med en kanonfin 14:e placering! Totalt deltog 348 seglare från tolv nationer däribland USA, Australien Tunisien och den sydeuropeiska eliten samt över 100 danskar, den svenska gruppen var lite mer modest med 15 deltagare som under arrangören H-P Sylvan och regiontränaren (3) Oskar Björk fått sig en "duvning" i Gardasjöns egenheter! Ett perfekt läger med vårvärme (20-22 grader) följt av en verkligt bra regatta!

Läs hela listan>>>  


Erik Öhrn bäste svensk i Holland!

Boråsaren från Marstrands SS, Erik Öhrn slutade två på den nordeuropeiska Brassemermeerregattan, vann gjorde belgaren Corentin Demanet! Övriga framgångsrika svenska var  Victor Bergström som blev 6:a, Sofia Brander 3:a i silverdivisionen! 42 svenskar deltog på denna regatta som i år samlade 257 deltagare från 11 nationer främst från Holland (65), England (45) och Irland (30). Förvånansvärt få deltagare från de övriga nordiska länderna och inga deltagare från Italien eller Kroatien gjorde dessa seglingar till ett nordeuropeiskt "mästerskap"! Från Ukraina hade två deltagare hittat vägen (4 resp 5:a i silverdivisionen)

Arrangörens hemsida>>>


Kyla och dimma i Hjuvik!

En svag bris, 4 grader kallt och dimma var vad som mötte oss denna sista dag i mars månad, årets första regionsläger för region 5 samlade trots detta c:a 60 båtar! Tappra optimister visade prov på att ett längre uppehåll knappast försämrat formen mer än högst marginellt! Under ledning av Staffan Johansson och Thomas Kjellstrand med medarbetare, övades starter, rundningar och allmän manöverteknik! Sikten som var minimal innan samlingen förvärrades och man beslöt att avvakta en stund. Under tiden visade en av Sveriges absolut bästa tekniker, Erik Öhrn, hur man skulle genomför perfekta slag, men också exempel på hur dåliga slag såg ut - de flesta kände nog igen sig i det senare...Och som ett under började vi snart skymta öarna runt Hjuvik samtidigt som vinden tilltog, och träningen drog igång på riktigt.

Före lunch körde man ett race som låg till grund för en gruppindelning, övre fältet hamnade i elitgruppen och de andra fick istället segla till en annan plats där likartade övningar snart tog fart. Eftermiddagen delades seglarna in i elit, mellan och "basic". En nivåindelning som visade sig vara mycket bra, alla fick ut något positivt! Några smärre incidenter inträffade, men inte allvarligare än några kappsejsningar, tack och lov för torrdräkter! Flera seglare kom från andra regioner, bl.a. från Blekinge och Östergötland!

Varm luft (nåja 4 - 6  grader är väl kanske inte riktigt vad alla förknippar med varmt) i kombination med kallt vatten blir ofta till dimma! Så ock på söndagsmorgon, t.om. så dimmigt att den lokala polisbåten påpekade det olämpliga i att skicka ut småbarn på havet, om dom bara visste vilka sjöbusar de hade på havet kanske de gjort en annan bedömning! Med sedvanlig "tordönstämma" garanterade Thomas Kjellstrand att allt var frid och fröjd! Förmiddagens pass var återigen uppdelad på tre grupper som dagen innan! Vi som stod på land fick möjlighet att följa åtminstonde två grupper, den ena gruppens huvudtränare var inte bara synlig - han hördes också (gissa vem) till glädje för oss föräldrar! Efter lunch genomfördes två race med alla deltagarna, första racet hade tre kryssbojar vilket gjorde att de yngre hade en något kortare kryss än de äldre, vissa busungar fuskade dock och tog en kortare sväng! Sista racet blev lika långt för alla, en kombination av ström och skiftande lätta vindar "skiljde agnarna från vetet". i suverän stil seglade Victor Bergstöm in som etta! Våra seglare har haft en toppenhelg, med bra träning - men jag tror att våra tränare har mycket att lära av Thomas, som verkligen ger alla något och inte bara sitter still och passivt noterar för att senare ta upp vissa fall på land! All heder åt Thomas och Staffan - ni är skitbra!

/Martin


Protestflaggan ett minne blott!

Enligt den nya kappseglingsreglerna behöver man ej längre visa protestflagg vid protest (båtar under 6 m), man skall dock informera den man protesterar mot med att ropa "Protest". Protesten skall inlämnas till regatta kontoret senast två timmar efter sista båts målgång. Med tanke på optimistseglarnas (föräldrar!?) benägenhet att protestera finns det en risk att man gör upp med vittnen på land då kravet att anmäla sin protest vid målgång genom flaggan försvinner! Grundliga kunskaper om kappseglingsreglerna blir således vinnarvapen i framtiden!

Regel 61.1.(a)


Svenskt deltagande på the 2001 Valentine’s Day International Regatta.

Som en tidig start på säsongen har ett gäng seglare sökt sig till Florida, Fredrik Skoglund, Rebecka Harding, Lina Bergstrand, My Lundberg Erik och Carl Pettersson och Viktor Svärd tog ett tidigt sportlov för att, dels deltaga på träningsläger, och därefter deltaga på den internationella regattan.Endast två seglingar kunde genomföras på lördagen. Den svaga vinden kvarstod på söndagen och inga seglingar kunde genomföras. Att Fredrik hamnade bland de tjugo bästa visar att träning och tävling under lågsäsong ger resultat, Rebeckas 21:e placering(som inte seglat mer än en vecka denna vinter) är bevis på att det tydligen går bra det med!

Svenska resultat:

Gulddivisionen

Fredrik Skoglund, SPYC (seglade för USA!) 17

Rebecka Harding, KSSS, 21

Lina Bergstrand, KKKK, 68

Viktor Swärd, SSKa, 87

My Lundberg, SSKa, 123

Erik Petersson, KKKK, 133

Silverdivisionen

Carl Pettersson KKKK, 25

Läs mer på arrangörens hemsida

Gold Results 

Silver Results

2001-02-12


Anton Dahlberg tilldelas två prestigefyllda utmärkelser!

Gedda Pokalen
Anton Dahlberg, från Växjö, tilldelas denna pokal då han blev 6:a på Optimistjolle VM.

Halvan
Anton Dahlberg tilldelas även Halvan!

Dessa utmärkelser kommer att delas ut på SSF:s seglardagar på Bosön!

GRATTIS ANTON!


EM riskerar bli inställt eller flyttat!

"The IODA Executive has received a number of letters from members concerning
the safety of  the young sailors at the above event. At its meeting on 27
January, having heard representations from the chairman of the organising
committee, it was not satisfied that this safety would be of an acceptable
level. It therefore wishes to delay until 1 April 2001 confirmation of the
decision to hold the championship in Israel in the hope that there will
have been a significant improvement in the security situation. Unless by
that date there has been such an improvement the championship will be
cancelled or transferred".

Robert Wilkes, IODA


Senaste och tidigare nummer av

Optiworld
finns tillgängligt på nätet:

September 2000

Maj 2000

Mars 2000

September 1999

För att läsa dem behövs Adobe Acrobat reader som du kan ladda ner gratis från Adobe


Svenska mästarna i lag - segling 11:a

13th. International Team Cup

Läs mer här

 


Svenskt deltagande på ATLANTIC COAST CHAMPIONSHIP

 

Över 120 Optimister deltog i ATLANTIC COAST CHAMPIONSHIP, som seglades i Annapolis, USA, sista helgen i september. Fredrik Skoglund från Kullavik deltog och hamnade på en stark nionde plats! Fredrik som detta år seglar för St. Petersburg YC, var inte ensam utlänning, seglare från Bermuda, Ecuador och Monaco satte viss internationell prägel på startfältet. Seglar från Tom River Yacht Club verkar var de vassaste på östkusten, med fyra seglare placerade topp fem dominerade dessa seglingarna! Denna regatta ingick i den amerikanska kvalserien till de nationella kvalseglingarna. Vi får nog se Fredrik i framträdande positioner under denna vinter!

Resultat:

1. C. H. Fasulo - TRYC 20 pts.

2. Sarah Mease - TRYC 21 pts.

3. Jesse Kirkland - Royal Bermuda YC 24 pts.

4. Leigh Kempton - TRYC 25 pts.

5. Klappa Curran - TRYC 28 pts.

9. Fredrik Skoglund - St. Petersburg YC 44 pts.

Gå till arrangörens hemsida

 

Första regionskvalet avgjort i Kullavik

Kullavik:

Viktor Bergström, 11-årig optimistseglare från SS Kaparen tog hem totalsegern vid det första regionskvalet i region 5. Seglingarna, som arrangerades av Kullaviks Kanot och Kappseglingsklubb, 95 optimistseglare borgade för att detta blev till en verklig seglarfest med vindar som var utslagsgivande. KKKK:s seglare tog fyra av nio direktplatser till rikskvalet - en strong insats av denna mycket framgångsrika klubb. Utmärkande för delsegling 2 var det stora antal seglare som ej klarade att komma i mål inom 20 minuter från första båt i mål, närmare 40 båtar lyckades ej komma i mål! Vad gjorde väl det när nygrillade hamburgare väntade de trötta seglarna efter en lång dag till sjöss! Söndagens starka vindar blev för många den stora utmaningen, de unga och lätta seglarna hade uppenbara probem med vind och sjö.

Resultat (klara för rikskval)

(komplett lista på KKKK:s hemsida)

1. SWE 3694 Victor Bergström SSKa

2. SWE 3717 Erik Öhrn MSS

3. SWE 3732 Lucas Örn SSKa

4. SWE 3709 Fredrik Skoglund KKKK

5. SWE 3738 Tobias Östling SSKa

6. SWE 3722 Niklas Johansson HJBK

7. SWE 3567 Ludvig Fredriksson KKKK

8. SWE 3719 Sofia Brander KKKK

9. SWE 3770 Lina Bergstrand KKKK

 

De minsta fick mesta vinden

STENUNGSUND:
Viktor Bergström, 11-årig optimistseglare från SS Kaparen i Gottskär utanför Onsala, blev den 16:e totalsegraren i Lilla Tjörn Runt. Bergström betraktas som en av landets mest lovande yngre optimistjolleseglare. 331 båtar kom till start.

 

Lilla Tjörn Runt:

Totalt:

1) Victor Bergström, SS Kaparen 72,65 2) Fina Kuikka, Kullaviks KK 75,40 3) Marcus Pettersson, SS Kaparen 75,68. 4) Mathilda Wästernäs, Kullavik 76,05. 6) Fredrik Skoglund, Kullavik 76,47. 6) Anja Haberkamm, Westerviks SS 77.57) 7) Erik Malmberg, Vänersborgs SS 77.93. 8) Viktor Ogeman, Rådasjöns SS 78.10. 9) Rolf Nylinder, Uppsala SF 78.93. 10)Niklas Dackhammer, Hjuvik 78.77 11)Alexander Abenius, Lerum SS 78.80