Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

JarsoWeb
  |- Etusivu
  |- PC
  |- Minä
  |- Komposti
  |- Linkit
  |- Stuff
  |- E-mail

"PC:ni"

Vaikkei ketään kiinnostaisi, niin tässä on "oman" PC:ni kokoonpano. Alkujaan se on hankittu tammikuussa 2000, mutta osat ovat vähän vaihtuneet ajan saatossa.

Päivityksiä: Äänenvaimennuksen parantaminenkin voisi olla aiheellista jossain välissä. Tällä hetkellä suurimmat äänet kuuluuvat kotelon tuulettimista ja CD-asemasta, mutta kotelon vuoraamisella ja tuulettimien hidastamisella pitäisi pystyä vähentämään melua vähän enemmän.

Celeron 850 MHz, boxed, fcpga, 100MHz-väylä
Abit BH7 emolevy
ATX-miditorni KN-600-G, minttu + 235W virtalähde
Abit Adapteri (SLOT 1 -> 370)
IBM DeskStar 40GV, 40Gt, ATA100
ATI Radeon 7500
128 Mt PC-133 SDRAM + Kingston 256 Mt PC-133 SDRAM
Sound Blaster Live 1024 PCI Bulk
HP CD-Writer+ 7500s (2×, 1×, 24×)
LiteON CD-Rom (32×)
3½-levykeasema
Motorola 56000 fax\mod
AST Vision 5L (15")
AT/Lantic 16-bit vrkkokortti
 
Canon BJ-200ex (mustesuihkutulostin)
Oma tekoiset 8-tuuman (etukaiuttimet)
Labtec LCS-800 (vara-/takakaiuttimet)
SONY MDR-1122 (kuulokkeet)
AST-näppis
Trust Ami Mouse Scroll pro (3-nappia, 2-rullaa)
Kaksi 80mm×80mm kotelotuuletinta (yksi prossulle, toinen näytönohjaimelle)
 

Näin hankit tietokoneen halvalla

  • Seuraa tietokoneiden & komponenttien hintoja alan lehdistä tai vaikka Hesarin ilmoituksista, jottet maksaisi turhasta. Perehtyminen laitteiden testituloksiin tietokonelehdissä/netissä on myös suositeltavaa.
  • Päätä paljonko rahaa aiot käyttää. Ei välttämättä kannata ostaa 15000 mk:lla sitä kaikkein tehokkainta mallia, koska vajaan vuoden kuluessa sen arvo on pudonnut puoleen. Kohtuullinen peruskone maksaa nykyään noin 7000 mk, kun käytetään "eilisen" teknologiaa. Hinnan tuplaaminen ei lisäisi koneen tehoa kuin reilulla 30%:lla.
  • Päätä koneesi kokoonpano. Valmiita ns. merkkikoneita ei kannata ostaa, koska niiden varustelussa on pyritty pääsemään mahdollisimman halvalla. Päivitysvaiheessa merkkikoneen puutteet tulevat parhaiten esiin, kun esim. emolevyyn integroidun äänikortin/näytönohjaimen vaihtaminen on lähes mahdotonta, koneesta ei löydy riittävästi PCI-paikkoja ja AGP-väylä puuttuu ehkä kokonaan ja 5½" sekä 3½" massamuistipaikkoja ei riitä uudelle CD-asemalle/kovalevylle. Ei kannata maksaa paria tonnia ylimääräistä pelkästään koneen kyljessä komeilevan tarran takia, kun se tuo useimmiten ongelmia mukanaan.
  • Saman rahan voi käyttää parhaiten hankkimalla laadukkaita osia, joita ei tarvitse heti olla vaihtamassa uudempiin. Siksi PC:t kannattaa koota itse tai pyytää jotain muuta tekemään se puolestasi, mikäli et itse osaa (MikroBitin numerossa 6-7/2000 sivulla 30 on hyödyllinen artikkeli taitamattomille). Koneiden itse kasaamisessa ei ole riskejä, kunhan vain välttää staattista sähköä ja kosteutta.
  • Käytetyn koneen hankkiminen on myös hyvä valinta budjetistaan huolehtiville. Elektroniset piirit eivät kulu käytössä vaatteiden ja kalusteiden tavoin, jolloin käytetyn tietokoneen ostaminen ei sisällä suuria riskejä, kunhan vain testaa laitteen toimivuuden ennen ostoa. Jos ensimmäisten viiden tunnin aikana ei tule ilmi virheitä, tulee niitä tuskin seuraavien viiden vuodenkaan aikana, ellei itse turmele laitetta esim. liiallisella ylikellotuksella.
  • Yleensä vuoden tai parin välein on hyvä tarkistaa laitteiston ajanmukaisuus. Ohjelmia kannattaa päivittää 2-6 kuukauden välein. Koneiston päivittämisessä kannattaa kuitenkin pitää kohtuutta. Pelkästään uusimmat pelit hyödyntävät koneiden tehon täysin, jolloin pelureille muodostuvat suurimmat päivityskustannukset (etenkin FPS-pelit vaativat tehoa). Kuitenkin vähän vanhemmallakin koneella pärjää hyvin, kunhan vain tinkii kuvan laadusta ja erikoistehosteista tai jos käyttää konettä lähinnä hyötykäyttöön. Jos kone oli jo hankittaessa koottu viisaasti, niin usein vain muutamien osien vaihtaminen riittää. Näytönohjaimen vaihtaminen ja muistin lisääminen ovat yleensä tehokkaimmat keinot tehon lisäämiseksi. Prosessorinkin vaihto lisää tehoa, mutta siitä saatava hinta/teho -suhde ei uusimpia prossuja hankittaessa ole kovinkaan edullinen. Markkinoiden tehokkaimman prosessorin hinnalla saa täysin varustellun PC:n. Kannattaakin katsoa missä kohtaa komponenttien hinta alkaa kohoamaan nopeasti ja ostaa juuri sen raja alapuolelta.

 
 

© Copyright 2001, Jarkko Nygård, All rights reserved.