Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

JarsoWeb
  |- Etusivu
  |- PC
  |- Minä
  |- Komposti
  |- Linkit
  |- Stuff
  |- E-mail

Komposti

komposti esittelee hyödyllisiä ja käytössä hyviksi toteamianiani ohjelmia. Koska nettitilaa on niin vähän, olen useimmissa tapauksissa tyytynyt valmistajien sivuille linkittämiseen. Vain kaikenlaiset pikkukamat on suoraan imutettavissa.

Mikäli haluat ehdottaa jotain lisättäväksi tänne tai muuten vain haluat lähettää palautetta, niin osoite on jarkkony@perho.com


Audio

GoldWave v4.19

Monipuolinen äänenkäsittelyohjelma, joka kelpaa vaativaampaakin käyttöön. Pystyy käsittelemään WAV muotoista ääntä monin tavoin. Ääntä on hyvä olla mahdollista editoimaan ja Windowsin Ääninauhuri on syvältä, joten tämä on erittäin käytännöllinen ohjelma.

Shareware: 150 komennon rajoitus yhden session aikana.

GoldWave: http://www.goldwave.com/

ModPlug v1.42.02

Ohjelma tracker-musiikin kuuntelemiseen. Luultavasti paras ohjelma soittamaan moduuleja. Tukee useita eri tiedostomuotoja sekä soittamista zippien sisältä. Joissain suhteissa jopa parempi kuin Winamp.

Freeware

ModPlug: http://www.modplug.com/

Winamp

Kaikkein paras ohjelma elektronisen musiikin soittoon. Tukee lähes kaikkia tiedostomuotoja. Erinomaisen käyttöliittymänsä ja toimivuutensa ansiosta Winamp on kutakuinkin standardiksi muodostunut soitin. Jokaisella, jonka koneessa on äänikortti, pitää myös olla Winamp. Kaikki muut ohjelmat ovat turhia.

Freeware

Winamp: http://www.winamp.com/


Grafiikka & Video

ACDSee 3.0

Kaikki tarvitsevat ohjelman kuvien katseluun ja ACDSee on siihen tarkoitukseen erinomaisen hyvä. Se pystyy näyttämään useimpia tiedostomuotoja ja käyttöliittymä on toimiva. Siinä on riittävästi ominaisuuksia, mutta silti se on saatu pidettyä suhteellisen pienenä, jolloin pitkät latausajat eivät hidasta kuvien selailua. Käytettyään tätä voi vain ihmetellä, miten on ennen tullut toimeen kuvien katselussa.

Shareware: 30 päivän käyttärajoitus ja ajoittaisia muistutusikkunoita.

ACDSee: http://www.acdsystems.com/

cdrLabel v4.1

Kannet CD-koteloille muodostuvat helposti cdrLabelilla. Sitä ei ole pilattu liian monilla väpättimillä ja välineillä, vaan kaikki oleellinen on selkeästi paikallaan kuvien ja tekstin syöttämiseen. Mikäli omistat kirjoittavan CD-aseman ja printterin, niin tälle ohjelmalle löytyy kyllä käyttöä. Tyylikkäitä kansia saa tehtyä käyttämällä cdrLabelia ja jontain kehittynyttä kuvankäsittelijää, kuten Paint Shop Prota tai Photoshoppia.

Shareware: Kannen nimikirjaimia ei voi vaihtaa, muistutuksia.

cdrLabel: http://www.geocities.com/CapeCanaveral/6552/

Flash 5

Lähes kaikki netissä näkemäsi tyylikkäät animaatiot on tehty Flashilla. Macromedian kehittämä Flash mahdollistaa animaation ja äänen esittämisen internetissä pitäen tiedostojen koon pienenä. Kaikenlaiset vuorovaikutteiset käyttöliittymät onnistuvat myös. Mikäli harrastat nettisivujen tekoa, niin Flash on ainakin kokeilemisen arvoinen. HTML:ää se ei pysty korvaamaan, mutta sillä on mukava tehdä esimerkiksi näyttäviä introja sivuilleen.

Shareware: Rekisteröimättömänä aikaraja.

Macromedia Flash: http://www.macromedia.com/
Oppaita ja lisätietoa:

Paint Shop Pro 7 Beta 5

Kehittynyt ja helppokäyttöinen kuvankäsittelyohjelma. Ominaisuuksissaan ei yllä välttämättä Photoshopin tasolle, mutta on silti useimmille satunnaisille harrastelijoille täysin riittävä. Joka koneella pitäisi olla jokin kuvankäsittelijä ja PSP on hyvä valinta.

Shareware: 30 päivän käyttörajoitus.

http://www.jasc.com/

 

QuickTime 4.1.2

Välttämätön ohjelma videoiden katseluun. Netin standardi kaikkia videomuotoja varten. Toistaa myös musiikkia ja näyttää kuvia, mutta niitä varten on parempiakin ohjelmia. Videoiden katselussa QuickTimea ei kuitenkaan voita mikään.

Shareware: Muistutuksia rekisteröimättömyydestä.

QuickTime: http://www.apple.com/quicktime/


Internet

Download Accelerator Plus 4.0

Tämä ohjelma on sangen MAHTAVA! Sen mainoksissa ilmoitetaan sen nopeuttavan imurointia, ja sen se ihan oikeasti tekee. Varsinkin hitailta palvelimilta downloadattaessa. DAP:n toiminta perustuu useiden threadien käyttöön (max 7), jolloin vaikka yhdellä yhteydellä tulisi matelevaa vauhtia, niin yhteensä imutusvauhti on niin suuri kuin oma kaistanleveys antaa myöden. Etekin nopeilla yhteyksillä tästä on huomattavia hyötyjä.

Download Acceleratorin resume-toimintokin on huippuluokkaa ja toimii jopa palvelimilla, joilla Getrightia käytettäessä ei resume toimi. Ominaisuuksiltaan DAP on melko kevyt ja etenkin linkkilistojen käsittelyn puuttuminen on huono asia. Jos DAP:hen tulee jossain vaiheessa vastine GetRight Browserille ja HTML-tiedostojen linkkien lukemiselle (tai kyky importata GetRightin tekemiä GRX-tiedostoja), niin silloin tämä ohjelma olisi kaikkein paras. Nyt se kelpaa lähinnä suurien tiedostojen imuttamiseen epävarmoilta ja hitailta palvelimilta, joissa ei resume toimi muilla ohjelmilla.

Adware: Näyttää mainospalkkeja.

http://www.lidan.com/

GetRight 4.3

Käytännössä pakollinen ohjelma kaikille nettiä käyttäville. Mahdollistaa katkenneen downloadauksen jatkamisen.GetRight Browser sivujen linkkien selailuun, ajastettu imurointi, yhteyden/koneen sammuttaminen imuroinnin jälkeen ja monet muut ominaisuudet tekevät elämästä ilman Getrightia huomattavasti vaikeampaa kuin se voisi olla. Ohjelma tosin kaatuilee välillä, mutta sen kestää, koska GetRight ei ole ainoastaan hyvä - se on paras.

Shareware: Rekisteröimätön versio näyttää mainoksia ikkunoissaan.

http://www.getright.com/

ICQ 2000a beta / v1.113

ICQ on mittaamattoman hyödyllinen väline pidettäessä yhteyttä kavereiden kanssa internetin kautta. Sillä näet milloin listassasi olevat henkilöt ovat internetissä ja viestien sekä tiedostojen lähettely onnistuu sujuvasti. ICQ on nettikulttuurin kulmakiviä.

Freeware

ICQ: http://www.icq.com/

LeechFTP v1.3

FTP-ohjelma on aina hyvä olla käsillä, vaikkei omistaisikaan kotisivuja. LeechFTP on vielä kaiken lisäksi erittäin hyvä. Etenkin mahdollisuus käyttää jopa 16 säiettä tiedostojen lähettämiseen nopeuttaa up-/downloadaamista huomattavasti. Kun lisätään vielä bookmarkit, hyvä käyttöliittymä, tiedostolistojen tallennus ja ajoitus, niin tämä ohjelma on kaikki mitä tulee koskaan tarvitseemaan. Ja kaiken lisäksi vielä ilmaiseksi.

Freeware

LeechFTP: http://linux.fh-heilbronn.de/~debis/leechftp/

Netti Laskuri v1.3.2

Modeemin ja ISDN:n käyttäjiä riivaavat puhelinlaskut on hyvä pitää kurissa. Laskunsa tarkkailemiseen on hyvä olla jokin ohjelma, joka mittaa netissä vietetyn ajan, ja Netti Laskuri on erinomainen ohjelma tähän tarkoitukseen. Se osaa automaattisesti ilmoittaa Suomen puhelinmaksut ja jopa päivittää niitä tarvittaessa. Tietenkin omien laskutustenkin lisääminen onnistuu. Netti Laskuri pitää kirjaa kaikista yhteyksistä ja osaa esittää kaikenlaisia tilastoja ja keskiarvoja sekä laskea puhelinlaskun kuukausittaisen koon. Tarpeellinen kaikille joilla ei ole kiinteähintaista yhteyttä.

Freeware/Shareware: Rekisteröimätön ohjelma ei sisällä mitään rajoituksia.

Netti Laskuri: http://www.mbnet.fi/~german

Opera 5.01

Vaikka Internet Exploder ja Netscape Navigator ovat suosituimmat nettiselaimet, eivät ne silti ole parhaita. Norjassa kehitetty Opera pyrkii ennenkaikkea käyttäjäystävälliseen toimintaan, netin standardien noudattamiseen ja kevyeen sekä nopeaan toimintaan. Operalla sivujen selailu toimii huomattavasti paremmin ja nopeammin kuin kilpailijoissaan, eivätkä useat kymmenet avoimet ikkunat hidasta toimintaa läheskään yhtä paljon kuin muilla selaimilla. Muutenkin sivuja on helpompi käsitellä haluamallaan tavalla. Vaikka jotkut sivut, jotka käyttävät IE:n ja Netscapen epästandardeja komentoja, eivät välttämättä toimi Operassa kunnolla, voittaa Opera muut selaimet etenkin käytettävyytensä ansiosta. Version 5 myötä Opera on parantunut huomattavasti ja on edellistä parempi vaihtoehto nettiselaimeksi. Nykyään sen käyttökin on ilmaista, joten kannattaa kokeilla. Asennuspaketin koko on vain pari megaa (ilman tarpeetonta JRE:tä), joten imutuskin hoituu nopeasti (vrt. IE:n/Netscapen asennuspaketti yli 20 Mt).

Freeware/Adware: Rekisteröimättömänä näyttää mainospalkkia ohjelman ylälaidassa, mutta mitään ominaisuuksia ei ole rajoitettu

Opera: http://www.opera.com/


Pelit: Emulaattorit

GameBoy

No$gmb v2.4

Hyvin toimiva GameBoy-emulaattori, joka tukee myös GameBoy Coloria ja Super GameBoyta. Sisältää riittävästi ominaisuuksia, kuten save state, Gameshark/Gamegenie koodit, jopa 12 pelaajaa, joystick-tuki, debuggeri ja paljon muuta. Saatavilla sekä Windows että DOS versiot.

Shareware: Rekisteröimättömänä ei lupaa kaupalliseen käyttöön.

No$gmb: http://www.work.de/nocash/gmb.htm

NES

Nesticle

Kaikkein paras emulaattori NES:lle. Mitään muita NES-emuja ei taida edes olla olemassa (ei ainakaan tunnettuja), koska tämä toimii niin hyvin. Jos Nintendon 8 bittiset pelit kiinnostavat, niin Nesticle on ainoa vaihtoehto.

Freeware

Nesticle: [osoite ei muistissa]

Nintendo 64

UltraHLE v1.0

N64:lle ei oikeastaan ole kunnon emulaattoria, mutta tämä on kumminkin kaikkein paras. Grafiikka ja äänet ovat bugisia, mutta useimmat pelit sentään toimivat. Haittana on se, että UltraHLE vaatii Glidea tukevan näytönohjaajan, jolloin muut kuin Voodoon omistavat joutuvat käyttämään bugisia Glide-emulaattoreita.

Freeware

UltraHLE: http://www.ultrahle.com/

PlayStation

Bleem! 1.5a

Paras mahdollinen PlayStation-emulaattori, muttei silti riittävän hyvä. Bleem on ajoittain hyvinkin buginen ja vain muutamat pelit toimivat ongelmitta ja useat eivät toimi lainkaan. Ne pelit jotka toimivat saavat kuitenkin paremman ulkoasun 3D-kiihdytyksen myötä, joten kannattaa ainakin kokeilla. Bleem vaatii PSX-pelin CD:n toimiakseen.

Shareware: 3D-kiihdytys ja äänet estetty.

Bleem!: http://www.bleem.com/

SuperNES

ZSNES v1.01 & ZSNESW v0.6PR

Tästä ei SNES-emulaattori enää parane, ellei ZSNES saa uutta versiota (joita ilmestyy tasaista tahtia). Windows-versiokin on jo ilmestynyt, joten ainakin joistakin ongelmista on päästy. Ominaisuuksia on riittämiin ja lähes kaikki pelit toimivat - ne jotka eivät toimi, eivät toimi millään. Vielä kun pari uutta ominaisuutta esim. pitkien nimien käyttö tallennuksissa ja tuki parille toimimattomalle pelille lisätään, niin tämä on lähes täydellinen. Tähän ohjelmaan ei voi pettyä.

Freeware

ZSNES: http://www.zsnes.com/


Pelit: Pikkupelit

Liero v1.33

Liero on luultavasti kaikkein paras kahden pelaajan räiskintäpeli. Siinä kumpikin pelaaja ohjaa omalla näytönpuoliskollaan matoa, joka on varustettu valitsemillaan aseilla. Idea on yksinkertainen: tappa kaveria mahdollisimman paljon, mutta toteutus onkin sangen mainio ja sisältää jopa vaativaa taktikointia. Tätä hauskempaa moninpeliä on vaikea löytää.

Freeware

Etsi MBnetistä: http://www.mbnet.fi/
Wormhole-maaeditori: http://hem.passagen.se/otterud/wormhole/

Nuclear War 2.10

Karulla ulkonäöllä ja yksinkertaisella idealla varustetut pelit voivat olla yllättävänkin hyviä. Nuclear War:ssa viisi pelaajaa lähettelevät ydinpommeja toistensa kaupunkeihiin ja pyrkivät itse selviytymään. Yksinkertaisuudestaan huolimatta NW on mukaansa tempaava varsinkin usean ihmispelaajan kesken.

Freeware

Nuclear War: http://www.cs.umu.se/~ens97mba/

Proliferation 1.0

Hyvin toteutettu maailmanvalloitus-peli. Proliferationissa alueena on maailma ja tarkoituksena on hallita 80% sen väestöstä ja siinä sivussa hankkia itselleen ruokaa ja öljyä omien toimien ylläpitämiseksi. Aseina on tavallisen armeijan lisäksi atomipommeja, IT-tykkejä, laivoja, mannerten välisiä ohjuksia (jotka tosin bugittavat omalla koneellani) ja poliitikkoja. Erittäin taktinen ja monipuolinen peli, jota on hyvä pelata kolmen (rekisteröitynä kuuden) kaverin kanssa. Strategiapeleistä pitäville varma valinta.

Shareware: Pelaajien määrä rajoitettu kolmeen.

Silicon Commander Games: http://www.silicmdr.com/

Scorch v1.5

Iästään huolimatta tämä peli on vieläkin hyvä. Tankit ampuvat toisiaan kumpuilevassa maastossa erilaisilla pommeilla ja muilla virityksillä. Jokainen pelaaja valitsee vuorollaan ammuksen, määrittää kulman, säätää voiman ja laukaisee. Mukavaa huvia moninpelinä.

Shareware: Rekisteröimättömänä ei merkittäviä rajoituksia.

Scorch: http://tower.itis.com/scorch/

Sniper

Tehtäväsi on tässä pelissä toimia sniperina ja ampua ruudun ohi kulkevia solttuja ennen kuin ne ampuvat sinut. Erilaisia aseita ja muita varusteita sitten parannetaan tehtävistä saaduilla rahoilla. Karusta ulkonäöstään huolimatta ihmeen viihdyttävä peli, ainakin silloin tällöin pelattuna.

Freeware

Sniper: http://webclub.solutions.fi/~hannuh/sniper.htm
http://www.jyu.fi/~ishorppu/msniper.htm

We Got Explosives! 2

Hulvaton moninpeli kahdesta neljään pelaajalle. Ota äijä, lastaa reppu täyteen räjähteitä ja muita tuhon välikappaleita - ja mars areenalle. jolta vain yksi pelaajista poistuu yhtenä kappaleena. Näin sanottiin MikroBitissä tämän pelin saatua Kuukauden Kotimainen -palkinnon (MB 8/2000), eikä tätä voisi paremmin kuvaillakaan. Moninpelien parhaimmistoa.

Shareware: Pelaajien määrä rajoitettu kahteen.

WGE: http://www.uusikaupunki.fi/~arsuonp/


Testaus & Viritys

3D Mark 99 Max & 2000, Final Reality 1.01

Kiinnostaako koneesi pelinopeuden mittaaminen? Haluatko testata onko sinun vai kaverisi kone nopeampi? Sitä varten tarvitset jonkin benchmark-ohjelman, joista MadOnionin 3D Mark on eräs tunnetuimmista. Se testaa koneesi kykyä näyttää 3D-grafiikkaa kaikilla mahdollisilla erikoistehosteilla. Tuloksia voi sitten vertailla Result Browserilla. Mukana on myös Demo-muoto, jolloin konetta ei testata, vaan tarkoituksena on näyttää mahdollisimman hienoa grafiikkaa ihan silmän iloksi. Kannattaa myös kurkata Final Realityä, joka on iästään huolimatta tyylikkään näköinen.

Shareware: Osa testeistä on estetty.

MadOnion: http://www.madonion.com/
Final Reality: http://www.finalreality.com
http://www.remedy-ent.com/fr/

CD Speed 99 v0.41 Beta

Vaikka CD-asemasi kyljessä lukisi 40×, ei se kerro kaikkea totuutta. Ilmoitettu nopeus saavutetaan yleensä vain ulkoreunaa luettaessa. Ja koska CD:n data alkaa sisäreunasta, on hyvä tietää oman aseman oikea nopeus. CD Speed 99 testaa asemasi ja näyttää tulokset selkeästi numeroina ja käyrinä. Sillä voit testata seuraavat asiat: luku- ja pyörimisnopeus eri kohdista, aseman tyyppi, DAE-laatu, hakuajat, prosessoritehon kulutus, spin up/down ajat ja burst rate.

Freeware

CD Speed 99: http://users.glo.be/~erikd/cdspeed.htm
http://come.to/cdspeed/

PowerStrip v2.64.00

Onko näyttösi värisäädöt pielessä, valoisuus väärin ja virkistystaajuust huonompi kuin se voisi olla? Silloin tarvitset PowerStrippiä, jolla näytön asetukset saa säädettyä haluamikseen. Voit myös asettaa pikanappeja esim. gamman säätämiseksi, jos vaikka jonkin pelin maisemat ovat liian pimeät. Myös näytönohjaimem ylikellottaminen onnistuu. Pakollinen ohjelma niille, jotka haluavat sen mistä ovat maksaneet.

Shareware: "Unohtaa" joitakin asetuksia satunnaisesti, muistutusruutuja.

PowerStrip: http://www.entechtaiwan.com/

RamBooster v1.6

Loppuuko koneestasi muisti aina silloin, kun joku ohjelma sitä tarvitsisi. Paras ratkaisu olisi hankkia koneeseen enemmän muistia, mutta se voisi olla useille liian kallis keino. Toinen tapa on käyttää RamBoosteria, jonka toimintaperiaate on yksinkertainen - RamBooster vapauttaa muistia ottamalla sitä toisten sovellusten käytöstä. RamBoosterin voi säätää toimimaan automaattisesti, kun muistia on alle määrätyn verran vapaana. Toimii ihmeen hyvin.

Freeware

RamBooster: http://www.sci.fi/~borg/rambooster/

SiSoft Sandra 2000 Professional

Pitäisikö sinun saada jotain tarkkoja tietoja laitteistostasi vai oletko vain utelias? SiSoftin Sandralla voit tonkia kaikenlaisia asetuksia ja tietoja koneestasi, tarvitsitpa niitä tai et. Laitteiston testaaminen ja virittely onnistuu myös. Voit myös pyytää Sandraa tutkimaan, mitä koneessasi voisi parantaa paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi. Välttämätön ohjelma virittelijöille.

Shareware (?)

SiSoft Sandra: http://www.sisoftware.co.uk/sandra/

WinBoost 2000 Gold

Wintoosan asetukset ovat oletusarvoisesti aivan vinossa, eikä sen omilla työkaluilla niitä muuteta, ellei satu osaamaan rekisteriä ulkoa. WinBoostilla onnistuukin kymmenien asetusten muuttaminen helposti ja varmasti. Mukana on myös satoja käyttövinkkejä, joita ei moni tiedä. Tiettyä varovaisuutta kannattaa kumminkin noudattaa, eikä kannata muuttaa mitään sellaista, josta ei ole varma.

Shareware

Magellass Corp: http://www.magellass.com/


Tiedostojenkäsittely

A2C

Pitääkö sinun usein jakaa tiedostoja disketeille ja kuljetella niitä ympäriinsä? Olet sitten varmaan huomannut, miten tylsää on kopioida diskettien sisältöä kovalle, varsinkin jos niitä on monta. Tätä varten minä olen väsännyt pienen batin, jolla homma hoituu puoliautomaattisesti. Sinun tarvitsee vain vaihtaa diskettiä asemassa, kun sitä pyydetään (aika on 10 sekuntia). Kohdehakemistoa sekä muita asetuksia voit muuttaa tavallisella teksturilla, koska .bat-tiedostot ovat ASCII-muotoista tekstiä.

Freeware, Open Source

A2C: http://koti.mbnet.fi/~luontola/komposti/a2c.zip

CloneCD 2.7.7.3

Ne, jotka tekevät varmuuskopioita peleistään, ovat varmasti huomanneet CD:issä yleisesti käytetyt kopionsuojaukset. Tätä varten on tietenkin crackeja, joilla rajoitukset poistetaan, mutta niiden käyttö on usein hankalaa ja saattaa estää joitakin ominaisuuksia, kuten nettipelin. Tähän on kuitenkin tullut muutos! CloneCD on tiettävästi ainoa ohjelma, joka pystyy tekemään täydellisen 1:1 kopion suojatusta CD:stä. Mikäli polttava asemasi tukee RAW Disk-at-Once -kirjoitusta, voi CloneCD:stä olla sinulle korvaamatonta hyötyä. Voit etsiä asemaasi CloneCD:n sivuilla olevasta testattujen CD-asemien listasta, jos et tiedä voiko asemasi kirjoittaa RAW-modessa. Jos sitä ei ole listattu, kannattaa ainakin kokeilla.

Shareware: Kirjoitusnopeus 2×, asetukset eivät säily, muistutusruutuja.

CloneCD: http://www.elby.de/CloneCD/english/
Apuohjelmia: http://www.geocities.com/drbyte_ab/

 

Sekalaista

 

© Copyright 2001, Jarkko Nygård, All rights reserved.