Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
De geschiedenis van de Duinenhike
de letter twaalf jaar geleden is het idee achter de Duinenhike opgekomen. In het einde van de tachtiger jaren waren er bijna geen hikes waaraan de wat oudere deelnemers (+ 25) konden deelnemen. De hikes die er waren, waren te kort, en er deden vaak jongeren tussen de 15 en 20 aan mee. Toen is dus het idee gekomen om een zware hike te organiseren voor de wat oudere scouts.

En toen moest er dus van alles geregeld worden, waar gaan we starten, waar gaan we overnachten, en wie willen er allemaal meehelpen. Er werd gekozen voor een hike door het Duinlandschap. een fraai duinlandschapHet gebouw van Scouting Polanen ligt maar zo'n 400 meter van het strand. En hoewel het strand iets heel normaals voor ons is, komen toch veel mensen uit Nederland bijna nooit op het strand. We wilden dus een hike over de stranden en duingebieden. Maar waar te beginnen en waar te eindigen. De eerste route die uitgestippeld werd liep van Heemstede in Noord-Holland naar het Groepshuis in Monster. Dit is niet de route van dit jaar. Maar ja, we konden natuurlijk niet elke jaar de zelfde route voorleggen, het jaar daarna is daarom een tweede route geintroduceerd, te weten Burg Haamstede - Monster. Ook deze keer was het eindpunt weer ons clubhuis. Dit is ook de route zoals je dit jaar zult lopen. Nu konden we ieder jaar de andere route voorleggen. Natuurlijk waren de routes van het eerste jaar en het derde jaar niet helemaal het zelfde. De puzzles en routetechnieken worden ieder jaar aangepast, de route loopt iets anders en de posten worden verplaatst.

Om te voorkomen dat de route gedateerd zou worden, moesten we ervoor zorgen de route ieder jaar nagelopen werd. Dit doen we nog steeds ieder jaar. Dan wordt er gekeken of bepaalde wegen niet omgelegd zijn, bepaalde herkenningspunten er nog steeds staan, of er toegangskaarten moeten worden besteld voor bepaalde duingebieden en er wordt toestemming gevraagd wanneer de route over een bepaald privéterrein loopt. Tijdens het nalopen worden verders de nieuwe posten ingedeeld en de route aangepast.

Nadat de route is nagelopen moeten de overnachtingsplaatsen geregeld worden, er wordt altijd overnacht bij clubgebouwen van de scouting. Daarom is het handig te eindigen op je eigen clubgebouw, omdat je daar weer wat geld mee bespaard. Wij zijn van mening dat een hike te organiseren moet zijn voor 50 a 60 gulden per persoon. Omdat de deelnemers jaarlijks terugkwamen, en dus om het jaar gedeeltelijk dezelfde route liepen hebben we in 1998 een derde route geïntroduceerd. Omdat we al vanuit het zuiden naar on club gebouw liepen in de eerste route, en vanuit het noorden naar ons clubgebouw liepen in de tweede route, zou de derde route niet kunnen eindigen op ons eigen clubgebouw. We wilden immers een Duinenhike organiseren. De derde route begint daarom in Limmen in Noord-holland en loopt zuidwaarts naar Noordwijk. Nu hebben we dus drie routes, langs de kusten van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland.

In de loop der jaren gingen zich toch steed meer jongere scouts opgeven voor deze hike. een fraai duinlandschapDit vonden we niet erg, ook al was de Duinenhike opgezet voor de wat oudere scouts. De hike is er niet lichter op geworden, en er moet gezegd worden dat het voor de jonge deelnemers een behoorlijk zware hike is. Je moet immers al je bagage zelf meenemen, je eigen tent opzetten en je eigen eten koken. Toch geven zich nu scouts tussen de 16 en 35 op voor deze hike. De ouderen zijn dus gewoon blijven komen. Het is dus wel mogelijk oudere en jongere scouts dezelfde hike te laten lopen, alleen moet de hike dan wel het stempel van zwaar hebben...

Nu we de Duinenhike voor de elfde keer organiseren, willen we proberen meer deelnemers te krijgen. Er lopen ieder jaar zo'n 25 mensen mee, maar nu hebben we zoveel routine dat we het wat groter willen aanpakken. We hebben zodoende een aantal acties bedacht om het aantal deelnemers te verhogen. We hebben uitnodigingen gestuurd naar de scoutingverenigingen in de omgeving, oude deelnemers aangeschreven met de mededeling dat de Duinenhike er weer aankomt, en we hebben deze website opgezet. Zodoende hopen we nu toch zo'n 50 deelnemers bij elkaar te krijgen. Dit niet omdat we graag winst willen zien, maar omdat het gewoon te gek is voor zo'n grote groep een hike te organiseren. We organiseren deze hike helemaal tegen kostprijs, dus zelf verdienen we er niets aan, er worden gewoon heel wat kosten gemaakt, en die moeten natuurlijk weer opgebracht worden met de deelnemersgelden.

 
This site is designed by Double M Creations