Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

WELKOM bij Ons Amsterdam,
hét maandblad over heden en verleden van Amsterdam.

ATTENTIE: Met ingang van 1 mei hebben we een geheel vernieuwde & geprofessionaliseerde website in gebruik genomen, zonder van die hinderlijke 'pop-up'-afvertenties die de schaduwzijde vormen van een gratis homepage. De nieuwe site vindt u op het (simpele) webadres http://www.onsamsterdam.nl. Terwille van onze vindbaarheid laten we deze oude site nog even staan, maar die wordt niet meer vernieuwd. Wel kunt u ons nog steeds via deze site bereiken (én u abonnneren!).

Op deze site vindt u nog:

 • historische achtergronden van actuele gebeurtenissen;
 • fragmenten uit oude jaargangen .

  ---

  Natuurkundeleraar Spinozalyceum wint Ons Amsterdam-examen

  M.J. (Jaap) van der Meulen (58), natuurkundeleraar op het Amsterdamse Spinozalyceum en al tientallen jaren abonnee van Ons Amsterdam, is de winnaar van het tweede Groot Amsterdam Amsterdam van maandblad Ons Amsterdam, dat gisteren plaatsvond in de Oude Lutherse Kerk op het Spui. In deze prachtige ruimte, nu aula van de Universiteit van Amsterdam, werden ruim 200 Amsterdam-liefhebbers speels maar streng ondervraagd over hun stadskennis door Hanneke Groenteman.
  Met toch nog 17 foute antwoorden op de in totaal 60 vragen van het schriftelijk examen plaatste Van der Meulen zich voor de mondelinge finale, samen met Thom Lansdaal en Willem A. de Jong. Lansdaal kwam er daarin niet meer aan te pas (zenuwen?), maar lijstenmaker en antiquaar De Jong gaf Van der Meulen goed partij. De beslissing viel pas bij de allerlaatste vraag. Toen stond vast dat Jaap van der Meulen uit de Rivierenbuurt kon worden uitgeroepen tot Professor Amsterdam 2003.

  Tot de beste deelnemers onder de vele aanwezige ‘bekende Amsterdammers’ behoorden regisseuse Nouchka van Brakel (22 fout), AT5-reporter Paul Damen (22 fouten), pantomime-kunstenaar en romanschrijver Rob van Reijn (23 fouten), oud-burgemeester Ed van Thijn(25 fouten) en UvA-baas Sijbolt Noorda (ook 25 fouten).

  De vragen waren buitengewoon gevarieerd. ’Wat is de oudste straat van Amsterdam? ‘(Nieuwendijk). ‘Wanneer arriveerde de heroïne in Amsterdam?’(1972). ‘Wie schreef Zie ginds komt de stoomboot?’(De 19de-eeuwse Jordanese schoolmeester Jan Schenkman), maar ook: ‘Tegen welke club speelt het eerste elftal van Ajax dit weekend?’(FC Twente) en ‘Welke Amsterdamse rapper schreef,. naar aanleiding van een ongelukkige opmerking van wethouder Rob Oudkerk, vorige jaar het lied Kutmarokkanen?! ? (Raymzter). Gelukkig waren het meerkeuze vragen, dus men kon gokken. De vragen leidden geregeld tot hilariteit, zoals : ‘Wie hoort in dit rijtje niet thuis? A. Roland de Leeuw. B. Henk van Os. C. Maurice de Hond ?’Het goede antwoord was Maurice de Hond: deze marktonderzoeker was nooit directeur van hert Rijksmuseum.

  Voor meer informstie: Peter-Paul de Baar, Ons Amsterdam, 020-521 81 43, 020-365 78 50 en 06-17870886.

  Vraag: Waar staat of stond dit gebouw en hoe heet dit gebouw en hoe heet het?

  Vooral deze vraag is veelvuldig fout beantwoord.Vooral het afgebeelde water bracht velen op een dwaalspoor.
  Nee, dit is niet het Trippenhuis op de Kloveniersburgwal: dat heeft op het dak kolossale schoorstenen in de vorm van mortieren, want de 17de-eeuwse gebroeders Trip waren wapenhandelaren.
  Bovendien liggen daat geen straatjes aan weerszijden. Het is ook niet gebouw Felix Meritis op de Keizersgracht. Dat is ook klassicistisch, maar een stuk smaller. En net als het Trippenhuis staat het in een gesloten huizenrij. Het juiste antwoord is: het Maagdenhuis op het Spui. Het werd in 1783-1787 gebouwd als katholiek meisjesweeshuis, naar ontwerp van stadsbouwmeester Abraham van der Hart. Het bleef weeshuis tot 1953, toen het pand werd verkocht aan de Nationale Handelsbank. Sinds 1961 dient het als bestuurgebouw van de Universiteit van Amsterdam, het werd diverse keren bezet door boze studenten. De eerste en beroemdste bezetting was die in mei 1969, met als inzet de democratisering van de universiteit.

  Geef een goede vriend(in) (of uzelf?) een geschenkabonnement op ONS AMSTERDAM!

  Doe het NU! Bel gratis 0800-0220660!
  of stuur even een mailtje met uw naam, adres, telefoonnummer – en (indien van toepassing) de gegevens van degene aan wie u een abonnement wilt schenken.

  ---

  ONS AMSTERDAM IS VERNIEUWD!
  Sinds afgelopen jaar verschijnt Ons Amsterdam in een nieuwe opmaak, met extra pagina's en met nieuwe rubrieken!
  Nu verkrijgbaar in diverse boekhandels en kiosken. Zie voor meer informatie ook de site van Het Parool.

  Teken ons Gastenboek!   Lees ons Gastenboek!


  Ons Amsterdam is een maandblad over veranderend Amsterdam, van Gijsbrecht van Aemstel tot nu (en straks).

  AANBIEDING:
  Ter kennismaking met het vernieuwde Ons Amsterdam bieden wij u tijdelijk een proefabonnement aan: drie nummers voor slechts 7 euro!.
  Bel gratis 0800-0220660!
  Of stuur even een mailtje met uw naam, adres en telefoonnummer!:

  U kunt natuurlijk ook meteen voor maar € 39 (jaargang 2003) een jaarabonnement nemen. (Als u het abonnementsgeld automatisch laat afschrijven, kost het zelfs maar € 36,50.) Als u een jaarabonnement neemt, krijgt u als nieuwe abonnee een mooi welkomstgeschenk: het fotoboek Van restauratie naar revoltye, 1956-1966 van Kors van Bennekom Als u een jaarabonnement cadeau doet, krijgt u als gulle gever dat boek zélf!

  Geef een goede vriend(in) (of uzelf?) een geschenkabonnement op ONS AMSTERDAM!

  Doe het NU! Bel gratis 0800-0220660!
  of stuur even een mailtje met uw naam, adres, telefoonnummer – en (indien van toepassing) de gegevens van degene aan wie u een abonnement wilt schenken.
  Als uw kiest voor automatische afschrijving (€ 36,50 i.p.v. € 39!), voeg dan toe: “Ik machtig u tot wederopzeggens tot automatische afschrijving van het abonnementsgeld van mijn rekeningnummer xxxx. van de Y-bank te Z.”:


  ---

  Adressen
  Ons Amsterdam wordt uitgegeven door Uitgeverij Boom te Amsterdam, onderdeel van de Koninklijke Boom Groep te Meppel.
  Redactieadres: Prinsengracht 747-751. Telefoonnummer: 020-521 81 42. Email (alleen redactie): onsamsterdam@uitgeverijboom.nl.
  Abonnementenadministratie: Klantenservicecentrum Ons Amsterdam, p/a Weekbladpers, Kloveniersburgwal 23, tel. 5518715; e-mail: onsamsterdam.abonnement@weekbladpers.nl.


  Paleis voor Volksvlijt moet terug!

  Televisiemaker en kunstenaar Wim T. Schippers heeft op 17 juni 2002 in zijn VPRO-tv-programma Flogiston een actie in gang gezet voor de herbouw van het legendarische Paleis voor Volksvlijt op het Frederiksplein, dat in april 1929 afbrandde. Dit tentoonstellings- en evenementenpaleis werd in 1864 gebouwd naar ontwerp van Cornelis Outshoorn op initiatief van de rusteloze arts, filantroop en projectontwikkelaar Samuel Sarphati. Geen ander verdwenen gebouw is zó betreurd door de Amsterdammers als dit sprookjesachtige bouwwerk van ijzer en glas. Er is eigenlijk maar één probleempje bij de herbouw: eerst moeten de torens van De Nederlandsche Bank (uit 1968 en 1986) daar nog even weg. Maar ach, die zullen in architectonisch opzicht door weinigen worden gemist, en nu de euro er is, is het belang van die Bank toch al stevig afgenomen. Vele deskundigen (historicus Geert Mak; stedebouwkundige Rike Bakker; architect Moshé Zwarts; vastgoed-expert prof. Piet Eichholtz) reageerden enthousiast. Tijdens de uitzending is de Stichting tot Herbouw en Exploitatie van het Paleis voor Volksvlijt opgericht, onder voorzitterschap van prof.dr. Emile Wennekes, die zelf een proefschrift schreef over de geschiedenis van het Paleis voor Volksvlijt. De directeur van De Nederlandsche Bank vindt alles best, als anderen maar de verhuizing van zijn bank naar de Zuidas of waar dan ook betalen. Dat is nog een probleempje, dus. Dit bestuur is nu vooral bezig de financiële mogelijkheden te verkennen. Zie voor het laatste nieuws de website van de stichting.

   
  Uit ons archief:

  Amsterdam 25 & 50 jaar geleden/Amsterdam 25 & 50 Years ago
  Het Amsterdam van J.J. Voskuil
  Ode aan Ajax /Chinese tempel Zeedijk staat op plaats middeleeuws klooster
  Uit oude nummers: De Waag op de Dam (1565-1808)/Van kruidenier tot supermarkt
  Nog meer uit oude nummers: 100 jaar huisvrouwenleed/Sportweek Amsterdam 1947-1962
  Olifantje Murugan
  Het boemeltje naar Purmerend
  Boren onder de Beurs: verleden en toekomst van de Noord-Zuidlijn.

   

  Andere sites over Amsterdam:

  Gemeente Amsterdam
  Gemeentearchief Amsterdam
  Amsterdam Monumenten
  Vereniging voor Heemkennis Ons Amsterdam
  Test uw kennis van het stadsbeeld!
  Bewegende panorama's van Nieuwmarkt, Dam en Spui!
  De Stelling van Amsterdam
  Luchtfoto's van Amsterdam (J. Wiersema)
  Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad
  Bond Heemschut
  Poste Restante: Informatie- en Documentatiecentrum voor de geschiedenis van de volkshuisvesting
  Amsterdam by bite
  Buurt Online: gloednieuwe 'portal' voor sites gewijd aan Amsterdamse buurten
  Amsterdam Explorer
  Geschiedenis van de Nieuwmarktbuurt
  Zeeburgnieuws, digitale krant voor stadsdeel Zeeburg
  Joods Historisch Museum
  De Digitale Stad
  Theo Thijssen Museum
  Historisch Nieuwsblad
  Hans Vervoort, schrijver (& oud-uitgever Ons Amsterdam)
  Writers Block: digitaal schrijverspodium

  Uitgeverij Boom: de nieuwe uitgever van Ons Amsterdam

  Gratis home page

  Integral Dutch Course

  Met veel dank aan Bèhr de Ruiter, Amsterdam!

  Email: ppdebaar@uitgeverijboom.nl

  Ons Amsterdam is een uitgave van Uitgeverij Boom (http://www.uitgeverijboom.nl) te Amsterdam, onderdeel van Koninklijke Boom BV te Meppel.