Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Ce: Kemalizm ve Demokrasi-Ugur'a Yanit...

[ Serbest kursu ]

Makale yazari: Roja Berfin Tarih, gün ve saat : 18. Ekim 2000 12:11:36:

Su yaziya cevaben: Kemalizm ve Demokrasi(Roja Berfin'e yanit) makale yazari: UGUR Tarih, gün ve saat : 13. Ekim 2000 17:38:07:

Sayin Ugur

Yanitim biraz geciktigi icin ozur dileyerek soze basliyorum. Kusura bakmayin...

Sanirim Ideoloji, felsefe, metodoloji gibi kavramlarin uzerinde durmak gerekiyor. Cunku, yanitinizda bu kavramlarin iyi kavranilmadigi izlenimi uyandi ben de.

Oncelikle, ben daha once size sordugum sorulara kendi yanitim olmak uzere bu yaziyi yazmistim. Yani, ben onceligi Demokrasi ye veriyorum. Toplum icerisineki butun sivil guclerin birleserek, demokrasi mucadelesinde yer almasini oneriyorum ya da bunu istiyorum. Her alanda en gerekli olan sey su anda Demokrasinin ta kendisidir.

Demokrasi,su cagdas demokrasi, Liberal demokrasi, Burjuva demokrasisi denilen demokrasi, cok bilinen, kitaplarda okutulan tanimlarinin aksine SALT COGUNLUGUN oligarsik yonetimi degildir. Bugunun demokrasisi (ki adina ne derseniz deyin) azinliklarin korunmasi, kollanmasi ve yuceltilmesi uzerine kuruludur. Bugunun demokrasisi, sivil bireyselhaklarin, en yuksek degere ulastigi yonetim bicimidir. Bugunku demokrasi, devlet anlayisinin yeniden gozden gecirildigi bir ideolojinin urunudur. Bugunun demokrasisi, sivil, toplum orgutlerinin dogrudan yonetime katildigi, karar alma sureclerinde yer aldigi bir olgu, olaydir.

Ne yazik ki, bugun Turkiye'de bu tur bir demokrasi anlayisinin karsisinda KEMALIST oldugunu soyleyenm ve bununla da iftihar eden DEVLET ve onun koruyucusu TSK yer almaktadir. Kemalizm, bir oligarsik iktidarin, bir diktatorlugun , tek adamligin adidir. Bugune kadar ne yapilmissa hepsi Kemalizm adina yapilmistir. 77 yildir Kemalizm le yattik, Kemalizm ile kalktik ve geldik bugune...

Isinize geldiginde, uygulananlarin gercek Kemalizm le iliskisinin olmadigi savunusu yapilir, isi geldiginde ise uygulamalara sahip cikilir. Bu kredibiliteyi sarsiyor. Inandiricilik tamamen ortadan kalkiyor.

Emperyalizm e karsi savasi kiminle yapmisti Mustafa Kemal...O zaman halka guveniyordu da Sizin devrim benim ise sadece Bati taklitcisi vitrin degisimi dedigimiz seyleri yaparken halkina guvenmedi? Bu gerekce anlamsiz...Kemalizm e anadolu'nun aydinlanma sureci demek onu gerektiginden cok fazla abartmak olur. Mustafa Kemal, sizinde itiraf ettiginiz gibi Ittihat ve Terakki geleneginden gelmistir ve bu gelenekten hic bir zaman da kopmamistir.. Ittihat ve Terakki gelenegi tamamen soven-irkci bir yapidir, netekim Turklerin uluslasma surecinin tamamlanmasi ise bu gelenek dogrultusunda olmustur. Yani, diger etnik yapilari yok etmek, assimile etmek, ortadan kaldirmak...

Yapilan seylere devrim demek abesle istigaldir, ya da devrimin ne oldugunu anlamamak, kavramlari carsafa dolamaktir. Devrim "ben yaptim, oldu" demek degildir...Devrim insanla yapilir, insan icin yapilir. Tek basina yapilana devrim denmez. ustelik, hicbir altyapi hazirligi yapilmadan, sirf sekil degisiklikleri ile ugrasilmistir. Goruntu de Bati'ya benzemeye, onlari taklit etmeye calistik yillar boyu...Sosyal, politik ve ekonomik yanimiz hep eksik kaldi ve netekim sonuc iflasla neticelendi. Bugun gelinen durumu baska sekilde aciklamak olanakli gorunmuyor maalesef.

77 yil bosuna harcandi. Oz sanayii, ulusal sermaye ve ulusal burjuvazimiz olamadi. Besleme burjuvalar yaratildi. Ve ustelik bir yandan da Feodalite devlet eliyle beslendi, simartildi, kullanildi...

Bugun ise artik Kemalizm de tukendi. Cunku yol bitti. Yapilacak sey, Globalizm in dayattiklarini pasa pasa yapmaktan ibaret.

Cevaplar:

[ Serbest kursu ]