Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Vitryssland

Karta
Info Belta (eng)
 Vitryssland, sammanfattningar av artiklar om Vitryssland som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-40 s 12-14
"Det vitryske härskaren har Kreml i sikte"
President Lukasjenko: tsar, Gud och överbefälhavare. Parlamentet vill avsätta honom, de är rädda för en fascistisk diktatur. Oppositionen söker asyl i USA. Lukasjenko har två förebilder, Dzersjinski och Hitler.

96-48 s 13-14
"Historien hinner ikapp i Vitryssland"
1994 valdes Lukasjenko till president. Han försöker återgå till de gamlas sovjetiska systemet. Nu vill han utöka sin personliga makt. Parlamentsledamöterna protesterar.

 97-14 s 12-13
"Lukasjenko sår fröet till en ny Sovjetunionen"
Vill ha ett samgående mellan de båda länderna. Ingen har så fångat den växande strömmen av kommunistisk nostalgi och missnöje med Jeltsins demokratiska reformer som Vitrysslands president Lukasjenko.
Han framhäver allt det goda som fanns i USSR. Han tycker också att Adolf Hitler var en person vars makt är normal för en president. Hans enmansstyre är populärt bland väljarna. 

97-14 s 13
Vitryssland söker konfrontation med väst"
Utvisar en amerikansk diplomat för att han deltagit i en regimkritisk demonstration. USA avbryter sitt ekonomiska bistånd.

 97-21 s 12
"Minsk och Kiev tycker olika om allt"
Vitrysslands president Lukasjenko och Ukrainas Kutjma. Den senare är för Natos utvidgning, den förre avskyr en sådan.

 97-37 s 10-11
"Soros lämnar Minsk"
Den amerikanske finansmannen och filantropen George Soros lägger ner sin stiftelse i Vitryssland efter upprepade statliga trakasserier (Lukasjenko är väl i dag ett exempel på verklig stalinism - kanske KPMLr avgudar honom?`).

97-44 s 20-21
"Vitryssland är kvar i det kalla krigets istid"
Minsk ser ut som en sovjetisk landsortstag under det kalla krigets dagar. Nu har det i alla fall blivit klart att det inte blir en union med Ryssland. Ryssarna kom undan med blotta förskräckelsen. Lukasjenko lever precis som på USSRs tid och KGBs.

99-23 s 16-19
"Den siste sovjeten"
Vitrysslands president Lukasjenko vill förena sin republik med moderlandet Ryssland. Den auktoritäre demagogen, som i stort sett bojkottas av väst, söker sin lycka i en återgång till gamla kommunistiska tider. Sedan 5 år envåldshärskare. Han är urtypen för den vitryska mentaliteten. Längtan efter makt och ordning. Han står helt på Belgrads sida i kriget. Oppositionen utmanar honom. L svarar med att åtala deras ledare för "illegal sammansvärjning"
Inflationen är rekordhög: 1 DM motsvarar 230000 rubel. L bara trycker nya sedlar. Det är som i gamla Östtyskland: speciella hårdvalutaaffärer, man får inte föra ut ur landet vad man vill, alla företag är förstatligade, företagen kan inte avskeda onödiga anställda. Vitryssland är ett "återgångens laboratorium".

99-40 s 14-15
"Tjernobyl kommer sent att glömmas i Vitryssland"
Hemlängtan har fått många vitryssar att återvända till sina byar och bostäder i den "förbjudna zonen", där marken fortfarande är förgiftad av nedfallet från olyckan i Tjernobyl. Men detta syns ju inte och det är svårt att lämna en frodigt grönskande jord där man en gång levt bra.

2000-42 s 5-6
"Vitryssland kör vidare i gamla spår"
Valbojkott, förtryck, personkult och sovjetnostalgi gav segern till Lukasjenko. Valdeltagandet blev lågt i parlamentsvalet, så lågt att det kanske måste göras om i vissa valkretsar. Oppositionen hade bojkottat valet sedan Lukasjenkos förtryck gjort den liten och svag. Men trots att landets ekonomi är ruinerad finns det fortfarande många fattiga på landsbygden som stöder Lukasjenko och ansluter sig till hans sovjetnostalgi. Många kallar honom "batka", far, samma smeknamn som Stalin förärades.

2001-26 s 16-17
"Misären växer i Rysslands närområde"
Ukraina, Vitryssland och Moldavien är tre länder med stora ekonomiska problem, vilket på sätt och vis gynnar Ryssland.
Dessa tre republiker som en gång utgjorde USSRs västra flank håller på att sjunka allt djupare ned i auktoritärt styre och förfall. Moldavien styrs fortfarande av gammelkommunister. Ukrainas premiärminister Jusjtjenko har avsatts. I Vitryssland har Lukasjenko sedan han tog makten 1994 satt munkavle på pressen, förtryckt oppositionella partier och skapat ett hårt kontrollerat, förvrängt ekonomiskt system i vars skugga smuggling av människor, droger, sexslavar och organiserad brottslighet breder ut sig. Ryssland drar nytta av misstagen men det är inte alls säkert att ökat samarbete med Ryssland leder till ökat välstånd.

2001-37 s 16-17
"Lukasjenko behåller makten"
Ledaren i Europas sista diktatur vann ett "demokratiskt" val. Lukasjenko valdes till president 1994 med över 80 % av rösterna. Nu blir han president ytterligare 5 år. Grannlandet Ryssland stödde honom, medan västländerna försökte hjälpa hans motkandidat Vladimir Gontsjarik. Lukasjenko fick också starkt stöd av landets pensionärer vars pension alltid utbetalas i tis. Vitryssland har en mycket nära kontakt med Ryssland i en speciell "union".

2001-37 s 17
"Envåldshärskaren i Minsk"
Rädsla och modlöshet härskar i Vitryssland och det är till stor del Lukasjenkos fel, men han får ändå sitta kvar. Han förföljer och låter gripa regimmotståndare och använder de statliga medierna som hjärntvättmaskiner. Han är president och fungerar som allmän åklagare och domare. Han skyller alla problem på antingen CIA, den judiska storfinansen eller västerländska medier och diplomater. Han säljer vapen till de s k skurkstaterna och tar hand om pengarna personligen.

2002-23 s 9-11
"Ukraina och Vitryssland hänger inte med storebror Ryssland"
Rysslands allt varmare vänskap med västmakterna får Ukrainas och Vitrysslands belägenhet att framstå som ännu dystrare. Det ser ut som om dessa f d sovjetiska republiker är förutbestämda att gå under i postkommunistisk stagnation. Det beror främst på att de har så förfärliga ledare. Vitryssland med 10 miljoner invånare kan inte hoppas på någon ny ledare på länge. Alexander Lukasjenko omvaldes nyligen och planerar själv att behålla makten till 2015. I Ukraina med 59 miljoner invånare är president Leonid Kutjmas ställning något osäkrare men han tycks inte vilja ge upp. Ryssland har hittills valt att stödja de två presidenterna men i takt med en ökad vänskap med USA kan Putin förväntas sätta press på dem i en mera västlig riktning. Båda länderna fungerar som stormarknader för den värsta sortens vapenhandlare och smuggling av invandrare och prostituerade.

2003-51/52 s 12-13
"Vitryssland stänger dörren till Europa"
Just när flera av Vitrysslands grannländer står på EUs tröskel väljer regeringen i Minsk en annan väg. Den 1 maj 2004 blir Vitryssland grannland till EU. Lukasjenkos regim har inte för avsikt att flirta med EU. Vitryssland är det sista landet i Europa som fortfarande verkställer dödstraff och ingen utredning sker av vad som hände de spårlöst försvunna f d vice premiärministern Gontsjar och f d inrikesministern Satjarenko. Det går utför med Vitryssland och med presidentens popularitet. 1996 upplöste han det fritt valda parlamentet som han ersatt med en klick jasägare. Lukasjenkos f d rival, Andreij Klimov menar att "Lukasjenko är en diktator. Han kommer att mördas".

2004-05 s 7-8
"Nervositeten sprider sig i det gamla gardet"
Händelserna i Georgien uppmuntrar oppositionsgrupper i flera f d sovjetrepubliker. Georgiens oblodiga "rosenrevolution" har satt alla nerver på helspänn i stora delar av det forna sovjetimperiet, där auktoritära regimer fortfarande dominerar och där det är ont om genuint demokratiska system. Revolutionsledaren Michail Saakasjvili installerades i söndags som Georgiens nye president i Tbilisi. Detta har väckt halvsovande motståndsrörelser i Ukraina och Vitryssland som vill göra sig kvitt korrumperade, byråkratiska diktaturer. Men även autokratiska stater i Centralasien oroar sig och vidtar åtgärder för att krossa alla politisk avvikelse som Kirgisien.

2004-27 s 8-9
"Makt berusar - se bara på Lukasjenko!"
I Vitryssland noterar man sedan några veckor tillbaka både ökad aktivitet bland de oppositionella och tilltagande förtryck från regeringen. Landets dissidenter har tillsammans med stora delar av näringslivet krävt rättvisare vallagar och frigivning av politiska fångar. Men president Lukasjenko verkar inte ha tagit intryck. Tvärtom lanserar han tanken att via en folkomröstning kunna sitta kvar ytterligare en mandatperiod. Författningen godkänner nämligen bara två perioder och därför måste Lukasjenko avgå 2006. I mitten av juli kommer oppositionen i Minsk att anordna en massdemonstration med krav på att Lukasjenko avgår när hans mandattid är slut.

2004-43 s 12-13
"Demokratin fick inte en chans i Vitryssland"
Vitrysslands ledare vann både folkomröstningen om en ändring i grundlagen som gör det möjligt för Lukasjenko att kandidera för en ny period 2006 och parlamentsvalet, som väntat - och som planerat.

2005-27 s 20
"På gränsen till vansinne"
I det förstockade, autokratiska Vitryssland bor ca 500000 polacker. Vitrysslands västra halva tillhörde Polen före kriget. Den sjudande och livaktiga demokratin i Polen på andra sidan gränsen står nu i skarp kontrast mot den fattigdom och förtryck som råder i Vitryssland sedan 1994, när Lukasjenko vann de senaste fria presidentvalen. Lukasjenko fruktar därför polackerna och betraktar dem som "femtekolonnare" som planerar att störta hans regering.

2005-40 s 11-12
"Oppositionen utmanar, men revolutionen dröjer nog"
En enad opposition skulle kunna besegra Vitrysslands diktator, men då måste den först aktivera de liknöjda väljarna i Europas sista diktatur. Lukasjenko tog makten för elva år sedan med löften om att utrota korruption vilket gav honom 80 % av rösterna. Nästa år är det presidentval och troligen vinner Lukasjenko även i ett "rättvist" val. Han har ett slags hypnotisk makt över många vitryssar. Dock har inte oppositionen tillgång till någon TV-kanal för att sprida sitt budskap. Alla statliga medier kontrolleras av presidenten.

2005-43 s 6-7
"Hoppet lever i Vitryssland"
Condoleezza Rice pekar ut Vitryssland som "den sista diktaturen i Europas hjärta". Oppositionen i Vitryssland samlar sig inför nästa års presidentval. Men utan redskap som tidningar, TV och radio är oppositionens chanser att besegra regimen ytterst små. Alexandr Milinkevitj är en läkare som leder en märklig koalition bestående av politiker och medborgaraktivister som har som mål att försöka avsätta presidenten i nästa års presidentval. Han är nu nominerad till den enade oppositionens kandidat.

2005-48 s 118-19
"Regimen i Minsk känner sig orättvist kritiserad"
EUs hårda kritik mot Vitrysslands ledare Lukasjenko och deras bristande respekt för de demokratiska principerna har väckt missnöje och förvåning i Minsk. Dessutom befarar regeringen i Minsk att EU och Amerika kommer att förhala Vitrysslands inträde i WTO. EU har uppmanat regeringen i Minsk att rätta sig efter internationella erkända regler för demokrati, rättsstat och mänskliga rättigheter och att frige politiska fångar, upphöra med mediecensur och se till att nästa års presidentval blir fritt och rättvist. Den vitryska ledningen vill undvika öppen konfrontation men irritationen i Minsk är stor.

2006-10 s 9
"Explosiv stämning inför det vitryska presidentvalet"
Vitrysslands hemliga underrättelsetjänst påstår sig ha avslöjat planer på en statskupp under det kommande presidentvalet. Oppositionen sägs ha planerat att låta detonera en bomb mitt bland sina egna anhängare. Några bevis har inte presenterats vilket väcker misstankar om att det hela är en politisk manöver för att misskreditera regimmotståndarna. Händelsen avslöjar dock att det råder stor nervositet i regeringslägret.

2006-11 s 8
"Diktatorn går till val"
Vitryssland närmar sig ett avgörande. Lukasjenko förefaller orolig inför presidentvalet trots att han gjort allt för att vinna. Europas siste diktator har berövat den politiska oppositionen pengar och dess möjlighet att demonstrera och organisera sig. Han har fyllt den "oberoende" valkommissionen med jasägare från det egna partiet som en garanti för att han kan fuska med valresultatet om det skulle gå galet. Han har infört lagar som gör det till ett brott att "förtala" presidenten, vilket gör att oppositionen inte kan kritisera honom och hans partis politik utan att hamna i fängelse. Ändå är han rädd för sin huvudmotståndare Alexander Milinkevitj och för vad han tillsammans med tusentals motståndare till presidenten kan arrangera om Lukasjenko vinner ett fuskval.

2006-11 s 8
"Den fria pressen tvingas ta paus"
Tre av Vitrysslands få återstående oberoende tidningar suspenderade i måndags sina utgivningar sedan ett tryckeri hade meddelat att det inte ville trycka dem längre. Skälet uppgavs vara det saknas papper. Detta skedde bara några dagar innan presidentvalet som äger rum på söndag.

2006-12 s 9-10
"Väst underkänner Lukasjenkos seger"
USA och Ryssland tolkar resultatet av det vitryska presidentvalet - Lukasjenko fick 83 % och hans främsta rival, Aleksandr Milinkevitj bara 6 % - helt olika, vilket är ytterligare en signal om att klyftan mellan väst och Moskva blir allt större. OSSE, som hade 400 valobservatörer på plats riktar skarp kritik mot hela valprocessen. Natos generalsekreterare säger att Vitrysslands folk har förvägrats rätten till ett fritt val. EU överväger att isolera det vitryska ledarskapet än mer. I Kreml välkomnade man däremot mycket snabbt resultatet av det vitryska valet.

2006-13 s 13
"Väst beskylls för hysteri"
Vitryssland beskyller väst för att underblåsa oroligheter och protester i den vitryska huvudstaden där oppositionen fortsätter att protestera mot president Lukasjenkos seger i förra veckans val. Oppositionsledaren Aleksandr Milinkevitj har utlovat nya protestaktioner och han säger att "regeringens brutala aktioner" avslöjar att den har förlorat sin auktorit.

2006-21 s 6
"EU fryser pengar till Vitryssland"
Europeiska unionen har skärpt sina sanktioner mot den vitryska regeringen. Alla konton tillhörande Vitrysslands president, Alexander Lukasjenko, och ytterligare 35 politiker och funktionärer har frusits. Åtgärden är en reaktion på myndigheternas agerande i samband med valen i mitten av mars, när Lukasjenko vann.

2006-44 s 25
"Uppmuntrande pris till demokratins förkämpe"
Oppositionsledaren i Vitryssland, Aleksandra Milinkevitj, har tilldelats Sacharovpriset för sin kamp för demokrati i den före detta sovjetrepubliken. Priset som är på 63000 dollar, delas ut av Europaparlamentet. Milinkevitj utmanade Aleksandr Lukasjenko i valen i mars, när han blev visa känd som symbolen för Vitrysslands förföljda opposition.

2006-48 s 9
"Arrogansen triumferar i Minsk"
Drygt ett halvår efter det skandalösa valet i Vitryssland, som ledde till att president Lukasjenko blev omvald, uppträder han med större arrogans än någonsin förr. Han har infört ett nytt dekret som blir ett starkt vapen mot alla oppositionella. Med den nya lagen kan myndigheterna tjänstemän, utan någon form av juridisk process, påstå att föräldrar försummar sitt föräldraansvar. Då ska barnen tas om hand av en myndighet. Omhändertagandet ska betalas av föräldrarna och myndigheten har därför rätt att konfiskera hus och lägenheter tillhörande vad som lagen kallar "omoraliska" föräldrar. Metoden erinrar om stalinisternas sätt att hantera politisk opposition.

2006-49 s 21
"Oppositionsledaren trakasseras"
Oppositionsledaren i Vitryssland, Aleksandr Milinkevitj, greps häromdagen misstänkt för att smuggla droger och alkohol. Han stoppades av polisen i Belozersk där han hjälpte oppositionella som planerar att kandidera i lokalvalen i januari. Tidigare greps han på flygplatsen i Minsk beskylld för att har brutit mot passreglerna, efter en resa från en konferens i grannlandet Lettland.

2007-01/2 s 9
"Olja som utpressningsredskap"
Transporten av rysk råolja till de europeiska marknaderna stoppades i början av veckan, vilket tolkas som ytterligare ett tecken på de snabbt förändrade relationerna mellan Ryssland och Vitryssland. Det vitryska utrikesministeriet förnekar att Vitryssland ligger bakom. Nyligen har Vitryssland fått en kraftig höjning på det pris landet betalar för rysk naturgas.

2007-03 s 6-7
"Vitrysslands sötebrödsdagar är slut"
President Alexander Lukasjenko i Vitryssland verkar vara den sista av ledarna i det forna sovjetblocket som inser att Ryssland har förändrats. Solidariteten och brödraskapet finns inte längre, nu gäller strikta, orubbliga marknadsprinciper. De nya kontrakten med Ryssland innebär en dryg fördubbling av Vitrysslands pris för naturgas och nya exporttullar på oljeleveranser.

2007-21 s 3
"Vitryssland utan plats i rådet för mänskliga rättigheter"
FNs råd för mänskliga rättigheter valde Bosnien och Slovenien, i stället för Östeuropas kandidat Vitryssland, som nya medlemmar och tog enligt många därmed ett steg i rätt riktning. Generalförsamlingen valde in 14 nya medlemmar till rådet för mänskliga rättigheter i Genève. Rådet har totalt 47 medlemmar och upprättades förra året. Rådet har inte gjort speciellt bra ifrån sig under det först året. All energi har lagts på att fördöma Israel med inget har gjorts för till exempel Darfur i Sudan.

2007-28 s 16
"Diktatorn har det knapert"
President Alexander Lukasjenkos auktoritära regim i Vitryssland börjar få ont om pengar. Europas sista socialistiskt styrda ekonomi orkar knappt med de kraftigt höjda priserna på rysk olja och gas och därför har landets president förordnat en "strikt sparsamhet". Det finns andra problem än det ryska energipriset. EU har slopat tidigare fördelaktiga tullavtal vilket kostar Vitryssland 400 miljoner euro per år.

2008-12 s 12
"PR-expertens omöjliga uppdrag"
Alexander Lukasjenko, Vitrysslands autokratiske president har anlitat den brittiske spindoktorn Tim Bell för att bättra på sitt rykte i omvärlden. Han är mest känd för att ha regisserat Margaret Thatchers valkampanjer. Sedan Ryssland, Vitrysslands ende betydelsefulla allierade 2007 meddelade att det var slut med de subventionerade leveranserna av gas till Minsk har landets ekonomi kraftigt försämrats och därför har Lukasjenko vänt sig mot väst och antytt att han vill bryta sitt lands isolering. Men EU och USA har utfärdat inreseförbud mot Lukasjenko och andra vitryska regeringsrepresentanter och Condoleezza Rice har pekat ut Vitryssland som "tyranniets utpost".

2008-13 s 11
"USA skär ner på personalen"
Vitryssland lyckades tidigare i månaden få den amerikanska ambassadören i Minsk, Karen B Stewart, att resa hem och kallade samtidigt hem den egna ambassadören från Washington. Nu "beklagar" det amerikanska utrikesdepartementet att det måste reducera personalen på den amerikanska ambassaden i Vitryssland med nästan hälften just när förhållandet mellan de båda länderna är ovanligt kylslaget.

2008-26 s 25
"Lukasjenko förnekar sig inte"
En ny lag kräver att alla internetsidor i Vitryssland måste registreras hos myndigheterna. "Vi måste skydda samhället mot Internets negativa effekter", säger landets informationsminister.

2008-39 s 9-10
"Den siste diktatorn sitter i kläm mellan öst och väst"  hela artikeln
Ett decennium av stark ekonomisk tillväxt har hjälpt den före detta kolchoschefen Alexander Lukasjenko att behålla den genuina popularitet som han säkrade när han tog makten 1994 efter Sovjetunionens upplösning. Bryssel har antytt att EU är redo för ett försiktigt närmande om Lukasjenko lättar på förtrycket genom att i första hand frige politiska fångar och tillåta fria, demokratiska val till parlamentet. Själv tycker han att han tjänat sitt land väl. Han har lyft upp det ur det postsovjetiska kaoset, skapat stabilitet och höjt medelinkomsten med 250 % sedan Sovjettiden. Tillväxten ligger på 7-8 %.

2008-40 s 5-6
"Valet var en fars" hela artikeln
De allmänna valen i Vitryssland uppfyllde inte kraven på rättvisa och frihet.
Kandidater lojala mot Vitrysslands president Alexander Lukasjenko vann alla platserna i det vitryska parlamentet i valet förra söndagen. EUs ledare hade för valet klargjort att Vitrysslands framtida förhållande till EU beror på hur söndagens val genomfördes. Den vitryska oppositionen bedömde emellertid valet som en fars. Oppositionen hade få, om några alls, möjligheter att föra ut sitt budskap. Valet uppfyllde inte demokratiska principer. Allt enligt observatörer från OSSE.

2008-40 s 5
"Dynastiplaner?"
"Europas siste diktator" Alexander har börjat nämna sin äldste son, den 32-årige Viktor Lukasjenko som möjlig efterträdare. Han arbetar sedan tre år i utrikesdepartementet och är ledamot av det mäktiga säkerhetsrådet. Han kommer att vara 35 år gammal i höjd med nästa presidentval 2011 och 35 år är minimiåldern för statschefen i Vitryssland enligt författningen.

2008-42 s 9
"Vitryssland har släpps in i värmen"
EU har temporärt upphävt ett reseförbud för president Alexander Lukasjenko. Banden mellan EU och Ryssland är ansträngda och EU vill få ut Vitryssland ur Rysslands intressesfär. Officiellt är hävandet en belöning för att Vitryssland frigivit ett antal politiska fångar.

2008-43 s 7
"Finanskrisen skjuter upp valet"
Ukrainas president Jusjtjenko har skjutit upp de planerade parlamentsvalen. Jusjtjenko har utlyst nyval därför att koalitionen mellan hans eget och Julia Timosjenkos parti har splittrats. Konflikten beror bland annat på deras syn på relationerna med Ryssland.

2009-09 s 11
"Vitryssland ställs inför ultimatum"
EU har varnat Vitryssland för att landets möjligheter till närmare samarbete kan blockeras om regeringen i Minsk erkänner de separatistiska regionerna Sydossetien och Abchazien i Georgien. EUs initiativ "Östligt partnerskap" går ut på att erbjuda handelsmöjligheter, ekonomiskt stöd och konsultationer angående säkerhet samt att främja integrationen i länder som Ukraina och Moldavien. Vitrysslands bristande respekt för mänskliga rättigheter och dess nära band till Moskva komplicerar relationerna med EU.

2009-12 s 4
"EU ger inte upp om Vitryssland"  hela artikeln
EU förlänger de politiska sanktionerna mot Vitryssland med 12 månader men suspenderar reseförbudet för landets president Lukasjenko med ytterligare nio månader. Beslutet gör det möjligt för Vitryssland att delta i ett möte tillsammans med andra länder som Ukraina, Moldavien, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan om samarbete med EU i Prag i maj månad. EU oroas av att Ryssland har ekonomisk och politisk kontroll över viktiga transitländer för energi.

2009-15 s 6
"Sonen följer i diktatorns spår"
Lukasjenko Jr framstår som urtypen för en blivande statsman, och detta fast han bara är fyra år gammal. Presidentens fru, Galina, har aldrig visat sig offentligt med maken. Inte heller deras två söner i tjugoårsåldern. Den yngste sonen Kolja, är son till Lukasjenkos livläkare, Irina Abelskaja. De flesta vitryssar ogillar därför Koljas offentliga framträdande. Officerarna tvingas göra honnör för gossen klädd i uniform. Man antar att spektaklet är ett försök av den diktatoriska presidenten att krossa sitt rykte som en hårdför despot i sina ambitioner att knyta närmare kontakter med EU!

2009-18 s 11
"Dilemmat heter Lukasjenko"
Ett försök från EUs sida att locka in Europas siste diktator från kylan genom att bjuda in honom till EUs toppmöte i maj skulle kanske bara öka splittringen inom EU, varnar somliga. Toppmötets huvudpunkt är lanseringen av EUs nya Partnerskap Öst som riktar sig mot Ukraina, Georgien, Armenien, Azerbajdzjan, Moldavien och Vitryssland. Holländare ocdh svenskar är de som är mest kritiska till att han fått en inbjudan.

2010-01 s 6
"Ny oljekris under uppsegling?"  hela artikeln
Ryssland och Vitryssland har misslyckats med att förnya ett avtal om råoljetariffer som löpte ut på nyårsafton. Detta riskerar att medföra att en i övrigt oansenlig energiprisdispyt mellan Ryssland och dess grannland skulle kunna urarta till en avstängning av oljeleveranserna till Europa mitt i vintern. Pipelinen har varit avgörande för exporten av sibirisk olja till Västeuropa alltsedan Sovjeteran. Rysslands energiminister, Igor Setjin, säger att i väntat på ett nytt avtal, måste Vitryssland betala fullt pris för rysk råolja, och inte bara en tredjedel som tidigare.

2010-01 s 10-11
"Tigern från Minsk"  hela artikeln
Europas siste diktator, Alexander Lukasjenko, träder plötsligt fram som en liberal, som försöker locka västerlänningar att investera i hans land. Håller den socialistiska ön på att förvandlas till ett högteknologiskt paradis? Valerij Zepkalo är en av dem som ligger bakom kursändringen, Han är chef för Vitrysslands högteknologiska företagspark i Minsk. En gång var han Vitrysslands ambassadör i Washington. I parken som ska bli ett vitryskt Silicon Valley finns 72 företag som utvecklar mjukvara. De åtnjuter skatte- och exportavgiftslättnader. Här finns det amerikanska företaget Epam Systems som sysselsätter 2000 personer, varav många är unga, i Vitryssland.
Men den vitryska statschefen Alexander Lukasjenkos mål är inte i första hand reformer som privatiserar ägande utan snarare att få kontroll över de viktigaste företagen.
EU vill att Vitryssland ska öppna sig mer mot väst och har därför upphävt det tidigare besöksförbudet för landets ledning.

2010-16 s 9
"Vitryssland öppnade famnen för Bakijev"
Den avsatte kirgiziske presidenten har lämnat en tillfällig fristad i Kazakstan och sökt sig till Vitryssland. Det är ovisst om han och hans familjemedlemmar får stanna där eller om flykten går vidare. Lukasjenkos beslut att ta emot Bakijev ses också som ett slag mot Ryssland, som verkar ha spelat en avgörande roll i upproret i Kirgisien mot Bakijev. Bakijevs oförmåga eller ovilja att stänga den amerikanska flygbasen i Manas i Kirgisien fick Kreml att vidta åtgärder.

2010-25 s 9-10
"Gaskranen skruvas åt igen"
Moskva kräver att Vitryssland betalar sina skulder, annars kan gasleveranserna krympas ännu mer. Ryska Gazprom minskade på tisdagen gasleveranserna till Vitryssland med ungefär 15 procent. Detta spetsar till ett redan ansträngt förhållande mellan de båda länderna, särskilt sedan Vitryssland erbjudit asyl åt den avsatte kirgiziske presidenten Bakijev, och visar att Ryssland inte drar sig för att använda energi som ett politiskt vapen. Länderna är inte överens Ryssland hävdar att Vitryssland är skyldigt 190 miljoner dollar för gas och Vitryssland att Ryssland är skyldigt 217 190 miljoner dollar för transportavgifter för gasen som passerar Vitryssland till Europa.

2010-29/30 10
"Alla önskar regimskifte i Vitryssland"
Både Ryssland och Bryssel vill gärna ha bort Vitrysslands president, Aleksandr Lukasjenko, helst i samband med de planerade valen i början av nästa år. EU har länge kritiserat Lukasjenko för att han förföljer oppositionen och censurerar de lokala medierna. Nu har han stött sig med sin före detta välgörare också. En obetald gasräkning till Gazprom, ovilja att erkänna enklaverna Abchazien och Sydossetien, asyl åt Kirgizstans förre president talar mot honom liksom att han kallat premiärminister Putin för "det ryska folkets största fiende". Den ryska TVn sände nyligen en dokumentär om Lukasjenko i vilken han anklagas för att använda dödspatruller och hylla Hitler.

2010-50 s 9
"Det är nog kört i Vitryssland"
Diktatorn i Minsk får allt svårare att skaffa sig vänner. Under sina 16 år som Vitrysslands president har Alexander Lukasjenko satt kryss i alla rutor som kännetecknar en nutida diktator. Han ha fängslat motståndare och krossat protester. Hans säkerhetstjänst, som fortfarande heter KGB, anklagas för att ha kidnappat och mördat journalister. Men den man som det amerikanska utrikesdepartementet kallar för "Europas siste diktator" försöker nu byta ut sin gamla allians med Ryssland mot en ny allians med EU. Men EU har klargjort att priset för fortsatt ekonomiskt stöd är liberala reformer.

2010-51 s 8
"Ränderna går aldrig ut"
Vitrysslands president Lukasjenko fuskade till ännu en mandatperiod. Han fick nästan 80 % av rösterna i presidentvalet. Valövervakarna från OECD kritiserade valet för fusk vid sammanräkningen och polisvåld mot oppositionella. De negativa omdömena om valet kan skada försöken att förbättra relationerna mellan Västeuropa och Vitryssland. Polen och Tyskland hade erbjudit nästan 2,5 miljarder euro i stöd på villkor att valet blev fritt och rättvist.

2011-03 s 8
"Grusade förhoppningar i öst"
Den så kallade jasminrevolutionen i Tunisien stärker kanske reformsinnade rörelser i arabvärlden men den kommer knappast att underblåsa oppositionella grupper i den forna Sovjetunionen. I denna region har året börjat mycket illa för demokratin. Det mest slående i Ryssland, Vitryssland och Ukraina är den ökande beredskapen att trakassera och fängsla motståndare via selektiv rättskipning. De vitryska presidentkandidater, som fortfarande är fängslade riskerar att dömas till många års fängelse för uppvigling. I Ryssland dömdes den fängslade ex-oligarken Michail Khodorkovskij i december till ytterligare sju års fängelse. Åtalspunkterna mot honom var absurt överdrivna. Samtidigt i Ukraina väckte åklagare åtal mot den förra premiärministern Julia Timosjenko.
Av förhoppningarna som uppstod i samband med "färgrevolutionerna" som svepte fram genom det forna Sovjetunionen finns inte mycket kvar. Detta är ett dilemma för EU, vars begränsade förmåga att påverka med "mjuk makt" åskådliggörs.

2011-13 s 6-8
"Sovjetunionen i miniatyr"
I vitryssland hårdnar förtrycket även mot dem som inte är politiskt engagerade. President Lukasjenko har klargjort att han kommer att krossa varje försök att organisera något liknande de uppror som drar fram genom Nordafrika och Mellanöstern. Förtryckets omfattning antyder att presidenten anser sig behöva ta hårdare kontroll över landet för att stoppa det växande motståndet. Missnöjet är stort bland medborgare över regimens kontroll över deras liv. Under sina 16 år som landets president har Lukasjenko skapat ett Sovjetunionen i miniatyr.

2011-15 s 10
"Ökat förtryck?"
Chefen för den vitryska säkerhetstjänsten, Vadim Zaitsev, antyder att de som låg bakom bombattentatet mot en tunnelbanestation i Minsk kan ha en koppling till arrangörerna av de omfattande protestdemonstrationerna i december förra året mot president Aleksandra Lukasjenko. Flera oppositionsledare befarar att det är Lukasjenkos egen säkerhetstjänst som ligger bakom attentatet för att få opinion för att öka förtrycket mot oliktänkande.

2011-25 s 31
"Nya sanktioner mot Vitryssland"
EU införde i början av veckan nya sanktioner mot Vitryssland som svar på den vitryska regeringens tillslag mot oppositionella grupper och oberoende medier. De nya sanktionerna riktas mot tre stora bolag med koppling till staten, en vapenleverantör, en domare och två åklagare.

2011-26 s 9
"Lukasjenko kör på i känd stil"
Den vitryska regimen visade sig åter från sin mest brutala sida. Myndigheterna vill uppenbarligen hindra varje form av demonstration mot regimen. Via social nätverk som Facebook och dess vitryska motsvarighet har ett upprop till protestdemonstration mot Alexander Lukasjenkos regim pågått i flera veckor.
Vitryssland genomlider sin värsta ekonomiska kris sedan Lukasjenko tog makten för 17 år sedan.

2011-29/30 s 12-13
"Lukasjenkos värld finns inte i verkligheten"
Det är dystra dagar för autokraten i Minsk. Landets ekonomiska problem driver tusentals människor att delta i fredliga demonstrationer, men statschefen, Alexander Lukasjenko, svarar återigen med våld. Han har tydligen förlorat kontakt med verkligheten. Till och med i Moskva tror man att hans dagar är räknade.
En dramatisk kris har drabbat envåldshärskaren Alexander Lukasjenkos rike: exporten har rasat ihop, utlandsskulden rusar uppåt, priserna exploderar, och sedan ett par veckor är det ont om bensin.
Alexander Lukasjenko, envåldshärskaren i Minsk, har regerat oinskränkt i 17 år under vilka han har utplånat all politisk opposition och de fria medierna. Protesterna de senaste veckorna har blivit för mycket för honom. Han är så arg att han nästan dagligen låter gripa och föra bort hela busslaster med oppositionella utan några som helst rättsliga grunder.
Med frikostiga löne- och pensionshöjningar köpte sig presidentens väljarnas stöd. Den outtalade överenskommelsen gick ut på att väljarna garanterades ekonomisk trygghet i utbyte mot att de inte lade sig i politiken.
I våras kom det ekonomiska sammanbrottet. Vitrysslands ekonomi, som redan tyngdes av de höga priserna på gas och olja från Ryssland, saknade pengar, och de ansvarslösa löne- och pensionshöjningarna gjorde inte saken bättre. Eftersom Vitryssland importerar mera än det exporterar kollapsade även handelsbalansen. 73 procent av vitryssarna klagar på en dramatisk försämring av livskvaliteten, och nästan varannan tillfrågad lägger skulden på presidenten. I december, när presidentvalet ägde rum, fick han förtroende av 55 procent av väljarna, men i juni var det bara 33 procent som trodde på honom. Nästan två tredjedelar av de tillfrågade anser att det är skadligt för landet att Lukasjenko har nästan all makt i sina händer.

2011-41 s 8
"Att tiga är guld, men inte i Vitryssland, där är det förbjudet!"
Nya regler är på gång som gör det straffbart att organisera en medborgarsamling där deltagarna ägnar sig åt "ej sanktionerade handlingar eller ej sanktionerad passivitet". I hållande handklappningar liksom total tystnad förbjuds för oppositionens demonstrationer.

2012-09 s 30
"Vitryssland reagerar ursinnigt på EUs sanktioner"
Europas mest auktoritära regim, den vitryska, utmanar resten av Europa genom att utvisa Polens och EUs ambassadörer och kalla hem Vitrysslands sändebud i Bryssel och Warszawa i protest mot sanktioner som beslutades av EUs utrikesministrar och som riktas mot vitryska politiker och tjänstemän. Dessa har spelat en aktiv roll i tillslagen mot dissidenter, fängslandet av oppositionella och begränsningen av de medborgerliga rättigheterna.

2012-10 s 30
"Westerwelle tog det lugnt"
Tysklands utrikesminister, Guido Westerwelle, reagerade inte nämnvärt på en kommentar från den vitryska ledaren Alexander Lukasjenko, som i samband med ett idrottsevenemang konstaterade att "det är bättre att vara diktator än bög".
I en kommentar från den tyska regeringen konstateras att "Lukasjenko av allt att döma definierar sig själv som diktator".

2012-14 s 16
"Stoppa ishockey-VM i Vitryssland!"
Att låta Vitryssland arrangera ishockey-VM 2014 vore en propagandaseger för diktatorn Lukasjenko jämförbar med de olympiska spelen i Berlin 1939, som var en triumf för Hitler. Vitryssland är Europas enda land med dödsstraff.
I april i fjol ägde ett fruktansvärt attentat rum i Minsk tunnelbana , 15 dödades, 300 skadades. Redan efter några dagar meddelade Lukasjenko att två attentatsmän gripits. Den växande oppositionen är övertygad om att attentatet var iscensatt av maktapparaten och att de två gripna är oskyldiga. Du är de dömda till döden och avrättade med nackskott.

2012-32 s 9
"Svenskars flygattack förlöjligar Vitrysslands diktator"
Tre medlemmar av ett svenskt företag i Malmö genomförde en operation den 4 juli som innebar att de släppte 800 teddybjörnar med reklam för demokrati och svartmålning av Vitrysslands auktoritära regering. Planet lyckades ta sig in, stanna i vitryskt luftrum i nästan en och en halv timme och sedan återvända oskadat. Lukasjenko har slagit till hårt mot dem han håller ansvariga i luftförsvaret.

2013-38 s 15
"Nervös tystnad i Minsk"
Att antalet arresteringar minskat i Vitryssland är inget tecken på liberalisering, utan beror snarare på att ingen längre vågar protestera offentligt, tror experter på mänskliga rättigheter. Lukasjenko har erfarit att öppenhet kan väcka krafter till liva som sedan inte går att kontrollera. Minsta lilla medborgarinitiativ kvävs direkt i sin linda.

2013-38 s 16-17
"Kievs lyxiga spökstad som miljonärer fruktar att beträda"
Den kallas miljonärernas spökstad: ett dussin ljust målade hus i imiterad 1800-tals stil, som elegant har placerats i en ravin i hjärtat av det historiska Kiev.
Dagtid är Vozdvyzhenka ett populärt ställe för stadens flanörer, men by night är den 17 hektar stora bebyggelsen tom, byggnaderna mörka, gatorna tömma. Trots dess centrala läge lever nästan ingen alls där. Kiev drabbades av krisen och hade svårt att hitta hyresgäster och ägare till de stora byggnaderna.

2014-25 s 9-11
"20 år med diktatur och minst en revolution"
Vitryssland lever kvar i den sovjetiska kulturen, men vad händer med Lukasjenko?"
Krisen i grannlandet Ukraina har skakat Alexander Lukasjenkos auktoritära regim. Kanske funderar Putin också på att annektera Vitryssland, liksom Krim? Av landets befolkning på 10 miljoner är 15 % etniska ryssar. Vitryssland är långt mer ryskt än Ukraina: språket talas överallt, kulturerna är nästan omöjligt att särskilja.
Men kan Vitryssland ta sig ur han grepp när oppositionen dragit sig undan och media blivit tystat? Landets unga har svaga framtidsutsikter. Varje år lämnar tusentalt landet för att studera utomlands.
Världen ögon har riktats mot andra håll, intr

esset för Vitrysslands öde har falnat. På sikt kanske det blir Ryssland som avgör Lukasjenkos öde.

2015-3 s 7
"Diktatorn sitter säkert"
Alexander Lukasjenko, som har styrt Vitryssland sedan 1994, kommer sannolikt att bli omvald till en ny femårsperiod i presidentvalet som ska hållas före november. Med sitt järngrepp om landets säkerhetstjänst och mediebransch är chansen liten att "Europas siste diktator" blir störtad vid valurnorna.

Vitryssland
2015-42 4-6
"Lukasjenkos försök att gå ner i spagat"
Det ena benet åt Ryssland och öst, det andra åt EU och väst.
Minsk framträder som fredsmäklare, överraskar med eftergifter till väst och kritiserar Kreml. Den vitryske presidenten Alexander Lukasjenko är dock väl medveten om vilka gränser han inte får överskrida. Kremls revisionistiska maktpolitik och Vitrysslands vacklande ekonomiska situation höjer trycket på den 61-årige diktatorn Lukasjenko som för femte gången lät sig koras till president förra söndagen efter ett farsartat val. Ryssland är Vitrysslands viktigaste politiska och ekonomiska partner. De båda länderna är lierade genom ett statsförbund och sedan år 2014 genom den euro-asiatiska ekonomiska unionen. Vitryssland är stark beroende av finansiell överlevnadshjälp i miljardklassen och billiga energileveranser.
För nästa år förväntas landets BNP minska med 3,5 % och inflationrn hamna på 22 %.

Vitryssland
2015-42 7
"Censuren blir allt hårdare"
Förtrycket i Vitryssland: Oberoende journalister grips och bötfälls.
Sedan 1994 då Lukasjenko tillträdde som president har de flesta oberoende radio- och TV-kanalerna i Vitrysslands stängts ner. Oberoende journalister som arbetar för utlänsk media, kan enligt en lag som trädde i kraft 2009, när som helst gripas och fängslas även om de inte dömts i en domstol.

Vitryssland
2017-10 9
"Proteststorm när Vitryssland föreslog att arbetslösa "parasiter" skulle betala skatt"
Det som hände i februari var mycket anmärkningsvärt. Tusentals människor demonstrerade i Minsk och andra städer för att protestera mot att arbetslösa skulle betala skatt. "Lagen mot sociala parasiter" kräver att personer som arbetar mindre än 183 dagar per år ska betala motsvarande 250 dollar var till staten. Enligt myndigheterna finns det omkring 470 000 "parasiter" i detta land med 10 miljoner invånare.
protestdemostranterna vann. Lukasjenko har meddelat att han inte kommer att genomföra lagen i år.

sidans topp