Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Vietnam

 Karta
 Info Le Courrier du Vietnam
Vîet Nam News

Vietnam, sammanfattningar av artiklar om Vietnam som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

96-32 s 22-23
"USA-ambassdörens första resa till Vietnam"
Douglas Peterson, 60 år ska bli den första amerikanske ambassadören i Vietnam efter kriget. Han sköts ner 1966 och hölls fången i Hanoi i 6 år. I dag är all fiendskap borta.

96-35 s 19-20
"Tålamod och pengar ett måste för att investera i Vietnam"
Utbredd korruption, tungrodd byråkrati och höga skatter gör det svårt att vara utländsk affärsman i Vietnam.

96-37 s 24-25
"Misstänksamhet råder vid den kommunistiska gränsen"
Nästan omöjligt att komma ut ur Vietnam till Kina genom tullkontrollen i det sk Vänskapspasset.
Kina ligger flera decennier före Vietnam när det gäller ekonomiskt välstånd. (Ett välstånd som vissa i Vietnam kämpade emot under 20-talet år).

96-39 s 20
"Väst svek båtflyktingarna"
Nu satsas på att repatriera allt fler av de s k båtflyktingarna som flydde i en miljon 1975 då Saigon föll i kommunisternas händer.
Särskilt kräver Kina att Hongkong gör sig av med sina innan 1997.

97-33 s 16-17
"Vietnams unga historia"
Spåren från kejsardömets utsvävningar ligger sida vid sida med spåren från Vietnamkriget. Staden Hues arkeologiska lämningar, gravar från kejsardömet fröe den franska koloniseringen. Men även tunnlarna från kriget är idag turistattraktioner.

97-48 s 18-19
"Nu åker vietnameserna hem"
Två generationer vietnameser i exil riktar blickarna hemåt och många av dem har redan återvänt för att hjälpa till att bygga upp landet.
Hanoi behöver dem. Föräldrarna som flydde från det kommunistiska tvånget har förmedlat en felaktig bild. I dag är det ett nytt mjukare system. Ett förändrat Vietnam möter de hemvändande exilvietnameserna.

98-11 s 19-20
"Viktigt att bevara lugnet på landsbygden"
Förra sommaren gjorde bönderna i provinsen Thai Binh i Vietnam "uppror". Det var den provinsens män som lett kriget både mot fransmän och USA. Nu protesterade de mot höga skatter och korruption. Nu ett år senare är makthavarna öppna om vad som hänt. Orsaken är att utländska investerare dragit sig tillbaka från Vietnam.

98-31 s 17
"Arvet från Ho Chi Minh kan isolera Vietnam"
Fortfarande undervisas barnen i marxism-leninismen och Ho Chi Minhs tänkande. Landets ledare talar mer om det ärorika förflutna än om framtiden.

98-35 3-4
"Vietnams unga tar strid för ett nytt samhälle"
Vietnam är ett land som styrs av de gamla men formas av de unga. Den äldre generationen är en produkt av krig och kommunism, den unga av fred och ekonomiska möjligheter. De äldre är rädda för den förändring som de unga kräver.
80 % av landets 77 miljoner invånare är under 40 år och tror inte på de äldres slagord (tror dessa själva på dem?). Kommunismen är irrelevant. Den handlar bara om vissas försök att kontrollera andra. Optimismen i landet kontrasterar mot grannstaternas depression.
1970 och 80-talen kallas för "de mörka åren". Det kasserade huvudet på en staty av Ho Chi Minh vittrar bort.

2000-3 s 21-23
"Vietnam är nära att försitta sin chans"
Vietnam var tänkt att bli Asiens nya tiger, men denna tiger har ännu inte hörts ryta. Det började bra och i början av 1900-talet utgjorde de utländska investeringarna mer än en tredjedel av Vietnams BNP. Men nu lämnar utlänningarna landet i rask takt. Varför? Det är inte den asiatiska krisen för den var Vietnam separerad från. Det är snarare att den kommunistiska byråkratin visat sig vara mer seglivad än man trodde. "I ett land där man fortfarande lägger kransar vid Lenins staty" och där korruptionen och ineffektiviteten är utbredd är det med "politiska reformer som tigern förtjänar sina ränder" och reformtakten är långt lägre än många hoppades på för 10 år sedan.

2000-18 s 14-15
"Den bortkastade freden"
Det är 25 år sedan USA lämnade Vietnam med svansen mellan benen. De kommunistiska ledarna i Hanoi hade vunnit Vietnamkriget men tyvärr har de sedan dess förlorat freden. Den unga generationen vill inte prata om det förgångna. De ser framåt, vill få stipendium till en skola utomlands, jobba i ett utländskt företag eller starta eget (alltså precis de tankar och gärningar som människor i allmänhet men kanske särskilt ungdomen har om de inte utsätts för en oavbruten kommunistisk hjärntvätt).

2000-29 s 17
"Handelsavtal mellan f d fiender"
USA och Vietnam har slutit ett brett handelsavtal som nästan innebär fri handel mellan länderna. Hanoi meddelar att landets första aktiebörs ska öppnas.

2000-38 s 22
"Clinton vill fullborda försoningsprocessen"
USAs president kommer att besöka Vietnam efter höstens presidentval. Resen för honom till områden som för alltid inpräntats i amerikansk medvetenhet.

2000-47 19-20
"Clintons besök i Vietnam hade en bitter bismak"
President Bill Clinton var förra veckan den förste amerikanske presidenten som besökte Vietnam. Det viktigaste målet var att samordna sökandet efter de 1500 amerikanska soldater som försvann i kriget. Många vietnameser finner det cyniskt att det inte också satsas resurser på att finna liken efter de vietnamesiska soldaterna. 300000 familjer vet inte vad som hände deras män eller pappor. Vietnam vill emellertid inte stöta sig med USA p g a de fördelaktiga handelsvillkor som USA lockar med.

2001-15 s 17
"Mark och religion är explosiva frågor i Vietnam"
Vietnamns ledare förmår trots ihärdiga försök inte utrota religionen. Vietnams sekulära partiledare avskyr religion och försöker därför hålla landets 8 miljoner kristna i strama tyglar. De flesta är romerska katoliker sedan den franska kolonialtiden. Buddismen skapar ännu större problem. Omkring hälften av Vietnams 80 miljoner invånare är buddister. Ännu större problem är frågan om mark. Bergsfolken, som kallas montagnards, ser med ovilja att vietnameser från lågländerna flyttar in och hota den traditionella livsstilen.

2001-17 s 21
"Något är (kanske) på gång i Vietnam"
Det kommer signaler från det vietnamesiska kommunistpartiet om föryngring och modernisering. Huruvida detta leder till politisk liberalisering är för tidigt att säga, men sannolikt resulterar det åtminstone i en ekonomisk reformvåg. Inför den kommande partikongressen har Centralkommitténs 150 medlemmar avsatt generalsekreteraren Le Kha Phien och ersatt honom med den mer reforminriktade Nong Duc Manh. De två övriga personerna i ledartrojkan, premiärministern Phan Van Khai och presidenten Tran Duc Luong har fått behålla sina jobb.

2002-13 s 16-18
"Vietnam tar krafttag mot fattigdomen"
Snabb tillväxt och god samhällsorganisation hjälper Vietnam att bekämpa fattigdomen. Inget land möjligen bortsett från Kina och Indonesien på 1980-talet har åstadkommit en så stark reducering av fattigdomen på så kort tid. Balnd orsakande faktorer finns ekonomins snabba tillväxt, kommunistpartiets ambitioner att förbättra de fattigas villkor, tillgång till skolgång, hälsovård, el och vatten ut i minsta by. Och inte minst att man hållit befolkningsökningen under 2%.

2002-13 s 18
"Konkurrensen sporrar"
Smugglingen av kinesiska varor över gränsen till Vietnam är stor. Men denna konkurrens entusiasmerar de vietnamesiska myndigheterna som till varje pris måste sänka företagens kostnader så att deras produkter kan konkurrera med de kinesiska.

2002-48 s 20-23
"Den vietnamesiska tigern tar sats"
Sydostasien har en ny kapitalistisk mönsterelev. Arvtagaren till revolutionären Ho Chi Minh öppnat Vietnam för utländska investerare och skapar förutsättningar för en ekonomisk boom. Motorn i processen ä f d Saigon platsen för nyinspelningen av Graham Greenes Roman, "Den stillsamme amerikanen". Dagen snabba ekonomiska tillväxt som leder till ett märkbart ökat välstånd för många förtränger minnet av krig och elände. Men den styrande eliten är inte beredda på att släppa ledningen. Att kritisera kommunistpartiet som institution och förespråka medborgerliga rättigheter är tabu.

2003-40 s 22
"Storebror håller ögonen på Internet"
Den vietnamesiska regeringen accepterar ingen form av kritik. Internettrafiken censureras och övervakas med stor nit. Fem års fängelse blev det för en person som översatte och lade ut en skrift om demokrati på sin hemsida. De dissidenter som behandlas hårdast numera är urbana intellektuelle som använder Internet för att sprida sitt budskap. De vietnamesiska myndigheterna blockerar tillträdet till regimkritiska hemsidor. Den enskildes frihet har i stort blivit mycket större i Vietnam sedan revolutionens (kommunismens) mest totalitära fas. Men ledningen tillåter inte att man ifrågasätter enpartistyret eller kritiserar landets ledare.

2005-18 s 20-22
"Den sista asiatiska tigern behöver vässa klorna"
Vietnam som har en stor och ung befolkning och en stark konfuciansk arbetsetik har länge varit en potentiell tigerekonomi. Bara Kina har haft en snabbare tillväxt sedan 2000. Den robusta ekonomiska tillväxten, nu 30 år efter krigsslutet, tappar fart om landet inte tar itu med reformer och korruption på allvar. Ekonomin bromsas fortfarande av korruption och ineffektiva statliga bolag. Vietnam håller fast vid en socialistisk, ekonomisk modell. Landets 4200 statliga företag går med förlust trots att de lägger beslag på hälften av alla ekonomiska investeringar. Det allra största hotet mot Vietnams tillväxt är korruptionen. 20-30 % av statliga investeringar förskingras.

2005-25 s 16-17
"Forna fiender knyter nya band"
Det är dags att begrava det förflutna och se framåt, sa Vietnams premiärminister för avresan till USA och mötet med landets president. Khai, är den förste högt uppsatte vietnamesen som gör ett officiellt besök i Washington sedan kommunisterna vann kriget 1975. Ett av målen med Khais besök är att övertala Bush att stödja Vietnamns inträde i WTO. Han vill också närmas sig den stora gruppen av exilvietnameser som bor i USA.

2005-40 s 22-23
"Man vaktar sim tunga i Vietnam"
USA och andra västländer trycker på för att den vietnamesiska regeringen ska frige fem "samvetsfångar". En direktör i Hanoi, Pham Hong Son, har suttit i vietnamesiskt fängelse i 42 månader. Han brott är att han laddade ner en essä med titeln "Vad är demokrati?" från amerikanska UDs sida. Han översatte den och delade med sig av den. Han dömdes till 13 års fängelse. Året innan publicerade Vietnam en rapport om mänskliga rättigheter enligt vilken medborgarna garanteras yttrandefrihet och fri användning av Internet. Politiskt oliktänkande accepteras dock inte i Vietnam. I fjol placerade USA Vietnam på listan över "bekymmersamma länder".

2006-18 s 20-21
"Vietnam balanserar mellan kommunism och kapitalism"
När vietnameser talar om mera demokrati menar de oftast ett öppnare och mer lyhört kommunistparti, inte flerpartisystem. Det har gått 20 år sedan Vietnam som fortfarande brottades med krigets efterverkningar, inledde ett slags perestrojka, som har fört landet från strikt planekonomi till marknadsekonomins mer chansartade mekanismer. Vietnam har ansökt om medlemskap i WTO. Kommunistpartiets senaste kongress bestod inte som förr av ideologiska debatter utan av ambitionen att bli Asiens nästa ekonomiska mirakel.

2006-33 s 14
"Äntligen good morning Vietnam"
Ekonomiskt uppsving går hand i hand med sociala förbättringar. Livslängden har ökat och barnadödligheten kraftigt minskat. 75 % av de vietnamesiska barnen mellan 11 och 16 år går i skolan, mer än Kina, Indien och Indonesien. I april utrensades många högt uppsatta tjänstemän misstänkta för korruption. Den senaste tidens exportökningar har gynnats av en stark global efterfrågan och höga priser på landets varor, från ris till råolja. Vanliga vietnamesers fortsatt välvilliga inställning till kommunistregeringen vilar på att den lyckats så bra med att öka välfärden och förbättra samhällsservicen. Regeringen måste skynda på sitt program för att omstrukturera och privatisera tusentals statsägda firmor. Den privata sektorn står för det mesta ifråga om arbetstillfällen och export.

2006-47 s 17-19
"Det kommersiella Sydvietnam vann freden"
Kommunisterna i Hanoi i Nordvietnam vann kriget men det är reformentusiaster från det forna Sydvietnam som driver på den ekonomiska utvecklingen när Vietnam öppnar sig för världen.
Under det gångna veckoslutet kom USAs president och andra världsledare till Hanoi i samband med årets toppmöte för Asiens och Stillahavsländernas ekonomiska samarbetsområde. Apec består av 21 länder. Nordkorea är ett av de få som inte är med. Mötet som kan betraktas som Vietnams "debutantbal" sammanföll med Vietnams inträde i WHO.

2007-22 s 28-29
"Intervju med Vietnams president Nguyen Minh Triet"
Det finns många vägar till framgång, enligt Vietnams president Nguyen Minh Triet, som i en intervju berättar om det ekonomiska undret i hans land, om socialismen och förhållandet till omvärlden. Som president är han nummer tre i den statliga hierarkin efter kommunistpartiets generalsekreterare och premiärministern. Han säger att landet valde en "socialistisk marknadsekonomi" för att bygga ett välmående samhälle.

2007-26 s 28-29
"Handel och kommers öppnar för goda relationer"
När president Bush i förra veckan tog emot Vietnams statschef Nguyen Minh Triet var det en historisk händelse eftersom det var första gången sedan 1975 som en vietnamesisk statschef besökte USA. Vietnams statschef Nguyen Minh Triet var speciellt angelägen om att stärka det växande handelsutbytet mellan Vietnam och USA. USA är Vietnams största exportmarknad. Den amerikanske regeringen kritiserade den vietnamesiska regeringen för dess behandling av politiska motståndare medan President Triet tog upp de långsiktiga effekterna av "agent orange" dioxin som USA använde i kriget.

"Kriget satte djupa spår i naturen"
Människor och djur utsätts än idag för gifter som spreds under "det amerikanska kriget". Det gift från Agent Orange som ligger kvar. Det syns inte, luktar inte och smakar inte vilket gör det svårt att övertyga lokalbefolkningen om att undvika "smittade" områden. Fattiga bönder tar all mark de kan få tag i. Dioxinet binds i animalt fett och molekylerna fäster sig också på jordpartiklar som kan komma in i kroppen med dåligt tvättade rotfrukter. Dålig hygien och en diet med mycket hönsfågel som pickar på den giftiga marken innebär att dioxinet är ett konstant hot.

2007-45 s 15-18
"Som om kriget aldrig hade varit"
I landet vid Mekongdeltat går utvecklingen i rasande takt. Ekonomin växer nästan lika snabbt som Kinas. Investerare och turister, inklusive mängder av amerikaner har upptäckt Vietnam. Två tredjedelar av Vietnams 84 miljoner invånare är under 30 år. De utgör en föga ideologisk, dynamisk, företagsam och framtidsorienterad generation som tycker att tillbakablickande är slöseri med tiden. Bill Gates är populär men första på andra plats efter Ho Chi Minh. Vietnam föredrar marknadsekonomi präglad av gamla familjetraditioner. 2006 kom 3,6 miljoner turister till Vietnam. Men i det styrande kommunistpartiet mullrar det betänkligt. Alla som antyder ett oppositionellt hot spärras in. "Den gamle", general Giap som betvingade fransmännen och besegrade amerikanerna, är idag 95 år och läser fortfarande läxan för sina efterträdare i partiledningen. I sitt senaste brev beklagar han korruptionen i Vietnam och det faktum att ledarna berikar sig själva.

2008-09 s 28-29
"Vietnam försöker hantera succén"
Oron för snabbt ökande levnadskostnader är vanlig överallt i Asien men få länder är lika oroade som Vietnam, där regeringen för en tid sedan meddelade att inflationen nått 14 % vilket är den högsta nivån sedan 1995. I slutet av januari höjde den vietnamesiska centralbanken flera officiella räntor med upp emot 1,5 procentenheter i ett försök att stoppa inflationsspiralen. Inflationen är en följd av en långvarig högkonjunktur och höjda priser på energi och livsmedel. I motsats till Kina och Thailand har Vietnam inte reagerat på allmänhetens missnöje med att införa priskontroller.
Reformen av den offentliga sektorn stimulerar också inflationen liksom privatiseringar växande inflöde av utländska direktinvesteringar. Minimilönerna höjdes med 20 % i januari.

2008-19 s 19-22
"Vietnam har kommit halvvägs"
Vietnam har på ett beundransvärt sätt rest sig ur krig och fattigdom men har landet förändrats så mycket att det blir en del av den rika världen? Vietnam har under de två senaste decennierna öppnat sig för omvärlden och liberaliserat ekonomin. Det senaste årtiondet har den årliga tillväxten varit 7,5 % i genomsnitt. Ett jordbruksmirakel har gjort ett land med 85 miljoner invånare som knappt kunnat försörja sig själva till en av världens största exportör av jordbruksprodukter. 2007 blev Vietnam medlem i WTO och har en av de roterande platserna i FNs säkerhetsråd. Regeringen är nära målet att göra Vietnam till ett medelinkomstland före 2010.

2008-19 s 22-23
"Synen på Vietnam ändras sakta men säkert"
För många invånare i Lilla Saigon formas dagens verklighet av Vietnamkriget - eller det amerikanska kriget, som de säger. Andra, varav många föddes i södra Vietnam, söker nya möjligheter i sitt gamla hemland. Lilla Saigon ligger i grevskapet Orange i Kalifornien dit tusentals flydde undan de kommunistiska styrkorna. Nu flyttar alltfler tillbaka och startar företag i Vietnam. Dessa betraktas med misstro i USA och beskylls för att vara förrädare som stöttar den kommunistiska regimen.

2009-11 s 25
"Ormblod föreslår inte mot Vietnams problem"
Den globala avmattningen kastar en mörk skugga över Vietnams nyligen sjudande exporteldade ekonomi. Vietnam är mycket sårbart för den minskade efterfrågan från länderna i väst. En halv miljon arbetare förlorade sina jobb förra året och ytterligare 400 000 förväntas avskedas i år. Vietnam har en ung befolkning som i stället behöver en miljon nya jobb varje år. Vietnam har ingen socialt trygghetsnät att skryta med. Arbetslösa tenderar att åka hem till byn för att försörjas av sina storfamiljer. Men dessa får svårare att klara sig utan de pengar som utvandrade fabriksarbetare har skickat hem.

2009-40 s 25-26
"Kapitalismens baksida i Vietnam"  hela artikeln
Fri företagsamhet och globala marknader har ökat välståndet markant i Vietnam. Men nu när världsekonomin krymper är det många som ångrar att de övergav risfälten. Vietnam är idag ett skolexempel på svårigheterna och riskerna med att ansluta sig till den globala marknaden. Merparten av Vietnamns cirka 3000 hantverksbyar har bekymmer. Om inget händer kommer hälften att snart ha kollapsat med 5 miljoner förlorade arbetstillfällen som följd. Efterfrågan på keramik, porslin, skor och högkvalitetspapper har rasat.

2009-44 s 29-30
"Utveckling på gott och ont"
Vietnamesiska risfält förvandlas till golfbanor i rasande takt. Runt 140 nya golfbanor ska byggas inom ramen för "Ho Chih Minhs golfled". Tio procent av arealen för Vietnamns viktigaste gröda och stora exportprodukt försvann mellan 2000 och 2006. När de rika spelar golf verkar det som om det är bönderna och byborna som får betala. Golfbanorna tär också på vattenresurserna.

2009-45 s 29
"Gammaldags förtryck mot modern teknik"
Vietnam är ett modernt land där IT-tekniken gör det svårt för myndigheterna att stoppa informationsflöden och kritik mot regimen. Regeringen har accepterat att internet är livsviktigt för landets utveckling även om detta är dissidenternas favoritmedium.
Efter att ha innehaft en temporär plats i FNs säkerhetsråd sedan 2008 och i väntat på att ta över ordförandeskapet i Asean verkar regeringen angelägen om att bättra på sin image. Ändå dömdes nyligen nio demokratiaktivister till fängelse i upp till sex år för att ha "spridit statsfientlig propaganda", ett straffbart brott. Man antar att det målmedvetna förtrycket speglar nervositet inför kommunistpartiets kongress 2011.

2010-03 s 10
"Förtryck som förskräcker"
Le Cong Dinh, en av Vietnams mest kända advokater är en av tre åtalade i en rättegång där de riskerar dödsstraff. De anklagas för att ha försökt grunda organisationer som skulle utmana kommunistpartiet. Dinh erkänner att han anslutit sig till Vietnams Demokratisk parti, vars syfte är att arbeta för ett flerpartisystem, politisk pluralism och en ny stat.

2010-12 s 25
"Vietnam lockar med billig arbetskraft"
Den vietnamesiske fastighetskungen Dang Thanh Tam, som är en av landets rikaste män, försöker med löften om billig arbetskraft locka företag att lämna Kina och etablera sig i någon i hans industriparker. Tillverkare kan dra nytta av den svagare dongen i Vietnam. Medan produktionskostnaderna i Kina stiger. Världens största kameratillverkare, Canon, anser att vietnamesiska arbetare är "flitiga, har lätt att lära och är öppna för nya tekniker".

2010-41 s 24
"Åkermarken ska skyddas"
Vietnam riskerar att förlora fem procent av den åkermark som används för risodling på grund av växande shoppingcentra och industriparker. Jordbruksdepartementet vill garantera att en areal på 9,4 miljoner tunnland bördig åkermark bevaras fram till 2020 för att garantera tillgången på livsmedel och uppnå landets exportmål. Bördiga åkrar ska inte förvandlas till golfbanor, hotell och butiksgallerier.

2010-46 s 27-28
"Kinas karta underkänns"
I Vietnam är man mäkta irriterad över en karttjänst på Internet som lanserades av den kinesiska regeringen i förra månaden. Man anser att den kränker Vietnams suveränitet genom att beteckna Paracel- och Spratlyöarna som kinesiska inom det kinesiska territorialvattnet. Hemsidan har lanserats av Kinas statliga kartverk i ett försök att utmana Googles och andra privata karttjänsters dominans och försäkra sig om att den kinesiska staten får större kontroll.

2011-24 s 27
"Kina driver forna fiender i armarna på varandra"
Sydkinesiska havet omfattar rika fiskevatten, förmodade oljereserver och gasreserver samt viktiga farleder. Konflikten mellan Kina och Vietnam om de omstridda öarna i Sydkinesiska havet har skärpts på nytt i takt med Kinas ekonomiska och militära makt. Flott- och flygbasen i Cam Ranh bukten i södra Vietnam spelar huvudrollen i Vietnams strategiska försök att kontrollera Kinas allt större anspråk på omstridda områden i det kommersiellt viktiga Sydkinesiska havet. När ryssarna lämnade basen 2002 svor regeringen att aldrig mer låta ett främmande land ta kontroll över basen. Men förra året meddelade Vietnams premiärminister, Nguyen Tan Dung att man bjuder in främmande örlogsfartyg för att skapa en motvikt till Kinas ökande dominans och för att tjäna pengar.

2011-45 s 21
"Truong Tan Sang i Vietnam"
Vietnam censurerar internet och angriper oppositionella hemsidor. Tvångsarbete praktiseras enligt Human Rights Watch. USA betraktar emellertid landet som en viktig allierad i Sydostasien där man vill begränsa Kinas växande inflytande.

2012-12 s 23-24
"Vietnam lockar med lägre löner"
Lönerna stiger snabbt i Kina medan arbetskostnaderna är lägre i Vietnam och arbetarna där gör ett utmärkt jobb. Även om produktiviteten är något lägre där än i Kina. Ett antal arbetsintensiva industrier flyttar från Kina till länder med billigare arbetskraft, förutom till Vietnam också till Bangladesh och Indonesien. Vietnams problem är att inflationstakten är den högsta i Asien och att det börjar bli brist på arbetskraft.

2012-29/30 s 36-37
"Nytt öbråk mellan Kina och Vietnam"
När spänningen minskade mellan Kina och Filippinerna i förra månaden tolkades det som en signal om att båda länderna ansåg sig ha för mycket att förlora på att fortsätta den uppmärksammade tvisten om Scarborough-revet.
De oansenliga öarna i Sydkinesiska sjön är emellertid åter orsak till en uppblossande konflikt mellan Kina och Vietnam. Orsaken är olje- och gasfyndigheter.
De senaste dagarna har de båda länderna intensifierat munhuggandet rörande arkipelager och oljerättigheter och till och med antytt att deras anspråk kan komma att förstärkas med militära medel.

2013-06 s 20
"Skandaler skakar partitoppen"
Kommunistpartiet slåss mot korruption och intern maktkamp. Ska Ngyen Ba Than kunna rensa upp I röran. Vietnam rankas när botten när det gäller frihet på Nätet.
För bara fem år sedan prisades Vietnam som den nya asiatiska tigern men nu har de strukturella problemen med det socialistiskt ekonomiska systemet skapat inflation, en svag valuta hart skuldsatta banker och en ekonomisk tillväxt på blygsamma fem procent. De största syndarna är de statligt ägda företagen som är vanskötta, slösaktiga och utan konkurrenskraft. De kantas också av corruption vilket underminerar Kommunistpartiets anseende.

2013-11 s 19
"Vietnam släpper in Amnesty"
Vietnamns regering har öppnat en dialog med Amnesty International om att tillåta gruppen att träffa viktiga dissidenter och regeringsföreträdare. Det är den första kontakten sedan slutet av Vietnamkriget.
Vietnam vill ge sitt land en positiv image i samband med konstitutionen skrivs om medan nationen försöker anpassa sig.

Samhälle, Vietnam, Korea
2014-22 s 26
"Bonde söker fru: Kärleksaxeln Vietnam-Korea"
Sydkoreanska flickor flyr landsbygden för det spännande livet i Seoul. Kvar blir pojkarna som ärver gården. Trots stora satsningar på att locka unga kvinnor tillbaka till gårdarna och fiskelägren händer inte mycket.
Situationen blir inte bättre av att Sydkorea har ett stort överskott på män. Hälften av landets medelålders män är singlar. Lösningen på problemet blir brudar från grannländerna. Unga kvinnor från Vietnam. De uppblandade familjerna förväntas vara fler än 1,5 miljoner 2020, i en befolkning på 50 miljoner. Den koreanska regeringen är den största entusiasten för att skapa det multietniska landet. Cirka 200 supportcenter erbjuder tolkning, språkkurser, barnomsorg och rådgivning. Men två nya krav finns för äktenskap: en utländsk brud måste tala koreanska och en koreansk brudgum stödja henne ekonomiskt.

Vietnam, Kina, Handel
2016-42 24-25
"Vietnam på väg att ta över Kinas industrijobb"
För några år sedan född Nguyen Thi Dung upp kycklingar och odlade ris i ett av Vietnams allra fattigaste områden där han knappt förmådde försörja sig och sin familj. I år räknar han med att tjäna mer än en av landets välavlönade aktiemäklare. Vad har hänt? Svaret är Samsung.
Den sydkoreanska elektronikjätten flyttade till risfälten i Bac Ninh-provinsen i norra Vietnam och började tillverka smarta mobiltelefoner för sju år sedan. Den senaste exporten från Vietnam är företagets nya Galaxy Note 7-telefoner och tillhörande batterier.
Samsung och dess dotterbolag har byggt en industristad med 45000 unga arbetare och hundratals utländska underleverantörer. Provinsens BNP per capita ökade till ter gånger det nationella genomsnittet.
Flytten från risfältet till fabriken ger lantbrukaren högre lön, sociala förmåner som pension och sjukpenning och stabil inkomst, och gratis semesterresor med företaget.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-10-05/samsung-turns-vietnam-s-farmers-into-bigger-earners-than-bankers
"Samsung Turns Farmers Into Bigger Earners Than Bankers"

Vietnam
2016-50 24-25
"Vietnamesiska flyktingar lockas tillbaka för att starta egna företaget"
Många vietnameser som bott utomlands i flera decennier trotsar nu personliga trauman och familjens invändningar för att investera i ett land de en gång riskerade allt för att fly ifrån. De upptäcker ett nytt Vietnam som är mer förälskat i iphone än Karl Marx och som har en spirande arena för nystartade teknikföretag.
Vietnameser som bor i utlandet, så kallade Viet Kieu, är en drivande kraft i ekonomin. Förra året skickade de 13,2 miljarder dollar till Vietnam, en ökning med 900 % sedan år 2000.
Nya Vietnams utbildningssystem har en stark betoning på matematik och naturvetenskap, vilket är byggstenar för datavetenskap.

USA, Vietnam, Handel
2017-14 24-25
"Trumps handelspolitik oroar Vietnam"
USAs hot om nya handelshinder tvingar regeringen i Hanoi att beakta en plan B.
President Donald Trumps upphävande av ett handelsavtl omfattande länderna runt Stilla havet (TPP) uppfattades som ett ganska milt slag av Phu Tai Corporation i Vietnam, som tillvrkar möbler för Wal-Mart i USA. Men om den amerikanske presidenten fullföljer sina hot om protektionistiska åtgärder kan det bli en knockout för företaget.
Amerikas mål att ändra villkoren för handeln med utlandet, allt från eventuella gränstullar till högre tariffer övervägs.

Miljö, Kina, Vietnam
2017-29 24-25
"Avtal är en seger för björnarna men ett stort nederlag för björnfarmarna"
I tusentals år har kulturer i södra och östra Asien använt björngalla för att behandla en rad åkommer. I dag har forskning visat att det inte enbart är vidskepelse: Björnar är det enda däggdjuret att producera mängder av en syra som har visat sig hjälpa mot lever- och njursjukdomar, såväl som mot allvarliga ögonproblem. I moderna tid har gjörngallans potentiella medicinska effekter lett till framväxande av så kallade björnfarmer där djuren tappas på sin galla. Björnarna lever under fruktansvärda förhållande. Gallindustrins moståndare har nu vunnit en betydande seger i Vietnam, som är ett av industrins centrum.
I Kina däremot, där traditionell medicin är stark, fortsätter den lagliga och lönsamma gallindustrin.

Tyskland, Vietnam
2017-31 8-9
"Berlin anklagar Vietnam för att ha kidnappat asylsökande i Tyskland"
Trinh Xuan Thanh var en mäktig ledare för ett statligt byggföretag i Vietnam. När han förra året blev anklagad för ekonomisk brottslighet flydde han landet och hamnade så småningom i Tyskland där han ansökte om asyl. Myndigheterna i Berlin hade planerat att höra honom den 24 juli men han dök aldrig upp.
Det råder fortfarande starka motsättningar om Vietnams inställning till mänskliga rättigheter. I Vietnam har han anklagats för allvarliga fall av korruption och ekonomisk missförvaltning.

Vietnam
2017-50 42-43
"Vietnam vill kontrollera sociala medier"
Regeringen fruktar att politisk aktivism på internet kan skada staten, men att reglera internetinnehåll kommer att skada staten ännu mer. När åtkomsten till appen Facebook Messenger avbröts i Vietnam den 4 november - en ovanlig händelse, även i denna repressiva stat - blev internetanvändarna chockade. Många av mina Facebookvänner frågade sig: "Har det redan hänt?"
Den nya internetlagen kommer knappast att förbättra landets rykta. Lagen kommer också att gå helt emot Vietnams åtagande gentemot olika handelsavtal, inklusive WTO-avtal och oroa utländska investerare.

Övrigt, Historia, Vietnam, USA
2018-06 29-30
"50 år efter Tet-offensiven återser han de hemska han knappt minns"
Johan Olson kommer knappt ihåg att han tagit bilden. Det hände när han var i 20-årsåldern, under ett av Tet-offensivens blodisgaste slag.
En serie samtida anfall som inleddes den 20 januari 1968 och ledde till de mest långlivade striderna under Vietnamkriget.
Under det vietnamesiska nyåret som kallas Tet, iscensatte nordvietnamesierna en serie djärva anfall över hela Sydvietnam. Det blevett militärt misslyckande för USA, som förlorade nästan 60 000 soldater. Olsons fruktransvärda bilder hjälpte till att skapa den "kraftfyllda bilden som ledde till USAs slutliga tillbakadragande 1973.

sidans topp