Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Taiwan 

Karta
Info Apple Daily
Taipei Times
(eng)
China Times
 Taiwan, sammanfattningar av artiklar om Taiwan som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

97-13 s 17
"Avståndet mellan Kina och Taiwan växer"
På Taiwan har man infört en helgdag som bara erinrar om en händelse på Taiwan och alltså inte i Kina, årsdagen av en massaker på taiwaneser 1947. Är ett exempel på att folket på Taiwan mer och mer betraktar Kina som ett problem och vill vara en autonom stat.

97-26 s 20-21
"Märkliga turer i dansen mellan Peking och Tapei"
Taiwaneserna investerar mer pengar i Kina än i något annat land trots att länder formellt är i krig med varandra. Det finns regelbunden lastfartygstrafik mellan länderna.

97-28 s 19-20
"Taiwans ledare på charmresa till Karibien"
Taiwan är rädd att fler länder än Bahamas av de 30 som erkänner Taiwan ska vända sig till Kina i stället nu sedan Hongkong kommit tillbaka.

98-10 18
"Vem behöver Kina? Inte Taiwan!
Om olika politiska partier med KMT (Kuomintang) i spetsen. (en mycket ointressant artikel)
"Håll ögonen på Tapei"
I december ska borgmästarval hållas i Taiwans huvudstad. En vill ha separation den andra återförening med Kina.

98-34 s 20
"Taiwans bombplan oroar"
USA kan lugna missnöjet i Taipei genom att stå fast mot Kina.
Mummel med att skaffa kärnvapen kommer varje gång USA närmar sig Kina. Taiwan behöver tydligen antingen USAs stöd mot Kina eller ett kärnvapen. Annars riskerar landet att "ätas upp" av Kina.

99-06 s 16-18
"Kan Kina lära av Taiwan?"
Med parlaments- och lokalvalen som ägde rum i början av december bevisade Taiwan på nytt att den politiska moderniseringsprocess som började på 1980-talet har varit framgångsrik. Demokrati är numera normaltillstånd i örepubliken och Taiwan vederlägger entydigt tesen att demokrati är oförenligt med den kinesiska kulturen.
I Kommunistkina glömmer man den förste "revolutionären", Sun Yat-sen, kristen läkare som i början av 1900-talet verkade för en omdaning av det kinesiska samhället enligt tre grundprinciper; nationalism, demokrati och folkets försörjning. Han blev Kinas första president och grundade Kuomintangpartiet.
Kina storlek gör att man inte kan negligera "masseffekten", inte heller kinesens anarkistiska attityd. Alla tänjer gränsen så långt som möjligt för att se vad som sker. Utländska påtryckningar har ingen effekt. Det är kineserna själva som bestämmer sin utveckling.

99-21 s 18
"Kina och Taiwan"
Kina övar invasion av örepubliken!

99-31 s 10-11
"Taiwan försöker komma undan det förflutna"
Lee Teng-hui leder ansträngningarna att komma från Fastlandskina. "Ett Kina" stämmer inte överens med historiska fakta. Taiwans historia skrivs om. Den börjar nu inte med Kinas utan med australiska stammar som bodde där när den kinesiska invandringen startare. "Det är inne att vara aborigin". Men varje steg som tas på Taiwan för att avlägsna sig från Kina kommer att mötas av hotelser därifrån.

99-39 s 5-7
"Fortsatt spänt mellan Kina och Taiwan"
Jordbävningen i Taiwan ledde inte till bättre relationer mellan Peking och Taipei. Motviljan i Taiwan är stor mot att acceptera Kinas hjälp. Trots att 2000 dödats och 100000 blivit hemlösa.

2000-8 s 19
"Bedrägligt lugn inför valet i Taiwan"
Den 18 mars ska ny president väljas. Vid förra presidentvalet för 4 år sedan sköt Kina missiler mot farlederna utanför Taiwans kust. Nu är Kina mer angeläget än någonsin att knyta Taiwan till fastlandet nu sedan landet återfått både Hongkong och Macao.
2000-8 s 20
"Kina ställer ultimatum"
Kina hotar att angripa Taiwan om ledarna i Taipei fortsätter att skjuta upp förhandlingarna om en återförening av de två regionerna.

2000-10 s 23-24
"Myten om ett Kina"
Taiwan är berett att diskutera återförening när fastlandet blir en demokrati. Men allt som inte förutsätter att Taiwan liksom Hongkong och Macao åter blir en den av det kinesiska territoriet attackeras av Kina i detta land som på 30 år förvandlats från en sjaskig diktatur kontrollerad av åldriga Kuomintanggeneraler som hade flytt från fastlandet efter nederlaget mot kommunisterna 1949 till en verklig demokrati som dock p g a andra länders rädsla för Kina bara erkänns av 29 stater! Det externa hotet mot Taiwan växer samtidigt som landets interna system blir allt mognare.

2000-12 s 10-11
"Chen Shiu-ban blir Taiwans nye ledare"
Taiwans nyvalde president Chen Shiu-ban har en politisk berg-och-dalbanekarriär bakom sig. Han betraktas som en handlingskraftig person utan starka övertygelser.
Nationalistpartiet Kuomintang har tvingats lämna ifrån sig makten efter ett halvt sekels maktmonopol. Shiuban blev borg i Tapei 1994 men förlorade posten till en ny Kuomintangstjärna 1998. Nu fick han revansch. Han tillhör demokratiska progressiva partiet.

2000-12 s 10-11
"Arvet från Chiang-Kai-Shek har ersatts av längtan efter frihet"
Kuomintang har inte lyckats reformera sig själv utan låtit sig snärjas av korruption och tungrodd byråkrati. Partiet lyckades inte vinna valet trots att det anses vara världens rikaste!

2000-13 s 20
"Det har mojnat i Taiwansundet"
Både Kina och Taiwan har varit ovanligt måttfulla efter presidentvalet i Taiwan.

2000-21/22 s 11-12
"Taipei och Peking tar temperaturen på varandra"
Kina önskar utökat samarbete över Taiwansundet. Men Kina kräver att Taiwan ansluter sig till principen om ett Kina och att Taiwan avstår från att kalla sig en jämbördig stat.

2000-24 s 10-11
"Mycket mer än politik skiljer Kina och Taiwan åt"
Taiwan och Kina har tack vare ett lyhört installationsanförande av president Chen Shiu-bian och en måttfull reaktion från Peking tagit ett steg tillbaka från konfliktens rand, men bakom de försiktiga orden finns det en enorm avgrund skapad av historia, kultur, samhälle, ekonomi och grundläggande värderingar. Taiwans BNP/capita är 10 gånger högre än Kinas. Påverkan från Japan och USA på människorna är mycket större än den kinesiska. Taiwans kärleksförhållande med Japan (som ju hade än som koloni mellan 1895 och 1945) har blommat upp. De äldre har länge hyst varma känslor mot Japan.

2001-39 s 18-19
"Kina och Taiwan är med i samma klubb"
Både Kina och Taiwan kommer om allt går enligt planerna, att bli medlemmar i Världshandelsorganisationen WTO i slutet av i år eller början av nästa. Taiwan tror att WTO kan bli en bra kanal för landets kontakter med det kinesiska fastlandet.

2001-49 s 24
"Maktskifte i Taiwan"
Taiwans demokratiska progressiva parti (DPP) vann över det rivaliserande nationalistpartiets i lördagens val. Resultatet väcker säkert oro i Kina då DPP förknippas med ambitioner om formell självständighet för Taiwan.

2002-30 s 7
"Taiwan uppmanar Kina till fredssamtal"
Den taiwanesiska presidenten Chen Shui-bians sade i helgen att "Taiwan kan komma att gå sin egen väg". Uttalandet ses som ett mycket starkt hos för att formellt kunna deklarera ett oberoende Taiwan skilt från det kinesiska fastlandet. Taiwans största oppositionsparti, nationalisterna, var snabba att kritisera presidenten.

2003-48 s 20-21
"Kina ryter till igen"
Regimen i Peking fördömer den taiwanesiske presidentens kampanj för självständighet. Kina hävdar att president Chen gör tillägg till författningen för att formellt avfärda principen om ett Kina. Av detta kan "våld bli en oundviklig konsekvens". USAs talesman understryker att "bruket av våld" för att lösa konflikten mellan Kina och Taiwan är oacceptabelt.

2003-49 s 18-19
"Minirepubliken Kiribati spelar huvudroll i internationell dispyt"
Kiribati är för närvarande det enda land på jorden som har diplomatiska förbindelser med både Kina och Taiwan. När Kiribati i Söderhavet med 96000 invånare upprättade diplomatiska förbindelser med Taiwan för några veckor sedan skapade detta problem för Kina. Om Kina inte bryter förbindelserna riskerar detta att undergräva principen om ett Kina. Om de bryter förbindelserna förlorar de det satellitspårningsprogram som byggdes 1997 och som anses också användas för att spionera på USAs missilförsvarstester på de närliggande Marshallöarna. Peking lär emellertid inte acceptera detta förhållande på sikt.

2004-08 s 25
"Kina vill men kan inte ingripa i Taiwan"
USA varnar Peking för att den militära upprustningen vid Taiwansundet får oönskade effekter. Kina hade bett USA sätt press på Taiwan för att hindra landets president, Chen Shui-ban, från att utlysa en folkomröstning om Taiwans förhållande till Kina. USAs statssekreterare i Pentagon uppmanade kineserna att överväga om inte deras egen militära hållning medverkade till att höja spänningen mellan de båda länderna.

2004-10 s 19
"Taiwans största demonstration någonsin"
1,2 miljoner människor protesterade mot Kinas långvariga hot om att använda militärt våld för att överta territoriet. De bildade en lång kedja som sträckte sig över hela ön. Kinas politik mot Taiwan hårdnar i takt med att en återförening blir en allt viktigare fråga för att jämte det ekonomiska uppsvinget återupprätta de nationella stoltheten.

2004-13 s 19
"Oppositionen i Taiwan underkänner valresultatet"
Envisa rykten om valfusk ska utredas. Den sittande presidenten Chen Shui-bian vann presidentvalet med 50,1 % mot 49,9 % för Lien Chan. Den senare är för ökat samarbete med Kina, den förre vill föra en nationalistisk politik. Chen utsattes dagarna innan valet för ett mordförsök i vilket han lindrigt skadades. Lien menar att det var arrangerat för att väcka sympati. Han vill också få rösterna räknade en gång till.

2004-13 s 19
"Oppositionen i Taiwan underkänner valresultatet"
Envisa rykten om valfusk ska utredas. Den sittande presidenten Chen Shui-bian vann presidentvalet med 50,1 % mot 49,9 % för Lien Chan. Den senare är för ökat samarbete med Kina, den förre vill föra en nationalistisk politik. Chen utsattes dagarna innan valet för ett mordförsök i vilket han lindrigt skadades. Lien menar att det var arrangerat för att väcka sympati. Han vill också få rösterna räknade en gång till.

2004-13 s 20-22
"Drömmen om ett Kina verkar omöjlig"
Valen i Taiwan och Hongkong sätter Pekings tolerans och tålamod på prov. Ända sedan Deng Xiaopings styre har Kinas ledare varit övertygade om att det koloniala Hongkong och "utbrytarprovinsen" Taiwan förr eller senare skulle förena sig med fosterlandet i utbyte mot ett visst mått av autonomi. I stället kräver båda territorierna nu ett slags demokratiska rättigheter som alltjämt är förbjudna på fastlandet. Kinas val av Tung Chee-Hwa till ledare i Hongkong, har ökat Hongkongbornas krav på demokrati. Han är avskydd och omvaldes 2002 i ett tillrättalagt val. Tungs stora kärlek till Kina har inte gjort honom till en effektiv ledare. Reformvänner i både Taiwan och Hongkong hoppas att påtryckningarna från territorierna förr eller senare kommer att skärpa de interna motsättningarna i Peking. Detta kommer att leda till en öppen demokratidebatt som kommer att gynna alla parter.

2004-43 s 25
"Det mesta är sig likt vid Formosasundet"
När Taiwan åter samlar sig för val till parlamentet den 11 december är det många som är intresserade av vad landets president Chen Shui-ban har att säga. Arga kineser ser med oro på Taiwans strävan efter oberoende. Chens parti DPP som vill ha självständighet för Taiwan, andra taiwaneser som fruktar konflikter och krig och hela världen som fruktar att USA kan bli indraget i ett krig mot Kina.

2004-51 s 21
"Taiwans president missade målet"
I söndagens allmänna val vann oppositionella Kuomintang (KMT) en överraskande seger över Demokratiska framstegspartiet (DPP) som är president Chens parti. Detta betyder att oppositionen nu har majoritet i parlamentet.. KMTs ordförande, Lien Chan, betecknade valresultatet som ett ja till stabilitet och som ett avvisande av Chens försök att stärka Taiwans självständiga identitet.

2005-10 s 14
"Taiwan testar Kinas fredliga doktrin"
Kina växer som ekonomiska stormakt. Kina utsända talar inte som USAs sändebud om att sprida demokrati i hela världen. För dem handlar det inte om ideologi utan bara om affärer. De struntar i respekten för mänskliga rättigheter och har slutit avtal med Burma, Kuba, Sudan och med nästan vem som helst. Det är ovisst om Kinas ekonomiska uppsving också innebär ett militärt hot. I så fall är det Taiwan som är i riskzonen. USA är därför inte berett att slopa vapenembargot mot Kina även om Kina idag redan kan köpa avancerade moderna vapen från Ryssland och Israel.

2005-10 s 15-16
"Ekonomin och Taiwan står högst på dagordningen"
Kinas nationella folkkongress inledde sitt årliga möte i lördags för att bl a debattera den fortsatta ekonomiska utvecklingen och ett omstritt lagförslag, som gäller Taiwan. Ledamöterna i folkkongressen har visserligen blivit mer egensinniga på senare år men något uppror är inte att vänta. Även om den utbredda korruptionen i parti- och statsapparat, tilltagande kriminalitet och sociala oroligheter kommer att diskuteras och kritiseras. Annars är det folkkongressens uppgift att godkänna redan fattade beslut som tillväxtmålet på 9 %, att bevilja militären mer pengar, att inte revalvera den nationella valutan och en ny lag som förbjuder Taiwan att bryta sig loss från Kina. Om så sker har Kina rätt att ingripa militärt.

2006-18 s 17-19
"Sitt still i båten!"
Denna uppmaning kommer från Taiwans oppositionsledare, Ma Ying-jeou, som är favorit inför presidentvalen om två år. Det är inte bara de taiwanesiska väljarna som just nu föredrar Ma framför Taiwans nuvarande president, utan även ledarna i Kina. Den nuvarande presidenten Chen har blivit mycket impopulär, han pekas ut som ansvarig för Taiwans stagnerande ekonomi. Ledaren för oppositionspartiet Kuomintang, den 55-årige Ma Ying-jeou, har blivit favorit inför presidentvalet 2008. Ma är borgmästare i Taipei uppträder idag som ett slags popstjärna som drar stora mängder folk både i Taiwan och utomlands. Han är utbildad i USA och har starka band till fastlandsfamiljer som flydde till Taiwan 1949 efter Mao Zedongs kommunistiska revolution. Medan Chen hävdar öbornas rätt till självbestämmande och på sikt självständighet förespråkar Ma återförening på sikt. Hans budskap är att det är viktigare för Taiwan att bevara status quo än att provocera fastlandet. Denna nedtonade nationalism är välkommen i Peking.

2006-24 s 8
"Chens bekymmer växer"
Taiwans parlament beslöt i början av veckan att hålla ett extra sammanträde för att överväga en eventuell misstroendeomröstning mot president Chen Shui-ban. Chens popularitet har minskat dramatiskt, vilket bland annat beror på misstankar om att hans svärson har varit inblandad i insideraffärer och att hans hustru har tagit emot presentkort värda miljontals taiwanesiska dollar.

2007-13 s 25
"Det förflutna väcker het debatt i Taiwan"
Den förre nationalistledaren Chiang Kai-shek fortsätter att splittra Taiwan. Det finns taiwaneser vars förfäder kom till ön på 1600- och 1700-talen från fastlandet och det finns de nationalistiska aktivister och soldater som kom till Taiwan 1949 efter nederlaget mot Mao Zedongs kommunister. Arvet efter Chiang angrips i en kampanj som leds av president Chen Shiu-bian som tillhör det styrande demokratiska framstagspartiet (DPP). Han är starkt kritisk mot nationalisternas vision om en återförening mellan Taiwan och fastlandet.

2007-40 s 21-23
"Lilla Taiwan står upp mot stora Kina"
Intervju med Taiwans president Chen Shui-bian som kämpar för att hans land ska bli medlem i Förenta Nationerna, men kampanjen möter bitter motstånd från Peking. Chen understryker också i intervjun att Kina och Taiwan har mycket att lära av den tyska återföreningen. En kontroversiell fråga i Taiwan är planerna på att parallellt med presidentvalet hålla en folkomröstning om huruvida Taiwan ska söka medlemskap i FN under namnet Taiwan - ett förslag som president Chen står bakom.

2007-40 s 23
"Presidenten avstår från att provocera"
Det taiwanesiska regeringspartiets årliga kongress i söndags avvisade ett förslag om ett radikalt manifest för självständighet i de kommande presidentvalen. Partiet antog i stället en kompromiss som hade formulerats av president Chen Shui-ban. Beslutet betyder att DPP inte förbinder sig att ändra landets officiella namn från Republiken Kina till Taiwan. En del hade befarat att Peking skulle tolka en sådan åtgärd som självständighetsförklaring.

2008-1/2 s 19
"Arvet ska tvättas bort"
Den taiwanesiska regeringen är på god väg att tvätta bort arvet efter Chiang Kai-shek som flydde till Taiwan när hans styre på fastlandet störtades av kommunisterna 1949. Därefter styrde han Taiwan med järnhand fram till sin död 1975. Mängder av statyer har flyttats bort från offentliga platser, monument har döpts om och en utställning kallad "Farväl Chiang Kai-shek" har öppnats.

2008-03 s 18-19
"Nationalisterna segrade i Taiwan"  Hela artikeln
Kuomintangpartiets jordskredsseger i parlamentsvalen i Taiwan blev ett hårt slag för det styrande Demokratiska progressiva partiets chanser att behålla makten efter presidentvalet 22 mars. Det stärkta Kuomintang, som nu kontrollerar nästan tre fjärdedelar av platserna i det självstyrande Taiwans lagstiftande församling, Yuan, betyder också att spänningen över Taiwansundet kan minska. Presidenten Chen Shui-bian avgick omedelbart som partiledare för Demokraterna som bara fick behålla 37 av parlamentets 113 platser. Han riskerar nu att bli en så kallad lam anka under sina sista år som Taiwans president.

2008-12 s 22-23
"Stabilitet är viktigare än suveränitet"  Hela artikeln
Oavsett vem som vinner presidentvalet i Taiwan på lördag verkar det som om den brinnande självständighetsrörelsen, som har stört relationerna med Fastlandskina de senaste åren, är dömd att lida ett betydande nederlag. Båda kandidaterna, Ma Ying-jeou och Frank Hiseh förespråkar hårdare band till Peking. Därigenom skiljer de sig båda från den avgående nationalistiska presidenten, Chen Shiu-bian. Ma, som är Harvardutbildad jurist, leder i opinionsmätningarna. Hans parti Kuomintang talar om tre nejen, inget tal om återförening, inga ambitioner att deklarera oberoende och inget våld från någonderas sida.

2008-13 s 20-22
"Ma Ying-jeou vann presidentvalet"
Ny ledare i Taiwan bäddar för varmare relationer med Beijing.
Ma Ying-jeou föddes den 13 juli 1950 som son till en funktionär i nationalistpartiet. Han tog sin kandidatexamen i juridik i Taiwan, magisterexamen i New York och blev doktor i juridik vid Harward. Han är mycket advokatmässig och lutar sig gärna mot principer och juridiska rättesnören. Tre år senare blev han Nationalistpartiets biträdande generalsekreterare. Hans uppfostran har gjort honom till en mycket målmedveten man som sover fem timmar per dygn, joggar regelbundet i gryningen och som i lördags vann presidentvalet i Taiwan. Han har lovat att stimulera Taiwans lite knaggliga ekonomi genom att utöka handeln med Kina och släppa in kinesiska turister, utrota korruptionen, men han leder ett parti som har en lång historia av korruption och ligistfasoner.
Ma har accepterat att Kinas tre år gamla erbjudande om två pandor som ett tecken på varmare relationer. Det svåra är att hitta en formel som balanserar Beijings inställning att Taiwan är en utbrytarprovins och Taiwans åsikt att det är en suverän stat och laglig fortsättning på Republiken Kina som var det officiella namnet efter kejsarstyrets slut 1912 och under tiden som Kuomintang, eller nationalistpartiet, styrde landet. Nationalisterna förlorade inbördeskriget mot Maos kommunister och flydde till Taiwan 1949.

2008-19 s 12
"30 miljoner dollar i sjön"
Taiwan är bara erkänt av 23 stater i världen. 2006 skickade Taiwans regering 30 miljoner dollar till ett konto i Singapore som kontrollerades av två mellanhänder som anlitats för att förhandla i hemlighet om ett erkännande med Papua Nya Guinea. När förhandlingarna bröt samman ville Taiwan ha tillbaka pengarna men då var kontot tömt. En av mellanhänderna är på flykt med alla pengarna. För åtta år sedan var antalet länder 30.

2008-25 s 25-26
"Töväder"  hela artikeln
Kina och Taiwan enades i förra veckan om att från och med nästa månad tillåta charterflyg mellan länderna. Detta ses som ett första steg mot etablering av reguljära kommunikationer, vilket skulle kunna förbättra förhållandet mellan Beijing och Taipei. Taiwans president, Ma Ying-jeou vill att reguljärt flyg ska komma igång nästa år. Länderna kom också överens om att inrätta permanenta kontor i varandra huvudstäder. Kinas valuta, renminbin, får växlas i Taiwan.

2008-45 s 21
"Närmande mellan Beijing och Taipei"
Chen Yunlin är den högst uppsatte kinesen som besöker Taiwan sedan det kinesiska inbördeskrigets slut 1949. Under hans besök undertecknades avtal om sjöfartshandel, direkta flygrutter och globalt, finansiellt samarbete. "Isen har smält, och vägen ligger öppen", säger Wang Yi, chef för den kinesiska regeringens Taiwandepartement. Sedan den Kinavänlige presidenten Ma Ying-jeou tillträdde i maj i Taiwan har relationerna blivit markant bättre. Det största oppositionspartiet på Taiwan tycket att relationerna med Kina börjar bli väl intima. Oppositionen som hade makten på Taiwan 2000 till 2008f örespråkar självständighet från Kina.

2008-46 s 16
"Expresidenten greps"
Taiwans före detta president Chen Shui-ban greps i tisdags av polis sedan åklagare hade begärt honom häktad misstänkt för penningtvätt och korruption. Gripandet av Chen ingår i en större korruptionsutredning som redan har pekat ut flera av Chens medarbetare samt hans hustru, dotter och svåger, som alla har åtalats. Chens hustru står inför rätta för penningtvätt.

2008-51 s 17
"Isen lossnar i Taiwansundet"
För första gången sedan slutet av inbördeskriget 1949 har det etablerats direkta flyglinjer mellan Kina och Taiwan. Direkta båt- och postförbindelser är nu också i gång. De fördjupade relationerna väntas gynna både Kinas och Taiwans ekonomier eftersom följden blir mera turism och snabbare leveranser av varor och pengar. Kina är Taiwans största handelspartner.

2009-11 s 13
"Kina vill prata med Taiwan"
Kinas premiärminister, Wen Jibao, erbjuder Taiwan direkta överläggningar om politiska och militära frågor. Wen menar att relationerna mellan Kina och Taiwan redan har blivit mycket bättre.

2009-35 s 20
"Återförening genom handel"
En rad frihandelsavtal för Taiwan närmare Kina. Taiwans president MaYing-jeou är villig att ta den politiska risken att knyta sin självstyrande demokratiska ö ekonomiskt till dess gigantiska auktoritära grannland på grund av resten av världens svärmeri för frihandelsavtal. Han vill att de formella förhandlingarna börjar redan i oktober. Taiwan har diplomatiska förbindelser med enbart 23 länder. De flesta länder erkänner Kina och är rädda för att sluta frihandelsavtal med Taiwan för att inte reta upp Kina. En tankesmedja menar att en handelspakt med Kina skulle öka Taiwans BNP med 1,7 %.

2009-37 s 8
"Premiärministern offrades"
Taiwans premiärminister Liu Chao-shiuan fick gå när landets president Ma Ying-jeou beslöt att möblera om rejält i regeringen efter den dödlig tyfon som dragit fram över södra Taiwan och som inneburit att mer än 700 personer försvunnit eller dött.

2009-41 s 24
"Beijing och Taipei samarbetar om forna tider för framtidens skull"
Palatsmuseet i Taipei har lånat 37 föremål från Palatsmuseet i Beijing till utställningen om den kinesiska Qingdynastins kejsare Yongzheng, som härskade på 1700-talet. Taiwan och Kina splittrades under inbördeskriget 1949, men Beijing gör fortfarande anspråk på ön. Under inbördeskrigets sista etapper flyttade nationalisten Chiang Kai-sheks styrkor 600 000 konstföremål från den kejserliga samlingen i Förbjudna staden till Taiwan.

2009-49 s 18
"Taiwan flirtar med ärkefienden"
Taiwan söker ökat ekonomiskt samarbete med Kina, men det som skulle kunna stimulera ekonomin i Taiwan till nya höjder kan i värsta fall även förstöra den unga demokratins grundpelare. Kina och Taiwan var djupt involverade i ett kallt krig ända tills i maj 2008 då president Ma Ying-jeou tillträdde. Mas Shui-ban företrädare ville inte ha med kineserna att göra. Men nu kommer de båda staterna allt närmare varandra. Nu ska de diskutera ett "gemensamt ekonomiskt samarbetsfördrag". Vissa fruktar att detta på sikt leder till att alla taiwanesiska företag blir uppköpta av "folkrepublikens kapital".

2010-04 s 22-23
"Pengar är viktigare än politik"  hela artikeln
Närmandet mellan Kina och Taiwan stimulerar handel och turism. Politiska motsättningar hamnar i bakgrunden när det finns pengar att tjäna. De forna fienderna i inbördeskriget 1949 planerar att i februari inleda förhandlingar på hög nivå om sänkta tariffer. Det blir första gången som Kina och Taiwan gör direkta försök att riva handelhinder. Växande efterfrågan på elektronik, cement och stål i Kina kan hjälpa Taiwan att hämta sig efter recessionen. Ett handelsavtal med Kina kan öka Taiwans BNP med över 1,5 %. Avtalet är nödvändigt för att inte marginalisera Taiwan sedan ett frihandelsavtal mellan Kina och Asean länderna träder i kraft 2010. I detta ingår inte Taiwan.

2010-26 s 23
"Taiwansundet blir allt smalare"
Taiwan slöt det första handelsavtalet någonsin med Kina i måndags. Avtalet stärker Taiwans kommersiella band med världens snabbast växande ekonomi.
Handelavtalet är det senaste tecknet på närmandet mellan de två fienderna i inbördeskriget. Sedan Ma Ying-jeou tillträdde som Taiwans president hat länderna etablerat direkta flyg-, fartygs- och postlänkar. Taiwans aktieindex steg med 16 procent förra året.

2012-1/2 s 28
"Presidentval stundar i Taiwan"
Mas försonliga kurs har lönat sig. Enligt den sista opinionsundersökning inför presidentvalet den 14 januari får den sittande presidenten Ma Ying-jeou 44 % av rösterna mot utmanaren, Demokratiska Progressiva partiets kandidat, Tsai, som får 36 %. Stödet för den tredje kandidaten är bara 7 %. Ma, som återerövrade makten för Kuomintangpartiets (KMT) räkning 2008 efter det att oppositionella DDP hade innehaft presidentposten i åtta år säger att Taiwan kommer att gynnas ekonomiskt av de många avtal dom han har ingått med Kina sedan han tillträdde. Den ekonomiska tillväxten steg kraftigt till 13,6 % under första kvartalet 2010 vilket var den högsta på drygt 30 år.

2012-3 s 14-15
"Taiwan förblir separat inom överskådlig tid"
Taiwan, en ö med 23 miljoner invånare är enligt Beijing en utbrytarprovins. Den omvalde presidenten Ma Yimg-jeou har inga avsikter att söka en politisk lösning med Kina och han har inte heller folkets stöd för sådana ambitioner. "Återförening är ingen överhängande fråga". "När kommunistpartiet är borta och de har demokrati, då kan man diskutera saken".
Bara 1,4 % villa ha en snabb återförening medan 60 % föredrar status quo.
Chiang Kai-shek, den kinesiske ledare som besegrades av Mao Zedong i Kinas inbördeskrig, och som tog sin tillflykt till Taiwan 1949, hyllades i decennier som en hjälte i Taiwan. Nu avfärdas han som en vilseledd ledare, en diktator eller bara irrelevant. I dag är den taiwanesiska identiteten stark. Beijing har lagt 1990-talts återföreningskampanj bakom sig och bytt fokus till att förhindra Taiwans självständighet.

Gambia, Taiwan
2013-47 s 29
"Gambia avslutar relationen med Taiwan"
Utan någon som helst förvarning har Gambia avbrutit sina diplomatiska förbindelser med Taiwan. Samtidigt öppnar Kina handelskontor i São Tomé och Principe.
Taipei konfronteras åter med det faktum att landet visserligen är ekonomiskt integrerat med omvärlden men behandlas som en utstött i politiskt hänseende. Nu är det bara 22 stater som fortfarande erkänner Taiwan som Kinas legitima företrädare, företrädesvis små och fattiga länder i Latinamerika, Västindien, Afrika och Stillahavsregionen. I Europa är det bara Vatikanen som håller fast vid Taipei.

Taiwan
2017-21 26-27
"Den nya generationen är födda i ett fritt och demokratiskt land"
Freddy Lim är rocksängare och parlamentsledamot.
I ett land som är känt för sina trallvänliga poplåtar och bubbelte har Freddy Lim alltid varit något av ett svart får. Lim, 41, är en framstående person inom den taiwanesiska undergroundscenen, var fram till alldeles nyligen mest känd som den headbangande frontfiguren i heavy metalbanden Chthonic, som ibland kallas "Asiens Black Sabbath".
Numera har han lagt sin 20-åriga musikkarriär åt sidan för att fokusera på sitt nya jobb som ledamot i Taiwans lagstiftande församling. Han är en av ledarna för en växande rörelse som kämpar för progressiva förändringar, som att få samkönade äktenskap godkända och ett självständigt Taiwan. Han är ledamot av Nya maktpartiet, det vänsterorienterade politiska partiet som han Lim var med och bildade 2015. Ett litet parti med bara fem mandat.


sidans topp