Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Nicaragua

Karta
Info El Nuevo Diario
Nicaragua News
Nicaragua, dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Nicaragua som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

96-39 s 19
"Sandinisterna är inte ett avslutat kapitel"
Ortega tonar ner den revolutionära retoriken. Han är beredd att förlåta och glömma USAs smutsiga krig mot Nicaragua på 1980-talet. Han är en realistisk motkandidat till den konservative Aleman i presidentvalet den 20 oktober.

96-43 s 15
"Högern vann i Nicaragua"
Den konservativa politikern Arnoldo Aleman vann presidentvalet framför Daniel Ortega.

96-45 s 17-18
"Aleman tar över ett djupt splittrat land"
F d borgmästare i Managua och ledare för liberalalliansen. Han satt i fängelse under sju år undersandinistregimen, han jämförs i tidningsartikeln med Nelson Mandela!!

98-26 s 15
"I Nicaragua kan terrorister och gerillasoldater vila ut"
11 år av marxistiskt styre. Under de sista veckorna gav sandinisterna medborgarskap till många från Baader-Meinhofgänget, Röda Brigaderna i Italien, palestinska fundamentalister och andra terrorister från hela världen (de var ju värre än Ghadaffi. Om dessa marxister sjöng Mikael Wiehe att vi skulle göra samma sak som man gjort i Nicaragua och El Salvador - "går det där borta så går det också här hemma"!!). I praktiken hade sandinisterna fortfarande länge makten åtminstone i armén.

98-45 7
"Mitch ödelade allt i sin väg"
En tropisk storm har härjat i Centralamerika där översvämningar och jordskred har dödat upp emot 7000 människor. Allvarligast drabbade är Nicaragua och Honduras om vädjar om internationell hjälp.

99-30 s 14-15
"Fattigdomen är det enda som är beständigt i Nicaragua"
Först hade sandinisterna makten 1979-1990, sedan Violeta Chamorro och nu Arnoldo Aleman. Bara Haiti är fattigare på den västa hemisfären.

2001-32 s 16-18
"Ortega kan bli president i Nicaragua"
Daniel Ortega betraktas som en relikt från vänsterns fornstora dagar, men han kan komma tillbaka som president. Han leder opinionsundersökningarna om vem som vinner valet i november. Det förefaller som om den gamla vänstern är på frammarsch i Latinamerika: Hugo Chavez har makten i Venezuela. Alan Garcia var nära att vinna valet i Peru. Lula da Silva leder opinionen i Brasilien. Gerillarörelsen kan tänkas komma till makten i El Salvador.
Ortegas framgångar beror på att den nuvarande regimen med Aléman i spetsen är så korrumperad att en medlem av hans eget parti föreslog att man skulle mäta presidentens mentala hälsa. Aléman anklagas för att vara alkoholist och för att inte kunna kontrollera sin vikt. Denne man på 165 cm väger 190 kg. Men mest är folket missnöjda med den allt ökande fattigdomen.

2004-46 s 25
"Sandinisterna går framåt"
Det vänsterinriktade sandinistpartiet i Nicaragua, som bekämpade USA-stödda rebeller i 1980-talets inbördeskrig, gick starkt framåt i veckoslutets val. Partiet har nu makten i nästan alla Nicaraguas större städer.

 2004-49 s 18-19
"I de starka männens skugga"
Nicaraguas strävsamme president, Enrique Bolãnos, driver en hård antikorruptionskampanj särskilt mot förre presidenten Arnoldo Alemán, som i fjol dömdes till 20 års fängelse för korruption och penningtvätt.. Den gör honom populär i utlandet men maktlös hemma. Detta väcker farhågor om en gengångare i form av förre sandinistledaren Daniel Ortega som kan bli vald till president 2006. I de lokala valen i november gick Ortegas parti Nationella sandinistiska befrielsefronten starkt framåt. Det var den som under 1980-talet försökte införa socialism i landet. Om inte liberalerna, som är splittrade och fläckade av Alemáns fiffel kan hitta en trovärdig kandidat finns det ingenting som står i vägen för Ortegas planer att återta makten.

2005-15 s 18-19
"Krigsveteranen utmanar demokratin i Nicaragua"
USAs ärkefiende från det kalla kriget försöker göra comeback. Daniel Ortega har i dagarna inlett sin fjärde kampanj för presidentposten i Nicaragua. Bushs regering tar inga risker utan har redan vidtagit åtgärder för att stoppa honom. USA har suspenderat 2,3 miljoner dollar för att tvinga landets regering att skrota sin arsenal av sovjettillverkade SA-7-missiler. Dessa är bärbara och anses av terrorexperter utgöra ett hot mot flyg.
Var och en av landets tre presidenter sedan 1990 har tvingats dela makten med Ortega på ett eller annat sätt för att kunna hålla demonstranter borta från gatorna och investerare kvar i landet.
Veteraner från det kalla kriget har i förhör varnat dels för att al-Qaida rekryterar i Latinamerika dels för en nya grupp "ondskans axelmakter", Venezuela, via Nicaragua till Kuba och dels för "destabilisering" och "reträtt från de demokratiska principerna" söder om USA. Ortega har också pekats ut som den kubanske ledaren Fidel Castros och den venezolanske ledaren Hugo Chávez lydiga redskap.

2006-45 s 23
"Ortega återtar makten"
Den före detta revolutionärens seger i presidentvalet i Nicaragua är ett hårt slag mot USAs politik. Ortegas vinstmarginal var tillräcklig för att utesluta en andra omgång. Enligt lagen vinner den kandidat som får minst 40 % eller minst 35 % och minst 5 % mer än närmaste kandidat. Många tror att om det blivit en andra omgång så hade motkandidaten Eduardo Montealegre, en konservativ bankir som har Washingtons stöd, fått flest röster. Oppositionens fel var att den ställde upp med för många motkandidater. Ortega säger att han inte längre eftersträvar centralplanering utan vill främja öppna, rättvisa marknader och kan komma att omförhandla handelsavtalen med USA.

2007-03 s 24-25
"Ortegas revansch är ett hårt slag mot USA"
I förra veckan svor Daniel Ortega, 17 år efter det han förlorade makten 1990, eden som president. Det är en av de märkligaste politiska revanscherna i modern tid.
Nicaragua sitter i kläm mellan en ny vän och en gammal fiende. Den gamle fienden är USA för vilka Ortegas triumf är ett nederlag för Bushs politik. Den nye vännen är Venezuela som ger ett ekonomiskt och socialt hjälppaket. Det behöver Nicaragua som är ett av Latinamerikas fattigaste länder. Omkring 40 % av befolkningen saknar fortfarande adekvata sanitära bekvämligheter och rinnande, rent vatten.

2007-20 s 21
"Daniel Ortegas bättre hälft styr i Nicaragua"
Rosario Murillo är mer än bara Nicaraguas första dam. Hennes mans första hundra dagar på tronen har tydliga spår av henne.
För andra gången sedan revolutionen 1979 är det sandinister som har makten i Nicaragua.
En av de första myndigheter som Ortega sjösatte var kommittén för kommunikation och medborgarskap. När han utsåg sin egen fru, Rosario Murillo, till koordinatör för kommittén, väcktes en hel del kritik. Rosario Murillo krävde att alla ministerkandidaternas horoskop skulle undersökas innan de godkändes. Hon är också mot alla former av abort.
Många påstår att orsaken till att presidenten Daniel Ortega låter sin hustru bestämma över honom är att då Zoila América, en dotter till Murillo, anklagade sin styvfar för att ha utnyttjat henne sexuellt då hon var minderårig, tog Murillo sin livspartner i försvar. Den rättsliga processen lades ner.

2008-27 s 13
"Inte ens revolutionärer gillar Ortegas regering"
Celebriteter och intellektuella, som stödde sandinisternas revolution på 1980-talet beskyller nu president Daniel Ortegas regering för att tysta oliktänkande. Sandinisterna återtog makten i Nicaragua förra året efter att ha vunnit valet mot en splittrad opposition. Det blev bråk om valmyndighetens beslut att hindra två oppositionspartier från att ställa upp i de lokala valen i höstas. Dora Maria Téllez, ledare för ett av partierna, Sandinistiska förnyelserörelsen (MRS), som är en utbrytargrupp, iscensatte en tolv dagars hungerstrejk i protest mot "Daniel Ortegas diktatur". Téllez är en legendarisk sandinistrebell som anförde många våghalsiga attacker mot Somozas diktatur på 1970-talet.

2009-07 s 23-25
"Ortega skyr inga medel"  hela artikeln
Sandinistledaren Daniel Ortega håller på att förvandla sitt land till en diktatur. Marxisten Ortega låtsas vara troende katolik och makten delar han med hustrun Rosario Munillo. Kommendant Daniel återfick makten för två år sedan. Det fattiga Nicaragua är nära att åter urarta i diktatur. Gatans kampanjer är tillbaka i Nicaragua sedan de lokala valen i november förra året. Regeringen låter sina anhängare ockupera vartenda torg och öppna plats och sandinistiska ligister hotar dem som vågar opponera sig mot presidenten. Internationella valövervakare tilläts inte kontrollera de lokala valen för tre månader sedan.

2009-43 s 27
"Ortega planerar framtiden"
Nicaraguas högsta domstol har upphävt en paragraf i författningen, som hindrade president Daniel Ortega från att försöka bli omvald. Nu kan han ställa upp i presidentvalet 2011 utan att behöva be parlamentet rösta fram ett tillägg till författningen eller arrangera en folkomröstning i frågan.

2011-13 s 9
"Seg makthavare"
Daniel Ortega försöker med alla medel säkra sina chanser att bli omvald i presidentvalet i Nicaragua. I bästa socialistiska tradition har den gamle revolutionären låtit sig nomineras till Sandinisternas ende kandidat i valen som äger rum i november. Författningen förbjuder uttryckligen omval.

2011-45 s 23
"Två presidentval i Centralamerika"
"Nicaragua valde en före detta rebell"
Valet i Nicaragua präglades av oegentligheter som att vallokaler stacks i brand. Landets president, Daniel Ortega, vann ett minst sagt omstritt val - och enligt författningen så fick han egentligen inte ställa upp för omval. Enligt valmyndigheten fick Ortega 63 % av rösterna mot 29 % för den starkaste rivalen, den 79-årige medieföretagaren Fabio Gadea. Ortagas kandidatur var ett brott mot författningen som förbjuder en person att vara president i mer än två mandatperioder. Denna lagen ändrade dock Ortega genom dekret.

Nicaragua, Kina
2013-24 s 26
"Nicaragua ger Kina kontrakt att bygga alternativ till Panamakanalen"
Nicaraguas beslut att låta Kina bygga en kanal som förenar Atlanten med Stilla Havet kommer att få djupgående geopolitiska följder. Projektet som är kostnadsberäknat till 265 miljarder kronor kommer att vidga Beijings växande inflytande i världshandeln och försvaga USAs dominerande ställning. Nicaragua planerar att bevilja en kinesisk operatör ett 100-årigt kontrakt.
Nicaraguas nya kanal får hög kapacitet som överträffar den 99-åriga Panamakanalen som för närvarande breddas till en kostnad av 34 miljarder kronor. Nicaraguas kanal blir 22 meter djup, 20 meter bred och 286 kilometer lång.
http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/06/nicaragua-china-panama-canal
Bilder här:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2339521/Nicaragua-announce-plans-rival-Panama-Canal-25billion-channel-country-funded-China.html

Nicaragua, Kultur
2013-28 s 17-19
"Kampen om Miskitos själar"
Längs den nicaraguanska atlantkusten skjuter nya kyrkor och tempel upp som svampar ur jorden. Folklig andlighet, fattigdom, diskriminering och svaga statliga strukturer öppnar dörrarna för predikanter och missionärer. Sedan Sandinisterna och Miskotis i mitten av 80-talet avslutade det meningslösa och därför desto grymmare kriget och delade in den nicaraguanska atlantkusten i två autonoma regioner med utökad självständighet, RAAN i norr med miskitorna och huvudstad Bilwi och RAAS i söder med sandinisterna och Bluefields som huvudstad, är tillströmningen av nya kyrkor enorm.
Det är främst mormonkyrkan som missionerar. Tills nu har mormonerna genomfört 800 dop i Bilwi. Men det finns ett dussin andra trosinriktningar, 150 kyrkor totalt har Bilwis 36 000 invånare att välja på. Till exempel Iglesia Morava som härstammar från Herrnhutiska församlingen - evangeliska brödraförsamlingen Pingstförsamlingen.
Den nicaraguanska atlantkusten ligger emellertid också läng kokainvägen mellan Colombia och Mexiko. Med drogmaffians inträde har kriminalitet och korruption ökat i rasande takt.

2013-28 s 19
" Iglesia Morava känner av konkurrensen"
Iglesia Morava är idag medlem av kyrkornas ekumeniska råd. Kyrkan har 90 000 medlemmar, övervägande miskitos, en mindra del är kreoler i Nicaragua. Den härstammar från Herrnhutiska församlingen - evangeliska brödraförsamlingen. Tidigare sa man att en äkta Miskito tillhör Iglesia Morava. Idag får kyrkan konkurrens av andra kyrkor. Tidigare var man att pastorn för Iglesia Morava var den lokala auktoriteten, han fyllde rollen som fredsdomare. Så är det inte längre, nya sekter splittrar samhället.
(Miskito är ett centralamerikanskt indianspråk inom språkfamiljen misumalpansom talas av ursprungsbefolkningen miskito i nordöstra Nicaragua, särskilt i Región Autónoma del Atlántico Norte, och även i östra Honduras)