Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

 Kosovo

 Karta
 Info Kosovo Media

Kosovo, sammanfattningar av artiklar om Kosovo, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

96-38 s 9
"Skall Kosovo bli en del av Balkanien?"
Kanske bli en autonom provins i federationen Balkanien tillsammans med Serbien och Montenegro? (Samma fråga ställs igen 4 år senare. Ingen framgång har gjorts sedan dess!)

97-06 s 8
"Läget i Kosovo väcker stor oro"
Det finns 2 miljoner albaner i Serbien. Nationalisterna har utropat republik. (lätt att bilda en egen. Ska bli intressant att se vilka som ska arbeta där. De flesta vill väl bara supa på krogen och skryta med sina vapen).

97-46 s 15-16
"Kosovo är nära en urladdning"
I åratal har det varnats för allvarligt våld mellan Kosovos 1,7 miljoner etniska albaner och den serbiska stat som styr över dem. Våldet har ännu inte blossat upp på allvar men spänningen stiger. De har en president i exil, Ibrahim Rugova, som leder partiet Demokratiska ligan. De yngre har bildat Kosovos befrielsearmé och den är betydligt militantare. Milosevic å andra sidan är idag politiskt så försvagad att han inte kan tillmötesgå albanerna självständighetskrav. Risken för Europa är att även albanerna i Makedonien kan bli inblandade.

98-10 s 12
"Krigsrisken växer i Kosovo"
Albanska rebeller attackerade och dödade poliser. De representerar Kosovos befrielsearmé som finansieras utomlands.

98-11 s 5-6
"Larmet går i Kosovo"
1989 upphävde Milosevic Kosovos autonomi. President är Ibrahim Rugova men nu har "befrielsearmén" tagit över. Största hotet utgör upproren egentligen mot Makedonien som kan övertas av Bulgarien och Grekland om landet splittras upp i sina etniska grupper.

98-12 s 9-10
"Kosovoledaren håller fast vid icke-våldsprincipen"
Ibrahim Rugova är i sitt kontor i Pristina. Han vill ha självständighet för Kosovo. Autonomi räcker inte.

98-13 s 14
"Rugova blev omvald utan motstånd"
95 % röstade på Rugova i söndagens inofficiella presidentval i Kosovo, där de etniska albanerna utgör 90 % av befolkningen.

98-14 s 10
"Makedoniens albaner oroas av krisen i Kosovo"
Den serbiska regimens förtryck i Kosovo hotar att ge upphov till en ny flyktingström till Makedonien, som har en stor etnisk minoritet.

98-18 s 5-6
"En avgrund skiljer Kosovos folkgrupper åt"
Albanerna har byggt upp ett parallellt samhälle. Med pseudoregering och pseudoparlament. Tittar bara på albansk TV.

98-22 s 10-11
"Nya strider i Kosovo släcker hoppet om fredlig lösning"
Hittills har 150 personer dödats i konflikterna.

98-24 s 11-12
"Rebellerna tror på seger"
Den separatistiska "befrielsearmén" KLA. Kriget är en blandning av fars och tragedi. Unga pojkar utan militär erfarenhet härmar filmens machokrigare. De har stor tillgång på vapen bland de 650 000 som stals ur albanska vapenförråd förra året.

98-24 s 12-13
"Flyktingarna möter en fattigdom de inte anade"
De etniska albanskorna förstår inte att levnadsstandarden är så låg i Albanien. De flyr från en god standard till "sitt eget land" där 70 % lever under existensminimum!

98-27 s 6
"Kosovoalbanerna vill ha NATOs hjälp"
Intevju med Kosovoalbanernas ledare Ibrahim Rugova, som förordar en fredlig kamp för självständighet, men ändå påstår sig ha den väpnade befrielserörelsens lojalitet. "En utökad autonomi under internationella garantier" är vad västmakterna kan erbjuda. Rugova påstår sig bara kunna acceptera oavhängighet.

98-28 s 13
"Internationella patruller ska skydda Kosovos civila"
Striderna i Kosovo fortsätter och ingendera parten visar någon kompromissvilja. Nu har internationella övervakningspatruller fått tillträde till provinsen för att i första hand skydda civilbefolkningen. Man hoppas också att dessa patruller skall dämpa stridsviljan och jämna vägen för en fredlig lösning. Kanske kan Kosovo bli den tredje republiken i Jugoslavien, bredvid Montenegro och Serbien. Just nu avfärdar dock både Milosevic och Rugova en sådan lösning.
Hot om våld mot båda sidor finns kvar från Natos sida.

98-29 s 12-13
"Albansk nationalism har många fästen"
Kosovoalbanernas militanta gerilla drömmer om ett stor-Albanien, som omfattar alla etniska albaner på Balkan"
I Makedonien finns albanernas demokratiska parti. Finns i Tetovo, vars 172 000 invånare till 75 % är etniska albaner. Även huvudstaden Skopje inkluderas i ett "Stor-Albanien". Det finns 6 miljoner albaner på Balkan. Albanerna vill sätta punkt för ett sekel av andraklasstatus och etablera sig på den internationella scenen.

98-29 s 13-14
"Ändrad maktbalans komplicerar fredsarbetet"
Den albanska gerillans snabba framgångar i Kosovo, där den idag kontrollerar omkring en tredjedel av territoriet, försvårar västmakternas försök att begränsa konflikten. KLA är "världens snabbast växande gerillaarmé". Den avskyr Rugova, deras politiskt valde ledare.

98-29 s 15-16
"Kampen om Kosovo fortsätter"
Intervju med en albanska befrielsearméns talesman historieläraren Jakut Krasniqi. Han är den enda som har rätt att göra politiska uttalanden för KLAs räkning. "Vi talar det enda språk som den serbiska ledningen förstår: våldets språk". Drygt hälften av soldaterna är f d gästarbetare i Schweiz och Tyskland.

98-31 s 11-12
"Serberna slog till i Kosovo"
Det tycks gå dåligt för "befrielsearmén" som nu anklagar sina moderata politiska ledare för förräderi. Den jugoslaviska armén har öppnat en väg som delat det område som gerillan gjort anspråk på. Schweizisk polis har stoppat penningleveranser från albaner i landet till gerillan. Tyskland försöker också stoppa den utpressning som "deras" albaner utsätts för. "KLA leds av relativt okända män, varav några har en uttalad marxistisk-leninistisk ideologi!

98-35 10
"Brända jordens taktik har lagt rebellarmén i spillror"
Rebellerna förlorade den här striden men kriget fortsätter.

98-40 12
"Serberna påstår att kriget i Kosovo är över"
Jakten på terroristisk verksamhet har upphört. Åtminstone tillfälligt. Inför hotet om väpnat Nato-angrepp.

98-47 7-9
"Värnlösa fredsbevarare skall hålla freden vid liv"
De albanska flyktingarna återvänder till sina förstörda byar, men den kosovoalbanska befrielsearmén vill inte lägga ned vapnen och undergräver därför de internationella fredsansträngningarna. Det är dessa rebeller som är det största hotet mot freden just nu. De accepterar inte avtalet utan vill ha en självständigt stat (där de naturligtvis har oinskränkt makt att förtrycka och tjäna pengar på smuggling och annan kriminalitet. Det är detta det handlar om! Men själva kallar de det målet för "vår frihet"!).
2000 OSSE-observatörer ska bevara freden.

99-01 s 7
"Serberna i Kosovo känner sig hotade och övergivna"
Albanerna tar över alltmer. Serberna kallar det för en "etnisk rensning". Belgrad vågar inte stödja dem i fruktan för Nato och sanktioner.

99-02 s 8-9
"Kosovo brinner igen"
Den serbiska militären hotar med en ny offensiv mot UCK-rebellerna i Kosovo efter det att dessa har tagit serbiska soldater som gisslan. De vill utväxla fångar. Trots den vapenvila som undertecknades i oktober.

99-02 s 9
"Dödsskott i Pristina förvärrar läget"
En nära medarbetare till "presidenten" Rugova dödades av en okänd attentatsman. Mordet är kopplat till rivaliteten mellan Rugova och UCK-rebellerna.

99-06 s 8
"Dags att börja tala om fred på allvar"
Kontaktgruppen för Balkan har presenterat förslag till en fredsplan för Kosovo. Många tvivlar på att det är den rätta vägen för fred.
Man vill skapa en interimstatus åt Kosovo med största möjliga autonomi. Det handlar om ca 2 miljoner invånare varav 200 000 är serber.

99-06 s 10
"Krångliga turer i fredsförhandlingarna"
Kompromissen ger nu kosovoalbanerna mindre självständighet (under tre år) än vad provinsen hade 1970-talet. Detta krävs för att Milosevic ska släppa in NATO-soldater i provinsen. En markstyrka ska sedan garantera att avtalet följs.

99-07 s 16
"Avgörandet om Kosovo står för dörren"
Fredkonferensen om Kosovo går in i en laddad slutvecka där USA genom Madeleine Albright släpade båda parter till förhandlingsbordet. Treårsplanen ska göra slut på striderna och anordna val som banar väg för en viss autonomi. Kl 12 lördagen den 20.2 går tiden ut.

99-08 s 7
"Milosevic glider undan"
Serberna har än en gång lyckats förhala livsviktiga fredsförhandlingar, och inte ens inför hotet om bomber ger de vika.
Milosevic hoppas kunna utnyttja splittringen i väst att göra eftergifter i det amerikanska kravet på stora fredsbevarande Nato-styrkor i Kosovo.

99-08 s 7
"Natos bombplan är redo"
Men hotet kommer bara att verkställas om Kosovoalbanerna undertecknar ett avtal och serberna inte gör det.

99-14 s 8
"Kan de någonsin leva tillsammans igen?
Den växande flyktingströmmen från Kosovo - vid det här laget nästan en tredjedel av provinsens etniska albaner - väcker frågor om serberna och de etniska albanerna någonsin kommer att kunna leva sida vid sida igen. Kanske bör flyktingarna stanna i närområdet för att inte gå Milosevics ärende om etnisk rensning. Men Albanien är så fattigt att landet knappt kan föda sina egna invånare och Makedoniens status som en självständig stat är mycket bräcklig, de har redan 30 % albaner och 40 % arbetslöshet.

99-17 s 9-10
"Fred i Kosovo är svårare än fred i Bosnien"
Natos planering inför bombkriget mot Jugoslavien var inte tillräckligt grundlig. Det gjordes för många felaktiga antaganden och det brast i konsekvensanalysen.
NATOs lyckade insats i Bosnien har fått alliansens ledare att underskatta svårigheterna i att skapa fred i Kosovo. Ryssland, Kina och många andra länder med etniska minoriteter (varför inte Indien med de många diskriminerade kastlösa) är mycket oroade av tanken på att en förföljd minoritets rättigheter kan utnyttjas som förevändning för anfall mot en suverän stat. Kosovos "befrielsearmé" (UCK) en trashanksgerilla med knappt ett år på nacken hade inga möjligheter att utnyttja Natos bombningar. Dessutom misstror västmakterna (med all rätt) UCKs marxistiska tendenser.

99-18/19 s 10
"Varför är det krig på Balkan?"
I de båda världskrigen bekämpade de två etniska folkgrupperna albaner och serber varandra; serberna på de allierades sida och albanerna på tyskarna sida.

99-21 s 4-5
"Den långa vägen till ingenmansland"
Vad är det som händer inne i Kosovo och som lett till en ny stor flyktingvåg de senaste dagarna till Makedonien? Alla flyktingar berättar variationer av en och samma historia om att den serbiska polisen tagit alla deras ägodelar och hotat dem.

99-22 s 9
"Skjutna och brända"
En särskilt vidrig ogärning utfördes den 25-26 mars. Då avrättades 105 kosovoalbanska män och pojkar och deras kroppar brändes.

99-24 s 6
"Kosovo blir skyddad zon"
Kosovo kommer att omges av en 5 km bred buffertzon, delas i fem delar och ställas under annat lands förmyndarskap. De serbiska styrkorna har 11 dagar på sig att lämna Kosovo.

99-24 s 11
"Krigstribunalen går in i Kosovo"
De vill följa med Nato-kontingenter in i Kosovo för att avslöja massgravar.

99-24 s 12
"Kosovoserberna vågar inte tro på fred"
De 200 000 serber av de 2 miljonerna innevånare i Kosovo vågar inte längre stanna kvar. Även om Belgrads regering försöker påverka dem genom att påminna dem om serbernas djupa rötter i Kosovo.

99-30 s 9
"Rysk närvaro i Kosovo oroar"
Det är albanerna som säger att de "hatar dem lika mycket som vi hatar serberna". De menar att ryska legosoldater slogs på Jugoslaviens sida i kriget.

99-35 s 6-7
"Albanien har siktet inställt mot Europa, men vägen dit är lång"
De flesta av de omkring 450000 flyktingarna från Kosovo som under tre månader fann en fristad i Albanien har åkt hem. I den albanska huvudstaden Tirana har det mesta återgått till det normala, men de internationella hjälporganisationerna är fortfarande på plats, bl a för att förbereda en eventuell ny flyktingvåg till vintern. Man tror att inte alla klarar vintern i Kosovo. I Albanien är läget åter normalt dvs arbetslöshet, fattigdom och en stor skara sysslolösa män.

99-38 s 12
"UCK-gerillan byter uniform"
Kosovos befrielsearmé förvandlas till en organisation som får en nästan helt civil roll. Den ska kallas "Kosovos skyddskår", och får ha maximalt 200 handeldvapen. Rörelsens politiska ledare Hashim Thaci är på väg att bilda ett nytt politiskt parti "Progressiva partiet". (är han intresserad av att det bilda fler partier så att Kosovo inte blir en enpartistat med diktatoriska fasoner?)

99-47 s 15-16
"Kaos och intolerans regerar i Kosovo"
Trots FNs och andra internationella organisationers ansträngningar är det långt kvar tills lag och ordning råder i Kosovo - eller kanske är det så att FN varken här eller annorstädes har eller kan ha något verkligt inflytande, kanske hjälpinsatserna bara förlänger plågorna eller t o m förvärrar dem - och ännu länge lär det dröja innan människorna i provinsen kastar av sig hämndbegär och misstänksamhet. Muslimerna har bränt ner kristna kyrkor från 1300-1400 talet. Och det islamska folket stöder vi i det kristna Sverige!! Det är omöjligt att förstå varför!!
Märkvärdigt också att Sverige officiellt stödjer ett folk som bedriver "etnisk rensning av serber, zigenare, bosnier och andra icke-albaner" alltså ett verkligt uttalat "rasistiskt" folk. Alla dessa övergrepp sker "inför ögonen på" FNs och Natos representanter!!. De "rättrådiga" albanerna å andra sidan sitter bara och väntar på att andra ska hjälpa dem och göra något. Varför inte de själva? 900 000 måltider om dagen producerar de utländska hjälparbetarna för en befolkning på 1,4 miljoner. Hälften kan alltså gå och äta gratis "på restaurang" varje dag. Inte att förvåna sig över att de har tid till att vara djävliga mot andra. Låt dem kämpa för brödfödan i stället så kommer snart den nödvändiga handeln och därmed samarbetet!!.

99-48 s 9-10
"Kosovo är ett embryo till stat"
Kosovo måste administreras på ett eller annat sätt, och i brist på befintliga institutioner håller FN på att inrätta en rad institutioner som kännetecknar en oberoende stat. Men ingen vet vilken framtid som väntar Kosovo. Frågan är enormt känslig för att diskuteras offentligt. Kosovos politiker däremot räknar kallt med självständighet. Och det närmaste steget blir uppkomsten av ett "kostsamt protektorat" som ska garanteras av FN och Nato. Det kommer att kosta västvärldens skattebetalare enorma summor, samtidigt som det kan väcka de militanta albanernas ursinne för att den självständiga staten därmed dröjer. (man tycker att de skulle kunna vara glada för att under en tid få leva på andras bekostnad, det är väl det enda tillstånd som just nu kan ge folket i allmänhet ett hyggligt välstånd och inte bara berika de värsta gangstrarna som vill göra grova pengar på smuggel av vapen, narkotika och prostituerade).

2000-9 s 7-8
"Krutdurken Kosovo är i den albanska maffians våld"
Oroligheterna i staden Mitrovica i Kosovo är ett resultat av FNs misslyckade förvaltning. En ekonomisk maffia griper makten i provinsen.
En oerhört avslöjande artikel i der Spiegel om hur
- UCK rustar på nytt
- Öppet stöd från Tirana. Albanien har en skurkroll i Kosovo.
- Hoxhas agenter verkar åter öppet
- Albanmaffian kräver höga beskyddarpremier av affärsmännen
- Unga kvinnor kidnappas och säljs som prostituerade
- Heroinfabrik uppförs i Kosovo
- etc etc

2000-13 s 12-15
"Lättare sagt än gjort att bygga det nya Kosovo"
FN och Nato har ambitionen och det nästan omöjliga mandatet att förvandla Kosovo till ett välmående, fredligt och multietniskt område. Av regionens 1,7 miljoner är ca 95 % etniska albaner.
Det finns två källor till det dagliga våldet: resterna av UCKs förhärdade krigare och brottssyndikat från Albanien som vill ha ett finger med i heroinhandeln. Det är krig mellan dessa två grupper.
Natos 40000 välbeväpnade män borde i teorin ha kontroll över allt.
I Makedonien är redan förhållandet mellan slaver och albaner mycket spänt.

2000-13 s 14-15
"Förtroendezoner ska bana väg för lag och ordning"
På båda sidor om den bro som binder samman den etniskt splittrade staden Mitrovica.

2000-20 s 9-10
"Krigshjältens gloria har bleknat"
Den f d UCK-gerillans ledare letar efter ett politiskt budskap.
Hashem Thaci hyllades som en befrielsehjälte i juni 1999. Nu delar han ett spartanskt kontor med 3 andra medlemmar i Kosovos styrande interimsråd. Och hans politiska roll börjar ifrågasättas. Rugova däremot har återerövrat den trovärdighet han förlorade under kriget.

2000-20 s 11
"Östkvinnor luras till sexslaveri i Kosovo"
Marknaden av internationella soldater och hjälparbetare är stor. Avsaknaden av ett rättssystem bidrar. I Makedonien auktioneras de bort till albanska hallickar som har stöd av Kosovos kriminella bossar med band till UCK. Kvinnorna tvingas till oskyddat sex ibland upp till 16 gånger per dygn.

2000-35 s 6-8
"Fred och stabilitet går en svår balansgång på Balkan"
I höst äger det rum fler val på Balkan än något annat år sedan det forna Jugoslavien splittrades för 8 år sedan. Årets val kan på sikt resultera i att hela regionen omformas. Speciellt intressanta är valen i Bosnien och Kosovo.
Till valet i Jugoslavien har inte trovärdig kandidat trätt fram till Milosevic.
I Bosnien är det bara en minoritet av muslimerna - vars ledare kallar sig bosniaker - som tycks tro på en multietnisk stat. Men folk börjar flytta tillbaka till sina gamla bostäder även om de kommer att utgöra en "minoritet". Dock betraktar de flesta bosnier alltjämt politiken som etnisk.
I den muslimskkroatiska delen saknar 40 % arbete. I den serbiska republiken 50 %. Om SFOR skulle lämna Bosnien skulle kaos nästan säkert bryta ut igen.
Men i Kosovo är läget ännu mer hopplöst. I Kosovo vinner hänsynslösa kosovoalbanska nationalister mark. Nästan alla serber har fördrivits från Pristina. De som finns kvar förvägras hjälp på sjukhusen.
En annan oroskälla är våldet etniska albaner emellan. Särskilt mellan UCKs "demokratiska parti" PDK och Rugosas mer moderata LDK. Politiker och kriminella konkurrerar om makt och inflytande inför de lokala valen i Kosovos kommuner.
Även i Kosovo är det den internationella polisen och militären som hindrar en total explosion av våld.

2000-44 7
"USA omvärderar sin syn på Kosovo"
Kosovos albanska nationalister uppmuntras av signaler om att USA är berett att acceptera ett självständigt Kosovo. USAs allierade ogillar dessa signaler, eftersom de fruktar att fortsatt uppdelning av Balkan gör det ännu svårare att skapa stabilitet. Nato och FNs säkerhetsråd har varit eniga om att Kosovo bör förbli en del av Jugoslavien. Kosovo är för litet för att kunna existera som en egen stat. Men nu sprider USA hemligt att Kosovo skulle kunna bli självständigt.
I valet vann Rugosas linje. Han eftersträvar självständighet men i långsam takt. Den f d ledaren för UCK, Thaci, vill snabbt ha självständighet och sedan ansluta Kosovo till Albanien.

2001-06 s 9-10
"Kosovoalbanerna vill ha självstyre nu!"
Kosovoalbanerna är angelägna om allmänna val och självstyre så fort som möjligt, men det internationella samfundet tycker att det finns mycket kvar att ordna i Kosovo innan provinsen är redo att stå på egna - eller jugoslaviska ben.
Men mot val och självstyre talar det stora etniska våldet, den organiserade brottsligheten och bristerna i rättsväsendet. Få internationella domare har vågat åtala och döma albaner. De hotas och flera av hoten går tillbaka till ledande kosovoalbanska politiker och f d gerillaledare.

2001-13 s 9
"Natos alternativ på Balkan"
Inget av Natos handlingsalternativ och omgivande region är särskilt lovande, och alla reträttstrategier är förenade med stora faror. Här är några av de föga hoppingivande förslagen:
1. Reträtt av internationella styrkor efter Kosovos självständighetsförklaring
2. Reträtt av internationella styrkor efter det att Jugoslavien återtagit kontrollen
3. Status Quo. Fortsatt lågintensiv styrning av det internationella protektoratet
4. Tuffa Tag. Slå till mot UCK-gerillan, avväpna och gripa dess ledare.
På kort sikt antas scenario 4 ge lugn och minskad brottslighet. På lång sikt antas alla fyra leda till ett nytt Balkankrig.

2001-42 s 6-8
"Bedräglig normalitet i Kosovo"
Alla väntar på tiden efter president- och parlamentsvalen. Under de drygt två åren av oavhängighet från Belgrad har den albanska majoriteten i Kosovo tack vare utlandets generösa hjälp lyckats skapa ett slags normalitet överraskandesnabbt. Men under den lugna ytan döljer sig en rad olösta problem. Den serbiska minoritetens framtid är t ex mycket oviss. Intoleransen mot den serbiska minoriteten är oacceptabel. Inför valen den 17 november har drygt en miljon väljare registrerat sig. Av dessa är 170000 serber.

2001-47 s 9
"Valsegraren kräver självständighet för Kosovo"
Ibrahim Rugova vann lätt Kosovovalet till den nya församlingen i lördags. Han fick 47 % av rösterna, klart mer än de två f d befälhavarna för UCK. Han blir sannolikt regionens president. FN är inte lika glad över att han begär självständighet för Kosovo omedelbart. FN menar att den valda församlingen i stället borde börja med att ta itu med provinsens många ekonomiska och praktiska problem.

2002-40 s 12-14
"Ingen står över lagen"
FNs polis i Kosovo ökar trycket på misstänkta, albanska krigsförbrytare, som av många betraktas som hjältar. Detta bäddar för oroligheter. Tre år efter NATOs inmarsch vågar FN äntligen utmana sina forna bundsförvanter. FN-polis har t o m gripit f d UCK-ledare som misstänks för mord. Efter kriget förekom en brutal utrensning bland albanerna. UCK-ledare likviderade sina motståndare under förevändning att de samarbetat med serberna. Man tror att drygt 1000 civila avrättades. Krigstribunalen i Haag har i all tysthet inrättat ett kontor i Pristina. Många albaner betraktar de gripna f d UCK-männen som "krigshjältar". FNs poliser beskylls för "Milosevicmetoder".

2002-44 s 7
"Lågt valdeltagande i Kosovo"
Många serber valde att inte rösta i de allmänna valen i Kosovo i söndags. Det var provinsens tredje val sedan den ställdes inför FNs och Natos kontroll 1999. Det största partiet, Kosovos demokratiska förbund, som leds av president Ibrahim Rugova, förlorade en del väljarstöd.

2003-7 s 12
"Serbien vill diskutera Kosovo"
Serbiens premiärminister Zoran Djindjic, har bett om att internationella förhandlingar om Kosovos status ska inledas i juni. Han hävdar att serberna i Kosovo saknar erforderligt skydd mot vedergällningsattacker och diskriminering från den albanska majoriteten.

2003-26 s 4-5
"Dags att diskutera Kosovo"
EU och USA kommer att stödja direkta samtal mellan Serbien och Kosovo i syfte att sätta punkt för en av de sista återstående konflikter som äventyrar säkerhet och stabilitet på Balkan. Kosovo tillhör konstitutionellt Serbien men i praktiken har regionen styrts som ett FN-protektorat sedan 1999. Alla inblandade parter anser att tiden nu är mogen för förhandlingar om ett fungerande partnerskap mellan Kosovo och Serbien.

2003-28 s 10-12
"FN har det motigt i Kosovo"
FNs chefsadministratör i Kosovo, Michael Steiner, lämnar sitt misslyckade uppdrag efter 18 månader. Provinsens albaner och serber fortsätter att hata varandra och i Steiner ser de också en fiende. Albanerna vill inte acceptera något annat än fullständig suveränitet. Får de inte det är de beredda att börja kriga igen.

2003-37 s 9-10
"Kosovo 4 år senare"
Ingen lösning i sikte. Hur länge kan Kosovo härda ut som ett oroligt FN-protektorat, som Serbien gör anspråk på och som inte har någon likhet med den oberoende, albanskledda stat som majoriteten av befolkningen vill ha? Fyra år efter den USA-ledda Nato-kampanjen mo Serbien är Kosovo fortfarande ett land splittrat mellan etniska serber, som en gång styrde provinsen, och en albansk majoritet som nu styr under FNs övervakning. Kosovos premiärminister, Bajram Rexhepi, vill ha självständighet snarast. Något måste göras för att minska på den eländiga fattigdomen och den växande arbetslösheten.

2003-37 s 9
"Det serbiska parlamentet har röstat nej till ett fritt Kosovo"
Enligt ett förslag från premiärminister Zoran Zivkovic i Serbien röstade i förra veckan 186 ledamöter i parlamentet ja till en deklaration som säger att Kosovo är en oskiljaktig del av den serbiska republiken och därför inte kan bli en oberoende stat.

2003-40 s 6
"Dags att avgöra Kosovos öde"
Överläggningarna om Kosovos framtid mellan Belgrad och Pristina börjar i mitten av oktober i Wien. Samtalen ska ledas av FN-administrationen i Kosovo och dess chef, Hari Holkeri. Den mest omstridda frågan gäller Kosovos slutgiltiga status.

2004-11 s 7
"Kostunica utmanar FN"
Serbiens nya regering med premiärminister Vojislav Kostunica i spetsen har planer på en etnisk uppdelning av Kosovo och han vill att krigsförbrytarna ska ställas inför rätta i det egna landet i stället för i Haag. Kostunas hållning går emot de planer som FNs säkerhetsråd har för Balkan och 100 miljoner dollar i bistånd till landet riskeras därmed.

2004-13 s 6
"Kosovo exploderade igen"
Våldet i Kosovo är ett bakslag för alla parter"
Blodigt våld förra veckan krävde 28 dödsoffer, de flesta etniska serber. 600 skadades och 3600 serber blev hemlösa rapporterar FN. Det var den första etniska rensningsaktionen sedan 1999. FN överväger nu om det är möjligt att redan nästa år inleda förhandlingar om Kosovos slutgiltiga status. Det är också svårare för de albanska ledarna att få gehör för ett självständigt Kosovo.

2004-17 s 6-8
"Kosovo är en tickande bomb"
I den oroliga provinsen Kosovo är motsättningarna mellan albaner och serber lika djupa som någonsin förr. FNs uppdrag - att skapa förutsättningar för fredlig samvaro - har tyvärr misslyckats, och några nya lösningar finns inte inom synhåll. Allt fler kosovoalbaner gör sig beredda att dö för sitt land. Hatet mot serberna är oövervinnligt. Målet är att Kosovo ska förenas med Albanien. Det lovar "Nationella rörelsen för Kosovos befrielse" vars ledare är Fatmir Humolli. Dess fiende är FN-förvaltningen i Kosovo, Unmik. Sedan Unmik tog över administrationen i juni 1999 har vardagen för Kosovos invånare inte blivit ett dugg bättre trots att hjälpen kostat FNs medlemsländer över 2 miljarder euro.

 2004-30 s 6
"FN får ingen stjärna i kanten för Kosovo"
FNs myndighet i Kosovo och lokala albanska ledare kritiseras skarpt i en årsrapport om de mänskliga rättigheterna i den internationellt styrda provinsen. Det är nästan omöjligt för serber och andra minoriteter att leva, resa eller arbeta fritt i provinsen. Minoriteterna tvingas stanna i sina speciella enklaver. Rapporten menar att underlåtenheten att fastställa Kosovos status har merverkat till att så misstro mellan folkslagen.

2004-43 s 8
"Status quo i Kosovo?"
Valet i Kosovo har stor betydelse för nästa års förhandlingar o Kosovos framtida status. Drygt 90 % av provinsens invånare är etniska albaner och majoriteten nöjer sig bara med fullständig självständighet. Serbiens premiärminister Kostunica uppmanar till bojkott av valet men Serbiens president Boris Tadic, uppmanar kosovoserberna att rösta. Kostunica vill skapa en autonom serbisk enklav i Kosovo. Där ska 220 000 kosovoserber kunna bo. Hur många albaner som finns i Kosovo vet man inte, troligen mellan 1,5 och 2,2 miljoner. Det blir svårt att ordna ett val.

2004-44 s 8
"Serberna bojkottade valet i Kosovo"
Det låga valdeltagandet i Kosovo är en stor besvikelse för alla som försöker stabilisera provinsen. Kosovo har 1,4 miljoner invånare varav 107 000 är röstberättigade serber. Bara någon procent av dessa röstade emellertid. Serbiens premiärminister Vojislav Kostunica hade förordat bojkott. Serberna är fortfarande mycket upprörda över de albanska upploppen i mars då 19 serber miste livet. Våldet skärpte serbernas krav på full kontroll över sina egna enklaver, där de vill ha egen polis och egna skolor.

2004-52 s 7-8
"Kosovos styrs av hårda nävar"
Sedan några veckor är den f d UCK-ledaren Haradinaj premiärminister i Kosovo sedan hans parti "Allians för Kosovos framtid" blev det tredje största pariet i valet och koalitionspartner till Demokratiska förbundet, som är president Ibrahim Rugovas parti. Hans mandattid kan emellertid bli kortare än hans karriär som gerillakrigare. Haradinaj måste "omedelbart och oaktat sin egen ställning inställa sig frivilligt i Haag om tribunalen väcker åtal". Belgrad påstås ha bevismaterial som är mycket belastande för Haradinaj.

2005-7 s 9
"Tiden för en fredlig lösning i Kosovo rinner ut"
Det kokar under ytan i Kosovo, och FN, EU och andra aktörer måste snart ta tag i den brännande frågan om Kosovos slutgiltiga status. Arbetslösheten närmar sig 60 %, det etniska motsättningarna och våldspotentialen är stora. Internationella krisgruppen menar att man mycket snart måste enas om en tidtabell som leder till Kosovos självständighet nästa år. Alla ledande politiker i Belgrad liksom EUs ledare, motsätter sig emellertid detta. En explosion kan inträffa när som helst om Kosovos premiärminister, den förre UCK-ledaren Ramush Haradinaj, åtalas av krigsförbrytartribunalen i Haag, vilket många tror kommer att ske.

2005-36 s 14
"Rugovas hälsa vacklar"
Kosovos President, Ibrahim Rugova, har förts till ett amerikanskt militärsjukhus i Tyskland, för undersökning sedan hans hälsa plötsligt försämrats. Han överlevde ett mordattentat tidigare i år när en bomb i en papperskorg exploderade samtidigt som Rugovas bilkonvoj passerade.

2005-38 s 8
"Sjuk president skapar kris i Kosovo"
president Rugovas cancersjukdom orsakar kris i Kosovo, där FN befarar att radikala krafter tar tillfället i akt och stärker sitt inflytande. Många befarar att det splittrade LDK, som bildar regering tillsammans med Framtidsalliansen kommer att falla sönder utan Rugovas enande hand. Mer radikala grupper kan komma att utnyttja situationen. En organisation kallad "Självständighet" ledd av den förre studentledaren Albin Kurti, har stark medvind bland Kosovos unga. Rörelsen understöds av veteraner från den f d rebellarmén UCK som inte ryggar för våld.

2005-40 s 13-14
"Kosovo brådskar"
I FN-protektoratet Kosovo, som tillhör Serbien, har det mesta stannat upp. Den stora bromsen är osäkerheten angående provinsens framtida status. För ungefär 1,3 miljarder dollar per år har internationella byråkrater och poliser - som mest 11000 - hjälpt till att bygga upp ministerier, parlament och annan offentlig verksamhet. Det är väldigt svårt idag att betygsätta resultatet av det kostsamma arbetet. Faktum är att regionen har kört fast. Kosovo är Balkans fattigaste och mest instabila del. Arbetslösheten uppskattas till 30-70 %. Den regionala regeringen är nära ruinens brant och FN räknar med att ekonomin krymper med ungefär 2 % i år. Provinsens nuvarande osäkra status gör att den inte kan låna pengar på den internationella marknaden. "För närvarande lever Kosovo nästan helt och hållet av tullintäkter och gåvor" påpekar Larry Rossin, biträdande chef för FNs interimsadministration i Kosovo. Investeringarna i ekonomin har minskat sedan 2000 trots stort internationellt bistånd.

2005-43 s 5
"Kosovofrågan aktualiseras"
FNs säkerhetsråd stöder förslaget om att förhandlingar om den serbiska provinsen Kosovos status ska inledas så fort som möjligt. Kosovo, vars befolkning till 90 % består av etniska albaner, har administrerats av FN sedan 1999. Den finske diplomaten Martti Ahtisaari kan bli FNs speciella sändebud i förhandlingarna.

2005-45 s 13-14
"Oro i kulissen när Kosovos framtid ska diskuteras"
I upptakten till förhandlingarna om Kosovos framtid växer farhågorna i Pristina om oroligheter och våld. Det ställs höga förväntningar på Kosovos förre regeringschef, Haradinaj, som har åtalats av krigsförbrytartribunalen i Haag och är tillfälligt frisläppt. Alla vet att han har väldigt många liv på sitt samvete. Som före detta rebelledare förväntas han kunna hålla potentiella orosstiftare i schack. Främst fruktar man den före detta studentpolitikern och rebelltalesmannen Albin Kurti. Han kräver en folkomröstning om Kosovos självbestämmande och anses kunna mobilisera tiotusentals missnöjda till massdemonstrationer.

2005-48 s 13-14
"Dags för slutgiltig lösning i Kosovo?"
I förhandlingarna om Kosovos framtid är det meningen att det sista stora Balkanproblemet ska lösas. Efter konsultationer med ledarna i Pristina kommer FN-medlaren Ahtisaari att lyssna på vad regeringen i Kosovos grannländer tycker. Därefter väntar flera månaders pendeldiplomati. Kosovos grannar förordar i allmänhet självständighet för Kosovo. I Kosovo har under FN-förvaltningen uppstått en statsliknande konstruktion som domineras av den kosovoalbanska majoriteten. Den serbiske presidenten Tadic har föreslagit att Kosovo ska delas upp i två etniska enheter. Detta avvisas helt av den så kallad kontaktgruppen.

2006-25 s 12
"FN-förvaltaren skjuter upp valen"
FNs förvaltare har skjutit upp höstens planerade kommunalval. Valet ska i stället hållas mellan tre och sex månader efter det formella beslutet i FNs säkerhetsråd om Kosovos framtid. Provinsen Kosovo förvaltas sedan 1999 av FN.

2006-26 s 6
"Massutvandring befaras i Kosovo"
FN räknar med en serbisk flyktvåg om den serbiska provinsen Kosovo blir självständig. Omkring 100 000 av Kosovos cirka två miljoner invånare är etniska serber. Blir separationen oblodig och fredlig beräknas flyktingantalet bli 30000 annars kan det bli det dubbla.

2006-31 s 4
"Inte den här gången heller…"
Ingen kompromiss nåddes om Kosovos framtid. Det var första gången som Serbiens president Tadic och premiärminister Kostunica satt ansikte mot ansikte med sina kosovo-albanska motparter Fatmir Sejdiu och Agim Ceku som varit medlem i UCK. Mötet blev emellertid mest en upprepning av befästa positioner och ingen verklig förhandling.

2006-33 s 7
"Serbien föreslår delning av Kosovo"
Den serbiska delegationens ledare föreslår en delning av Kosovo så att serberna blir kvar i Serbien. FNs chefsmedlare, Martti Ahtisaari, håller fast vid att Kosovos status måste ligga klar före årets slut. Nato och dess samarbetspartners har fortfarande 17000 man i Kosovo. 100 000 serber, ekonomiskt understödda genom uppblåsta statstjänstemannalöner från Belgrad, har vägrat att åter införliva sig i Pristina.

2006-45 s 6-7
"Det lyckliga slutet dröjer"
Kosovo kan bli fritt från Serbien men inte från internationell kontroll. Den serbiska provinsen Kosovo kommer snart att bli självständig från Serbien. Ryssland motsätter sig ett oberoende Kosovo med argumentet att det provocerar andra utbrytarprovinser att kräva självständighet. I sju år har övervakningen av provinsen kostat ungefär 1,3 miljarder dollar per år. När Kosovos framtid är bestämd ska en EU-ledd övervakningskommission ta över efter FN. Kosovos två miljoner invånare är de fattigaste i det forna Jugoslavien och man väntar sig ytterligare en allmän ekonomisk nedgång. Det kommer att bli mycket dyrt för EUs medlemsländer och kommer att väcka stort missnöje.

2007-05 s 12
"Dags att bita i det sura äpplet"
FNs speciella sändebud i Kosovo, Martti Ahtisaari, kommer denna vecka att föreslå "de facto självständighet" för provinsen Kosovo, som därmed får tillträde till internationella organisationer utan att betingarna självständig eller suverän används. EU kommer att ta över ansvaret för vissa nyckelområden, inklusive polisväsendet. Kosovo kommer att tillåtas att förklara sig självständigt och de länder som vill erkänna landet kan göra så.

2007-06 s 6-7
"Kosovofrågan är långt ifrån löst"
FNs speciella sändebud i Kosovo, Martti Ahtisaari, hoppas fortfarande kunna övertala Serbien och Kosovos albanska majoritet att enas om en kompromisslösning. Men hans förslag ligger närmare den albanska majoritetens önskemål om självständighet än Belgrads ambitioner att behålla kontrollen över provinsen. Nationalistiska serber hotar med att bryta loss sin enklav från Kosovo om provinsen blir självständig.

2007-09 s 8-9
"Hopp och rädsla när en ny stat föds"
Den albanska majoriteten hoppas att FNs plan för Kosovos framtid är första steget mot en ljusare framtid men den serbiska minoriteten förbereder sig för att uttåg.
Albanerna har idag FN-pass om de inte vill betala 500 euro svart för att få ett serbiskt. Men snart har de egna pass, egen flagga, en författning, centralbank, tullväsen, nationalsång och armé. Albanerna tror att självständighet för Kosovo ska ge nya jobb, investeringar och nya företag. Men serberna ser sig förvandlas till en minoritet på 150 000 personer i sitt eget land. De rädda och känner sig rädda för majoritetsbefolkningen. Enligt den finske medlaren Ahtisaaris förslag ska det finnas 10 serbiska kommuner med långtgående självstyre och den serbiska minoriteten ska ha vetorätt i nästan all lagstiftning.

2007-09 s 9-10
"Stanna eller flytta?"
Den serbiska minoriteten i Kosovo står inför ett svårt val. Kriget mellan albanska separatister och serbiska regeringsstyrkor skördade flera tusen dödsoffer. Nato satte 1999 punkt för striderna med en bombkampanj som varade i 78 dagar och Kosovo har sedan dess administrerats av FN. Nu finns ett förslag till självständighet för Kosovo som Serbien tar totalt avstånd från. De 120 000 serberna överväger sin framtid.

2007-10 s 11
"Före detta Kosovoledare inför rätta i Haag"
Ramush Haradinaj, före detta premiärminister anklagas för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under kriget 1998-99 mot Serbien. Han beskylls tillsammans med två före detta gerillaledare under hand kommando för att ha organiserat mord, våldtäkter, tortyr och trakasserier mot serber och andra civila.

2007-11 s 4
"FN avgörs Kosovos öde"
Ledarna för etniska albaner och serber avslutade under veckoslutet ett år av fruktlösa förhandlingar, vilket betyder att dispyten om Kosovos framtida status kommer att avgöras av FNs säkerhets råd. Medlarens förslag godkändes av kosovoalbanerna men avfärdades av den serbiska regeringen. Storbritannien stöder förslaget och kommer att vara ordförande i säkerhetsrådet och kommer då troligen att försöka få igenom en resolution som erbjuder Kosovo villkorad självständighet mot Serbiens vilja. Debatten i säkerhetsrådet kan komma att bli hård då Ryssland och Kina ogillar tanken på ett nytt land.

2007-12 s 15
"Ryssland underkänner Ahtisaaris förslag"
Ryssland bekräftar att det motsätter sig FNs förslag till Kosovos framtida status. Ryssland vill att man utser en ny FN-förhandlare och börjar om från början.

2007-14 s 10
"EU-miljarder till Kosovos utveckling"
Frågan är vad som kommer att hända i FNs säkerhetsråd nästa vecka. Ryssland har sagt att man kommer att följa Serbiens linje. Även Slovakien som tillfälligt sitter i säkerhetsrådet kan komma att åtminstone kräva mer tid innan beslut om självständighet beviljas. EUs medlemsländer har redan spenderat två miljarder euro på Kosovo sedan provinsen 1999 blev ett FN-protektorat (det motsvarar ungefär 10000 svenska kronor per invånare i Kosovo). Om Kosovo blir självständigt kommer detta att kosta ytterligare en lika stor summa. Nu är det uppbyggnad av domarkåren, poliskåren och säkerhetsstyrkorna som kostar. Arbetslöshet i Kosovo är minst 40 %.

2007-15 s 10
"FN-sändebud besöker Kosovo"
Ambassadörer från FNs säkerhetsråd besöker Serbiens utbrytarprovins Kosovo i slutet av april. FN-resolutionen kommer antingen att stödja eller på annat sätt definiera övergången till självständighet enligt rekommendationer av FN-medlaren Martti Ahtisaari. Den kommer dock inte att fastställa Kosovos slutliga status. En självständighetsdeklaration måste komma från provinsen själv, följd av en process av bilateralt erkännande och ett FN-beslut om huruvida landet ska få bli medlem i FN.

2007-18 s 8
"Kosovo närmar sig målet"
Regeringen räknar med att självständigheten blir ett faktum om några få veckor. Detta bekräftar den biträdande utrikesministern i Washington. USA har börjat formulera en ny resolution "trots ryssarnas protester". Rysslands biträdande utrikesminister Titov, har emellertid, å sin sida sagt, att Ryssland inte kommer att stödja den plan som upprättats av FN-medlaren Ahtisaari. Serbiens president Tadic och premiärminister Kostunica säger båda nej till Kosovos självständighet av historiska och kulturella skäl.

2007-26 s 8-9
"Kosovo väntar otåligt på besked"
Kosovos efterlängtade självständighet skjuts upp om och om igen. Vissa grupper kan lockas att bryta den bräckliga freden. Ledaren för Demokratiska partiet, Hashim Thaci, som var gerillaledare, säger att det redan idag är för sent (med självständigheten) och "i morgon är farligt sent". I dag administreras landet av FN med 17 000 NATO-soldater till hjälp.

2007-28 s 8
"Kosovo brådskar"
Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin har tidigare sagt att Ryssland inte kan acceptera en plan som ger Kosovo någon form av självständighet. Tjurkin har i ganska tydliga ordalag sagt att Ryssland kommer att lägga sitt veto mot planen. Enligt min uppfattning dikteras Ryssland och Putins motvillighet av att han befarar att Tjetjenien skulle kunna åberopa Kosovos självständighet som ett skäl för sin egen. FNs generalsekreterare har som argument att Kosovo kan komma att ensidigt förklara sig självständigt om landet måste vänta länge till.

2007-29/30 s 3
"Kosovoresolutionen har kört fast"
FNs generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanar säkerhetsrådet att förbereda omröstning i säkerhetsrådet. Problemet är bara att efter vad som hänt de senaste veckorna är Ryssland nu mer beslutsam än någonsin att inte godkänna den aktuella resolutionen. Chansen är lika med noll säger Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin. Rysslands verkliga skäl för sin motsträvighet är dock att man fruktar att självständighet för Kosovo kan uppmuntra separatister på andra håll, läs Tjetjenien, att ta till våld i kampen för oberoende. Frankrikes nye utrikesminister Bernard Kouchner åker till Serbien för att då sin kollega där att betänka att en förutsättning för EU-förhandlingar är att Serbiens etniska konflikt - läs Kosovo - först löses.

2007-31 s 10
"Ut med FN, in med EU"
Väst försöker finna ett sätt att kringgå Rysslands veto på Balkan. Ryssland och Serbien vann den segdragna diplomatiska kampen om Kosovo. EUs motdrag blir nu att bygga upp "en kritisk massa" av europeiska länder som är villiga att erkänna en ensidig oavhängighetsförklaring från Kosovos sida när väl förhandlingarna till slut ofrånkomligen bryter samman. Men i utbyte mot detta vill EU att Kosovos regering bjuder in en stark beskickning från EU som ska ersätta FNs förtvinade närvaro i det omtvistade området.

2007-33 s 7
"Kosovo får vänta på sina pengar"
En givarkonferens i EUs och Världsbankens regi som planerats till september månad med syftet att samla in pengar för att stödja under tre år en som man antog en ny självständig stat, har nu skjutits upp på en obestämd framtid. Nu överväger Kosovos regering att ensidigt förklara provinsen självständig. Det kan innebära stora ekonomiska svårigheter eftersom den egna produktionen är låg. Landet lever idag främst på internationella gåvor och bidrag från albaner som arbetar i andra länder. Det finns även inom provinsen kritiska röster mot att Kosovos ledare alltför mycket fokuserar på biståndspengar. En självständighetsförklaring kan också leda till ett serbiskt handelsembargo som kommer att avskräcka många investerare. Många menar redan idag att det är bättre att använda sina pengar i Serbien som är den största exjugoslaviska marknaden i regionen och att undvika det osäkra Kosovo.

2007-35 s 3
"En delning av Kosovo diskuteras"
Skeptiska reaktioner på förslaget om ett etniskt delat Kosovo i både Belgrad och Pristina. EU-förhandlaren i "Kosovo-trojkan", Wolfgang Ishinger säger att en delning av Kosovo är tänkbar om båda parterna accepterar detta. I Belgrad skriver dagstidningen "Blic" att "ingen önskar delning men alla hoppas på det". Problemet är att två tredjedelar av serberna bor i mindre enklaver i södra Kosovo. Ska de flytta till norr? Ett annat problem är att om gränserna börjar ritas om kan krav ställas på detta på andra håll som till exempel för den albanska minoriteten i Makedonien.

2007-35 s 4-5
"Nu vill Kosovo inte vänta längre"
Otåliga Kosovoalbaner vill förklara sig självständiga så fort som möjligt. Bönderna tycker att de idag får för lite betalt för sina produkter, fabriker har lagts ner och det finns dåligt med elektricitet. Om 120 dagar, det vill säga i december går den tidsfrist ut som kosovoalbanerna accepterat. Många menar att om inget hänt då ska albanerna förklara sig självständiga. De hoppas att en sådan åtgärd gör dem fria från utländskt styre och den ekonomiska stagnation som rått sedan den serbiska militären kördes bort. Trots 2,5 miljarder dollar i stöd uppgår arbetslösheten till 50 %. Kosovos "befrielsearmé" upplöstes efter kriget men påstår sig kunna mobilisera 25 000 före detta krigare som är beredda att slåss om inte Kosovo får självständighet snart. Risk finns för att albanerna kommer att fira och skjuta i luften i flera veckor om de blir självständiga, däremot blir deras liv inte bättre.

2007-35 s 5
"Ett olösligt problem"
Det verkar omöjligt att överbrygga gapet mellan albanernas krav på självständighet och Serbiens kompakta motstånd. EUs representanter som förbereder sig för att ta över övervakningen av territoriet från FN varnar för att otåligheten stiger bland kosovoalbanerna.

2007-36 s 5
"Kosovo går till val i november"
Val kommer att äga rum i utbrytarprovinsen den 17 november oavsett vad som händer i de pågående förhandlingarna mellan den etniskt albanska majoriteten och den serbiska regeringen som till varje pris vill behålla Kosovo som en del av Serbien. Kampanjerna inför parlaments- och kommunvalen riskerar emellertid att åtföljas av ännu högljuddare krav på självständighet.

2007-39 s 5
"Det finns bara en lösning"
USA och de flesta av EUs medlemsländer kommer att erkänna Kosovo som en självständig stat om provinsen förklarar sig självständig från Serbien i början av december. Kosovos framtida status har orsakat en konfrontation mellan västmakterna och Ryssland. Förhandlingarna om Kosovo avslutas den 10 december.

2007-41 s 6-7
"Det finns alltid en risk för våld"
Uppkomsten av en väpnad, etnisk albansk grupp, som patrullerar nära Kosovos gräns mot Serbien gör politiker och internationella företrädare i regionen nervösa bara några dagar innan nästa samtalsrunda om provinsens framtid ska starta. TV visar bilder på maskerade män med amerikanska och östeuropeiska automatvapen som säger sig tillhöra en skum gerillaorganisation som kallar sig Albanska nationalarmén. Det är en påminnelse om den ständiga risken för blodiga uppgörelser i Kosovo.

2007-45 s 8-10
"Tålamodet tryter i Kosovo"  Hela artikeln
Kosovos ledare är en före detta soldat och Kosovorebell, general Agim Ceku. Han tycker att politik är mycket svårare än krig, eftersom det inte finns någon ordning och reda i politiken. Generalen ser sitt uppdrag som avslutat när Kosovo har förklarat sig självständigt. Han säger att hans tålamod är slut. Den 10 december går tidsfristen ut för förhandlingar mellan Serbien och Kosovo och därefter kommer Kosovos ledare att förklara territoriet självständigt. Enligt Ceku är det meningslöst att vänta på en diplomatisk lösning. Det är en öppen hemlighet att folk beväpnar sig med insmugglade vapen runt om i Kosovo.

2007-47 s 10-11
"Kosovofrågan blir allt hetare"
Rysslands stöd till Serbien kan leda till en allvarlig kris om bara några veckor. USA och EU försöker få Kosovo att vänta med en unilateral självständighetsförklaring. I tisdags började den sista förhandlingsfasen i Bryssel med medlare från USA, EU och Ryssland. Den leds av den erfarne tyske diplomaten Wolfgang Ischinger.

2007-49 s 5
"Varning för kris i Kosovo"
Storbritannien har erbjudit sig att skicka fler soldater till Kosovo för att hindra en våldsam kris som kan bryta ut om och när provinsen utropar självständighet. Lord Ashton, före detta internationell guvernör i Bosnien, anklagar Ryssland och Serbien för att bädda för våldsamheter i Bosnien och Kosovo.

2007-51 s 3-4
"Vilka är det som bor i Kosovo?"  Hela artikeln
Det vanligaste svaret är väl att det är albaner och serber. Men nu vill EU och USA att alla ska betrakta sig som kosovarer och lägga de etniska motsättningarna på hyllan. Men ingen vill vara kosovar.
Under den kommunistiska perioden efter andra världskriget försökte Tito sudda ut de etniska albanernas identitet som ett led i hans projekt att underordna de etniska klyftorna. Alla skulle betrakta sig som "jugoslaver". Men denna kampanj fick motsatt effekt och kosovarerna vill förena sig med grannlandet Albanien. Nu sedan de sett hur fattigt och eländigt Albanien är vill de hellre ha självständighet. Albanerna i Kosovo är mycket mer sekulära än muslimer. De enda islamska partiet i Kosovo fick bara två procent av rösterna i det senaste valet.

2008-1/2 s 6-8
"Kosovoserberna räknar med Ryssland"
Vad händer när Kosovo förklarar sig självständigt? Medan man i Belgrad antyder risk för krig förbereder sig de etniska serberna i Kosovo på det oundvikliga eller flyttning. En stor del av invånarna i de små serbiska enklaverna som Gracanica och Caglavica, där 80000 serber bor, har redan försäkrat sig om hus och lägenheter i södra Serbien. Serberna som bor i norra delen av Kosovo norr om staden Mitrovica hoppas på att deras "hjälte" Valdimir Putin ska kunna hindra att Kosovo blir självständigt.

2008-03 s 4-5
"USA och Tyskland är redo att erkänna ett självständigt Kosovo"
Regeringarna i Washington och Berlin är överens om att erkänna Kosovo, och de kommer att försöka övertala övriga länder i Europa att göra detsamma efter det att provinsen har utropat suveränitet, vilket förmodligen sker efter valen i Serbien i början av nästa månad. Både Serbien och Moskva är emellertid emot och flera EU-länder som Spanien, Slovakien, Rumänien, Ungern, Grekland och Cypern tvekar att erkänna provinsen Kosovo som självständig nation. Slovenien som är EUs ordförande land under våren kräver att den utlovade EU-styrkan på 1800 soldater och poliser måste finnas på plats i Kosovo innan självständighetsdeklarationen.

2008-08 s 29
"Kosovos självständighet väcker nya frågor"
USA och flera större EU-länder erkände Kosovo som en självständig stat i början av veckan. Kosovo möter dock fortfarande stort motstånd främst från Ryssland och Serbien. Kosovos självständighet utropades i söndags av det albandominerade parlamentet. Beslutet har delat EU som ska övervaka självständigheten och ersätta ett FN-uppdrag som pågått sedan de serbiska styrkorna drog sig tillbaka från Kosovo 1999. Ett orosmoment för Kosovos regering är att serbiska polismän har börjat lämna den blandade Kosovopolis som skapats av FN och istället visar lojalitet med myndigheterna i Belgrad.

2008-09 s 8-9
"Världens yngsta stat"
Kosovos självständighetsdeklaration är början på ett nytt kapitel, en ny bok. Serbien demonstrerade genom att annullera den och väcka åtal mot Kosovos politiska ledning. Det finns 17 000 Nato-soldater i landet som tagit kontroll över gränsen mellan den serbiska enklaven i norr och övriga Kosovo. Det har uppstått en de facto-delning av den nya staten.
Kosovarerna tillhör liksom folket i Albanien en ovanlig folktyp, som är både muslimsk och helhjärtat proamerikansk. De har ännu inte förstått att självständigheten inleds med ett EU-protektorat. Den största utmaningen är ekonomin. Den icke-svarta ekonomin är liten och arbetslösheten skrämmande stor. Exporten bara en tiondel av importen. Affärsmännen är rädda för modern teknik och vill inte att deras företag ska bli större än att den egna familjen kan kontrollera det. Varje år lämnar 25000-3000 ungdomar skolan och de flesta saknar utbildning. Kosovo, har liksom övriga Balkanländer, rykte om sig att vara i den organiserade brottslighetens våld, vilket är symptom på en svag stat.

2008-09 s 10-11
"Sista sucken eller första andetaget?"  hela artikeln
Kosovos utbrytning är som "en amputation utan bedövning". Belgrad understryker att både USA och EU har begått misstaget att gravt underskatta serbernas band till Kosovo. Väst har underskattat de kulturella banden. Hos många serber finns ett djupt hat mot Amerika. Många serber menar att avsaknaden av FNs stöd är ett bevis för att Kosovos självständighetsdeklaration är olaglig.

2008-11 s 13
"Moskva uppmuntrar utbrytarna"
Moskva stärker banden till de separatistiska regionerna Abchasien och Sydossetien i Georgien. De båda regionerna har, med Kosovo som förebild, ansökt om att deras oberoende ska erkännas. Ryssland vill gärna visa vilka konsekvenser Kosovos självständighet får i det postsovjetiska territoriet. Detsamma gäller Transdjnestr i Moldavien.

2008-12 s 6-7
"Kosovoserberna tar till vapen"  hela artikeln
Etniska serber i staden Mitrovica i norra Kosovo avfyrade eldvapen och kastade granater mot internationella fredsstyrkor i måndags. Ett dussintal poliser och NATO-soldater skadades. Sammanstötningen var den våldsammaste sedan Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien för en månad sedan och ingick i en serbisk kampanj för att sabotera Pristinas styre över norra Kosovo och tvinga fram en delning av territoriet. Många EU-företrädare medger att EU egentligen inte kan göra någonting för att hindra en delning om det etniska serberna fortsätter att propsa på eget territorium.

2008-18 s 3-8
”Nu ska Kosovo uppfostras”
Förberedelserna för EUs största uppdrag någonsin är i full gång. 2200 experter, domare., åklagare, poliser och tullare, ska i Pristina bygga upp Europas yngsta republik till en fungerande rättsstat. Sedan 1999 har världssamfundets insatser i Kosovo kostat 33 miljarder euro, 1750 euro per invånare i Kosovo och år, vilket är 160 gånger mer än den genomsnittliga per capitahjälpen till alla uländer. Det möter ett land som ännu nio år efter krigsslutet genomsyras av korruption och organiserad kriminalitet. Styrs styrs av klanledare och familjer. En liten grupp kriminella anförare tar hela sitt eget folk som gisslan. Kosovo är den viktigaste mellanstationen för opium och heroin från Afghanistan till Europa. 80 % av heroinsmugglingen till några länder i Nordeuropa kontrolleras av albansktalande grupper i den undre världen. Bakom varje politiskt parti i Kosovo finns en affärsstruktur som hör hemma i organiserad brottslighet och korruption.
Kosovos bruttonationalprodukt per capita är mindre än Nordkoreas eller Papua Nya Guineas. Landet har en av världens sämsta handelsbalanser och ungdomsarbetslösheten är 75 %. Däremot är fertiliteten hög. Fler barn föds per kvinna än i något annat europeiskt land.

2008-18 s 8
”Fler brittiska soldater till Kosovo”
En lätt infanteribataljon med omkring 600 soldater ska förstärka de militära enheterna i Kosovo. Den ska hjälpa till att ”upprätthålla ordningen” i Kosovo. Under årets första sex månader är det Storbritannien som ansvarar för Natos reservstyrka för Balkan. Natos ledning väntar sig ökade etniska motsättningar i Kosovo de kommande månaderna. Den 15 juni gäller den nya författningen som stadfäster Kosovos självständighet.

2008-25 s 9-10
"Kosovos nya författning har trätt i kraft"  hela artikeln
Kosovos författning föreskriver att den exekutiva makten ska överlåtas åt den etniska albanska majoriteten från FN som har administrerat Kosovo sedan 1999. Kosovo är för tillfället ett fattigt, föräldralöst hittebarn som vårdas av västmakterna och skyddas av 16 000 Nato-soldater. Serbien och Ryssland motsätter sig Kosovos självständighet och har vidtagit åtgärder för att blockera utplaceringen av EUs 2200 man starka delegation.

2008-36 s 9-10
"Var Kosovo värt allt dessa?"
Kosovo hade kunnat få nästan lika stor frihet internationellt garanterad autonomi inom Serbien. Nu blev landet i stället ett farligt prejudikat som Ryssland just har missbrukat i Georgien. Arbetslösheten bland de unga i mikrostaten Kosovo är 60 %. Man befarar att de kommer att återuppta forna tiders olagliga hanteringar som smuggling av narkotika, vapen och människor. Det saknas transportmöjligheter. Premiärministern Hashim Thaci, före detta ledare för Kosovos befrielsearmé, lovar att bygga en motorväg till grannlandet Albanien, knappast den bästa vägen ut till omvärlden. Det största problemet i Kosovo i dag är emellertid vem det är som bestämmer i denna självständigt förklarad stat. Detta har hindrat EU från att placera ut de utlovade poliserna, domarna och andra tjänstemän som utlovats. FNs prokonsul finns kvar utan mandat eftersom serberna kräver att han utgör mellanhand mellan dem och albanerna. Ett annat stort problem är den före detta milisledaren Rasmush Haradinaj kommit tillbaka till Kosovo från Haagtribunalen där han frikänts sedan vittnen trakasserats och omkommit under mystiska omständigheter.  

2008-44 s 4
"Kosovo lär sig att umgås med Serbien"
Det självständiga Kosovo befinner sig i ett övergångsstadium, men förhållandet med Serbien verkar bli bättre. Kosovo kämpar för att bli internationellt erkänt. Bara 54 av FNs 192 medlemsstater har gjort detta, bland annat USA och 22 av EUs 27 medlemsländer. FN accepterade för en tid sedan en serbisk motion som begär att Internationella Domstolen ska uttala sig om huruvida Kosovos självständighet är laglig. Detta kan ta två år! En annan orosfaktor är att EUs polisiära och juridiska uppdrag i Kosovo kallat EUlex har dröjt. Uppdraget är att försöka upprätta en rättsstat i Kosovo. Idag köps oppositionsledare upp och de statliga företagens styrelser packas med goda vänner och släktingar, som inte ens uppfyller minimikraven på professionell kompetens.

2008-44 s 5
"USA deltar i EUs mission i Kosovo"
Alla i EU-uppdraget kommer att finnas på plats i början av december - ett halvår senare än planerat. 90 amerikanska poliser eller domar kommer att hjälpa till. Totalt blir det 1900 personer som ska ha 1100 lokalanställda medarbetare. Målet är uppbyggnad och förstärkning av rättsstaten i Kosovo. På inrådan från Belgrad vägrar Kosovos 10 % serber att EUlex och underkänner dess legitimitet.

2009-49 s 6-7
"Självständighet under övervakning"
Det går framåt, om än långsamt, i ett av världens yngsta länder. För två år sedan förklarade sig Kosovo självständigt. Bara 63 länder har erkänt detta och omkring 14000 Natosoldater finns i detta land med bara två miljoner invånare. Det är dubbelt så många per capita som i Afghanistan. Dessutom finns det 3000 personer från EU som övervakar polisen och rättsväsendet. 45 % av invånarna är arbetslösa och en majoritet försörjs tack vare utlandets generositet. De flesta både utom och inom landet tror att det kan ta 10-20 år innan Kosovo kan försörja sig själv. Kosovo har en premiärminister och ett parlament, men deras beslut kan ogiltigförklaras av den holländske diplomaten Pieter Feith, som är det internationella samfundets representant, det vill säga ett slags vicekonung, utnämnd av 25 länder.

2009-49 s 7
"En domstol är det nya slagfältet"
Ett fall för den internationella domstolen berör inte bara Kosovo utan många regioner långt utanför Balkan. I veckan började FNs internationella domstol pröva om Kosovos självständighetsförklaring från Serbien 2008 var laglig. Domstolens utsaga, som inte är bindande, kommer sannolikt att vara vag eftersom det kan bli ett "enormt precedensfall". Dessutom har Serbien inga möjligheter att absorbera två miljoner fientligt sinnade etniska albaner.

2010-13 s 5
"Rättning i leden!
EU och USA har tröttnat på korruptionen och laglösheten i Kosovo och anklagar Kosovos ledare för att vara alldeles för toleranta mot korruption på allra högsta nivå. En ej namngiven minister misstänks ha förskingrat flera miljoner euro av statens pengar. EUs man i Kosovo, Pieter Fieth, har överlämnat bevis till premiärminister Thaci och kräver att ministern ska avsättas. Thaci vill inte göra detta. Starka misstankar om valfusk finns också bland kosovoalbanerna och kosovoserberna är inte heller korruptionsimmuna. De serbiska maffiabossarna i Kosovo har inget emot att samarbeta med sina albanska kolleger. Men det kanske allra värsta för minoriteten serber i Kosovo är att det avslöjats att hundratusentals euro som fanns i den ortodoxa kyrkans förvar och som ämnats för troende i Kosovo har stulits. Två personer har gripits, och den högste serbiske prästen i Kosovo, biskop Artemije, har suspenderats tillfälligt.
Artikel i The Economist.

2010-24 s 4
"Den ömtåliga gränsfrågan"
En del människor på Balkan vågar tänka det otänkbara och ändra gränserna så att de speglar verkligheten lite bättre. Kosovo förklarade sig självständigt 2008. 69 länder har erkänt staten Kosovo, men det har inte Ryssland, Kina, Indien och fem EU-länder gjort. Vuk Jeremic, Serbiens utrikesminister säger att hans land väljer Kosovo framför EU. Ett annat alternativ är att Kosovo släpper den norra enklaven där det bor 130 000 etniska serber. Eventuellt byta den mot områden i södra Serbien sär de etniska albanerna är i majoritet som till exempel Presevodalen där två tredjedelar av 90 000 invånare är etniska albaner. Västerländska diplomater är emellertid rädda för att ändrade gränser kan väcka liv i gamla Balkanspöken och leda till stora problem i Bosnien och Makedonien.

Serbien, Kosovo
2010-37 s 7
"Hopp om ett närmande på Balkan"
Serbien har givit vika för hårda påtryckningar från både EU och USA genom att slopa planerna på att i FN ifrågasätta lagligheten av Kosovos självständighetsförklaring. Detta jämnar vägen för förhandlingar om en lösning på tvisten mellan Belgrad och det kosovoalbanska ledarskapet. Serbiens omsvängning är en stor framgång för EUs utrikespolitiska chef, Catherine Ashton. Hon informerade Serbiens president Boris Tadic om att en vägran från hans sida skulle skada Serbiens relationer med EU, som Serbien gärna vill bli medlem i. Även Tysklands och Storbritanniens utrikesministrar har besökt Belgrad de senaste veckorna.

2010-38 s 20
"Slutpratat om Kosovos status"
De av EU framtvingade nya förhandlingarna mellan Kosovo och Serbien ska inte handla om Kosovos självständighet, sade regeringschefen i Kosovo Hashim Thaci, till EUs utrikeschef, Catherine Ashton, som håller på att förbereda förhandlingarna mellan de båda länderna. Vad Serbien vill prata om är emellertid just hur Kosovo ska införlivas på nytt i den serbiska staten.

2010-50 s 15
"Misstankar om fusk fläckade valet i Kosovo"
I tre vallokaler Drenica där den sittande premiärministern Hashim Thacis parti PDK (Kosovos Demokratiska parti) har starkt stöd var det fler som röstade än som var registrerade, enligt en källa i valkommissionen. I en vallokal blev röstdeltagandet 149 %! PDKs farligaste rival, Kosovos Demokratiska förbund har också utropat sig som segrare. En trolig utgång är en uppgörelse mellan Thaci, före detta ledare av Kosovos befrielsearmé och det parti som tros ha kommit fyra i valet, Alliansen för Kosovos framtid. Detta parti leds av Ramush Haradinaj, en annan rebelledare vars korta tid som premiärminister tog slut när han åtalades för krigsförbrytelser av domstolen i Haag. Ramush Haradinaj blir föremål för förnyad prövning i Haag i början av nästa år.
Alldeles nyligen presenterade Europarådet en rapport som avslöjar att Kosovos "befrielsearmé (KLA) under ledning av Hashim Thaci var inblandad i omfattande organiserad brottslighet, bland annat handel med mänskliga organ. 1999 identifierades Hashim Thaci som den farligaste av de "kriminella bossarna" i internationella underrättelserapporter.
Artikel i The Guardian.

2011-05 s 10-11
"En ful fisk i Europas salonger"
Kosovos premiärminister, Hashim Thaci pekas ut som en av "de stora fiskarna" i den organiserade brottsligheten i hans land. Det gör även Xhavit Haliti, före detta logistisk chef i UCK-gerillan och numera nära allierad till Hashim Thaci. Dick Marty hävdar i en rapport som han skrivit på uppdrag av Europarådet att Kosovos premiärminister, Hashim Thaci, ledde ett maffianätverk som hade kontroll över våldsam heroinhandel och var kopplad till kidnappningen av serber och andra i Kosovo. En del mördades i Albanien och deras såldes. Xhavit Haliti hävdas ha starka band till den albanska maffian och Kosovos säkerhetspolis KshiK. Rapporten har fått förödande effekter för Kosovos redan dåliga internationella image. Den formella utredningen om organhandel i Kosovo föranleddes av avslöjanden från den före detta chefsåklagaren vid krigstribunalen i Haag, Carla del Ponte.

2011-11 s 13-14
"Ett nytt kapitel i Kosovos historia"
För första gången sedan Kosovo slet sig loss från Serbien sitter representanter för båda staterna i direkta förhandlingar. Även om samtalen handlar om tekniska vardagsbekymmer kommer parterna inte att kunna undgå att beröra den omstridda frågan om Kosovos status. Förhandlingarna som bara varade i två dagar ses som början på en långsiktig dialog mellan Belgrad och Pristina och EU fungerar som medlare. Allting handlar i grund och botten om Kosovos omstridda status och om huruvida regeringen i Pristina är legitim enligt folkrätten. I de serbiska medierna diskuteras flitigt ett eventuellt byte av territorium mellan Kosovo och Serbien.

2011-40 s 35
"Vägspärrar lamslår norra Kosovo"
Serbiska aktivister i norra Kosovo har upprättat nya vägspärrar som blockerar gränsövergången till Serbien i närheten av Jarinje. Vid bron över floden Ibar i Mitrovica har man byggt en betongmur. Aktivisternas mål är att tvinga bort Kosovoregeringens tullare och gränspoliser från de omstridda gränsövergångarna Jarinje och Brnjak.
Gränsövergångarna från Serbien till Kosovo erkänns inte av regeringen i Serbien.
EU-kommissionen meddelar den 12 oktober om Kosovo får bli EU-kandidat.

2011-42 s 10
"Bryssel lockar"
EU-kommissionen presenterar sin årliga rapport om kandidatländer och presumtiva kandidatländer. Lockande medlemskap sporrar reformer i länderna på Balkan. Även för Kosovo som visserligen bara gjort små framsteg men där det finns en chans att regeringen inom kort börjar förhandla med EU om visumfritt tillträde till Schengenområdets 25 länder senare i år. Kosovarerna är det enda folket på Balkan som saknar detta.

2012-07 s 11
"Kosovo 4 år, ett Grekland i kvadrat"
Kjell Albin Abrahamson begrundar läget i Kosovo - fyra år efter självständigheten. Det blir inte många blommor på Kosovos fyraårsdag. 107 av FNs medlemstater betraktar utropandet av staten Kosovo som "brott mot internationell lag". Sedan 1999 har västvärlden pumpat in 5 miljarder euro till landets två miljoner invånare. Nästan alla lever på bidrag. Arbetslösheten är 45 %. BNP ligger på samma nivå som Nordkoreas. Kosovo är enligt Europol: " både källa och transitområde för den organiserade brottsligheten", "albansktalande kriminella är ökända för användandet av extremt våld., "att bli maffiaboss är ett drömyrke bland unga kosovarer". Det söndertrasade landet ruttnar precis som en fisk från huvudet. Premiärministern Hashim Thaci har i läckta Natodokument beskrivits som "en av de stora fiskarna" i den organiserade brottsligheten.

2012-08 s 13
"Kosovo - farligt prejudikat som kräver lösning"
Kosovo är ett närmast rasistiskt land som FN låtsas var multietniskt och multikonfessionellt. Serber kan bara röra sig med polisskydd och romer som under kriget flydde från Kosovo är inte välkomna till sitt hemland.
Maffian är det enda området med ett fungerande samarbete mellan kosovoalbaner och serber.

2012-15 s 31
"Dödligt attentat i Kosovo"
I en explosion i staden Mitrovica dödades under påsken en Kosovoalban. Hans fru och fyra barn skadades. En bomb utanför deras hus exploderade. Huset ligger i den del av staden där majoriteten är etniska serber. Dessa erkänner inte den den tidigare serbiska provinsens självständighet 2008.

2012-23 s 31
"Ingen försoning i sikte"
Fredsbevarande Nato-soldater drabbade i förra veckan samman med serbiska aktivister som försökte hindra internationella soldater att röja undan vägspärrar i närheten av staden Zvecan i norra Kosovo. Minst fyra aktivister och två soldater skadades. Sammandrabbningen återuppväckte spänningarna i det serbkontrollerade området, där kosovoserber, som inte erkänner Kosovos självständighetsdeklaration från 2008, satte upp vägspärrar för att hindra den etniskt albanska regeringen i Pristina från att ta kontroll över området.

2012-38 s 6-7
"Kosovo ännu inte självständigt"
Kosovo förklarade sig självständigt 2008 som en del av en överenskommelse med det nya landets uppbackare i väst. Överenskommelsen innebar att landets myndigheter skulle stå under övervakning av ett internationellt organ, the International Civilian Office (ICO). För landets regering innebar därför slutet på ICOs handledning den 10 september en orsak att fira landets fulla självständighet. Andra, däribland ett stort oppositionsparti menar att det handlar om mycket väsen för ingenting.
ICO kan förvisso visa upp en del framgångar för sin insats. ICO har hjälpt Kosovo att förbli stabilt och har puffat på den lagstiftning som ingick i den självständighetsplan som utformades av Martti Ahtisaari, den f d finske presidenten och mottagaren av Nobels fredspris. ICO övervakade således skapandet av nya kommuner (municipliteter), som ger serberna i söder och centrala Kosovo en del kontroll över sina egna affärsområden.
Men ICO förmådde inte att reducera korruptionen och kunde inte inkorporera Kosovos norra del som är bebodd av serber.
EUs polis- och rättskommission stannar kvar i landet och Kosovos säkerhet granteras fortfarande av den Nato-ledda fredsbevarande missionen.

2012-45 s 7
"EU gör ingen större nytta i Kosovo"
EUs arbete med att stärka rättsstaten i Kosovo får mycket dåligt betyg av europeiska revisionsrätten. Eules som EUs uppdrag i Kosovo heter, har till exempel knappt lyckats minska vare sig den organiserade brottsligheten eller korruption.
Inget land får så mycket pengar per capita av EU som Kosovo. Runt 680 miljoner euro satsades mellan 2007 och 2011. Det är Kosovos samhällsstruktur som är baserad på klaner som främst hindrar kampen mot svågerpolitik. Det är nästan omöjligt att skydda vittnen i Kosovo. I norra Kosovo där varken Belgrad eller Pristina utövar tydlig politisk kontrollråder rättsligt vacuum har kriminaliteten en mycket god jordmån.

Kosovo, Serbien
2013-06 s 8
"Kosovo och Serbien närmar sig varandra"
De nya samtalen i Bryssel tyder på normalisering och avspänning; en förbättrad relation som är nödvändig om länderna ska få inträde i EU.
Kosovo, som tidigare främst var en albansk provins i Serbien, förklarade sig självständigt 2008. Flera serbiska regeringar har hävdat att de aldrig kommer erkänna Kosovo som en fristående stat, men eftersom båda länderna försöker bli medlemmar i EU kommer de behöva nå någon slags uppgörelse. Ashtons arbetsgrupp lyckades i mars 2011 föra dem samman för att lösa ett antal banala problem, som hur trafiken vid gränserna bör ordnas och utfärdandet av registreringsskyltar. Det största gemensamma problemet är framtiden för den serbiska minoriteten I Kosovo.

2015-8 s 10
"Det tysta uttåget ur Kosovo"
Utvandringen från Kosovo har under den senaste tiden ökat dramatiskt.
Människor är fattiga och saknar framtidshopp. Tiotusentals av Kosovos invånare tar sig illegalt till väst: över Serbien och Ungern till Österrike, Tyskland eller Skandinavien. Där betraktas de som kommande från "säkra" länder.
En välinformerad diplomat anser att det är realistiskt att räkna med att 50000 personer har utvandrat sedan årets början. 5200 elever - framför allt i grundskoleåldern - har rest sin väg. Ofta kommer personerna från samma region. Alla är bra klädda i varma jackor och skor.
2008 uppnådde albanerna sin länge efterlängtade självständighet. Men på sju år har de styrande politikernainte gjort mycket för att förbättra medborgarnas ekonomiska framtidsutsikter.
Ett arbete lyckas man främst skaffa sig med hjälp av ett klientelsystem som förbrhåller statliga jobb för de egna partimedlemmarna.

Kosovo, Albanien
2015-8 s 11-14
"Familjejuridik på Balkan"
Kvinnor har rätt att ärva mark, hus och hem men de gamla traditionernas djupa rötter är svåra att rubba. Äldre män åberopar ofta Leke Dukagjini, en samling texter om albansk sedvanerätt. I Kosovo där 90 % är muslimer åberopar männen sin förtur till arv också med islam. Sedvänjor och religioner ska man tydligen följa, inte parlamentarisk stiftade lagar. Annorlunda är det tex i Montenegro som är ortodoxt kristet.
På Balkan tror fortfarande många att den fasta egendomen ska ärvas av släktens män.Kvinnorna hålls utanför även om de enligt lag kan göra anspråk på arvet. De nya lagarna går dock på tvärs mot den patriarkala traditionen. Kvinnor kan nu kämpa för sin arvsrätt till såväl mark som bostad även om rättvisans kvarnar mal långsamt i de överbelastade domstolarna. Där domarna inte är särskilt intresserade av att arbeta.

Kosovo
2015-50 9
"Oppositionen öppnar tårgasbehållarna"
Till parlamentarismens historia har nu också Kosovo lämnat ett bidrag: tårgas. Sedan tre månader tillbaka blockerar oppositionen riksdagen genom att öppna tårgasbehållare. Senaste gången skedde nyligen när polisen nekade oppositionen tillträde till kammaren - just för att förhindra tårgasattacker.
De hårda motsättningarna handlar om två avtal. Det ena ger en serbisk sammanslutning av kommuner självständighet i plan-, hälso- och utbildningsfrågor. Det bildar kärnan i den så kallade normaliseringen mellan Pristina och Belgrad.
Det andra avtalet reglerar hur gränsen går mot Montenegro.
Oppositionspartiet Vetevendosje anser i båda fallen att man "säljer ut hemlandet".
sidans topp

Serbien, Kosovo
2018-04 14-15
"Ett politikermord sprider rädsla och hotar freden"
Resan var en stor utmaning för Serbiens president Aleksandar Vucic. Att besöka ett grannland vars suveränitet han inte erkänner (Kosovo), möta en grupp människor som är djupt misstrogna mot hans avsikter och tala om ett mord som fortfarande är olöst. Mordet på den moderata kosovoserbiska politikern Oliver Ivanovic. I sitt tal uppmanade handenserbiska befolkningen att inte ge upp Kosovo, ett land där majoriteten av befolkningen är etniska albaner. Kosovo som av serber vördas som vaggan för den serbiska nationen och ortodoxa tron - albanerna är övervägande muslimer - förklarade självständighet 2008.
Vucic framställer sig västvänlig i ett allvarligt försök att ansluta sig till EU. Han vann presidentvalet i april i stor majoritet.

Kosovo
2018-08 16-18
"Vi hade ett bättre liv då"
Kosovo firar 10 år av självständighet den 17 februari. Men insnärjda i korruption och en stillastående ekonomi har befolkningen inte mycket att fira. Sedan 1999 stod Kosovo under FNs kontroll, i ett internationellt övervakt limbo.
För 10 år sedan, den 17 februari förklarade den bergiga regionen med mindra än 2 miljoner invånare sig självständigt från Serbien. Men självständigheten har långt ifrån inneburit något slut för Kosovos problem, snarare skapat nya.
Kosovobornas obevekliga potimism har övergått i desillusion. Befolkningen har resignerat och det råder en utbredd avsky mot det man uppfattar som en korrupt regering.
Kosovos självständighets deklaration har bara blivit erkänd av 111 av FNs 193 medlemsländer. Ryssland, Kina, Serbien och fem EU-länder har inte erkänt Kosovo. Premiärminister Ramush Haradinaj har vägrats visum till både USA och Storbritannien. Kosovo är det enda landet i Europa som saknar rätt till fri rörlighet.