Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Eritrea

 Karta
 Info Shabait

Eritrea, sammanfattningar av artiklar om Egypten som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

98-23 s 21-22
"Om konflikten som inte borde vara"
En intervju med den eritreanske ledaren Issaias Afewerki.

98-24 s 19-20
"Varför krigar Afrikas goda grannar?"
Det är svårt att fastställa orsakerna till konflikten mellan Etiopien och Eritrea - två länder som var vapenbröder för några år sedan (men det var väl då de slogs tillsammans för att få bort den kommunistiska marionettregimen från Addis-Addeba?)
Idag har de ett gemensamt intresse av att den fundamentalistiska regimen i deras grannland Sudan förlorar makten.

98-27 s 17-18
"Etiopien och Eritrea förbereder krig"
De forna vapenbröderna på Afrikas horn närmar sig fullskaligt krig.
Ett obegripligt krig. Nu massutvisas etiopier från Eritrea och vice versa. Eritreaner och etiopier har gift sig med varandra i generationer.

98-40 19-20
"Eritrea och Etiopien vill inte ha fred"
Men lugnt vid fronten i 2 månader. Det är bara Sudan som tjänar på att oenigheten fortsätter.
(Kriget är ett resultat av det kalla krigets slut. Man måste tydligen utkämpa långa krig i många länder p g a detta, det tydligaste exemplet är väl kriget på Balkan).

99-02 s 17-18
"Konflikt stoppar utvecklingen i östra Afrika"
Både Etiopien och Eritrea var på väg att blir succéer. Nu är fientligheten dem emellan stor även om förra årets väpnade sammanstötningar har upphört. Kriget kostar stora pengar som kunde gått till utveckling av välstånd.

99-08 s 19
"Eritreas president misstänker Etiopien för konspiration"
Den förre presidentkämpen Issaias Afwerki har hela sitt folk bakom sig i kriget mot Etiopien. Han anklagar Etiopien för att arbeta för att störta regimen i Eritrea. Den som består av ett sammansvetsat gäng från befrielsekrigets dagar då den kommunistiska regimen i Etiopien besegrades.

99-09 s 16
"Etiopien vann det onödiga kriget"
Fyra dagars intensiv offensiv mot Eritreas fästen i Dagmeregionen resulterade i etiopisk seger. De eritreanska styrkorna splittrades och tvingades lämna det omstridda gränsområde som orsakade konflikten från början.

99-20 s 17-20
"Afrikas glömda krig"
Om inte de internationella medlingsförsöken fungerar kommer två länder i nordöstra Afrika att återuppta ett meningslöst krig som redan har krävt fler dödsoffer än kriget i Kosovo. De två ledarna Afweriki i Eritrea och Zenawi i Etiopien är släkt men krigar nu mot varandra. Hittills har kriget skördat 50000 liv. Det är ett krig med vapen från Koreakrigets dagar, taktik från första världskriget och sjukvård från 1800-talet. Det är en etnisk rensning. Etiopien har med tvång förflyttat 50000 eritreaner.

2000-16 s 19-20
"Barnen dör!"
Intervju med Eritreas president Issaias Afwerki.
Afrikas Horn har "drabbats" av flera allvarliga kriser samtidigt. Kriget mellan Eritrea och Etiopien. Somalia är en krossad stat som domineras av rivaliserade krigsherrar. FN varnar för att 16 miljoner människor riskerar svält om inte FN skickar nödsändningar av mat. Awerki erkänner att 70000 personer dött under bara 2 stora drabbningar i kriget. Och att de båda länderna inte slåss om egentligen någonting. Och att det är Etiopien som är hindret för fred.

2000-17 s 15
"Tio afrikanska länder hotas av svält"
Hjälporganisationerna tvekar kanske att använda ordet "svält" för att beskriva livsmedelsbristen i den torra Ogadenregionen, men de är övertygade om att en humanitär katastrof står för dörren till Afrikas Horn. Etiopiens befolkning har ökat från 45 till 64 miljoner på 15 år (är detta ett tecken på att det går dåligt för landet?) Beror ropen på hjälp från Etiopien i första hand på att man behöver pengar till att vinna kriget mot Eritrea? Så är det väl troligen. Även i Afrika "skjuter de makthavande folket framför sig" och utnyttjar deras elände.

2000-25 s 23
"Fred i sikte"
Etiopien och Eritrea har undertecknat ett avtal om att avbryta alla fientliga handlingar.

2001-17 s 18-19
"Krig och fred i Eritrea"
Kriget mellan Etiopien och Eritrea är slut sedan 6 månader tillbaka, och fredsarbetet har börjat. FN finns på plats och har för en gångs skull chansen att göra ett bra jobb, eftersom det handlar om ett traditionellt krig mellan två länder och inte om ett inbördeskrig, etniskt krig eller religiösa motsättningar.
Arbetsförhållandena är så inbjudande att fler soldater än som behövs har anmält sig. De kommer från 40 nationer.
Det betyder dock inte att problemen mellan de två länderna är ur världen eller ens nära en lösning. Förtroendet mellan Etiopien och Eritrea är helt förstört. Ingen form av samarbete förekommer.

2001-40 s 23
"Eritrea utvisar ambassadör"
Eritreas regering uppmanade Italiens ambassadör att lämna landet sedan han och andra ambassadörer från EU-länder hade protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna i samband med förberedelser inför valet i december. Minst 7 journalister som arbetar för oberoende tidningar har arresterats tillsammans med 11 framstående företrädare för oppositionen och en känd affärsman som kritiserade de hårda metoderna.

2002-48 s 16-17
"Var det detta de kämpade för?"
En av Afrikas förr beundrade ledare har förvandlats till tyrann. Eritreas president, Issaias Afwerki, gillar inte kritik och därför har han kriminaliserat den. 11 oppositionella politiker och många journalister och studenter har suttit i fängelse i ett år utan att åtal väckts. Valen skjuts ständigt upp och alla privata tidningar har stängts. Landet som en gång av Bill Clinton hyllades som ett afrikanskt mönsterland har förvandlats till tyranni. Nästan hälften av landets befolkning är beroende av mathjälp och landets näringsliv och offentliga sektor saknar personal. Ändå kallas alltfler in för att göra militärtjänst.

2004-34 s 10-11
"Frihet per telefon?"
Efter självständigheten från Etiopien 1993 framstod det lilla landet med 4 miljoner människor för yttervärlden som den afrikanska kontinentens hopp. Men det blev något helt annat. Eritreas regering blev extremt förtryckande med motiveringen att landet ständigt utsätts för krigshot. Idag nekar regeringen alla medborgare under trettio år att lämna landet. Man har utökat militärtjänsten från 18 månader till en obegränsad period, fängslat regeringskritiker och stängt den fria pressen. Och framför allt har man gjort det nästan omöjligt för vanliga människor att skaffa mobiltelefoner, i ett land som nästan saknar ett fast telefonnät. Man vill förhindra kommunikation och informationsspridning på alla sätt.

2005-15 s 17
"FN varnar för nytt krig på Afrikas Horn"
Det internationella samfundets oförmåga att bryta dödläget mellan Etiopien och Eritrea kan leda till att konflikten blossar upp igen. Etiopien har sedan december i fjol mobiliserat upp emot sju armédivisioner till ett område 25-45 km från den FN-övervakade buffertzonen. Eritrea har fortfarande en värnpliktsarmé bestående av 350000 man, 10 % av befolkningen. Båda länderna, som är mycket fattiga, spenderade ungefär en miljon dollar per dag på det senaste kriget, som kostade tiotusentals liv. Meles Zenawi, Etiopiens premiärminister, har gott anseende i västvärlden särskilt i Storbritannien som i fjol tredubblade sitt bistånd.

2005-44 s 24
"Spänt på Afrikas horn"
Motsättningarna mellan Eritrea och Etiopien kan när som helst, trots fredsavtal, urarta i nya fientligheter. FN-missionen har i praktiken inte kunnat göra något gränstvisten mellan länderna. Eritrea har beslutat att bannlysa FNs helikoptrar. Många börjar betvivla FNs uppdrag i gränsområdet. "Detta kan bli ett farligt precedensfall: man åstadkommer ett fantastiskt fredsavtal och skickar ut en FN-fredsstyrka, och ändå kollapsar hela processen".

2006-43 s 22
"Oron växer på Afrikas horn"
Eritrea anklagas för att ha öppnat en ny front mot Etiopien för att förse en islamistisk rörelse i Somalia med vapen. Etiopien stöder den svaga övergångsregeringen i Somalia, som islamisterna bekämpar och har skickat in soldater vid flera tillfällen. Etiopien och Eritrea riskerar att ge den pågående konflikten i Somalia "en regional dimension".

2007-39 s 23
"Afrikas horn är ett getingbo"
Flera olika konflikter vävs samman i en allt mer komplicerad härva i en av jordens mest eldfängda regioner. USAs biträdande utrikesminister Jendayi Frazer klagade under ett möte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba på att Eritreas huvudstad Asmara, blivit en tillflyktsort för islamska terrorister från hela Östafrika. Särskilt kritiserade han en nyligen hållen konferens mellan somaliska oppositionsgrupper inklusive shejk Hassan Dahir Aweys, ledare för Islamska Domstolsförbundet, som tvingades från makten förra vintern av en etiopisk invasionsstyrka. Awey är stämplad av USA och FNs säkerhetsråd för samröre med Al-Qaida. Vidare utrustar Eritrea islamiska upprorsmän som bekämpar den federala övergångsregeringen i Mogadishu och enligt Frazer, stödjer Eritrea separatister i det västvänliga Etiopiens Somalistat i östra Ogadenregionen.
USA har stängt Eritreas konsulat i Kalifornien som är en viktig kanal för eritreaner i USA som skickar pengar till hemlandet och överväger att placera landet på listan över länder som sponsrar internationell terrorism.

2007-51 s 18
"Liten men tuff"
Små män påstås kompensera bristen på storlek med aggressivitet - och det lilla Eritrea, ministaten på Afrikas horn. Eritrea som är beläget vid Röda Havet och har fem miljoner invånare är för tillfället involverat i verbala boxningsmatcher mot FN, den amerikanska regeringen och jättegrannen Etiopien. Minsta lilla felbedömning kan leda till en katastrof. 225000 soldater står öga mot öga på var sin sida gränsen mellan Eritrea och Etiopien. Etiopien skyller Eritrea för att beväpna och stöda de islamistiska rebellerna i både Somalia och provinsen Ogaden i Etiopien.

2009-24 s 18-19
"Från förnyare till Paria"
En regim som förtrycker sina medborgare hemma och blandar sig i andra länders angelägenheter ställs i skamvrån i Afrika. På 1990-talet hyllade den amerikanske presidenten Bill Clinton Eritreas president Issaias Afwerki som en av "Afrikas nya ledare" efter det att den långa frihetskampen från Etiopien hade lett till självständighet. Sedan dess har mycket förändrats. I dag skyr inte Eritreas kritiker orden utan säger att landet blivit en paria i klass med Nordkorea. Enpartistaten Eritrea fängslar och till och med dödar medborgare som tänker fritt. Landet exporterar instabilitet genom att stödja rebeller i Tchad, Etiopien, Sudan samt i Somalia. Afrikanska Unionen (AU) har bett FN att införa hårda sanktioner mot Eritrea som är en av unionens medlemsländer.
Läs originalartikeln i The Economist eller eller läs den här.
Läs mer om Eritreas nutidshistoria.

2009-34 s 8
"Etiopien och Eritrea förlikas"
De båda ländernas skadeståndsanspråk har retts ut. Kraven uppgick till hundratals miljoner dollar för dödsfall, skador, våldtäkter, plundring och förstörelse under ländernas tvååriga gränskrig. Beslutet, som kungjordes i tisdags i Haag ledde efter kvittning av kraven att Eritrea blev skyldigt Etiopien 10 miljoner dollar. Båda länderna har accepterat förlikningsbeslutet.

2009-51 s 27-29
"Eritrea går sin egen (villo)väg"
Trots hot om FN-sanktioner och tilltagande "hjärnflykt" väljer Eritreas auktoritäre president att trotsa FN. Det gångna året har USA och andra länder anklagat Eritrea för att skicka pengar och vapen till islamistiska terrorister i Somalia med koppling till al-Qaida. Den långe, före detta gerillaledaren Isaias Afwerki, som är Eritreas förste och hittills enda president sedan 1993 efter 30 års kamp för självständighet från Etiopien, vill inte ha någon inblandning utifrån. I sin strävan efter att bli en jämlik självförsörjande utopi har Eritrea blivit ett av jordens mest oförsvarliga förtryckarländer. I landet med 5,5 miljoner invånare har regeringen tagit kontroll över alla medier i den nationella säkerhetens och enhetens namn. Landets utbredda fängelsesystem bestående av bland annat fartygscontainrar och hålor i öknen håller uppskattningsvis tiotusentals människor fångna utan rättegång, däribland journalister, Jehovas vittnen och medborgare som försökt fly från landet. Det brutala har blivit det normala.
Grundbulten i systemet är värnplikten. Alla 18-åringar ska utbildas militärt och sedan tjänstgöra i militären eller något departement för 30 dollar i månaden på obestämd tid. 62000 eritreaner sökte asyl i annat land förra året.
Eritreas ledning klamrar sig fast vid den gamla rebellideologin som predikade marxism och jämlikhet i opposition mot det kejserliga styret i Etiopien.

Eritrea, Terrorism
2013-50 s 21
"Militären bedriver människohandel"
När släktingar betalar lösensumman kräver kidnapparna ännu mer pengar. Och de misshandlar sina offer, enligt svenska och holländska forskare. Upptäckten av militärens trafficking baseras på intervjuer med 230 drabbade eritreaner. Forskarna drar slutsatsen att mellan 2007 och 2012 så utsattes cirka 25 till 30 tusen personer för människohandel.
Regeringen i Eritrea kräver av varje elev att de ska avsluta sitt sista år i gymnasiet med att tjänstgöra i Sawa Military Camp i den ensligt belägna ökenregionen i östra Eritrea. Det finns uppgifter om att vissa kidnappas av militären som tvingar dem att ringa sina föräldrar som får tre dagar på sig att betala 7500 dollar annars kommer barnen att säljas till beduinska människohandlare i Sinai. Eritreaner vet vad som väntar där, att bli inlåsta i underjordiska fängelser, systematiskt torterade och våldtagna medan deras skrik spelas upp i föräldrarnas mobiltelefoner. Många överlever inte tortyren och de grova våldtäkterna.

Eritrea
2015-25 s 27-29
"Eritrea - Afrikas Nordkorea"
Den brutala diktaturen som världen ignorerar.
Till skillnad från FN-rapporter om brott mot mänskligheten i Nordkorea, eller kritik över att . de mänskliga rättigheterna kränks i länder som Saudiarabien eller Qatar, har de fasanfulla anklagelserna mot Eritrea inte resulterat i något viralt ramaskri. "När jag är i Eritrea känner jag att jag inte ens vågar tänka efter eftersom jag är rädd för att folk ska kunna läsa mina tankar och det gör mig skräckslagen", berättade ett vittne i FNs utredning.
Eritrea är för närvarande belagt med sanktioner av FN eftersom man stödjer den somaliska islamistgruppen al-Shabab.
Eritreaner utgör en stor del av de migranter som korsar Medelhavet i bräckliga båtar för att söka asyl i Europa. De flyr pga de enorma begränserna som staten Eritrea utövar över deras liv.

Eritrea
2015-35 16-19
"Paranoia och låtsassjukhus"
När det trettioåriga frihetskrigen tog slut var Eritrea med sin föredömliga konstitution en av Afrikas bästa stater. I dag styr president Afewerki landet. Ett besök i Eritrea ger ett splittrat intryck. Det vimlar av internetceféer men det tar flera timmar att få iväg ett email. Sjukvård är gratis men det saknas fungerande sjukhus. Eritrea har cirka fyra miljoner invånare men ytterligare runt en miljon har flytt landet och bor idag utomlands.
Den eritreanska staten är bankrutt. Alla andra länder betraktas som fiender och allra särskilt Etiopien som påstås bara vänta på att ta tillbaka kustremsan mot havet. Det råder ett permanent tillstånd av paranoia. Man låtsas att man har fina sjukhus och skolor. Men allt är bara ett utanpåverk, fullt av damma och aldrig använt. På smma sätt som det man visar upp för särskilt utvalda turister i Nordkorea och gamla Sovjetunionen.
Undantagstillstånd är vardagen i Eritrea. Bara "ansvarsfull" nyhetsrepportering tillåts.
Landet är ett av världens fattigaste och mest totalitära. Ligger på plats 182 av 187 länder i världen Hälvten är kristna och hälften muslimer.

sidans topp