Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Egypten

 Karta
 Info  The Egyptian Gazette

Egypten, sammanfattningar av artiklar om Egypten som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-24 s 16
"Egypten måste se över hela rättsväsendet"
Det finns för många och för krångliga lagar. Många bostäder står tomma eftersom ingen vågar hyra ut då det är omöjligt att bli av med en hyresgäst. Lika svårt är det att bli av med den stora mängd lata och improduktiva som upptar offentliga sektorn. (är detta en följd av det "sovjetiska" systemet dvs vad vi också i Sverige lider av?)
Dessutom arbetar hela rättsväsendet alldeles för långsamt.

96-29 s 14-15
"Fiendskapen lever kvar"
Allt ont i Egypten kommer från Israel. Skvallertidningar frossar i skrönor om allt som fienden hittar på för att förödmjuka Israel. (detta är säkert ett bra exempel på att arabstaterna behöver Israel som syndabock att skylla sina egna misslyckanden på inför en missnöjd medborgarskara. Fungerar som USA för kubanerna).

96-48 s 16-17
"Egypten bygger en ny Nilen"
62 miljoner egyptier bor på 4 % av landets territorium. Längst den livgivande Nilen. Nu planeras att bygga en ny "Nilen" längre västerut. "Nya Dalen- kanalen", Egyptens nationella 2000-projekt.

97-47 s 13-14
"Minst 60 föll offer för terrorattack"
Terrorgruppen vill att Egypten ska bli en islamisk stat och för ett "heligt" krig mot den sekulära regimen (alla måste väl ändå se likheten med kommunisternas metoder på 60- och 70-talen! Muslimerna måste därför bekämpas överallt även om de inte är militanta!) Detta var den tredje massakern på 18 månader när 60-talet turister mejades ner nära den stora turistattraktionsstaden Luxor.

98-36 s 16-17
"Egypten vänder blicken söderut"
Det lönsamma samarbetet med länderna i Östeuropa har upphört och fredsprocessen i Mellanöstern blir alltmer osäker. Detta förklarar Egyptens försök att knyta starkare band till afrikanska länder söder om Sahara. Det arabiska Egypten vill stärka sin afrikanska identitet för att stärka sin ekonomiska och politiska maktställning i regionen. Där finns COMESA, en frihandelsorganisation med 21 medlemsstater och 288 miljoner konsumenter med en intern handel av 2,5 miljarder dollar. Egypten vill också ha afrikanska länders stöd för att bli permanent medlem i FNs säkerhetsråd och för att få tillgång till fler vattenreserver.

99-26 s 18-20
"Hopp om fred vid Nilen"
Regeringen i Kairo känner sig som segrare i striden mot landets islamska militanter.
Omkring 1200 personer dödades mellan 1992 och 1997 i de islamska aktivisternas kampanj för att införa islamsk lag i Egypten (dvs för att ta makten för egen räkning - detta är väl att jämställa med militärkupp?) Ett sätt är att licensierade moskéer med statligt godkända predikanter. De s k folkmoskéerna försåg de radikala grupperna med många soldater och var en rekryteringsplats för de islamistiska aktivisterna.

2000-5 s 14
"Egyptierna älskar att hata israelerna"
De mest populära filmerna är de som driver med israelerna och framställer dem som onda kvinnor som förför oskyldiga egyptiska ynglingar. De är fulla av israeliska drag och många är tydligt antisemitiska.

2001-34 s 16
"USAs passivitet underblåser extremismen"
Den egyptiske politikerna Osama Baz, som varit landets nationella säkerhetsrådgivare i 20 år, besökte nyligen Vita Huset i ett försök att övertala den amerikanska regeringen att spela en mer aktiv roll i Mellanöstern. (Det är väl svårt att inte uppfatta detta som ett försök att få USA att fortsätta med sina generösa penningbidrag till bl a Egypten, som lär vara det andra landet i världen när det gäller amerikanska bidrag. Det är väl bara bra att ett främmande land från andra sidan jordklotet inte lägger sig i arabstaternas göromål. Det kalla kriget är faktiskt slut. Kommunismen är besegrad! Låt dem vara i fred att själva bestämma!).

2001-47 s 17
"Mubarak varnar för upprustning"
Egyptens president Mubarak varnar för att fortsatt amerikansk hjälp till Israel kan leda till att arabiska länder utvecklar kärnvapen och kemiska och biologiska vapen. Mubarak, vars land är USAs främsta allierade i Mellanöstern och det land som näst Israel får mest amerikanskt stöd (1,2 miljarder dollar per år) har länge varnat för att konflikten i Mellanöstern kan urarta.

2002-29 s 20-21
"Islam med ett vänligare ansikte"
Det kommer försonliga signaler från Egyptens militanta muslimer.
Amr Khaled, f d revisor i Kairo har förvandlat sig till en stjärna bland nya islamska förkunnare. Han säljer fler videokassetter än Egyptens mest populära popartister. Khaleds framgångsrika version av islamsk ortodoxi speglar ett behov av framför allt Egyptens växande medelklass att hitta en väg som fjärmar sig från dogmatisk traditionalism men också från blind fanatism och västdyrkan av senare datum. De militanta islamisterna allt svagare röst speglar också en djup ideologisk förändring bland Egyptens militanta. Allt fler inser att terrorism är fel väg. Den väcker avsky hos vanligt folk.

2003-42 s 16-17
"Sådan fader, sådan son, eller hur?"
Håller Egyptens oföränderliga politik på att förändras? den egyptiska regeringens nya reformpaket möter blandade känslor hos egyptierna. Erfarenheten säger att det stelnade politiska systemet bromsar varje försök till förändring. presidentens son är en av de främsta reformivrarna i politiken. Frågan är bara vilka motiv som styr honom. Egyptierna är inte imponerade. Den ekonomiska tillbakagången i landet är värre än någonsin, valutan dyker, utövandet av tortyr fortsätter, det finns 10000 politiska fångar. De tror inte att den styrande eliten är förmögen att genomföra verkliga reformer. Befolkningen hurrar inte heller över att presidentposten ärvs.

2004-09 s 12-13
"Det drar ihop sig till storm på Nilen"
En strid om Nilens vatten har brutit ut mellan Egypten, där världens längsta flod betraktas som en livlina och länderna söder om Sahara, som klagar över att de inte får tillgång till en rättvis andel av flodens vatten. Fördraget om Nilens vatten från 1929 garanterar Egypten merparten av Nilens vatten och vetorätt över varje anläggning som kan påverka Nilens vattenflöde. Nu vill Tanzania bygga en 20 mil lång vattenledning från Victoriasjön som är en av Nilens tillflöden. Detta betraktar Egypten som en krigshandling. Befolkningen både i Nildalen och i länderna söder därom växer snabbt och behovet av vatten ökar. Egypten starkaste argument är att vara USAs viktigaste allierade i mellanöstern.

2004-26 s 16-18
"Egypten har nyckeln till reform i Arabvärlden"
När G 8-länderna samlades nyligen deklarerade de bl a att de ville sprida reformer i Mellanöstern och arabvärlden. Kanske borde de i så fall ta en närmare titt på Egypten först. Landet som tackade ne till mötet och därmed hamnade i kategorin "ytterst odemokratiska stater". Men Egypten, som ligger mitt i arabvärlden, har 75 miljoner invånare och en historisk roll som den moderna arabiska kulturens nav. Ingen demokratisk rörelse kan växa sig stark om inte Egypten är med. Men allting i Egypten - politiken, utbildningen och framför allt den ekonomiska tillväxten - tycks ha kört fast.

2004-33 s 18-20
"Politisk dynasti på väg i Egypten?"
Gamal Mubarak tränas upp för att efterträda fadern"
Mohamed Hosni Mubaraks hälsa har länge varit vacklande. Ännu har den 76-årige presidenten inte utsett någon vicepresident efterträdare. Många menar att detta beror på att han helst ser sin son i denna position. Gamal tillhör den välutbildade intelligentsian i Egypten som fått sin utbildning och yrkeserfarenhet utomlands. Många av medborgare menar att han passar bra andra ifrågasätter honom främst för att han saknar all militär erfarenhet.

2004-40 21
"Bygger Mubarak en dynasti?"
Den egyptiske presidenten Mubaraks son blir allt synligare i det politiska livet. Dock fick hans far Hosni Mubarak förnyat förtroende att sitta kvar i sex år till av den årliga partikonferensen i Kairo. Den bekräftar också att presidenten inte tänker ge vika för USAs krav på demokratisering.

2004-42 s 14-15
"Populära turistorter i Sinai attackerades"
Det tilltagande våldet i Mellanöstern spred sig över Israels sydgräns in i Egypten i förra veckan då ett trettiotal människor dödades och många, många fler skadades i en serie till synes samordnade bombattentat mot badorter vid Röda Havet. Badorterna är populära resmål för israeler och det var huvudsakligen israeler som dödades. Minst 34 människor dödades och detta kommer också att åsamka regionens turistindustri stor skada.

2004-42 s 14-15
"Lokala extremister misstänks ligga bakom dåden"
Man tror att det är militanta egyptier som fått hjälp utifrån som ligger bakom attentaten som är det första terrordådet i Egypten sedan 1997 års massaker på turister i Luxor.

2004-42 s 15
"Tre decennier av dödliga attentat mot israeliska mål och judar utomlands"
Från september 1972 då den palestinska gruppen "Svarta september" tränger in i det israeliska OS-lagets läger i München. 1976 kapar palestinsk och västtysk gerilla ett Air France plan och flyger det till Entebbe i Uganda. Israeliska kommandosoldater räddar gisslan.

2005-7 s 16
"Faraos långa skugga"
Kommer Bush och hans regering verkligen fortsätta att stödja arabvärldens demokratiska krafter? Egypten fängslade för en tid sedan en ledande reformator och hans öde ses som ett testfall. Ayman Nour, en av omkring 3 dussin oppositionella i parlamentet, som har totalt 444 platser, föreslog författningsförändringar. Medan president Gamal Mubarak och flera ministrar var i Davos i Schweiz för att vid Världsekonomiskt Forum lägga fram lockande investeringsförslag kastades Ayman Nour i fängelse. Kommer oljan och stabiliteten i Mellanöstern vara viktigare för USA än mänskliga rättigheter? Inget land får så stort ekonomiskt stöd från USA som Egypten.

2005-9 s 15
"Mubarak tillåter konkurrens"
I lördags beordrade Egyptens president ett tillägg till författningen om att fler än en person ska tillåtas i presidentvalet senare i år. Det är första gången som det blir fler än en kandidat sedan monarkin störtades 1952.

2005-12 s 15-16
"Mubarak är problemet, inte lösningen"
Trevande reformer i arabvärlden är inget annat än ett spel för galleriet, hävdar den lokala oppositionen. Mubarak har styrt Egypten i 24 år och han har tillgång till och kontroll över medierna, byråkratin och polisen. Demonstranterna är få och ropen är svaga men den regimfientliga tonen är ändå något nytt i Egypten. De kräver att Mubarak inte ska ställa upp ännu en gång till val.

2005-13 s 9
"Broderskapet protesterade"
Det muslimska broderskapet är Egyptens äldsta och största islamiska politiska grupp. Den förklarades olaglig 1958 och får inte agera politiskt. Nu har den genomfört en demonstration mot den egyptiska regeringen.

2005-18 s 11
"Nya terrordåd i Kairo"
Egyptisk polis har gripit 200 personer i den stadsdel, där de tre personer som under veckoslutet utförde terrorattentat i Kairo, bodde. De tre som dödades alla har kopplingar till en annan man, Hassan Bashandi, som dödade tre turister och sig själv i ett bombattentat i Kairo i början av april. I lördags eftermiddag hoppade en man, Yusri Yassin, från en bro i närheten av Egyptiska museet. En bomb han bar på exploderade och skadade många oskyldiga. Mindre än två timmar senare öppnade två kvinnor eld mot en turistbuss i Kairo. Det var Yassins fru och syster.

2005-20 s 18-19
"Terrormisstänkta skickas till ökänd tortyrkammare"
Hundratals misstänkta har skickats till Egypten både före och efter attentaten 11 september 2001. Human Rights Watch har skrivit en rapport där man påstår att Egypten använder extrema förhörsmetoder mot misstänkta terrorister. USA och andra länder har med tvång skickat dussintals misstänkta terrorister till Egypten. Enligt internationell lag är det förbjudet att skicka personer till länder där de riskerar att torteras. Nästan alla som överlämnats till Egypten är egyptiska medborgare eller har fötts i Egypten.

2005-21 s 10
"Politisk bojkott"
Den egyptiske oppositionsledaren Ayman Nour, som utmanar president Hosni Mubarak i presidentvalet, uppger att hans parti kommer att bojkotta valet om ett författningstillägg som banar väg för flera kandidater i presidentvalet. Nour anser att tillägget inte går långt nog.

2005-22 s 24
"Egyptisk demokrati"
Folkomröstning i Egypten om ett författningstillägg godkändes av 83 % av landets 32 miljoner registrerade väljare - eller var det bara 4 %? 54 % uppgavs ha röstat men dett stämmer inte överens med rapporter om i stort sett tomma röstlokaler frånsett en del statsanställda som bussades till vallokalerna. En tidnings reportrar kunde rösta på åtta olika ställen eftersom de inte prickades av mot röstlängderna. I en del städer misshandlade civilklädd polis demonstranter, och dussintals människor greps.

2005-26 s 13-14
"Oppositionen mot faraos välde växer"
Demokratiseringen i Mellanöstern har stagnerat och nu riktar Washington blicken mot arablandet Egypten. Utrikesminister Condoleezza Rice framhöll under sitt besök i Kairo vikten av demokratiska och rättvisa reformer. Landet som med 70 miljoner invånare är arabvärldens största står inför några avgörande frågor i år. Den viktigaste är huruvida den styrande presidenten Hosni Mubarak kommer att ställa upp för omval till en femte mandatperiod. Kommer undantagstillståndet som rått sedan 1981 att upphävas. Motivet för detta har varit att skydda landet mot militant islamism. Men idag utgör "Muslimska broderskapet" knappast ett allvarligt hot.

2005-34 s 23
"Indonesisk militär lämnar Aceh"
Enligt ett fredsavtal, som slöts i förra veckan mellan den indonesiska regeringen och separatister i provinsen Aceh, har regeringen börjat dra tillbaka sina styrkor från provinsen. Omkring 1300 soldater gick ombord på ett fartyg och reste till baser i andra provinser. Totalt ska 30000 ej lokala poliser och soldater lämna Aceh innan årets slut. Drygt 90 % av de fängslade separatisterna kommer att få amnesti och vara på fri fot innan september. Regeringen har lovat ekonomiskt stöd - inklusive två hektar mark och fiske- eller jordbruksredskap - till rebeller som lägger ner sina vapen.

2005-36 s 15-16
"Kampanj ska inte förväxlas med demokrati"
President Hosni Mubarak uppträder som en äkta demokrat, men frågan är om det betyder demokrati. Staten kontrollerar fortfarande alla nyhetsmedier och tidningarnas rapporter om presidentens görande och låtanden är minst sagt fjäskiga. Imorgonpartiets ledare, Hisham Kassem, som förde fram Ayman Nour som presidentkandidat, säger att "De försöker ge intryck av fria och rättvisa val men i praktiken är det något helt annat. I tidigare presidentkampanjer var Mubarak ensam kandidat, men du tilläts flera kandidater (9 utmanare).

2005-36 s 16
"Synd att han inte kan vinna"
Nayman Nour är en flitig debattör i parlamentet och han är mycket populär i sin valkrets i Kairo. Det var hans fängelsevistelse tidigare i år på grund av falska bedrägerianklagelser som gjorde honom internationella känd. På sitt sista valmöte i Kairo riktade han mycket hård kritik mot regeringens sätt att styra landet. Hans åhörare uppskattade talet och beklagade bara att han inte hade någon chans att vinna.

2005-47 s 19
"Våld störde valet i Egypten"
Det egyptiska valets andra omgång i söndags markerades av utbrett våld mellan Muslimska Brödraskapet - vars kandidater ställer upp som oberoende i valet - och polisen, på flera platser i landet. Brödraskapet fick oväntat många röster i den första av valets tre omgångar.

2005-49 s 7
"Nour har gripits igen"
Oppositionsledaren Ayman Nour har tillsammans med fem andra personer anklagats för att ha förfalskat namnunderskrifter på en petition för att etablera ett politiskt parti. Tidigare har Nour avtjänat fängelsestraff bland annat för att ha "förolämpat" presidenten.

2005-50 s 12-13
"Det är inte tal om riktig demokrati"
De allmänna valen, som för en gångs skull erbjöd alternativ, stördes av våld och fusk.
Fusk mutor och fysiskt våld som skördade minst elva människoliv. En domarorganisation krävde efter valen att inrikesministern skulle avgå.
Det mest påtagliga med valet är dock det muslimska brödraskapets stärkta ställning. Den 77 år gamla islamistiska organisationen har varit officiellt bannlyst sedan 1954. Nu förde man fram kandidater under etiketten oberoende. De fick nästan 40 % av alla röster vilket är sex gånger mer än tidigare. Den egyptiska regeringens osmidiga uppträdande irriterar den amerikanska regeringen som ger 1,8 miljarder dollar årligen till Egypten.

2006-17 s 17
"Terrorn slog till igen"
Minst 23 människor dödades och nästan hundra skadades i en rad av tre explosioner som skakade den egyptiska semesterorten Dahab på måndagskvällen. Dahab är en avslappnad turistort vid Röda Havet. Den egyptiska turismen drabbades hårt av 1990-talets terror men den har visat sig förvånansvärt motståndskraftig inför senaste tidens attacker.

2006-27 s 18-20
"Efter Farao"
Vem eller vad kommer efter Hosni Mubarak? En del tror demokrati, andra tror kaos. Detta är frågan som alla egyptier grunnar på, men ingen har ett svar. Kommer makten att övergå från far till son, den förbindlige Gamal Mubarak, eller till militären eller till islamisterna?

2006-42 s 16-17
"Den kalla freden"
Freden som slöts mellan Egypten och Israel 1979, håller än, 25 år efter Anwat Sadat. Men frågan är hur länge den håller. Den 6 oktober var det 25 år sedan den egyptiske presidenten Anwat Sadat blev skjuten under en militärparad. Mördarna tillfångatogs och avrättades. Men många av dem egyptiska islamister som greps i samband med mordet skulle bli ledande personer inom al-Qaida, inklusive Ayman al-Zawahiri, som grundade egyptiska Jihad och som sedan 1990-talet innehar en viktig ställning inom al-Qaida som Usama bin Ladins andreman. I Egypten är det muslimska brödraskapet, som är nära allierat med Hamas, det utan jämförelse största oppositionspartiet. Brödraskapets parlamentariker kräver regelbundet att Israels ambassadör i Kairo ska utvisas och att Egypten bryter de diplomatiska förbindelserna med Israel. Retoriken från Egyptens vänstergrupper är lika israelfientlig.

2006-47 s 15
"Mubarak hoppas sitta kvar livet ut"
Den 78-årige Hosni Mubarak vill "leda övergången till framtiden". Undantagslagarna vill han emellertid inte häva. De behövs för att krossa militanta islamister, men också för att hindra den lagliga oppositionen att vinna folkligt stöd.

2007-12 s 16-17
"Demokratiska bakslag i Mellanöstern"
Demokratins små landvindningar håller på att gå om intet. Den allmänna trenden från Marocko till Persiska viken är stärkt central kontroll, begränsning av den politiska friheten och minskat hopp om fredliga, demokratiska förändringar. Egypten är ett tydligt exempel. Mubaraks utmanare i presidentvalen 2005, Ayman Nour, sitter i fängelse anklagad för förfalskning. Muslimska Broderskapet som bevisade sin styrka som Egyptens största oppositionsgrupp genom att ta 20 % av parlamentets platser är fortfarande en förbjuden organisation. Den nya författningen kommer formellt att bannlysa alla politiska partier med en religiös plattform. Mönstret av en demokrati som krymper finns överallt i regionen, i Jordanien, i Algeriet, Jemen, Tunisien, Libanon och även i det lilla Bahrain som är ett relativt progressivt örike i Persiska viken.

2007-19 s 19-20
"Gamal och gänget"
Yngste sonen till Egyptens statschef firade ett överdådigt bröllop på faderns 79-års dag. . Många undrar om det var första steget mot ett maktövertagande från hans gamle far Hosni Mubarak. Varifrån kommer Gamals enorma förmögenhet och varför har han inte gift sig förrän han blev 43 år?

2007-25 s 18
"Kairo tål inga fria tankar"
En våg av gripanden i Egypten varslar om hårda tider för regimkritiker. Den senaste tiden har hundratals medlemmar av den populära men olagliga rörelsen Muslimska brödraskapet gripits. Det räcker med att förmedla en okonventionell bild av Islam via Internet en som inte överensstämmer med den politiskt korrekta trosuppfattningen för att man ska gripas. Man får inte påstå att den islamska lagen bör grunda sig på enbart Koranen, inte profetens Muhammeds utsagor och traditioner.

2007-40 s 12-13
"Stabiliteten har ett högt pris i form av stagnation"
I Egypten har den politiska oppositionen mot president Mubaraks regim och den oberoende pressen ytterst snävt svängrum. Om det så bara gäller rykten om presidentens hälsotillstånd reagerar regimen med förtryck. De autokratiska tendenserna hos NDP-regimen (Nationaldemokratiska partiet) verkar bli starkare ju äldre Mubarak blir. NDP och familjen lyckas troligen få igenom sin önskan att placera sonen Gamal Mubarak på tronen. Den enda verkliga oppositionen är Muslimska brödraskapet som dock numera är förbjudet att bilda ett politiskt parti.

2008-25 s 16-17
"Det finns för många egyptier"
Egyptens president, Hosni Mubarak, föreslår familjeplanering. Kampanjens motto är "Två barn per familj - en chans till ett bättre liv". Många egyptier betraktar däremot en stor familj som ekonomisk trygghet. Födelsetalet är 2,7 barn per kvinna. Islam förbjuder inte födelsekontroll och Egypten har haft flera aggressiva kampanjer under årens lopp. Minst 40 % av befolkningen är fattig eller nära fattigdomsgränsen. Barnarbete är ett faktum och pengarna behövs för fattiga familjer.

2008-39 s 15-19
"Kommer dammen att brista?"
Majoriteten av egyptierna har det ekonomiskt svårt, och allt reformarbete blockeras, vilket betyder att Egypten går mot en mycket osäker och kanske farlig framtid. De flesta av Egyptens 75 miljoner invånare kämpar hårt för sin överlevnad. Deras ambitioner krossas av stigande priser, dåliga statliga skolor, godtyckliga domare, en enormt krånglig byråkrati och en regering som låtsas demokrati men bara skor sig själv, krossar alla kritiker och hindrar insyn och deltagande. Det växande missnöjet, en religiös väckelse och det faktum att presidenten sedan 27 år, Hosni Mubarak, är 80 år och saknar en klar efterträdare, allt kan leda till att en islamisk revolution krossar den autokratiska staten. Eftersom Egypten är den folkrikaste, politiskt viktigaste arabstaten med centralt geografiskt läge skulle svallvågorna kunna sprida sig vida omkring och rubba regionens redan bräckliga maktstruktur. Lurande i bakgrunden finns det inflytelserika Muslimska Brödraskapet som sedan 1980-talet är den största oppositionella rörelsen.
Originalartikel i The Economist: Will the Dam burst?
Eller läs mer här.

2009-19 s 16-18
"Vad kan Mubarak ha kvar att erbjuda"
Hosni Mubarak har styrt Egypten i 28 år och allt fler egyptier tvivlar på hans ledarskap. Egypten är inte längre en förebild i den arabiska världen. Samtidigt är det en öppen fråga vem som ska efterträda Mubarak på presidentposten.
Kairos inflytande försvagas alltmer. Arabvärldens akademiska och ekonomiska elit samlas numera kring Persiska viken i stället för vid Nilen. Riktlinjerna i Mellanöstern bestäms av Turkiet och de politiska slagorden som en gång myntades av Nasser kommer från Teheran numera. Men Amerika tror fortfarande på Egypten.
Egyptens befolkning utökas med ungefär en miljon varje år, och varje sommar kommer 700 000 ungdomar ut på arbetsmarknaden. Analfabetismen i Egypten är nästan 30 %, korruptionen genomsyrar allt och förhållandena i de statliga sjukhusen är miserabla. Politiskt ligger Mubaraks system som ett täcke av mjöldagg över hela landet. Undantagstillstånd har rätt sedan han tillträdde. Staten som allsmäktig beskyddare, försörjare och övervakare har en lång historia vid Nilen men det är ingen modell för framtiden.

2009-21 s 18
"Stora förväntningar på Obamas tal till den muslimska världen"
President Obamas beslut att hålla tal i Kairo i juni har inneburit ett stort lyft för en förr mäktig allierad som på senare tid har känt växande frustration över minskat inflytande och oförmåga att förklara för sina medborgare varför det håller fast vid en fredsprocess som inte har gjort livet lättare för det palestinska folket. Det har blivit allt svårare att se en lösning på den palestinska konflikten av flera orsaker:
- splittringen i det palestinska ledarskapet,
- större inflytande från militanta grupper som Hizbollah och Hamas,
- vreden över Israels offensiv i Gaza,
- Irans aggressiva utrikespolitik.

2009-29 s 19-20
"Ovisshet föder spekulationer i Kairo" hela artikeln
President Hosni Mubarak är gammal, och frågan om vem som ska efterträda blir allt mer aktuell. Ingen anar vad presidenten själv har i kikaren eller om han helt enkelt överlåter frågan till sina efterlevanden.
Kombinationen av president Hosni Mubaraks vacklande hälsa, den egyptiska regeringens tillslag mot Muslimska Brödraskapet och ihållande rapporter om planer att upplösa parlamentet har föranlett livliga spekulationer om huruvida Mubarak tänker avgå. De senaste två månaderna har fler än 130 medlemmar av Muslimska Brödraskapet, inklusive tre av ledarna, gripits och anklagats för att tillhöra en olaglig islamistiskorganisation. Mubarak är 81 år och har varit president i 28 år. Två möjliga efterträdare diskuteras. Det är presidentens yngre son Gamal och chefen för den militära underrättelsetjänsten general Omar Suleiman. Mubarak som nyligen drabbats av en stor personlig tragedi när ett av hans två barnbarn förolyckades, har aldrig utsett någon vicepresident.

2009-34 s 8-9
"Obama och Mubarak optimistiska om fred i Mellanöstern"
Den amerikanske presidenten i toppmöte i Vita Huset med Egyptens ledare, som uttrycker en vilja att föra processen vidare. Under Bush-eran var relationerna ansträngda mellan USA och Egypten då USA tryckte på för demokratiska reformer i Egypten. Nu vill Obama-administrationen "inte främst se USAs relation till Egypten genom demokratins prisma".
De två ska förmå de båda parterna att sitta ner tillsammans och att få något från båda parter. Nästa vecka kommer George J. Mitchell, USAs särskilda sändebud för fredsfrågorna i Mellanöstern, och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att träffas för samtal. Obama har försökt övertyga arabvärlden om att göra ytterligare eftergifter gentemot Israel, men har hittills haft liten framgång.

2009-47 s 16-17
"Egypten och Saudiarabien känner sig överkörda"  hela artikeln
Syrien spelar en nyckelroll i Arabvärlden, därför att om Syrien slutade upp med att spela under täcket med Iran och i stället engagerade sig i Egyptens och Saudiarabiens fredsarbete skulle araberna kunna utöva mer makt och inflytande. Dessa två länder förefaller utöva allt mindre inflytande i regionen. Saudierna är klara över att en samordnad politik arabländerna emellan är nödvändig. Men då måste också Syrien spela med i spelet och inte i första hand ha kontakter med Iran. Syrien måste skifta från krigslägret till fredslägret. För det finns två strategier. Den ena är välbehövlig, ekonomisk hjälp till Syrien. Den andra är att låta Syrien återta den politiska kontrollen i Libanon.

2010-09 s 18-19
"ElBaradei utmanar Mubaraks regim"  hela artikeln
En utomstående angriper den sociala, ekonomiska och politiska stagnationen i Egypten. Sedan Mohamed ElBaradei, nobelpristagare och före detta chef för Internationella atomenergibyrån, IAEA, för en tid sedan återvände till sitt hemland Egypten och togs emot som en hjälte har han utmanat landets ledare exakt som man kunde förvänta sig av en karriärdiplomat. Hans budskap i medierna är en uppmaning till Egyptens folk att kräva fler politiska rättigheter av regeringen. Nu befarar det styrande Nationella demokratiska partiet att det kanske är för tidigt för president Hosni Mubarak att avgå när hans mandat löper ut 2011. Man fruktar att hans son Gamal Mubarak inte håller måttet mot doktor El Baradei.

2010-11 s 25
"Presidenten är snart kry"
Egyptens president, Hosni Mubarak, trädde i tisdags fram i TV med sin läkare. För tio dagar sedan opererades han i Tyskland. Det har spekulerats om att den drygt 81-årige presidentens hälsa var skral. Mubaraks mandat löper ut nästa år.

2010-18 s 11
"Polis och demonstranter stötte samman"
Egyptisk polis slog regimkritiska demonstranter som i protestaktioner på Kairos gator krävde ett slut på 30 års undantagstillstånd. Undantagslagarna begränsar individens frihet märkbart. Sammanstötningen uppstod efter det att hundratals poliser i svarta uniformer hade motat tillbaka cirka 150 demonstranter som hade samlats i centrala Kairo och försökte ta sig igenom en säkerhetsbarriär.

2010-18 s 16-18
"En man mot hela systemet"
IAEAs förre chef, Muhamed ElBaradei, tänkte egentligen skriva sina memoarer och föreläsa här ovh var i världen, men han återvände i stället till Egypten för att försöka ersätta det gamla systemet med ett modernt, demokratiskt styrelseskick.
Arabfolken antas ha dragning åt kaos och bara polisstatens järnhand kan upprätthålla lag och ordning. Resultatet efter decennier under säkerhetstjänstens allseende ögon, är politiskt förtryck och stagnation. ElBaradeis ambition är nu att leda en massrörelse för förändring, som tvingar regeringen att häva det drakoniska undantagstillstånd som råder sedan 1981 och öppna upp det politiska systemet så att nästa års presidentval blir fritt och rättvist.
Egypten står inför dramatiska förändringar. Hosni Mubarak som haft makten i nästan 30 år är nu 81 år. Ingen vicepresident finns. Förtroendet för hans 46-årige son Gamal avtar. För folk med pengar har Egypten aldrig varit så lyxigt och effektivt som nu men gapet mellan rika och fattiga blir alltmer iögonfallande. ElBaradei flirtar med det "förbjudna" Brödraskapet Bland ungdomar och intellektuella är han en dröm som går i uppfyllelse. Han inspirerar hopp och skapar förväntningar.

2010-21 s 7
"Egypten öppnade gränsen mot Gaza"
Egypten ger vika för internationella påtryckningar och öppnar gränsen för att släppa in humanitär hjälp och förnödenheter i den isolerade enklaven. Bara livsmedel och läkemedel får föras in. Egypten är nära allierad med USA och får två miljarder dollar årligen i bidrag och kritiseras ständigt i arabvärlden för att i praktiken stödja Israels blockad av Gaza. Egyptens beslut kan bero på påtryckningar från Muslimska Brödraskapet en organisation varur Hamas härstammar.

2010-36 s 14
"ElBaradei manar till bojkott"
Mohammed ElBaradei, tidigare chef för IAEA, uppmanar sina egyptiska landsmän att bojkotta parlamentsvalet i november. Han varnar för att valet alldeles säkert kommer att manipuleras. Baradei som tilldelades Nobels fredspris 2005, leder en växande oppositionsrörelse mot president Hosni Mubarak.

2010-43 s 24-25
"Den som gapar efter mycket…"
Egyptiska journalister har på senare tid vågat tänja på gränserna för vad man får säga om regeringen. Ds lyckades tänja så mycket att de inbillade sig att den växande press- och yttrandefriheten var oåterkallelig. Det var den inte. Nu har bakslaget kommit med avskedandet av Ibrahim Eissa från posten som redaktör för Al-Dustour, en tidning med näsa för skandaler.
Det kommer politiskt vid en känslig tidpunkt. Parlamentsvalen äger rum om knappt en månad och landet svävar i ovisshet om vem som ska efterträda den 82-årige Hosni Mubarak. I början av detta årtionde blev det möjligt för privata affärsmän att finansiera privatägda tidningar - journalister får inte äga tidningar - men avskedandet av Eissa visar att ägarna har regimen att tacka för sina framgångar och därför gör klokt i att inte utmana den. Affärsmän kan därför inte förväntas försvara pressfriheten. TV-kanalen Orbits program, Kairo idag, upphörde för ett par veckor sedan och sedan lades hela tv-stationen ned. Landets journalister befarar nu att en kort period med större öppenhet är över.

2010-47 s 28
"Bäddat för nederlag"
Det råder förvirring i islamiska brödraskapet i Egypten. Det är inte bara organisationens eget fel därför att inför parlamentsvalet nu på söndag har president Hosni Mubaraks regering gripit 600 medlemmar och hotat många andra. Men rörelsen står också inför stora utmaningar. Rörelsen är helt splittrad i frågan om bojkott av valet eller inte. Några av gruppens anhängare har till och med ifrågasatt brödraskapets förmåga att leverera tjänster till folket något som alltid varit dess stora styrka.

2010-48 s 20
"Inget nytt under Egyptens sol"
Hög arbetslöshet och höga matpriser underblåser missnöjet i Egypten. Detta och ovissheten om vem som ska efterträda Hosni Mubarak verkar vara orsaken till att regeringspartiet försöker ta ett ännu hårdare grepp om makten. Det nyss genomförda parlamentsvalet ses som ett förspel till nästa års mycket viktigare presidentval. En ny sak innebar söndagens val nämligen att antalet platser utökats med 64, som alla reserverades för kvinnor.

2010-50 s 18
"Oppositionen ska försöka enas"
Den egyptiska regimen sitter säker i sadeln, men den dag oppositionen enas kan den komma att bli en utmaning för Mubarak. Egyptens ledande demokratiförespråkare, Mohammed ElBaradei, säger att det iögonfallande fusket vid det senaste valet, har berövat regimen dess legitimitet. Den 82-årige Mubarak, vars styrande Nationaldemokratiska partiet, överlägset vann valet, har nyligen genomgått en operation. Han tros förbereda sin son Gamal till efterträdare. Men motståndet mot honom är stort.

USA, Egypten
2011-04 s 10-12
"Stabilitet eller demokrati, det är frågan?"
Den amerikanska regeringen står inför en svår balansgång mellan stödet till demokratiska krafter och vikten av stabilitet i allierade arabländer. USA har begränsat inflytande över många maktspelare i arabvärlden och speciellt oroligheterna i Egypten kan röra till USAs utrikespolitiska agenda. Den egyptiska regeringen har stort värde för Washington men det egyptiska folket är djupt misstänksamt mot USAs avsikter och i Egypten finns en stor potential för islamisk extremism. Den stora frågan är om Washington bör använda Tunisien som en ramp i arbetet att propagera för förändringar i andra arabländer.

Nordafrika, Egypten
2011-04 s 12-13
"Upproret sprider sig"
Först Tunisien och nu Egypten? Människorna runt Nilen reser sig mot regimen i Kairo. I protestaktioner i flera egyptiska städer har det förekommit sammanstötningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor. Tre människor har dödats, varav en polis. Det är de hittills mest omfattande protesterna mot Egyptens regim. Demonstranterna krävde bland annat att inrikesminister Habib al-Adli skulle avgå men också president Mubaraks avgång. De stöddes av oppositionspolitikern och IAEAs före detta ledare, Mohamed ElBaradei. I Egypten råder snart 30 år undantagstillstånd.

2011-05 s 13-14
"Allt står och väger"
Från härskarnas palats i Mellanöstern till Vita husets korridorer försöker diplomater och experter bilda sig en uppfattning om folkupproret i Egypten, som är arabvärldens folkrikaste land och en strategisk partner för USA i denna region. Om Mubarak störtas är det troligt att andra västallierade arabledare också störtas, vilket skulle kunna leda till stora förändringar i regionens politiska karta. Demonstranter och oppositionella grupper vill att det omedelbart bildas en nationell enhetsregering som ändrar i författningen för att öppna för fria, rättvisa val.

2011-05 s 14-15
"Despotens sista anbud"
Massorna kräver hans avgång, men Egyptens president Hosni Mubarak lyfter i TV fram sina förtjänster. Med beskedet att han själv väljer när han vill avgå försöker han försäkra sig om en hedersam reträtt. Han medger inte att alla eftergifter han ändå gjort har kommit till stånd under hård press från demonstranterna. Mohamed El-Baradei som har ställt sig i spetsen för proteströrelsen var väldigt besviken på presidentens tal.

2011-05 s 15-16
"Vem är El-Baradei?
Det är en av många frågor som den amerikanska regeringen grunnar på i dessa dagar av uppror och maktkamp i arabvärlden. ElBaradei var en entusiastisk supporter till Obama under dennes första månader som president. Han och Obama har båda tilldelats Nobels fredspris. Han var oenig med George W. Bushs regering i fråga om Irak och Iran. Den stora frågan för USA just nu är ElBaradeis syn på olika frågor relaterade till Israel, Egypten och USA. ElBaradei har betecknat blockaden mot Gaza son "skamfläck för varje arab".

2011-06 s 7-10
"Början eller slutet?"
Ingen vet ännu vart den egyptiska revolutionen leder eller hur smittsam den är. Detta är det största dramat som har skakat Egypten sedan Anwar Sadat mördades 1981. Protesterna har skördat hundratals dödsoffer, skadat landets ekonomi, tvingat en regering att avgå, locket ut armén på gator och torg och fått Mubarak att lova reformer. Även andra länder, oavsett om de är monarkier eller republiker, har strukturer som verkar alltmer otidsenliga. Ungefär som Sydeuropa på 1970-talet, när de autokratiska regimerna i Portugal, Spanien och Grekland ramlade i en stor hög och senare i Latinamerika, där juntorna föll som dominobrickor, håller de arabiska samhällena på att förändras på sätt som provocerar politiska omvälvningar. Grupper som muslimska Brödraskapet i Egypten spelar en roll, men det är underliggande samhällsförändringar som är en viktigare orsak. Och sedan var det Internet och Tunisien som satte fart på allt.
Mubarak säger han försvarat Egyptens jord som soldat och att han kommer att dö i Egypten och att historien får döma honom. Denna förklaring nöjer sig med all rätt inte demonstranterna på Tahrirtorget. Och Muslimska Brödraskapet har deklarerat att det inte vill förhandla med regimen förrän Mubarak avgår. Sakta men säkert har egyptierna börjat bli medborgare och inte bara undersåtar i sitt eget land.

2011-06 s 11-12
"En försiktig soldat"
Kraven på förändring överväldigade den försiktige Mubarak.
Kraven på förändring kommer från en ny generation som vägrar att acceptera föräldrarnas bortförklaringar. Landets unga har upptäckt att ett system byggt på nepotism och korruption utestängde dem från universitet och jobb. Deras missnöje växte och svämmade till slut över på gator och torg med oeftergivliga krav på Mubaraks avgång.
Mubarak sitter i toppen på den egyptiska samhällspyramiden. Hans order går nedåt och pengarna går uppåt. Korruptionen i Egypten har vuxit till enorma proportioner under honom.
Det som däremot inte når pyramidens topp i en struktur som Mubaraks är tillförlitlig information. Hans poliser och spioner filtrerar informationen till människorna i toppen. Han tror att han fortfarande är folkets hjälte som han blev för sin roll i kriget mot Israel 1973 och utnämndes till vicepresident av Anwar Sadat som han sedan efterträdde på presidentposten när denne mördades 1981. Men nu är hans polis fruktad och avskydd. De misshandlar och torterar misstänkta och tusentals sitter i fängelse utan varken rättegång eller domar. Hans försök att vara en oumbärlig allierad för USA i Mellanöstern har bara lett till en tydlig fientlighet mot USA bland vanliga egyptier.

2011-06 s 12-14
"Brödraskapets intentioner är oklara"
Muslimska Brödraskapet är Egyptens största gräsrotsrörelse. Gruppen har tagit avstånd från våld och tidvis deltagit i den politiska processen. Men ingen vet exakt vad grupper har för mål och ambitioner. För tillfället kräver de att Mubaraks regim störtas och att det bildas en nationell enhetsregering med alla politiska fraktioner. Muslimska Brödraskapet kommer att vara en stark politisk kraft i Egypten i framtiden. Det är den äldsta och största islamiska rörelsen i världen. Det inkluderar både pragmatiska reformvänner och bildstormande ideologer. De är djupt fientliga till Israel, har en konservativ syn på kvinnans rättigheter och intolerant mot religiösa minoriteter. Många tror att Muslimska Brödraskapet skulle kunna erövra en tredjedel av platserna i parlamentet i fria val. Vad händer sedan, kan det bli ett parti bland många i egyptisk politik eller bidar det sin tid för att sedan ta monopol på makten?

2011-08 s 23-24
"Efter Mubarak?"
Vem kommer att efterträda Mubarak i ett demokratiskt Egypten? Den i väst kände Mohamed ElBaradei är en utomstående. Största chans tros Amr Moussa ha. Han är för närvarande Arabförbundets ordförande. En annan fråga är vilken roll de unga rebellerna i demokratirörelsen kommer att spela. Amr Moussa är 74 år och tillhör inte deras generation. Dessutom var han Mubaraks utrikesminister i tio år. Många demonstranter ser honom som en representant för det gamla gardet.
Mohamed ElBaradei är mycket känd och respekterad i väst men i Egypten ses han som en outsider som bott utomlands i många år.
Muslimska Brödraskapet kommer att få en viktig roll, rörelsen har mer än en miljon medlemmar och är mycket välorganiserad. Den kommer nu att bilda ett politiskt parti.
Eller blir det någon av de unga demonstrationsarrangörerna som kommer att få den politiska makten i ett nytt demokratiskt Egypten?

2011-08 s 29-30
"Egypten skulle kunna visa vägen"
Efter att ha sett fotografier och tv-bilder från Kairo de senaste veckorna kan man lätt tro att Egypten är ett mycket urbaniserat land. Men så är inte fallet. Europa är det enda stora landet som har blivit mindra urbant de senaste 30 åren enligt Världsbanken. Bara 43 % av egyptierna bor i städer. Den urbana stagnationen är en förklaring till den allmänna stagnationen i Egypten. Nästan allt kan göra mer effektivt i en välskött stad, avlopp, transporter eller nya tankar och affärsidéer. Egypten har fastnat i en nästan antik geografisk struktur i likhet med många andra diktaturer. Egypten har inte satsat på varken utbildning eller konkurrens.

2011-11 s 27-28
"Folkomröstning i Egypten"
Folkomröstningen om ändringar i grundlagen som påverkar den politiska utvecklingen i Egypten äger rum denna vecka, vilket har märkts på att olika politiska grupperingar tävlar om att påverka ett val, som faktiskt gör många ganska förvirrade. De väpnade styrkornas högsta råd, som styr Egypten, ger väljarna i uppdrag att säga ett enkelt ja eller nej till ca tio ändringar i grundlagen. President ska få sitta högst två mandatperioden om fyra år. En förlängning över 6 månader kräver folkomröstning. Om tilläggen antas ska de utgöra grunden för parlamentsval och presidentval i augusti.

2011-11 s 28
"ElBaradei ställer upp i det egyptiska presidentvalet"
Han kommer att nominera sig själv när nomineringarna börjar förutsatt att det då existerar ett demokratiskt system.
I förra veckan dödades ett drygt dussin människor och runt 150 skadades i sammanstötningar mellan muslimer och kristna i en av Kairos förorter. De bröt ut när några hundra kristna kopter demonstrerade mot att en kristen kyrka i byn Soul stuckits i brand. Attacken mot kyrkan påstås ha varit följden av stigande spänning i byn på grund av en kärleksaffär mellan en muslimsk kvinna och en kristen man.

2011-11 s 29-30
"Reform kan vara lika smärtsam som revolt"
Under Mubaraks såväl som Ben Alis regimer var ekonomierna i Egypten såväl som i Tunisien födkrokar för en liten krets kleptokrater och agenter. Egypten gjorde några försök att lämna planekonomin som dominerades av den offentliga sektorn och privatisera. Men privatiseringen favoriserade undantagslöst regimens anhängare som till exempel stålkungen Ahmed Ezz som var allierad med Mubaraks son Gamal. Privatiseringarna ledde till att regimen som byggde på militären och säkerhetstjänsterna expanderade sin bas. I stället för att lösa upp insiderekonomin valde regimen att vidga kretsen insiders. Det blev en korrumperad form av kapitalism och den stora majoriteten fick ingen del av pengarna. Idag skulle Egyptens ekonomi behöva växa med 10 procent om året i tio år. Egypten har levt på olja, bistånd, Suezkanalen, turism och hemskickade pengar.
Egypten behöver en ny omvälvning lika omfattande som den första.

2011-12 s 21
"Ja till ny grundlag"
Vägen till demokratiska val i Egypten har öppnats sedan folket röstade ja till de grundlagsändringar som bäddar för fria val.
Ca fem veckor efter det att Hosni Mubarak störtades godkände egyptierna i söndags en ny grundlag. 77 procent av väljarna röstade ja till de föreslagna ändringarna, som är en förutsättning för att allmänna val ska kunna äga rum i september.
I den historiska folkomröstningen beslöts att en president inte får sitta vid makten i mer än två perioder om vardera fyra år. Inom 60 dagar efter makttillträde måste en vicepresident utnämnas.
USA välkomnade folkomröstningen och betecknade den som ett viktigt steg i den demokratiska processen.
Reformpolitiker och presidentkandidater röstade enhälligt nej till författningsändringarna. Folkomröstningens kritiker anser att tiden fram till nyval är alldeles för kort för att grupper som har varit förtryckta i decennier ska hinna organisera sig effektivt. Grundlagsändringarnas motståndare fruktar framför allt att Mubaraks f d partivänner och Muslimska brödraskapet vinner på den snabba processen.

2011-12 s 27-29
"Tidningen som inte vet vilket ben den ska stå på"
Al-Ahram måste hitta en ny röst i det nya Egypten. Den grundades 1875 och är därmed en av de äldsta tidningarna i arabvärlden. Tidningen nationaliserades av Gamal Abdel Nasser efter officerskuppen 1952. De senaste decennierna har den statsägda tidningen blivit en symbol för nepotism, korruption och inkompetens som plågar många institutioner i Egypten. Den är känd för sin slaviska plikttrohet mot regimen och sin flagranta okunskap om verkligheten. Nu publicerar den och andra tidningar i Egypten artiklar som hade varit otänkbara för ett par månader sedan. Kritikerna menar att de statliga medierna har förlorat all trovärdighet och måste bort. Det går inte att konstruera om dem och driva dem med lönsamhet i sikte. Al-Ahram var tidigare en "lönelista" för att betala ut feta löner till släktingar alltför inkompetenta för att göra något.

2011-14 s 18-22
"Det muslimska Systerskapet"
Under slöjan och kaftanen bär många muslimska kvinnor västerländska kläder, och i allt de säger verkar de emanciperade. Muslimska brödraskapets kvinnliga anhängare medverkade i revolutionen, och nu vill de ha en röst i det demokratiska Egypten.
Det finns ca hundratusen kvinnor, som inom den största egyptiska oppositionsgruppen kämpar för ett nytt Egypten. Målet är ett islamiskt samhälle. De uppträder självsäkert och deras budskap är tydligt: Detta är även vår tid, vi är lika starka som bröderna även om vi bär sjal och slöja.
För varje dag som går efter revolutionen blir de lite starkare och erövrar lite mera makt. Folkomröstningen om författningen innebar större frihet för egyptierna, även kvinnorna, vilket många trodde var omöjligt förut. Många muslimska kvinnor ser demokrati som en mellanetapp på vägen mot ett islamiskt samhälle.

2011-15 s 17
"Mubarak och söner i polisens förvar"
Egyptens förre president, Hosni Mubarak, som tvingades avgå för ett par månader sedan, är häktad liksom sina två söner och föremål för utredning om eventuella brott. Den statliga tidningen Al-Ahram uppgav att Hosni Mubarak blev dålig efter förhör hos åklagaren och fördes till sjukhus.

2011-17 s 16
"Framtidstro kännetecknar Egypten efter revolutionen"
Egyptierna ser med tillförsikt och entusiasm fram emot de första fria valen i höst efter den arabiska våren som kom med revolution och regimskifte. Detta avslöjas i en opinionsundersökning som också berättar att egyptierna är djupt splittrade i frågan om religionens roll i samhället. 30 % har en positiv syn på islamisk fundamentalism och lika många föredrar dess motståndare. Tre av fyra egyptier har en positiv syn på Muslimska Brödraskapet men lika många gillar "6 april rörelsen" en sekulär ungdomsgrupp som spelade en avförande roll i revolutionen. Bara 17 % vill att Muslimska Brödraskapet ska leda nästa regering. Militären är mycket populär, Arabförbundets ordförande Amr Moussa är favorit bland presidentkandidaterna men också den före detta dissidenten Ayman Nour som suttit i fängelse för sitt motstånd mot Mubarak.

2011-20 s 9
"Frun är fri"
Suzanne Mubarak, hustrun till Egyptens störtade president släpptes häromdagen på fri fot mot borgen efter att ha gått med på att lämna ifrån sig sin förmögenhet på ungefär fyra miljoner dollar. Maken Hosni Mubarak har befunnit sig på sjukhus ända sedan åklagare 13 april beordrade att han skulle gripas misstänkt för korruption. Makarnas båda söner Gamal och Alaa sitter i fängelse i Kairo.

2011-23 s 31
Egypten beviljas lån"
Den internationella valutafonden, IMF, har beviljat Egypten en kredit på tre miljarder dollar. Pengarna ska hjälpa regeringen i Kairo att täcka budgetunderskottet 2011/2012. Budgetunderskottet riskerar annars att bli nästan elva procent av BNP. Finansminister Samir Radwan har sagt att räntan på lånet är 1,5 %.

2011-26 s 15-16
"Splittring i det Muslimska brödraskapet"
Den felande länken mellan islamister och sekulära heter Abou el-Fotouh. Han är en omtyckt ledare i Muslimska brödraskapet. Han kandiderar till posten som Egyptens första president, men inte som brödraskapets kandidat, utan tvärtom trots dess avrådan och öppna kritik mot många av hans beslut och åsikter. Interna motsättningar inom Brödraskapet när det enade motståndet mot en sekulär diktator upphör och olika utbrytargrupper och majoriteten av gruppen ungdomar rör sig mot den politiska mitten.
Han anser sig stå de västerländska värderingarna nära. Hans plattform fokuserar på individens fri- och rättigheter, ett oberoende rättsväsen och utvecklad hälsovård och förbättrat utbildningssystem. Han hävdar att de som ger sig in i politiken bör frigöra sig från religiösa organisationer så att de inte behöver splittras av andliga uppdrag eller religiösa regelverk.
De konservativa inom Brödraskapet däremot tycks ha en hemlig agenda som de inte visar upp förrän de tagit över de demokratiskt valda höga posterna.

2011-28 s 20-21
"Spelet om makten är kanske redan avgjort"
Många är hågade att efterträda Hosni Mubarak. Kanske blir det en av hans f d ministrar. Hur reagerar i så fall revolutionärerna från Tahrirtorget? Amr Moussa blir kanske den som efterträder Hosni Mubarak, och det betyder i så fall fara å färde för Israel, Moussa har nämligen en lång historia av Israelfientliga uttalanden. Hans popularitet är nästan uteslutande hans image som en arabisk nationalist som är mycket kritisk mot Israel. Han leder i opinionen inför presidentvalet med 25 % av rösterna. ElBaradei får fem % och övriga ännu mindre. 57 % är osäkra. Det är mycket möjligt att västmakterna skulle acceptera Moussa.

2011-31 s 18-19
"Demokratins födslovåndor"
Vägen till demokrati är fortfarande lång och vindlande efter vinterns framgångsrika uppror och revolutioner i arabvärlden. Polariseringen i Egypten ökar när regimkritikerna inte längre enas av kampen mot en gemensam fiende och i Tunisien har människor dödats under nya protester.
Det är fältmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, chef för det militära råd som styr landet sedan Hosni Mubarak fälldes i februari. Ungdomsledarna känner att de har lurats in i en mjuk kupp, inte en revolution."
De senaste veckornas våldsamheter pekar på en oroväckande upptrappning av spänningarna mellan ungdomsgrupperna och militärrådet.
De nya utfallen mot militärrådet är delvis orsakade av misstanken att detta i ett hemligt avtal med Muslimska brödraskapet kommit överens om att ge politiskt inflytande till islamisterna i utbyte mot garantier för generalerna.
Samtidigt har även oroligheterna ökat i Tunisien, där Zine El Abidine Ben Alis regim kollapsade i januari, och vägen fram till valen i oktober förefaller allt skakigare.

Egypten, arabvärlden
2011-32 s 22-23
"Rättegången mot Mubarak trollbinder arabvärlden"
I många arabländer kryllar det av bilder på statschefen, såväl i offentliga utrymmen som privata. Men bilderna av den tidigare presidenten Hosni Mubarak i bur vid en rättegång mot honom själv som drivits fram av hans eget folk har överväldigat arabvärlden.
Den första rättegångsdagen lockade en större tv-publik i arabvärlden än OS eller fotbolls-VM. Det är en nyhet för många att se en (demokratisk) rättegång i verkligheten. Att få se att Mubarak har advokater som tillåts tala. Att Mubarak är misstänkt men ändå oskyldig tills han dömts. Allt är viktiga lektioner i medborgarrätt.
Många arabiska presidenter kanske börja fundera på att även de en gång kommer att stå inför rätta. Det visas nu att ingen har immunitet.

2011-39 s 18
"Egypten närmar sig Israel"
Egyptens nya utrikesminister Mohammed Amr respekterar fredsfördraget med Israel och vill varken häva eller ändra det. Egypten har bytt spår och växlat in på ett avspänningsspår. Det var för drygt 30 år sedan som Egypten som första arabland slöt fred med Israel. Under den så kallade arabiska våren har dock maktbalansen i regionen förändrats och Israel blir allt mer isolerat.

2011-41 s 14-15
"Alla slogs mot alla"
Demonstrationer i Kairo urartade i det dödligaste våldet sedan Mubarak störtades. Kristna som demonstrerade i protest mot att deras kyrkor attackerades tände gnistan till våldsamma protestaktioner mot det styrande militärrådet i Egypten. Kristna som demonstrerade i protest mot att deras kyrkor attackerades tände gnistan till våldsamma protestaktioner mot det styrande militärrådet i Egypten. 24 människor dödades och fler än 200 skadades. Det som började som en marsch till försvar av en kyrka urartade i ett kaotiskt slag om militärstyret och Egyptens framtid. Motsättningarna mellan muslimer och koptiskt kristna som utgör cirka tio procent av Egyptens befolkning. Militär och kravallpolis tycktes på vissa ställen samarbeta med muslimer som gick till attack mot kopter.
Valen till parlamentet planeras vara klara i mars 2012 och sedan ska en ny författning skrivas och ratificeras före nästa presidentval.

2011-47 s 19-20
"Militären stal revolutionen"
Den gamla ordningen hindrar det nya Egyptens födelse.
Demonstrationerna som kulminerade i början av året var ett uppror mot president Hosni Mubarak, och dagens revolt är ett uppror mot arvet efter honom.
Resterna av Mubaraks ordning - militären, Muslimska brödraskapet och andra islamister samt splittrade liberaler och vänsteranhängare - verkar illa rustade att hantera övergången till en ny ordning. Landets faktiske härskare är fältmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, som var Mubaraks försvarsminister. "Han vill bar förnya det gamla systemet".
Detta kan förebåda en farlig och utdragen period av våld i Egypten. Militären verkar omedveten om missnöjets omfattning, och de islamistiska partierna strävar målmedvetet efter sina politiska mål för att erövra starkt stöd i de kommande valen. "Folket känner sig sviket."

2011-48 s 18-19
"Högt valdeltagande trots den våldsamma upptakten"
Många egyptier deltog i det första fria parlamentsvalet någonsin trots den våldsamma upptakten. De ville uppenbarligen visa att de trots störningarna värdesätter möjligheten att styra in landet på en demokratisk kurs. Chansen att för första gången någonsin få delta i ett fritt och rättvist val lockade många förstagångsväljare till vallokalerna i måndags. Alla räknar med att de islamistiska partierna framför allt Muslimska Brödraskapets Frihets- och rättvisepartiet besegrar liberala konkurrenter. Anhängare till Nourpartiet som leds av de ultrakonservativa salafisterna har varit mycket aktiva i valet. Ett mönster som antyder övergång till religiösare styra börjar träda fram i länderna som har skakats av den arabiska våren. Valet av de 498 ledamöterna i folkförsamlingen pågår januari månad ut i tre omgångar.

2011-51/52 s 23
"Våldet överskuggar valet"
En ny strid har brutit ut mellan Egyptens styrda medier och de oberoende medierna om vem som bär skulden till våldet. Vad det gäller är allmänhetens stöd i den kommande dragkampen mellan det valda parlamentet och det styrande militärrådet om vem som ska kontrollera övergångsregeringen och övervaka formuleringen av en ny författning. Våldet överskuggar resultaten av förra veckans andra valomgång. Tredje och sista omgången sker i januari.

2012-3 s 18-19
"Proteströrelsen kämpar i motvind"
Ungdomarna som startade revolutionen lyckades inte mobilisera väljarnas stöd. De islamistiska kandidaterna kommer att få tre gånger så många platser som liberalerna som nu vill blåsa nytt liv i de liberala strömningarna inför revolutionens ettårsdag den 25 januari. Den ungdomligt dominerade 6 aprilrörelsen har minskat i betydelse på grund av ekonomiska bekymmer och instabilitet. De styrande militärerna har lyckats porträttera gruppen som agenter för utländska krafter. De skylls för tta vara agenter som utbildats i Serbien av Freedom House och USA.
De liberala krafterna förväntas får 20 % av platserna i parlamentet jämför med 62 % för Muslimska brödraskapet, de ultrakonservativa salafisterna och andra islamistiska kandidater tillsammans.

2012-3 s 30
"Parader och konserter dom demonstrationer"
De styrande generalerna i Kairo har bestämt den 25 januari, dagen då revolutionen bröt ut förra året, ska vara nationell helgdag. Med dyra fyrverkerier och flygplansuppvisningar lär inte blidka militärjuntans kritiker som planerar att högtidlighålla revolutionens ettårsdag med protestdemonstrationer och krav på att de väpnade styrkornas högsta råd avgår. Är det början på "den andra revolutionen"?

2012-3 s 31
"Islamister dominerar"
Liberaler och islamister i Egypten har ingått en preliminär överenskommelse om en maktfördelningsplan, som bland annat innebär att en ledare för Muslimska Brödraskapet blir det nyvalda parlamentets talman. Det ultrakonservativa salafistpartiet Nour och Wafdpartiet får också toppositioner i underhuset som kallas Folkets församling. 23 januari sammanträder parlamentet för första gången.

2012-04 s 17
"Brödraskapet och militärrådet tycks ha gjort upp"
Egyptens första fritt valda parlament på drygt 60 år har samlats för att förbereda en ny författning. Militärrådet som tog över efter Mubaraks fall och islamisterna i Muslimska Brödraskapet som dominerade valen tycks redan ha kommit överens om riktlinjerna i landets nya konstitution. Det finns två särskilt känsliga frågor: graden av civil kontroll över militären och eventuell åtalsimmunitet för högt uppsatta militärer. Det närmaste förslaget är av fransk modell med ett parlament som utser premiärminister och som sköter inrikespolitiken och en stark president som hanterar utrikespolitiken och den nationella säkerheten. Den islamska lagens principer ska ligga till grund för egyptisk lag.

2012-12 s 12-13
"Alla vill inte vara liberala och sekulära"
Resultatet av den arabiska våren har inte blivit riktigt vad USA och andra västländer hoppades.
Det signaleras en övergång till en utdragen kris som kan äventyra freden mellan israel och arabländerna, tillgången på olja och USAs kamp mot terrorismen.
När folken i regionen äntligen fick rösta i fria val valde de i många fall religiösa partier, däribland Muslimska Brödraskapet i Egypten.
Tunisiens moderat islamistiska regering sätter munkavle på pressen, Bahrain har slagit till med våld mot demonstranter, Libyens motsträviga östra del, där merparten av oljan finna, vill ha självstyre, och förklarade sig autonomt 6 mars, och i Egypten ställs demokratiaktivister inför rätta och landets kvinnor mötts av motgångar.
Mest står på spel i Egypten, en av USAs strategiskt viktiga allierade.
Oavsett vad som händer eller vilken kurs regionen väljer så kommer det som sker i Egypten, som är hemvist för en fjärdedel av arabvärldens befolkning, att påverka hela regionen.

2012-14 s 30
"Bröderna kandiderar i alla fall"
Muslimska Brödraskapet i Egypten kommer att ha en kandidat i presidentvalet trots tidigare löften om att inte delta. Det är av allt att döma rörelsens näst högsta ledare, Khairat al-Shater, som är kandidaten. Al-Shater fängslades 2007 för att ha sponsrat det som då var en förbjuden organisation. Presidentvalet börjar den 23 maj.

2012-15 s 17-18
"Grusade förhoppningar och svikna löften i revolternas spår"
Arabisk vår förvandlas till ekonomisk vinter när arbetslösheten stiger. Det finns en avgrund mellan de förväntningar som släpptes loss av revolterna och den ekonomiska verkligheten i dessa länder. Detta innebär en risk för nya oroligheter i en region som sitter på drygt hälften av jordens oljeresurser.
Tunisiens BNP krympte med 1,6 % förra året, Egyptens med 0,8 %. Egypten måste låna pengar till 16 % ränta och är i princip utestängt från den internationella kreditmarknaden. Egyptens utlandsreserv har halverats och räcker idag till tre månaders import.
Fackförbund pressar de nya regeringarna att förbättra arbetsvillkor och höja löner. Uppgiften att infria förväntningarna vilar nu på islamiska politiker.
Revolutionen har inte åstadkommit särskilt många förbättringar för vanliga medborgare. Det främsta hindret för välstånd är de negativa effekterna av begränsad rörelsefrihet över gränserna för investeringar, varor och människor.

2012-15 s 19-20
"Ingenting blev som det var tänkt"
Skäggiga islamister dominerar i det egyptiska presidentvalet. Mubaraks efterträdare kan bli en salafistisk predikant, med svaghet för profeten Muhammeds livsstil på 600-talet. Den lagliga giftasåldern kommer att sänkas till pubertetsåldern som på profetens tid. Hazem Abu Ismail inhemska agenda skrämmer turismindustrin. Nu framstår Muslimska brödraskapets kandidat Khairat al-Shater som den enda som kan stoppa Ismail.
Om al-Shater segrar är det han och hans "bröder" som får ansvaret för Egyptens sorgliga tillstånd. Om han misslyckas krossas myten om Brödraskapets oövervinnlighet. Många misstänker att armén inte alls vill överlåta makten till parlamentet och kanske planerar att manipulera presidentvalet till egen fördel.

2012-15 s 20
"Många turer inför presidentvalet"
Egyptens före detta chef för den hemliga underrättelsetjänsten vill bli president. Mubaraks före detta vicepresident, Omar Suleiman, är en förolämpning mot revolutionen, hävdar presidentkandidaten Khairat al-Shater som representerar Muslimska Brödraskapet. Han varnar för en ny folkrevolution.
Hittills har 23 kandidater godkänts i presidentvalet. Sedan president Hosni Mubarak störtades i februari 2011 ligger makten hos Högsta Militärrådet.

2012-16 s 31
"Tio kandidater uteslöts från valet"
Den egyptiska valkommissionen har underkänt tio kandidater i presidentvalet. Bland de uteslutna finns den salafistiska predikanten Hazem Abu Ismail, som har införandet av sharialagen som mål, Muslimska brödraskapets kandidat Khairat al-Shater och Mubaraks före detta vicepresident, Omar Suleiman, som är Egyptens före detta chef för den hemliga underrättelsetjänsten.

2012-18 s 16
"Salafisternas val kan forma Egyptens framtid"
Sedan Mubarak störtats steg ultrakonservativa muslimer, så kallade salafister, fram ur skuggorna och blev snabbt en överraskande stark politisk rörelse. Nu kände de sig fria att låta skäggen växa. Deras kvinnor började täcka ansiktet med svarta slöjor, även på jobbet. I vintras erövrade Salafisterna 25 % av av platserna i det egyptiska parlamentet.
Men inför presidentvalet känner de sig åter marginaliserade. Deras favoritkandidat, predikanten Hazem Abu Ismail är inte godkänd på grund av hans mors nationalitet och deras Nourparti verkar vara i upplösning.

2012-20 s 15-16
"Egyptens kristna minoritet känner sig isolerad"
De kristna kopterna i Egypten oroas av islamisternas växande inflytande i politiken. Koptiska kristna, vars förfäder bodde i Egypten långt före Islams tillkomst, hade hoppats att störtandet av den auktoritära presidenten Hosni Mubarak skulle ge dem samma rättigheter som andra egyptier. Men det har i stället blivit sämre för dem. Ingen hade anat att politiska Islam skulle göra en så stark och våldsam comeback. De ultrakonservativa Salafisterna fick hela 25 % i parlamentsvalet. Tanken på att landet kan bli ett nytt Iran skrämmer dem.

2012-21 s 13-15
"Egyptens Andra Republik"
Egypten väljer president och landets nye president, vem det än blir, ställs inför en myriad politiska och ekonomiska utmaningar.
För första gången fick Egyptens väljare uppleva en direktsänd kamp om landets högsta ämbete i direktsänt TV-program den 10 maj.
Det hölls mellan Amir Moussa, som var Mubaraks utrikesminister tills han föll i onåd. Han är en av valets sekulära kandidater. Hans motståndare, Abdel Moneim Abolfotoh, hör hemma i islamisternas liberala hörn. Han var ledare för Muslimska Brödraskapet i 30 år, varav fem i fängelse. Men han har avvikit från Brödraskapets dominerande, konservativa linje och uteslutits. Han stöds bland annat av Salafisternas huvudgrupp. Både Moussa och Abdelfotoh tävlar om den politiska mitten i Egypten.
Väljarna ställs inför valet: vill de ha en republik som styrs av tidlösa islamiska läror, eller en republik där folkets föränderliga krav och önskemål bestämmer reglerna? Fram tills en ny president har installerats efter första valomgången i onsdags och en slutomgång 16 och 17 juni, är det arméledningen som har makten, vilket i sig är mycket kontroversiellt.

2012-21 s 16-17
"Maktstrukturen är mycket oklar"
Det nyvalda parlamentets uppgift är att utse en församling med 100 ledamöter som har sex månader på sig att skriva ett författningsförslag som sedan ska bli föremål för en folkomröstning. Försöken att tillsätta en författningsförsamling som ska formulera det dokument som definierar maktstrukturen har misslyckats på grund av bråk mellan de olika politiska fraktionerna och misstankar om att militärrådet försökte påverka processen. Det spekuleras om att SCAF (Väpnade styrkornas Högsta råd) kommer att försöka minska presidentens makt och behålla en del viktiga befogenheter för egen räkning. Andra menar att Muslimska Brödraskapet har förhalat processen med avsikt i väntan på vem som vinner presidentvalet. Blir presidenten en av deras så får han mer makt!

2012-22 s 16-17
"Tillbaka till Gå?
En av finalisterna i det egyptiska presidentvalet är Mubaraks siste premiärminister. Hans politiska plattform har många inslag som påminner om tiden före revolutionen.
Den förre flygvapengeneralen och Mubaraks siste premiärminister Ahmed Shafiq möter Muslimska brödraskapets Mohamed Morsi i valfinalen. Den som segrar blir Egyptens första fritt valda president, och han blir den som anger formen för Egypten efter Mubarak.
Matchen mellan Shafiq, som snart fyller 70, och den 60-årige Morsi, speglar en kamp som har styrt egyptisk politik i sex decennier. Den utkämpas mellan sekulära auktoriteter och islamister, som utlovar en ny form av religiös demokrati.
Shafiqs chanser att bli vald vilar på rädslan för ett islamistiskt maktmonopol å ena sidan och risken för utbredd laglöshet å den andra.
Det är svårt att bedöma Shafiqs chanser i den slutgiltiga valomgången på grund av islamisternas politik och Brödraskapets mycket väloljade valmaskin.

2012-25 s 24
"Islamisterna utmanar militären"
Det egyptiska presidentvalet bringade ingen klarhet i maktförhållandena.
Egyptens största islamistiska grupp, Muslimska Brödraskapet vann presidentvalet och utmanar nu landets militära regenter som inte visar några tecken på att vilja lämna ifrån sig makt och auktoritet till det förut olagligförklarade brödraskapet. Inför möjligheten att Brödraskapets presidentkandidat Mohamed Morsi skulle vinna presidentvalet hade militärrådet förberett sig genom att upplösa parlamentet som domineras av Brödraskapet och i processen överta den lagstiftande funktionen. Den av parlamentet utnämnda konstitutionsförsamlingen som inkluderar företrädare från alla fraktioner började sammanträda i måndags kväll i trots mot generalerna. Generalerna lovar dock att överlåta makten i slutet av juni månad.

2012-26 s 25-26
"Mohamed Mursis stora utmaningar"
Halva folket röstade inte på Egyptens nyvalde president. Om Mohamed Mursi ska lyckas måste han frigöra sig från Muslimska Brödraskapet. Från att ha representerat en bannlyst islamistisk grupp har han blivit ledare för en nation och sina landsmäns främsta representant i förhandlingarna med generalerna som tog makten efter Hosni Mubaraks fall i februari 2011.
Han måste kämpa mot generalerna som direkt efter valet berövade presidentämbetet många av dess befogenheter. Han måste värva samarbetspartners från andra partier som traditionellt tvekar att samarbete med Brödraskapet och han måste ta itu med den uppblåsta statliga byråkrati som Mubarakt lämnade efter sig.

2012-27 s 18-19
"Egyptens första dam"
Egypten har en ny ledare, Mohamed Mursi, landets första president från Muslimska Brödraskapet. Egypten har också fru Mahmoud, som är så vanlig enligt egyptiska standardmått att hennes upphöjelse är extraordinär.
Naglaa Ali Mahmoud bär en muslimsk huvudduk, en abaya, som når ända till knäna. Hon har ingen akademisk utbildning och hon bär inte sin mans efternamn, därför att det är en västerländsk tradition som få egyptier har anammat. Hon vägrar också att acceptera titeln första dam och föredrar i stället Um Ahmed, ett traditionellt smeknamn som identifierar henne som mor till Ahmed, hennes äldste son.
I somligas ögon representerar hon den demokratiska förändring som revolutionen lovade. Hon är en kvinna bosatt i presidentpalatset som ser ut och lever som majoriteten av landets systrar, mödrar och döttrar.
Men för andra egyptier, som tillhör den västinfluerade eliten, står hon för den underutveckling och tillbakagång, som de befarar att Muslimska brödraskapet ska befästa.

2012-27 s 19
"En alldeles vanlig man"
Den nye presidenten är en typisk Bror"
Gråsprängt skägg, säckiga kostymer och en ödmjuk framtoning gör att Mohammed Mursi, Egyptens nye statschef, passar väl in i formen. Hans karriär är typisk för en person tillhörande det 80 år gamla Muslimska Brödraskapet som har många ledare med jämförelsevis blygsam bakgrund och som har gjort en klassresa uppåt som skickliga yrkesutövare. Han fick chansen att bli president sedan Brödraskapets första val av presidentkandidat diskvalificerats. I valet röstade många på Mohammed Mursi för att stoppa hans rival som härstammade från den förhatlige Mubaraks gamla regim.

2012-28 s 13
"Parlamentet trotsade militären i Kairo"
Det upplösta egyptiska parlamentet sammanträdde helt kort på tisdagen och trotsade därmed på den nyvalde presidenten Mohamed Morsis uppmaning både högsta domstolen och militären. De militära ledarna hade sagt åt presidenten att respektera konstitutionen.
Morsis talesman, Yasser Ali, hävdar att presidentens dekret inte står i strid med högsta domstolens beslut förra månaden men att det upphäver militärrådets beslut att upplösa parlamentet. Morsi vill att parlamentet ska få sammanträda tills ett nytt parlament har valts.

2012-33 s 18-19
"Behovet av samverkan om Sinai"
Det saknades inte varningssignaler. Under de 18 månader som gått sedan revolutionen i Egypten har beduinledare i Sinai uttalat sin oro för de allt djärvare beväpnade jihadist-grupperna mitt ibland dem.
I början av augusti dödades 16 egyptiska soldater som bemannade en checkpost i öknen nära trevägskorsningen på Egyptens gräns med Israel och Gazaremsan av en grupp maskerade män
som kört fram i flera motorfordon med raketgranater och automateld.
En del av anfallarna, som bar på självmordsbälten, kapade två beväpnade motorfordon och körde med full fart mot Israels gräns. Det ena fattade eld. Den stoppades av en raket avfyrad från en israelisk helikopter.
Nu stänger Egypten smuggeltunnlarna till Gazaremsan och jagar jihadisterna i regionens kala bergsmassiv. Det är oroväckande för palestinierna i Gaza som hoppats på varmare förbindelser med den nya ledningen i Egypten. Om Hamas verkligen vill detta bör den arrestera de cirka 200 jihadister som går lösa i Gaza eller som frisläppts i samband med Ramadan. Israel och Egypten samarbetar mot jihadisterna. De bör öppna gränserna för laglig trafik och därmed minska jihadisterna och smugglarnas makt i Sinai och Gaza.

2012-33 s 30
"Unga officerare stöder presidenten"
När Egyptens president Muhammed Morsi nu sparkar flera generaler, så utnyttjar han stöd från yngre officerare som är missnöjda med det gamla gardet. Det finns en lång rad problem som skapat missnöje bland dess yngre militärer, bland annat ogillar de att armén har dragits djupt in i landets politik efter Hosni Mubaraks fall. Militärmakten har demoraliserats på grund av usla löner, vänskapskorruption, brist på karriärmöjligheter och växande förvirrning om vilken roll cheferna egentligen spelar. Det verkar som om maktbalansen har tippat över till förmån för presidenten.

2012-34 s 17
Egypten, Iran
"Regionens tungviktare närmar sig varandra"
För första gången på mer än 30 år kommer ett egyptiskt statsöverhuvud kanske att besöka Iran. President Mursi ska, enligt uttalanden i Kairo, inom kort besöka Teheran. Israel, USA och andra länder ser med oro på ett eventuellt närmande mellan de båda länderna.
Den före detta medlemmen i Muslimska Brödraskapet, Mohammed Mursi, är emellertid mycket angelägen om att av västmakterna uppfattas av en pålitlig partner. Många miljarder dollar i ärligt militärt stöd står på spel.

Egypten, Religion, Kultur
2012-37 s 22-23
"Familjeliv - enligt Muslimska Brödraskapet"
Kvinnor är nyckfulla och känslosamma och de fungerar bra som hustrur och mödrar - men de passar inte som ledare eller härskare.
Detta påstår botanikprofessorn Osama Abou Salama vid Kairouniversitetet till unga män och kvinnor i en rådgivningsklass inför giftermål. I Salamas sociala paradigm, där kvinnan anses skapad för att bli en underdånig hustru och moder och att mannen skapats för att ta hand om familjen - ligger hemligheten till ett lyckligt äktenskap.
Professorn är medlem i Muslimska brödraskapet. Ingen i klassen reagerade mot budskapet. Föreläsningen ingår i en fyra veckors lång studiecirkel som kallas "Brud och brudgum mot Satan" och sponsras av Familjehuset, en hjälporganisation som skapats efter revolutionen och som finansieras av Muslimska Brödraskapet. Kvinnornas roll i samhället bestäms av etablerade könsroller.
I Egypten är det Muslimska Brödraskapet som har makten och en av dess tidigare medlemmar, Mohamed Morsi, är president.
I Morsis politiska program, som kallas "Renässansen" understryks kvinnans "autentiska roll som hustru, moder och leverantör av kommande generationer".
På mindre än ett år har Familjehuset vuxit från ett enda kontor till 18 filialer runtom i Egypten och målet är att få alla par i landet att delta i cirklar.

2012-38 s 22
"Islamister anfaller egyptiska säkerhetsstyrkor med raketer"
Islamistiska krigare anfaller egyptiska säkerhetsstyrkor med raketer i deras högkvarter på norra Sinaihalvön. Israel fruktar att en ny operationsbas för terrornätverket Al Qaida kan uppstå på Sinaihalvön. Området gränsar till Israel och den palestinska Gazaremsan. Den nye egyptiska presidenten Mohammed Mursi står under hårt tryck att återta kontrollen över halvön.

2012-46 s 18-19
"Koptiska kyrkan väljer påve som backar från sin politiska roll"
En sexåring med förbundna ögon sträckte i söndags ner sin hand i en glasskål för att för första gången på över 40 år välja en ny koptisk påve. Den nye påven är en patriark som lovar Egyptens kristna minoritet integration.
Detta samtidigt som kopterna brottas med en våg av våld riktad mot dem, ny islamsk dominans i politiken och interna påtryckningar för reformer.
I sitt kloster, omgiven av tv-kameror, antydde den utnämnde påven, biskop Tawadros, att han planerar vända ut och in på den tydligt politiska roll som hans företrädare påven Shenouda III spelade. Shenaouda avled i mars.
Under fyra decennier förde Shenouda kopternas talan på den politiska arenan. Han vann speciell gunst bland de sina genom att stödja president Hosni Mubarak och när han i fjol förgäves uppmanade kopterna att avstå från de protester som till sist fick Egyptens starke man på fall.

2012-48 s 16-17
"Udda sängkamrater"
Presidenterna Obama och Mursi fick god kontakt i nattliga telefonsamtal. Egyptens nye ledare Mursi är den nye jokern i turerna i Mellanöstern. Ett nytt, överraskande geopolitiskt partnerskap har avslöjats. Obama talade med Mursi tre gånger under ett dygn. Båda har en positiv syn på samarbetet. Båda visade en stor vilja att hitta en lösning. Obama beslöt att skicka utrikesminister Clinton till Israel.
Mursi behöver USA i överläggningarna med IMF om 4,8 miljarder som har stor betydelse för Egypten i dessa ekonomiskt osäkra tider.

2012-49 s 15-17
"Egypten brinner"
Egyptens nyvalde president Muhammad Mursi har försatt sitt land i kris. Genom att utfärda dekret av diktatoriskt slag och lägga fram ett författningsförslag som gör Egypten mer muslimskt. Nu stormar oppositionen rejält.
Muhammad Mursi, Egyptens nyvalde president, har försatt sitt land i en kris som är lika ödesdiger som någon annan sedan upproret i januari 2011 som gjorde slut på sex årtionden av militärstödd diktatur. I ett försök att bryta dödläget inför sina sekulära motståndare utfärdade han den 22 november en chocklag som gav honom själv omfattande nya maktbefogenheter.
Mursi har haft det besvärligt efter sin knappa valseger i juni. Presidentens Frihets- och rättviseparti, hade blåst upp hans kandidatur med löften om omfattande reformer i statens verksamhet under hans första hundra dagar vid makten. Därefter skulle man lansera ett så kallat renässansprojekt, som presenterades som en stor plan som formulerats av Brödraskapets experter och skulle dra in Egypten i välstånd.
Nu har våldsamma sammandrabbningar utbrutit runtom i landet mellan polis och regeringsmotståndare och mellan Brödraskapets anhängare och deras fiender.
Egyptens president har påtagligt överskattat sin popularitet.

2013-16 s 18
"Inga fler iranska turister"
Regeringen slöt ett avtal med Iran om direktflyg mellan länderna och inget visumtvång - men efter påtryckningar från salafistiska extremister har den egyptiska regeringen stoppat flygtrafiken mellan Teheran och Kairo. Salafisterna kräver också att alla iranska turister ska utvisas från Egypten.
Den lukrativa iranska turismen ligger för närvarande på is. För första gången på 30 år tillbringade en grupp med ett 50-tal iranier nyligen sin semester i Egypten. De reste till Luxor och Assuandammen och spenderade där betydligt mer pengar än vad de europeiska Iranierna intresserar sig inte bara för bad- och kulturresor till Egypten utan kommer också av religiösa skäl för att besöka heliga platser som Profetens barnbarns grav i Al-Husseinmoskén eller Sayida Zeinabs moské i Kairo.

2013-21 s 24-25
"Den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet"
Egypten genomgår sin värsta ekonomiska kris sedan 1930-talets stora depression. Sedan Hosni Mubaraks fall 2011 har Egypten upplevt en dramatisk tillbakagång både vad det gäller utländska investeringar och turistinkomster. Det har följts av en minskning med 60 % av valutareserven, en minskning med tre % av tillväxten och en snabb devalvering av det egyptiska pundet. Statens budgetunderskott
Allt detta har lett till stigande matpriser, tilltagande arbetslöshet och en brist på bränsle och hushållsgas. Ingen har längre råd att bry sig om de fattiga. Nästan halva befolkningen befinner sig i farozonen till fattigdom. Statens budgetunderskott ligger på 13 % och det finns inte pengar hos Mohamed Morsis islamistledda regering till de stora subventioner som många har levt på alltsedan diktatorn Gamal Abdel Nassers dagar.

Afrika, Etiopien, Egypten
2013-27 s 16-18
"Slaget om Nilens vatten"
En storm blåser upp kring Lake Tana i Etiopien, där 86 procent av Nilens vatten rinner upp. Koloniala avtal garanterar att Egypten får det mesta av nilvattnet, men Addis Abeba är fast besluten att ta hand om sitt eget vatten. 86 % av vattnet kommer från Etiopiens högländer.
Etiopierna planerar att bygga en jättestor damm för att fånga upp Nilens vatten för elproduktion.
En diplomatisk konflikt mellan Etiopien och Egypten om detta projekt speglar ett maktskifte mellan ett Afrika söder om Sahara - det svarta Afrika - och de försvagade arabstaterna i norr. Det handlar om en kamp om vattentillgångar som har lockat fram tal om krigshandlingar via ombud och missilanfall och skapat fruktan för en ekonomisk härdsmälta.

Egypten
2013-28 s 22-24
"Egyptens näste ledare står inför en uppsjö av utmaningar"
De egyptier som fanns kvar på Tahrirtorget talade om sitt hopp om ett få en "hederlig" president i stället för den avsatte Mohamed Morsi. De sade att de var optimistiska om att militären, stödda av miljontals demonstrerande egyptier, ska borga för en ny begynnelse för Egypten - en chans att äntligen få in revolutionen på rätt spår efter två och ett halvt år av misslyckanden.
Men medan dammet lade sig på Tahrirtorget, så återstod ett komplicerat batteri av utmaningar. Till att börja med för militären som återigen tagit på sig ansvaret för nationens vägval och därefter för var och en som är tillräckligt djärv att åta sig den uppgift som visade sig vara så katastrofal för Morsi.
Egyptens ekonomi ligger i spillror. Nästan en fjärdedel av arbetskraften saknar arbete och ungefär halva befolkningen lever på cirka 13 kronor om dagen. Landet har en skuld som handlar om miljarder dollar och valutareserven är nästan förbrukad. Priserna stiger, det råder brist på varor. Det krävs åtgärder som inte är populära.
Nationen måste börja om från början och åstadkomma en samling civilrättsliga lagar och principer.
Militären å sin sida försöker hålla kvar sin stora makt och sina privilegier, inklusive kontrollen över ett stort ekonomiskt imperium. Militären vill ha ett civilt ledarskap men vill att detta ledarskap tespekterar militärens makt och privilegier.

Egypten, Samhälle
2013-28 s 24
"Demokrati är inte bara fria val"
Egyptens näste ledare står inför en uppsjö av utmaningar. Ta fram en ny författning som kan accepteras av en majoritet bland annat. Att ta fram en författning som tillåter religionsfrihet i ett muslimskt land lär bli en prövning. Jimmy Olsson skriver i sin Utblick att demokrati är inte bara fria val utan mycket mer.
En riktig demokrati betyder så mycket mer. Det handlar om mänskliga rättigheter, yttrande- och religionsfrihet, äganderätt samt inte minst tolerans mot oliktänkande.
Egypten är egentligen ett delat land där kampen står mellan den mer konservativa landsbygdens folk och städernas mer sekulära befolkning. Det ledande partiet Muslimska Brödraskapet har inte mycket till övers för det vi kallar demokrati.
Pew Forums världsomfattande studier av deras åsikter visar att Egypten utmärker sig på flera punkter.
74 % av av egyptierna vill införa sharialagar,
75 % tycker att religiösa ledare ska ha politiskt inflytande,
81 % tycker att stening ska införas som straff för otrohet,
86 % tycker att dödsstraff ska gälla för dem som konverterar från islam,
55 % vill att sharialagarna ska gälla också för icke-muslimer.
http://www.pewforum.org/Religion-News/Islamist-party-a-surprise-force-in-a-new-Egypt.aspx
http://www.nytimes.com/2013/07/08/world/middleeast/islamist-party-a-surprise-force-in-a-new-egypt.html?pagewanted=all&_r=1&
http://www.pewresearch.org/2011/01/31/egypt-democracy-and-islam/

Algeriet, Egypten
2013-29 s 42
"Algeriets islamister varnar Brödraskapet i Egypten"
Upprepa inte våra misstag! Ta inte till vapen för att hämnas militärkuppen!
Algeriet genomled 10 års inbördeskrig efter islamisternas valseger 1991, som omedelbart stoppades av militären. Två årtionden är Algeriet fortfarande traumatiserat och autokratiskt styrt.
Paralleller med Egypten är idag uppenbara sedan ännu ett islamistiskt experiment stoppats med motiveringen att man vill skydda demokratin.
Dock är Egyptens Muslimska Brödraskap annorlunda än Algeriets FIS, Algeriets Islamska Räddningsfront. Det är en disciplinerad grupp som i Egypten har överlevt årtionden av förtryck.

2013-31 s 22
"Missnöjt USA stoppar leverans av nya plan till Egypten"
Obama har stoppat leveransen av jaktplanet F-16 till det egyptiska flygvapnet av missnöje med den kaotiska situationen i landet. Som kännetecknas av fortsatt våld, arresteringen av president Morsi och andra ledare för Muslimska Brödraskapet.

Egypten
2013-32 s 15-17
"Uniformen spelar stor roll i Egypten"
Pressen i Egypten har börjat jämföra toppgeneralen Abdel Fattha al-Sisi med general Abdul Nasser, nationens hjälte och general. Han blev president efter att ha avsatt landets siste monark kung Faruk 1952. Män i uniform har fortfarande attraktionskraft.
Abdel Fattha al-Sisi utsågs till försvarsminister i augusti förra året och rensade ut ett dussin arméofficerare som stod nära Mubarak. Han värnade om att soldater ska behandlas på ett anständigt sätt. Nu har gjort sig själv till biträdande premiärminister. Han lovade att snabbt utlysa val och utnämnde domaren Adly Mansour till president.
Skaror av Brödraskapet har gripits inklusive deras högsta ledare Morsi..
Den egyptiska armén saknar kompetens att kriga och vill hellre ägna sig åt lukrativ affärsverksamhet. För ögonblicket är armén förvånansvärt populär. I maj stöddes armén av 94 % stöd mot 30 % för Mursi.

2013-32 s 18-19
"Gravplundrare utnyttjar Egyptens rådande kaos"
Egyptens kulturarv är i fara. Myndigheterna står maktlösa och kan inte hindra gravplundrarna och man fruktar att urgamla skatter kan försvinna för alltid. De kommer att säljas
I januari 2011 plundrades det världsberömda egyptiska museet i Kairo. Plundrarna förstörde oskattbara skatter. Efter folkresningen har säkerhetsapparaten dragits tillbaka överallt och de bevakade historiska platserna försummats. Antikvitetsstölder är en mycket lönsam affärsverksamhet. De kommer att säljas till samlare via internationella auktionshus.

2013-33 s 14-15
"Marx hemläxa för Egyptens brödraskap"
Karl Marx skrev en gång att historien upprepar sig själv, först som tragedi, sedan som fars. Professor Sheri Berman menar att historien nu håller på att gå i repris i Egypten. Först gör man revolution och sedan när demokratin införts blir man oense.
Det finns likheter med 1848 års revolution i Frankrike. Samma mönster visar sig i dagens Egypten, där liberaler och auktoritärer spelar samma roller medan islamisterna spelar de franska socialisternas roller. "Islamister i alla länder förenen eder" skulle de kunna utropa.
Breda koalitioner har historiskt kunnat störta diktatorer men ganska få har kunnat hålla ihop och komma överens om den nya ordningen efteråt. Liberalerna skräms av den islamska extremismen.

2013-34 s 17
"Egyptens militärer fängslar hela Brödraskapets ledning"
Jakten på medlemmar i det egyptiska Brödraskapets ledning fängslades i början av veckan utan större dramatik. Samtidigt meddelades det från organisationen att man inte ska använda våld som reaktionen på arresteringen av organisationens andlige ledare Mohammed Badie. Den militärstödda regeringen anklagar den 70-årige islamistledaren för att vara den verkliga makten bakom Morsis kortlivade regering för att ha uppmanat till våldshandlingar.
Samtidigt har en egyptisk domstol beviljat borgen för landets före detta autokratiska härskare, Hosni Mubarak. Morsi och Brödraskapets aktivister drabbades av åratals förtryck under Mubarak.

2013-34 s 18-19
"Förhandlingar som kunde förhindrat Kairos kaos"
Två veckor före de blodiga händelserna i Kairo trodde Obamaregeringen att den i samverkan med stater i Europa och Persiska golfen var nära att få till en överenskommelse som skulle få anhängare till den störtade president Mohamed Mursi att lämna gatorna mot ett löfte om icke-våld från Egyptens interimstyre.
Men den av militären stödda regeringen avvisade överenskommelse vilket ledde till hundratals dödsoffer. Egyptens vice interimspresident Mohammed ElBaradei som stödde överenskommelsen avgick därför.

2013-34 s 20
"Egyptens cyber-revolutionärer"
Sedan upproret mot Mubarak spelar internet en central roll i Egyptenspolitik. Men enbart digitala nätverk kan inte besegra polisstaten.
Cyberrevolutionärerna spelade en viktig roll i organisationen av protesterna mot Mubarak. Men efter dennes fall klarade de inte av att hävda sig i landets politik.
De sociala nätverkens begränsningar framträder tydligast i debatten om en ny författning.

2013-36 s 14
"Egyptens press spekulerar varför väst vill ingripa i Syrien"
Mitt i stormen kring Syriens kemiska vapen finns en ironisk utvikning. Efter två årtionden av blodiga strider mellan väst och al-Qaedas globala jihadister, har dessa bittra motståndare plötsligt upptäckt att de strider på samma sida. Samtidigt som västländerna hotar att vidta repressalier mot Bashar Assads regim för att den uppenbarligen använt giftgas, har också al-Qaidas syriska gren utlovat ett "vulkanutbrott av revansch".
Ännu en omskakning av bitarna i det alltmer förbluffande puzzlet i Mellanöstern? Nej, säger den statskontrollerade pressen i Egypten. Den överraskande samhörigheten vad beträffar Syrien sliter helt enkelt bort slöjan från den sedan länge etablerade zionist-amerikanska-broderskaps-komplotten och avslöjar en diabolisk plan för att försvaga Israels mäktigaste arabiska grannar, en efter en.
Först, säger dessa konspirationsteoretiker var naturligtvis Irak, där det bedrövliga resultatet av USAs invasion 2003 är tydligt. Nu handlar det om Syrien som sönderslits av sekterism och faller samman och som nu inväntar luftangrepp som ska leda till döds­stöten. Men det stora priset som de taskiga västmakterna kan vinna i maskopi med al-Qaida är utan tvivel Egypten.

2013-37 s 24-25
"Slut på tunnelsmuggling skapar kassakris i Gaza"
Egyptens militärer har förstört smuggeltunnlarna utmed den egyptiska gränsen mot Gazaremsan. Gazas regerande Hamasrörelse står inför en allvarlig ekonomisk kris till följd av att den arméstödda egyptiska regeringen fått tunnlarna att störta in.
De skatteinkomster som den islamistiska gruppen kammat in på egyptiskt bränsle, cement och andra varor, som förts genom tunnlarna, har torkat in, vilket har medfört att Hamas varken kan betala ut löner till många statslöner fullt ut eller i tid. En avsevärd del av Hamasregeringens inkomster har kommit från skatter på varor som smugglats genom tunnlarna. Demoleringen av tunnlarna utgör en del av en bredare upplagd säkerhetsoperation som siktar in sig på militanta grupper i Sinai.

Egypten
2013-42 s 20-21
"I Egypten marknadsförs nu "Egyptisk islam"
Egyptens myndigheter skickade för några fredagar sedan in en predikant vid namn Mustafa Nawareg i en moské fylld med arga människor - ursinniga släktingar och vänner till demonstranter som dödats av säkerhetsstyrkorna.
Denna folksamling var van att höra flammande predikningar om döda "martyrer" och uppmaningar att gå ut på gatorna. Men det de fick höra från Nawareg, som skickats fram av regeringen för att "korrigera felaktigheterna i extremisternas tankar" var något hel annat. Det tog cirka fem minuter, sedan började skor flyga i luften.
Nawaregs predikan var del av en kampanj från Egyptens militärt stödda regering för att "standardisera religiösa predikningar" och marknadsföra det som myndigheterna kallar det sanna "egyptiska Islam".
Men kritikerna säger att försöket kan ge bränsle till det våldsamma bakslag som inkluderat självmordsbombningar i hjärtat av Kairo och regelbundna attacker mot säkerhetstrupperna på Sinaihalvön.
Hittills har ministeriet som reglerar moskéerna effektivt diskvalificerat tusentals predikanter. Alla predikanter ska ha ett regeringscertifikat från Kairos al-Azhar universitet, världens främsta institut för moderat Sunni-förkunnelse. Enligt universitetets förkunnelse ska religionen föras tillbaka till dess rätta plats, som ett forum för andlig ledning, inte som ett forum för politisk debatt.
Revolutionen som 2010 störtade Mubarak släppte loss den islamistiska rörelsens fulla kraft och svepte in Morsi på presidentposten. Han försökte dra Islam i det muslimska Broderskapets riktning. Han flyttade bort moderata predikanter och ersatte dem med islamister, som företrädde Broderskapets agenda.

Egypten, Ryssland
2013-47 s 19
"Egypten vänder sig till Ryssland när relationen till USA surnar"
Rysslands utrikes- och förvarsministrar ska resa till Egypten nästa vecka för ett besök som signalerar ett närmande mellan de båda länderna nu när relationen till USA har blivit irriterad sedan kuppen i juli då landets första folkvalda president, islamisten Mohammed Morsi störtats. Washingtons kritik när Morsi avsattes har utlöst en storm av nationalistiska och antiamerikanska känslor.
För de egyptier som nu stöder general Sisi, så innebär återupptagandet av banden till USA en återgång till Nassers tid vid makten vid en tidpunkt då "vi hade vårt öde i egna länder" och inte var en satellit till USA.

Egypten
2013-49 s 23
"Kopterna och Kairos sopor"
Egyptens kristna minoritet, zabaleenerna, har sedan 1940-talet livnärt sig som lumphandlare och grisuppfödare. Sedan 1980-talet har de tagit hand om Kairos sophantering och utvecklat ett fungerande ekosystem.
För 10 år sedan gav Hosni Mubaraks ekonomiskt liberala regim uppdraget att ta hand om sopor till multinationella företag. Den modellen passade inte Kairos invånare som var vana vid att ha soptunnor som töms varje dag på varje våning. I stället fortsatte de flesta att att betala zabaleenerna och vägrade sedan att betala sopföretagen. Det mest förödande för zabaleenerna var ett beslut våren 2009 att massavliva 300 000 grisar för att förhindra spridningen av svininfluensan - ett helt felaktigt beslut enligt WHO. Utan grisuppfödning ingen ekonomi i att hämta sopor. Nu fylldes i stället gator och trottoarer med ruttnande sopor.
Nu försöker den nuvarande egyptiska regeringen att ge en officiell status till zabaleenernas roll i Kairos sophantering.

2014-1/2 s 10
"Egypten röstar om ny författning"
Egyptens övergångsregering hoppas att landet kan få lugn och ro under 2014. Sedan förra året styr en militärstödd regering landet. Partiet Muslimska Brödraskapet blev förbjudet och många islamister har gripits.
Den 14 och 15 januari ska övergångsregeringen godkänna en ny färdplan. De här två dagarna ska egyptierna rösta om en ny författning den tredje på tre år. Därefter, före sommaren 2014, ska parlamentsval och presidentval genomföras.

2014-03 s 23-25
"Folk rycker på axlarna åt att friheten långsamt försvinner"
Anklagelserna är vaga. Bevisen saknas. Gripanden sker snabbt, de gör också de fallande domarna. Och det är liten insyn i det som analytikerna kallar för det hårdaste nedslaget i Egypten på årtionden. Men många egyptier verkar vara nöjda med detta. Börjar tycka att det bästa är att militären krossar islamisterna. De möter en välorganiserad terroristorganisation och det verkar logiskt att bemöta våld med våld. Egypterna röstade i veckan ja till en ny konstitution. Supporten för militärledaren är stark.

2014-11 s 18-19
"Kristen kvinna leder liberalerna"
Första kvinnliga ledaren i Egypten - revolutionen har förändrat attityderna.
Förra veckan valdes Hala Shukrallah till ledare för Dostourpartiet. Dostour (Konstitutionen) grundades av Mohamed ElBaradei, den landsflyktige Nobelpristagaren många hoppades skulle leda det efterrevolutionära Egypten. Shukrallah menar att demokratin i Egypten krossats under många decennier och att den enda organiserade kraften som tilläts att utvecklas var Muslimska Brödraskapet. Det är något som Väst inte kan se: under 70-talet, och på 80-talet, 90-talet och 2000-talet krossades den demokratiska rörelsen.

2014-13 s 23-25
"Militären styr landets ekonomi"
Deras makt genomsyrar hela samhället. Allt från vatten till Suezkanalen - den egyptiska armén tar ett allt hårdare grepp om landets affärer. I Skuggan av det hårda politiska tillslaget förra sommaren då militären störtade Egyptens första demokratiskt valda president, positionerar man sig nu för att bli landets obestridda ekonomiska makt.
I november bestämde Egyptens militärutsedda preident att i "akuta" fall kan ministerier hoppa över anbudsförfarandet och i stället tilldela utvecklingskontrakten - läs pengarna - till det företag de själva väljer.
Militären har visat ett särskilt intresse för utvecklingen av Suezkanalen. Detta inbringar flera miljarder dollar i årliga intäkter och är landets största vinstmaskin.

2014-15 s 17-19
"Ett steg fram och 529 steg tillbaka"
De egyptiska dödsdomarna blottlägger de djupa klyftorna i Minya.
Över 599 medlemmar av Muslimska brödraskapet dömdes till döden i den lilla egyptisk staden Minya. Men vad hände egentligen? En andra massrättegång i Minya, mot ytterligare nästan 700 islamister, däribland Brödraskapets ledare Mohammed Badie, är planerad till den 28 april. Ytterligare dödsdomar är att vänta.
Åtalet är totalt på 3500 sidor med 14000 bilagor. Endast 147 av de svarande är närvarande. De övriga har ännu inte gripits och förmodas ha gömt sig.
Brottet består i att en kristen kyrka attackerades och stacks i brand den 14 augusti av en mobb, trolige ledd av medlemmar från Muslimska Brödraskapet. Även en polisstation stormades, där en polis dödades och två andra attackerades.
Många anser att det är fältmarskalk Absel al-Sisi som står bakom kraven på de hårda domarna. Och att han i sin tur avkrävs hårda tag mot Muslimska Brödraskapet för att få ytterligare finansieringslöften till Egypten från Saudiarabien, Förena Arabemiraten och Kuwait. Utan vilka Egypten snart skulle gå i konkurs.

Egypten, turism
2014-20 s 24-25
"Trots tumult och demonstrationer: Kom hit ändå!"
Det är egyptiska turistbyråns meddelande till världen. Vädjar främst till de rika länderna i Persiska viken.
I tre år har den politiska oron skrämt iväg många resenärer från Egypten och de miljontals människor vars uppehälle är beroende av turismen är desperata efter tecken på ett slut på den mest ihållande turistkrisen de kan minnas.
För första gången på tre år blev semesterfirare direkt inblandade i våldet i februari då en militant grupp bombade en buss fylld med sydkoreanska turister varvid fyra avled.
År 2010, före den politiska krisen, besökte nästan 15 miljoner utländska turister landet. Förra året knappt 9,5 miljoner.

2014-22 s 16-17
"Nu släcks lamporna"
Egyptens brytning med Qatar kan leda till en brännhet sommar för invånarna. Elen till luftkonditioneringarna kommer inte att räcka till.
När Egyptens militär förra sommaren avsatte president Mohamad Mursi bröt man bröt man också den politiska relationen med islamistledarens ekonomiska beskyddare och viktiga energipartner, den gasrika delstaten Qatar i Persiska viken, som dittills Mursis regering med flytande naturgas.
Förutom den kommande elkrisen har Egypten andra problem. Omfattande internationella fördömanden sedan säkerhetstjänsten gripit tre reportrar för Al Jazeera för terrorism. Och Egyptens förbindelser med internationella oljebolag har försämrats.
Nu får Egypten söka stöd hos länder som Saudiarabien, Kuwait och Förenade Arabemiraten i stället.

2014-24 s 27
"Sexuella trakasserier kriminaliseras"
I Egypten har man för första gången tagit ett beslut om att kriminalisera sexuella trakasserier. Egyptens avgående president, Adly Mansour, har släppt ett dekret som jämställer sexuella trakasserier med brott som bestraffas med sex månaders fängelse och böter upp till 3000 egyptiska pund. Lagen är mycket efterlängtad i Egypten där 99,3 % av kvinnorna upplevt att de blivit sexuellt trakasserade. Frågan är hur verkningsfull lagen blir. Polisen tenderar att i högre utsträckning lita på förövarnas vittnesbörd än offrens. Och Egyptens är ett samhälle där många inte betraktar sexuella trakasserier som ett brott över huvud taget.

Egypten, Samhälle
2014-26 s 24
"Hon vill få kvinnorna ut på gatorna"
Nour Gaber uppmuntrar kvinnor att bli taxichaufförer.
2009 slog hon för första gången på mätaren och nu vill Nour Gaber inte vara ensam längre. Hon håller på att starta en akademi för att utbilda kvinnor till att börja jobba i taxinäringen. Gaber tror att det kommer att gynna landets ekonomi eftersom bara 23,7 % av kvinnorna i Egypten yrkesarbetar i jämförelse med 74,3 % av männen.
Gaber är mycket efterfrågad av kvinnliga passagerare som tröttnat på alla trakasserier, ett kroniskt problem i Egypten, från manliga förare.
Hon säger att Egyptens revolution 2011 inte bara störtade en diktator utan också utlöste en omvärdering av sociala attityder.

2014-27 s 21
"Framåt - mot det förflutna"
Maktfullkomlig och diktatorisk. Är al-Sisi bara ett nytt ansikte på den gamla regimen?
En månad efter att Abdel Fattah al-Sisi under triumfartade former valts till president (utan någon verklig opposition), kans hans politik-trötta medborgare fortfarande inte vara säkra på vad de får. Även om det entusiastiska stödet för presidenten dominerar i de egyptiska medierna växer betänkligheterna också bland dem som från början stödde al-Sisi och applåderade när han förbjöd Muslimska Brödraskapet. Tecken på krypande maktfullkomlighet blir alltmer vanliga. Tusentals imamer harv avskedats, förbud mot TV-stationer och program som anses vara för självständiga och en tyst svartlistning av kritiker.
Med det Muslimska Brödraskapet uträknat är den inhemska oppositionen splittrad och ofokuserad. De rika Gulfstaterna fortsätter att stärka al-Sisis regering.

Egypten
2015-8 s 26-29
"De brustna drömmarna på Tahrirtorget"
Fyra år efter den arabiska vårens uppror har Egypten åter blivit en diktatur. Hur kunde det bli så här? Författaren Thanassis har sökt upp de tre ledarna för revolutionen på Tahrirtorget. Under 18 dagar spelade tre män huvudroller i ett historiskt drama. De ville återuppfinna sitt land och faktiskt hela Mellanöstern och omvärlden tittade entusiastiskt på. Utan de här tre männen som tillsammans representerar hjärtat , själen och musklerna i upproret - skulle den egyptiska revolutionen aldrigt ha ägt rum.
Den fängslade bloggaren Alaa Abdel Fattah som hungerstrejkat i 84 dagar.
Moaz AbDelkarim, denradikale kritikern inom det muslimska brödraskapet har flytt till Turkiet. Och arkitekten Basem Kamel planerar att kandidera till parlamentet under våren.
Nu finns det inte mycket kvar av revolutionen - hjältarna har antingen flytt, fängslats ellrr återvänt till tystnaden. Men de har fortfarande ännu inte gett upp.
Sedan militären i juli avsatte brödraskapets Mohammed Mursi som landets första valda civila president har Muslimska Brödraskapet förbjudits. Åtalet mot den störtades presidenten Mubarak är mer eller mindre nedlagt och hans söner släppts ur fängelset. I Kairo härskar åter militären. Idag råder det till och med ett hårdare klimat för oliktänkande än före revolutionen.

Egypten, Ryssland
2015-15 s 12-13
"Egypten sitter¨ordentligt i kläm"
En synnerligen obekväm sits mellan Saudiarbiens och Rysslands fiendskap. Och Egypten behöver dem båda. Vid de arabiska ledarnas sammankomst i Sharm el-Sheikh läste Egyptens president Abdel Fatah al-Sissi upp ett brev från Vladimir Putin. "Vi stödjer de arabiska nationernas ansträngningar att garantera en säker framtid och uppmanar dem att lösa alla nya utmaningar om fred utan någon utländsk inblandning", var den ryske presidentens budskap, enligt Sputnik News.
Synpunkterna landade inte så väl hos alla de närvarande. I synnerhet inte hos Saudiarabien, som anklagade den ryske ledaren för hyckleri. "Han talar om problemen i Mellanöstern som om Ryssland inte skulle påverka de problemen", sade de saudiska utrikesministern al-Faisal, omedelbart efter de att brevet blivit uppläst.
De diplomatiska relationerna återställdes efter Sovjetunionens kollaps men under de senaste åren har Rysslands benhårda stör för Bashar al-Assads regim lätt till en djup oenighet.

Kultur, Egypten
2016-11 26
"Spår efter Nefertiti funna i Tutankhamons grav"
Det finns ett enormt globalt intresse för det forna Egypten - och i synnerhet allt som rör Nefertiti ellar Tutanchamon.
Turistnäringen i Egypten lider efter år av politisk oro och militanta attacker och längtar efter turistpengarna.
Egyptens antikvitetsminister Mamdou Eldamaty har meddelat att en grundlig analys av de radarundersökningar som gjordes i farao Tutanchamons grav förra året, pekar på att organiskt material eller metall kan finnas gömt bakom väggarna - och kanske var det drottning Nefertiti som begravdes där.

2016-13 22-25
"Egypten tillämpar återigen hädelselagar. Fängelsedom för facebookinlägg om får"
Den dikt som Fatma Naoot valde att läsa vid den litterära sammankomsten i Kairo kunde inte ha varit mer relevant. Den handlade om fängelser, både fysiska och psykiska, och om den som använder sig av fängelser för att stoppa frispråkiga människor. Hon kallade den cermoniella slakten av får under en muslimsk högtid för "den mest fruktansvärda massakern som begåtts av människor". Hon dömdes för att ha "förolämpat islam" till tre års fänelse, en dom som hon överklagat under den tid hon varit frigiven mot borgen.

Egypten, Kultur
2016-16 29
"Ny upptäckt ger ny information om forntida Egyptens mest framgångsrika kvinnliga farao"
Hatshepsut var ingen vanlig egyptisk härskare. Efter att hennes man hade dött upprätthöll Hatshepsut inte bara "tronrn" i väntan på att hennes styvson skulle hinna mogna. Hon blev också en farao i sin egen rätt och därigenom en av det forntida Egyptens första kvinnliga ledare. Det fanns sannolikt två eller tre kvinnliga faraoner under den "dynastiska" perioden men Hatshepsut anses ha varit den mest framgångsrika; hon regerade i minst 15 år och var en produktiv byggare. Och hennes regeringstid präglades av lugn och framsteg inom konst och kultur.

Egypten, turism, terrorism
2016-39 16-17
"Flygplansattacken förföljer Sharm el-Sheikh"
Under det senaste firandet av den muslimska högtiden Eid al-Adha, var den vackra turisorten vid Röda havet full av turister från hela världen. Under årets firande var stränderna halvfulla och många rum på hotellen lediga. På kvällen var restauranger och barer längs med strandpromenaderna i stort sett tomma. Några av dem hade stängt. Metrojet Flight 9268 förföljer fortfarande Sharm el-Sheikh.
det har nästan gått ett år sedan en bomb fick det ryska passagerarplanet att störta och dödade alla 224 personer ombord, strax efter det att planet lämnat Sharm el-Sheikhs internationella flygplats. Attacken, som en egyptisk grupp kopplad till Islamiska Staten tog på sig ansvaret för, väckte frågor kring Egyptens flygplatssäkerhet. Moskva stoppade alla sina resor till Egypten.

Egypten
2016-43 22-24
"Egyptens ekonomin går på knäna"
De ekonomiska och sociala klyftorna i Egypten underblåste det populistiska uppror som ledde till president Hosni Mubaraks fall för fem år sedan. Nu går ekonomin utför igen och missnöjet växer i arabvärldens folkrikaste land.
Bristen på livsmedel märks överallt och priserna skjuter i höjden. Fler människor lever i fattigdom och arbetslösheten är fortsatt mycket hög, speciellt bland landets många desillusionerade ungdomar. Egypten har en valutakris och investerarnas förtroende vacklar trots miljarder i stöd och investeringar från länderna runt Persiska viken. Regeringen har tvingats söka nödlån hos IMF. En stark frustration riktas mot president Abdel fatah al-Sissis regering. Innan han störtade Morsi lovade han att genomföra ekonomiska förändringar och förbättra livsvillkoren för de stora massorna. Men nu lever 94 miljoner invånare i fattigdom.
Ett stort problem är den vikande turosmen som beror på oron för terrorism.

2016-44 17
Den som hamstrar socker i Egypten riskerar fängelse"
Det finns en ny typ av kriminella i Egypten. De som handlar med socker. För två veckor sedan dömde en egyptisk domstol en butiksägare till fem års fängelse och böter på 11 000 dollar för att han hamstrat socker - istället för att sälja det till kunderna, enligt lokala nyhetsrapporter. Några dagar senare grep och fängslade polisenen servitör som bar på omkring tio kilo socker. Rusa i höjden
Egypten har en sockerkris, en brist på socker har fått priset att rusa i höjden. Sockerhandlare på svarta marknaden hamstrar stor mängder i hopp om att priset ska öka ytterligare.

Egypten, Saudiarabien
2017-24-25 41
"Egypten överlåter öar till Saudiarabien trots folkets protester"
Presidenten anklagas för att byta land mot pengar.
En av de politiskt mest känsliga frågorna för den egyptiske presidenten, Abdel-Fattah el-Sissi, är två små karga öar I Röda havet, Tiran och Sanafir, och vad som ska hända med dem.
I förra veckan godkände Egyptens parlament överlämnandet efter tre dagars högljudd och känsloladdad debatt.
Abdel-Fattah el-Sissi känner sig stärkt i sin ställning tack vare det starka stöd han fick i samband med ett besök i Vita husetnhos presidentn Donald Trump i april i år.
Saudiarabien har pumpat in minst 25 miljarder dollar i Egypten i form av direktstöd och investeringar sedan 2014.

Egypten
2017-47 8-9
"Attacken blottar Egyptens svårigheter att bekämpa IS"
Efter detatt gärningamän massmördat 305 personer i en fullpackad moské i ett överraskande överfall mot en helig plats, svarade president Abdel-Fattah al-Sissi på det sätt han känner bäst. A-Sissi framträdde i tv och lovade att hämnas och slår tillbaka med järnhand.
Egyptiska krigsplan genomförde snabbt bombräder på Sinai-halvön och pulveriserade de fordon som använts i överfallet. Frågan är varför al-Sissis strategi misslyckats på Sinaihalvön?



sidans topp