Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Bhutan

 Karta
 Info Kuensel
Bhutan, sammanfattningar av artiklar om Bhutan som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

99-07 s 19-20
"Kungen i Bhutan öppnar dörren på glänt"
Kungen som härskar i Himalayas sista buddiska monarki, älskar basketball och demokrati. Den förtryckta oppositionen som befinner sig i exil i Indien säger att det bara är ett spel för galleriet. Men kungen litar till lojaliteten hos landets buddistiska majoritet. Bhutan är ett traditionellt men också ett kroniskt fattigt samhälle. 40 % av barnen lider av undernäring och bara 50 % av de vuxna kan läsa. En tradition som har slopats är att alla undersåtar måste lägga sig platta på marken inför kungen! Men nu har nationalförsamlingen fått rätt att genom misstroendevotum avsätta kungen.

2005-51 s 8
"Försiktiga reformer i Bhutan"
Monarken i det lilla kungariket Bhutan meddelar att han kommer att avgå som regent 2008 och utlysa allmänna val till parlamentet. Kung Wangchuk efterträds av sin son Namgyel, som idag är 22 år. Kungen har på senare tid börjat öppna för demokrati och presenterat förslag för en ny författning.

2007-18 s 23-24
"Bhutan lär sig rösta"
Kung Jigme Wangchuck har meddelat att han kommer att abdikera och har gett order om att parlamentsval ska äga rum nästa år. Kungen hoppas att detta ska öka den "nationella bruttolyckan" som inkluderar kriterier som jämlikhet, gott styre och harmoni med naturen. Det lilla buddistiska landet Bhutan är sedan länge ett totalt slutet kungarike i Himalaya. Landet är fattigt men har en stor naturtillgång i form av vattnet som strömmar ner för Himalaya. Nu ska vattenkraft börja exporteras till Indien.
Bhutan är ett mycket ordentligt land med ordning och reda. Landet har gjort stora framsteg i fråga om minskad barnadödlighet och utbildning åt fler barn.

2008-1/2 s 19
"Ungdomarna visade framfötterna"
På nyårsafton ägde de första fria valen någonsin rum i Bhutan. Det buddiska Bhutan har förberett sig för demokrati sedan den förre monarken, Jigme Singye Wangchuck, beslöt att överlåta makten till en vald regering trots att många av hans undersåtar var nöjda med tingens ordning. Den nuvarande kungen, Wangchucks son Jigme Khesar, har studerat i Oxford och vill att politiken ska främja den "bruttonationella lyckan". Många ungdomar valdes in i parlamentet eftersom alla kandidater måste ha en akademisk examen och det har inte de äldre.

2008-07 s 27
"Omstridda gränser"
Det lilla buddistiska landet Bhutan i Himalaya har blivit ett stridsäpple mellan grannländerna Indien och Kina. De senaste månaderna har Beijings soldater trängt in på landets territorium vid flera tillfällen. Den 47 mil långa gränsen är omstridd. Indien som sköter Bhutans utrikespolitik och som står för 60 % av Bhutans statsbudget, är djupt oroat.
Bhutan är världens yngsta demokrati och det var först helt nyligen som kungahuset utlyste de allra första parlamentsvalen.

2008-13 s 22-23
"Folket gjorde som Bhutans kung ville"  hela artikeln
Bhutan blev i måndags världens nyaste demokrati när landets invånare gick till val på kungens order för att sätta punkt för monarkins absoluta styre. En del bhutaneser var mycket tveksamma att överge det gamla systemet. Av de 47 platserna i parlamentet fick Bhutans freds- och välståndsparti 44 platser. Det rivaliserande demokratiska partiet (elitens) led ett svårt nederlag. Ledaren för detta parti förlorade till och med i sin egen valkrets.

2008-17 s 28-29
"En tsunami från skyn"
Högt upp i Himalaya växer hotet om en stor olycka. Där ligger en istäckt sjö med vatten från smältande glaciärer och väntar på att förvandlas till "en tsunami från himlen". Den globala uppvärmningen gör att glaciärerna smälter rekordsnabbt. Bara i Bhutan finns det minst 25 glaciärsjöar som riskerar att översvämmas och spilla sina vattenmassor i de trånga dalar där majoriteten av befolkningen bor och livnär sig. Bhutan är ett land som gjort mer än de flesta för att skydda den egna miljön. Landet använder sig av "bruttonationallyckan" ett utvecklingsmått som infördes av den före detta kungen och som omhuldas av hans son. Hållbar utveckling är det officiella mantrat. Den skogstäckta arealen får aldrig understiga 60 %. Ett reservat i östra Bhutan är berömt som yetis enda fristad.

2009-04 s 17
"Utan återvändo"
Många flyktingar från Bhutan med nepalesiska som modersmål är statslösa. En del av dem tar chansen till ett nytt liv långt västerut i Amerika. Andra stannar kvar i förhoppning om att en dag kunna återvända till Bhutan. 100000 personer bor i sju läger sedan de flydde, alternativt förvisades från Bhutan 1990. Då hade minoriteten under flera år iscensatt stora demonstrationer och några våldsamma terrordåd i protest mot lagar som berövade dem deras medborgarskap och tvingade på dem den nationella kulturen. Två händelser på senare tid försämrar flyktingarnas hopp om att kunna återvända. Den ena är att militanta grupper inom extremvänstern vuxit sig starka i lägren och de förespråkar ett bombkrig dör att störta regeringen i Timbuktu. Den andra är att alltfler lämnar lägren i Nepal och flyttar västerut, ofta ända till USA.

2013-08 s 24-25
"Bhutan vill bli världens första ekologiska land"
Bhutan planerar att bli det första landet i världen som bedriver sitt jordbruk helt efter ekologiska principer. Försäljning av bekämpningsmedel kommer att förbjudas. Man ska bara använda naturgödsel från djur och med jordbruksavfall. Bhutans regering tror inte att jordbruksproduktionen kommer minska. Tvärtom tror man att den ökar och att landet ska kunna öka exporten av produkter med hög kvalitet till grannländerna Indien, Kina och andra nationer.
Beslutet att arbeta ekologiskt är både praktiskt och filosofiskt, säger Pema Gyamtsho, som befinner sig i New Delhi för den årliga konferensen om hållbar utveckling. - Vi är också buddhister och tror att människan bör leva i harmoni med naturen. Djur har också sin rätt att leva och vi vill se till att såväl växter som insekter trivs, säger han.
Det lilla kungadömet i Himalaya sägs ha 1,2 miljoner invånare. Världsbanken beräknar emellertid antalet till blott 740 000.

Bhutan, samhälle
2017-34 28-30
"En fallos betyder lycka i Bhutan - och flera turister"
I Bhutan har man firat fallossymbolen under århundrade. De målas på husfasader, eller snidad i trä, monteras ocanför dörröppningen, eller under takfoten. Fallossymbolerna tros hålla ondskan borta, även i dess mest lömska mänskliga form - skvallret. De träs på halsband, placeras i lador och på fält som ett slags fågelskrämma. De används av maskerade gycklare på religiösa festivaler och i ett tempel i Lobesa fungerar de som en hyllning till fruktsamheten.




sidans topp