Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Azerbadzjan

 Karta
 Info Baku Today
Musavat

Azerbadzjan, sammanfattningar av artiklar om Azerbadzjan som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

98-33 s 14-15
"Det blåser från norra sidan av Kaukasus"
Ledarna i Georgien, Shevardnadze och Azerbadzjan, Aliev, båda skickliga veteraner från sovjetisk politik, båda var politbyråmedlemmar, står inför en ny fara - oro och våld norrifrån. Det är Tjetjenien, våld och kaos i Dagestan och de muslimska separatisterna i Abchazien.

98-40 15-16
"Azerbajdzjan - Landet som badar i olja och misär"
Den postsovjetiska drömmen om välstånd har inte förverkligats.
Många företag har investerat i exploateringen av oljereserverna men först måste de täcka sina egna kostnader. Etniska krig i regionen hotar utbyggnaden och nu sjunker också oljepriserna. Det kommer att ta lång tid innan det blir intäkter för att öka välståndet i landet. Kan folket vänta eller kommer det att ta till våld?

2000-36 s 8-12
"Skilda världar kolliderar i Kaukasien"
Kaukasiens geografiska läge antyder att det är en rik och lycklig region. Historien berättar dock om en fattig och olycklig del av världen. Det är den ryska presidenten Vladimir Putins roll att visa om Ryssland har viljan att ändra på detta förhållande.
Det handlar om de tre självständiga staterna Georgien, Azerbajdzjan och Armenien, samt flera mer eller mindre självutropade republiker inom dessa stater som Abkhazien, Ngorno-Karabach, Sydossetien, Ajarien etc. Flera av de senare stöds främst av Ryssland. De är alla mycket korrumperade, maffian breder ut sig i några. Levnadsstandarden är låg och den tekniska efterblivheten stor.
Det är dock Ryssland som har lösningen i sin hand. Om Putin hyser en uppriktig önskan om välmående, starka och oberoende grannar kan han bevisa detta i Kaukasien. Om han vill fortsätta att spela gårdagens spel att dominera Rysslands grannländer kommer västmakterna att försöka hindra honom så gott de kan.

2000-36 s 12
"En ständig kamp om makten"
Kaukasien har alltid varit en viktig transportkorridor och ett värdefullt bergland. I början av 1800-talet annekterade Ryssland regionen. 1918 förklarade sig de tre republikerna självständiga men kom snart att ingå i USSR. Efter 1991 då de ånyo blev självständiga utmanades de av krav på självständighet för olika etniska grupper inom sina respektive gränser.

2001-18 s 11-12
"Södra Kaukasien anar ljusare tider"
Fram till helt nyligen, när utsikterna ljusnade för en lösning av 13 års bitter konflikt mellan armenier och azerer, lät västmakternas prognoser om en rosig framtid som för södra Kaukasus mest som ett dåligt skämt. Men nu finns det nytt hopp om hållbar fred i regionen. Efter en veckolång konferens i Florida mellan presidenterna Alijev och Kocharian från Azerbajdzjan resp. Armenien plus den amerikanske utrikesministern Colin Powell kan konturerna av en fredsuppgörelse anas.

2001-30 s 22-24
"Armenien och Azerbajdzjan försöker nå enighet"
En internationell medlargrupp jobbar med att få de båda ländernas presidenter att fortsätta förhandlingarna och så snart som möjligt uppnå slutgiltig fred.
Konflikten mellan de f d sovjetiska republikerna handlar om kontrollen av Nagorna-Karabach, en avlägsen bergsenklav i Azerbajdzjan som i huvudsak bebos av etniska armenier, som är kristna medan majoriteten i Azerbajdzjan är muslimer. De vill bli självständiga eller en del av Armenien.

2003-40 s 20-21
"Stalins anda lever kvar"
Envåldshärskaren Gejdar Alijev lämnar över makten i den oljerika polisstaten Azerbajdzjan till sin son Iltjam - med USAs goda minne. Han är 80 år, hans porträtt finns överallt i huvudstaden Baku, och han ställer upp för omval i presidentvalet den 15 oktober. Han har haft den f d sovjetrepubliken i ett fast grepp sedan 1967. Nu är han svårt sjuk och har utnämnt sin son till regeringschef. Båda kandiderar i presidentvalet. Både fadern och sonen åtnjuter välvilligt stöd från Washington. USA vill ha säkra oljeleveranser och tycker om de sekulärt sinnade muslimer som landet består av. USA stöder också en "sydazerisk befrielserörelse" som består av iranska azerer i exil. Målet är att störta den religiösa mullaregimen.

2004-52 s 11-12
"Centralasien är inte som Ukraina"
Det politiska jordskalvet i Ukraina skickade chockvågor till både Ryssland och Europa, men i de forna sovjetrepublikerna, där det förekommer liknande anklagelser om valfusk och maktfullkomlighet, tycks skalvet ha passerat nästan obemärkt. Kazakhstan som är lika stort som Västeuropa hade parlamentsval som resulterade i att den växande oppositionen bara fick ett mandat av 77 i parlamentets underhus. Valet fördömdes av västerländska valobservatörer men utan tydliga folkliga protester. Ett år tidigare genomfördes ett liknande omtvistat val i Azerbajdzjan. Isa Gambar, ledare för landets opposition resten nyligen till Kiev i Ukraina för att lära sig av Justjenko hur man får sina anhängare att massvis demonstrera sitt missnöje.

2005-23 s 17
"En vattenmelonrevolution?"
Knappast, säger Azerbajdzjans president Ilham Alejev. Han ärvde presidentposten efter sin far, Heidar, efter ett förfuskat val 2003. Nytt parlamentsval planeras till november. Azerbajdzjan är bland de mest korrumperade länder som finns på jorden men Alejev är inte orolig för att Azerbajdzjan ska bli ett nytt Ukraina eller Kirgisien, därför att hans regim är populär och för att oppositionen är misskrediterad på grund av våldsamheter 2003. Dessutom har Azerbajdzjan också stora energitillgångar som västmakterna är intresserade av.

2005-28 s 19
"Etnisk samhörighet bäddar för samarbete"
Regeringen i Azerbajdzjan kommer att acceptera turkcypriotiska pass och blir därmed det andra landet efter Turkiet som ger ett visst mått av erkännande till den turkcypriotiska enklaven i Norra Cypern. Majoriteten av Azerbajdzjans åttsa miljoner invånare är av turkisk härstamning och landet har mycket starka kulturella och politiska band till Turkiet. Båda länderna är övervägande muslimska.

2005-22 s 12-13
"Spelet om Svartahavsregionen fortsätter"
En kontinuerligt växande energimängd passerar genom Svarta Havet. I förra veckan invigdes en av världens viktigaste energitransporter i Azerbajdzjan: en 1770 km lång oljeledning som förbinder Baku i Azerbajdzjan med den turkiska hamnstaden Ceyhan via Georgiens bergstrakter. Enligt USA ska den nybildade Svarta Havets ekonomiska samarbetsorganisation (BSEC) kunna organisera sig som en säkerhetsklubb som skyddar hamnar och oljeledningar mot terrorister och andra hot. USA har gått i spetsen för konstruktion av oljeledningar som inte går via Ryssland. Detta berövar ryssarna möjligheten att använda energitillgångarna som politiskt vapen.

2005-29 s 20-22
"Oljeledningen från Kaspiska havet föddes i stormiga vatten"
Den nya, strategiska oljerutten utanför Rysslands kontroll kommer att transportera miljarder fat ny olja från Kaspiska havet via vänligt sinnat territorium, Georgien och Turkiet, till Medelhavet, där varken Iran eller Ryssland kan störa leveranserna. Oljeledningen, BTC, försvagar ytterligare Rysslands kontroll över oljeleveranserna från det forna Sovjetunionen. USA befarar att politisk instabilitet i Azerbajdzjan kan blir ett hot. Landet har parlamentsval i november. President Alijev står under hård press från USA och Europa att genomföra detta på ett öppet och rättvist sätt annars finns det risk för allvarliga protestdemonstrationer. Huvudstaden Baku med två miljoner invånare ser en snabb ekonomisk expansion. Många nya jobb har skapats och BNP ökar snabbt. 40 % av landet märker emellertid inte denna förbättring.

2005-43 s 9
"Revolutionärer göre sig icke besvär"
Ingen revolution i mitt land, säger presidenten i Azerbajdzjan, Ilham Alijev. USA önskar stabilitet i Azerbajdzjan på grund av oljefyndigheterna i Kaspiska havet. Den 6 november är det val i landet och Alijev fruktar att oppositionen kommer att förklara valet ogiltigt. Oppositionsledaren Rasul Gulijev som har asyl i USA kommer att gripas när han återkommer till Azerbajdzjan

2005-43 s 10
"Valklimatet hårdnar"
Regeringen har avskedat sin ekonomiminister Farhad Alijev (ej släkt med presidenten). Han beskylls för korruption. Han anses tillsammans med sin bror vara ledare för den styrande elitens rikaste klan näst presidentens. Det finns mycket oljepengar i landet idag och ännu mer från och med november då en stor, ny oljeledning från Azerbajdzjan till Turkiet via Georgien invigs.

2005-45 s 22-23
"Alijev svek sitt löfte"
Den azeriske presidenten hade upprepade gånger lovat att parlamentsvalet skulle gå rätt till. OSSEs observatörer har emellertid mycket kritik mot valets genomförande. Oppositionsblocket, Azadliq, planerar fredliga demonstrationer mot det officiella valresultatet. Kampen handlar om huruvida Azerbajdzjan ska förbli en genomkorrumperad, postsovjetisk stat eller ska öppna sig frö europeiska traditioner.

2006-6 s 14-15
"Nagarno-Karabach är tillbaka på dagordningen"
Förhandlingar om en fredlig lösning i konflikten om Nagarno-Karabach har burit frukt efter flera års dödläge. Enklaven är en omstridd provins i Azerbajdzjan, som orsakade krig i början av 1990-talet mellan Azerbajdzjan och Armenien när Sovjetunionen upplöstes. Kriget dödade minst 18000 personer och drev en miljon på flykt. Sedan vapenvilan 1994 har armeniskstödda styrkor ockuperat regionen som omfattar 31000 km2, det vill säga nästan 14 % av Azerbajdzjans yta. Konflikten har i åratal hämmat den ekonomiska utvecklingen och stabiliteten i hela regionen. Nu finns en chans till uppgörelse före årets slut, säger diplomater som följer förhandlingarna. Ett möte i Paris mellan Azerbajdzjans president Ilham Alijev och hans armeniske kollega Robert Kocharian har förberetts.

2006-50 s 13
"Utbrytare röstade ja till självständighet"
Väljarna i Nagorno-Karabach har i en folkomröstning röstat ja till ett författningsförslag som beskriver det omstridda territoriet som "en suverän, demokratisk stat". Azerbajdzjan gör anspråk på enklaven som befolkas och kontrolleras av etniska armenier.

2007-09 s 15
"Turkiet bygger viktiga relationer till Kaukasien"
Ankara är i färd med att stärka samarbetet Georgien och Azerbajdzjan när det gäller transporter av olja och gas från fyndigheterna i Kaspiska havet. Nu har de tre länderna också börjat bygga en gränsöverskridande järnväg som på sikt ska knyta regionen till Kina också. Turkiet vill på detta sätt förverkliga sin roll som en bro mellan Europa och Asien.

2007-09 s 14-15
"Det gäller att hålla ihop"
Ökat samarbete och ömsesidiga tjänster öppnar nya möjligheter i Kaukasien.
Azerbajdzjans oljedrivna utrikespolitik håller på att förändra det explosiva men livskraftiga Kaukasien. Azerbajdzjan har med sina 8 miljoner invånare, varav de flesta är shiamuslimer, regionens största befolkning. Alla de kaukasiska ekonomierna håller god fart efter att tidigare ha kollapsat samtidigt som Sovjetunionen. Azerbajdzjans president heter Ilham Alijev, han ärvde jobbet efter Heidar som var hans far. Azerbajdzjan levererar gas till Georgien vilket räddade Saakasjvilis land över vintern när Ryssland krånglade med energileveranserna. Azerbajdzjan är ömsesidigt beroende av Georgiens nya olje- och gasledningar som kopplar båda länderna till väst.

2008-36 s 10-11
"Turkiet väntar och ser"
Ett stort Natoland väntar på sin roll i Kaukasus. Sedan 1993 har Turkiet inte haft några formella band med Armenien. 1993 stängde Turkiet gränsen därför att Armenien ockuperat ett litet stycke av Azerbajdzjan i kriget om Nagorno-Karabach. Nu har emellertid kriget i Georgien väckt tvivel på klokheten i att bevara gränsen stängd. Nu har Armeniens president Serzh Sarkisian bjudit in Turkiets president Abdullah Gül till en kvalificeringsmatch till fotbolls-VM mellan Turkiet och Armenien den 6 september. Om Azerbajdzjan försonas med Armenien skulle Azerbajdzjan få en alternativ exportrutt för sin olja, nu sedan den andra bombats i kriget. Turkiets etniska och religiösa band till sina azeriska kusiner är viktiga men om Turkiet och Armenien kunde bli vänner innan det amerikanska presidentvalet så kanske det kan hindra en eventuell resolution i den amerikanska kongressen som pekar ut de osmanska turkarnas slakt av armenier som folkmord.

2008-43 s 14-15
"Kollektivet röstade som presidenten ville"  hela artikeln
I det lilla, oljerika Azerbajdzjan var det presidentval i förra veckan, men det märktes knappt. I huvudstaden fanns inga kampanjbussar, inga banderoller, inga affischer och, faktiskt, inga kandidater värda namnet. Oppositionen bojkottade valet med argumentet att regeringen har infört regler som gör det omöjligt att konkurrera med den sittande presidenten Ilham Alijev. Enligt det officiella valresultatet fick han nästan 90 % av rösterna. Men många i det nyrika landet tycker faktiskt att han är värd att sitta en period till. Azerbajdzjan har haft världens snabbast växande ekonomi de tre senaste åren tack vare oljan. Ekonomisk stabilitet är mer lockande än vaga uppfattningar om demokrati. Och oppositionen är splittrad.

2008-44 s 10-13
"Kaukasus efter kriget"  
En lättirriterad region har blivit farligare och viktigare men det finns nycklar till fred och stabilitet. De tre länderna Georgien, Azerbajdzjan och Armenien fungerar som en skådeplats för en ny konfrontation mellan Ryssland och väst. Ryssland försonade sig aldrig med förlusten av kontrollen av Kaukasus i samband med Sovjetunionens upplösning 1990-91. Olje- och gasledningar är en huvudanledning till att Kaukasus är en så viktig bricka i spelet mellan Ryssland och väst. För det tredje är regionen hemvist för ett antal sjudande konflikter som blivit olösta sedan 1990. Då lämnades Georgien med två regioner, Abchazien och Sydossetien som genast bröt sig loss i två krig på 1990-talet. Azerbajdzjan har den autonoma regionen Nagorno-Karabach som var föremål för krig med Armenien 91-94. Azerbajdzjan och Armenien har påverkats av Rysslands krig mot Georgien. Båda har blivit mer västinriktade.
Azerbajdzjans oljeeldade ekonomi blomstrar men vanliga medborgare märker inte mycket av pengarna. Dessutom krossar oljeinkomsterna den icke oljerelaterade ekonomin. Azererna är upprörda över att Armenien ockuperar en sjundedel av deras land.
Den armeniska ekonomin går bra men är överdrivet beroende av råmaterial, byggnadsindustri och diamanthandel plus pengar från den stora armeniska diasporan.
Det bästa sättet för att få de två länderna att bli mer demokratiska och mindre krigstänkande är ett löfte om framtida EU-medlemskap, det vore bättre än att locka med anslutning till Nato. Ett annat bra sätt är att öka samarbetet med Turkiet.
"Georgiens krig mot Ryssland kan paradoxalt nog ha förbättrat chanserna till en fredlig utveckling i hela regionen".

Original artikel i The Economist.
Eller läs mer här: Kaukasus4408.html.

2009-48 s 7
"En lösning i sikte"
I konflikten om enklaven Nagorno-Karabach-Karabach förhandlade de Azerbajdzjans och Armeniens president direkt med varandra i söndags i München. Det har de gjort vid några tidigare tillfällen. Den armeniskt dominerade enklaven tillhör formellt Azerbajdzjan. Vid Sovjetunionens upplösning förklarade sig Armenien oberoende av Azerbajdzjan och i kriget som följde dog nästan 30 000 människor.

2010-45 s 10
"Väntat valresultat"
Det styrande partiet i den forna sovjetrepubliken Azerbajdzjan vann lätt parlamentsvalen i söndags. President Alijevs parti vann en majoritet av platserna och oberoende kandidater, lojala mot Alijev, verkar ha lagt beslag på resten. Azerbajdzjan har stora olje- och naturgastillgångar.

2011-48 s 15
"Frusen konflikt"
Såret i relationerna mellan Armenien och Azerbajdzjan gör fortfarande ont.
Stepanakert är huvudstad i Nagorno-Karabach som egentligen tillhör Azerbajdzjan men som vill tillhöra Armenien. På sovjettiden var Nagorno-Karabach en autonom enklav i Azerbajdzjan där majoriteten av invånare var armenier. Området är lite mindra än Bohuslän. Konflikten bröt ut 1988 när enklavens armenier försökte bryta sig loss ur Azerbajdzjan. När kriget tog slut 1994 hade de segerrika armenierna fördubblat enklavens storlek. Azeriska städer i enklaven övergavs och lämnades att förfalla.
Ramarna för en uppgörelse verkar nu vara klara. Nagorno-Karabach, som förklarade sig självständigt 1991, återlämnar det mesta av det erövrade territoriet tillbaka till Azerbajdzjan.
Azerbajdzjan har numera till skillnad från krigsåren massor av kontanter tack vare olja och naturgas. Landet har en stor statsbudget. Ryssland är redo att försvara Armenien.

2012-16 s 30
"Min är större än din"
Azerbajdzjan är det senaste i raden av länder som anammar den pråliga ambitionen att bygga världens högsta byggnad. Den planerade strukturen blir "Alla fallossymbolers Moder" och den kommer att få Burj Khalifa i Dubai att se ut som en dvärg. Byggnaden ska heta det prosaiska Azerbajdzjans Torn, vilket knappast gör projektet mindre skrytsamt.

2012-24 s 17-19
"Dålig grannsämja vida Kaspiska havet"
Förhållandet mellan de två grannländerna Azerbajdzjan och Iran är spänt och irriterat. Det har försämrats ytterligare de senaste veckorna på grund av Teherans oro över det fördjupade militära samarbetet mellan Azerbajdzjan och Israel. Azerbajdzjan har länge irriterat sig på Irans stöd till Armenien, Azerbajdzjans granne i väster och svurna fiende i det långa kriget om det omstridda territoriet Nagorno-Karabach.
Azerbajdzjans växande betydelse som strategisk partner till västmakterna visades i förra veckan då utrikesminister Hillary Clinton landade i Baku. Nato är beroende av tillgången till Azerbajdzjans flygfält.
I Iran bor 20 miljoner azerer, en del betraktar norra Iran som ockuperad mark. En del av Azerbajdzjan når man bara genom att köra genom iranskt (eller armeniskt) territorium, köerna vid gränsen till Nakhicevan är ibland dygnslånga. Ibland stängs gränsen av helt.
För Israel är Azerbajdzjan en välkommen allierad, en vänligt sinnad muslimsk nation som bygger ett sekulärt samhälle.

2012-24 s 18
"Clinton kritiserade våldet"
Minst åtta soldater dödades förra veckan under två dagars strider mellan Armenien och Azerbajdzjan. Sammandrabbningarna ökade spänningen i regionen just när utrikesminister Hillary Clinton besökte Georgien, Armenien och Azerbajdzjan. "Våld löser inte konflikten om Nagorno-Karabach, och därför ska våld inte användas. Vi uppmanar alla parter att undvika våld."
Azerbajdzjan och Armenien, som båda är före detta sovjetrepubliker i södra Kaukasus har i 20 år krigat om det omstridda territoriet Nagorno-Karabach.

2012-28 s 31
"Hemma efter 20 år i landsflykt"
Efter 20 års exil i Ryssland har Azerbajdzjans förste president Ayaz Mutalibov, återvänt till sitt hemland. Han var under kort tid president sedan Azerbajdzjan fick sin självständighet när Sovjetunionen sprack 1991. En ny lag som tillförsäkrar forna statschefer immunitet gör det möjligt för honom att återvända. Han anklagades för inblandning i den blodiga sovjetiska reaktionen mot självständighetsivrare 1990. Han har sagt att han inte ska ägna sig åt politisk aktivitet.

Ryssland, Ungern, Azerbajdzjan, Armenien
2012-36 s 31
" Azerbajdzjan svek löfte till Ungern"
2006 dömdes azerbajdzjanen Ramil Safarov till livstids fängelse i Ungern för mordet på armeniern Gurgen Markarin. Mordet utfördes när de båda befann sig i Ungern på en NATO-kurs. Ungern har nu överlämnat Safarov till Azerbajdzjan där han skulle avtjäna sitt straff inte kunna benådas förrän efter 25 år. Men Azerbajdzjans president benådade den 35 årige Safarov så fort han kom hem till sitt land. Rysslands utrikesminister fördömer tilltaget och Armenien har brutit de diplomatiska förbindelserna med Ungern.

Ryssland, Georgien, Armenien
2014-21 s 10-11
"Efter Krim är allt möjligt"
Om Ryssland skulle blockera gränsen mellan Sydossetien och Armenien separeras östra och västra Georgien samt alla transitvägar från Kaspiska havet till Svarta havet, inklusive motorvägar, järnvägar och oljeledningar. Den missnöjda armeniske befolkningen i Georgien förstärker också hotet och rädslan för angrepp.
Det är ryska FSB som byggt ett stängsel mellan Sydossetien och Georgien. Det ska markera gränsen till Sydossetien. I slutet av Sovjetunionens existens bröt sig regionen loss från Georgien. När den georgiska regeringen ville återta området 2008 invaderade den ryska armén. I dag finns 10000 ryska soldater i Sydossetien. Befolkningen fruktar att de ska annekteras. Putin säger att Ryssland aldrig haft för avsikt att lämna transkaukasus området. Georgien är främst beroende av att många familjer är beroende av penningförsändelser från sina anhöriga som arbetar i Ryssland. Den armeniska minoriteten i Georgien är upprörda över att de varken blir politiskt eller socialt integrerade utan bara betraktas som en säkerhetsrisk.

Ryssland, Georgien, Armenien, Azerbajdzjan
2014-21 s 12
"Lojaliteterna splittrar Sydkaukasien"
Armeniens och Azerbajdzjans bedömning av krisen i Ukraina går i motsatt riktning. Vid omröstningen I FNs generalförsamling fördömde en majoritet med 100 stater Rysslands agerande på Krimhalvön. Bland förespråkarna fanns Azerbajdzjan medan deras granne Armenien röstade mot och därmed på samma linje som till exempel Vitryssland, Nordkorea och Syrien. Ryssland agerar som Armeniens beskyddare och använder landets territorium som ett militärt brohuvud. Ryssland arbetar för att Armenien ska bli medlem i en rysk tullunion som 2015 ska leda till den Euroasiska unionen, Putins motdrag mot EU.
Azerbajdzjan däremot med sina stora olje- och gastillgångar agerar ner självsäkert gentemot den stora grannen Ryssland i norr.

Azerbajdzjan, EU
2014-44 s 9
"Inget pris till Leyla Yunus"
Europarlamentet gav inte Leyla Yunus Sakharovs Frihetspris i år, det gick till Denis Mukwege, en kongolesisk gynekolog som har kämpat mot sexuellt våld mot kvinnor. Leyla Yunus var en av de tre finalisterna. Det finns ändå anledning att hon uppmärksammas. Yunus är en av de ledande medborgaraktivisterna och bland annat känd för att dokumentera hur regeringen i Azerbajdzjan tvingat bort invånare i Baku för att ge plats för oljefinansierad fastighetsutveckling. Hon greps i augusti efter ett medborgarinitiativ att bjuda in azerer och armenier att diskutera hur den sedan 25 år iskalla konflikten om Nagorno-Karabach skulle kunna lösas. Detta betraktades av regeringen som förräderi.

2015-23 s 13
"Bakus invånare får inte ta bilder på sin egen stad"
Bussar ställs in och byggnader renoveras för för att ge Baku en snyggare fernissa. Stadsinvånarna får också finna sig i en rad nya regler; inge bröllop eller begravningar får genomföras under juni för att undvika trafikkaos under de Europeiska spelen nu under juni månad. Eller ta foton på sin egen stad. Bilderna kanske kan avslöja hur det ser ut under ytan? Kritikerna hävdar att regeringen är besatt av hur landet uppfattas av omvärlden. Europeiska spelen är ett skötebarn för president Aliyev som hoppas att evenemanget som omfattar 6000 idrottare från 50 olika länder ska höja landets profil internationellt.
Europeiska Spelen i Baku.
http://www.baku2015.com/

2015-34 15
"Skandaldom i Azerbadjan"
Nyligen dömdes en av landets mest kända människorättsaktivister Leyla Yunus och hennes make Arif Yunus till åtta resp. sju års fängelse. De anklagas för att ha gjort sig skyldiga till bedrägeri och skattefusk. Avsikten var att tysta en av de sista kritikerna av president Ilham Alijews regim i det alltmer auktoritära Azerbadjan. Leyla Yunus var en de första som började motsätta sig nomenklaturan i det sönderfallande Sovjetunionen.
Hon försökte medla mellan Azerbadjan och Armenien under kriget om Nagorno- Karabach och engagerade sig därefter i att skapa försoning mellan Baku och Erewan. För detta åtalas hon för landsförräderi och spionage åt Armenien.
Förfaringssättet gentemot Yunus är på intet sätt unikt. Minst 33 personer fängslades förra året av politiska skäl.

2016-02 8
"Folkets uppror sänkte skatterna"
I Azerbajdzan har man tvingats sänka skatterna på livsmedel efter våldsamma demonstrationer mot försaämrade ekonomiska förhållanden. Det som fick bägaren att rinna över var de kraftigt stigande priserna på bröd och mjöl de senaste månaderna.
I flera städer kallades trupper in för att skingra demonstranterna. Säkerhetsstyrkorna använde tårgas mot de stenkastande demonstranterna.
Oroligheterna följde på en brant nedgång av landets valuta, manaten, mot dollarn. Landet är redan hårt drabbat av stigande inflation, arbetslöshet och stora bortfall av oljeinkomster. Centralbanken har förverkat mer än hälften av landets valutareserv och förbjudit uttag av utländsk valuta i bankomaterna.
Regeringen har lagt skulden på oppostitionspartierna Popular Front och Mustavapartiet för att ha organiserat demonstrationerna.