HOTELS HOME Mertiza Appartementen Mirtos De omgeving Stranden
Villas in Crete, Kreta villa's
HET ZUIDOOSTEN VAN HET EILAND KRETA
Moni Kapsa, Kreta Moni Kapsa, Kreta Moni Kapsa, Kreta Moni Kapsa, Kreta Kato Zakros, Kreta
Ziros, southeast Kreta Ziros, southeast Kreta Ziros, southeast Kreta Ziros, southeast Kreta Ziros, southeast Kreta

In het zuidoosten van Kreta loopt de hoofdweg voor een groot gedeelte langs de kust en komt soms door een dorpje. In het binnenland zijn een hoop kassen (houten gebouwtjes met doorzichtig plastic bekleed - om groenten te kweken). Het zuidoosten is de hoofd groentewinkel van Kreta en van andere stukken van Griekenland. Tussen Ierapetra en Makrigialos en verder is de weg vrij recht en volgt hij de kust tot het dorpje Goudouras (met nog een heleboel groentekassen). Langs de weg liggen de dorpjes, de stranden en een paar kleine toeristencentra. Bij Goudouras in het oosten gaat de weg omhoog en kronkelt hij zich door de bergen en de heuvels, en loopt af en toe langs een klein dorpje. Het grootste dorp in deze omgeving is Ziros dat gebouwd is in een vruchtbare vallei aan de voet van een hoge berg. Hier is het kruispunt waar je de diverse richtingen in kunt slaan. In het gebied zijn een paar Romeinse en Hellenistische opgravingen, zoals bijvoorbeeld in Xerokampos en Makrigialos. In Kato Zakros ligt een van de vier Minoïsche paleizen die zijn ontdekt.

Sarakina Kloof, Kreta Sarakina Kloof, Kreta Sarakina Kloof, Kreta Sarakina Kloof, Kreta
Sarakina Kloof, Kreta Sarakina Kloof, Kreta Sarakina Kloof, Kreta Sarakina Kloof, Kreta

Hier zijn de foto's van de tocht door de in het zuidoosten gelegen Sarakina Kloof die Harma Martens heeft gemaakt onder begeleiding van hun gids Clive De wandeling door de kloof van Sarakini is pittig en duurt zo'n vier uur. Er moet flink geklauterd en geklommen worden en stevige sandalen (je moet af en toe door het water), een goede konditie en een voorraad water zijn noodzakelijk. Je kunt de tocht beginnen vanaf het dorpje Mithi bij Mirtos. Er is ook een andere mogelijkheid. Als je vanaf Ierapetra richting Mirtos gaat kom je vlak voor het dorp een brug tegen. Voor deze brug ga je het pad af naar beneden en loopt door totdat je een oude Romeinse brug tegenkomt met bogen. Hier sla je rechtsaf en direkt weer naar links. Volg de rivierbedding en je komt vanzelf uit in de Sarakina kloof. Na een half uur kom je weer bij een brug. Links hiervan ligt het dorpje Mithi en daar is weer een afslag terug naar Mirtos.

Sarakina Kloof, Kreta Sarakina Kloof, Kreta Sarakina Kloof, Kreta Sarakina Kloof, Kreta
Sarakina Kloof, Kreta Sarakina Kloof, Kreta Sarakina Kloof, Kreta Sarakina Kloof, Kreta

Naschrift van Harma: "Als je de kloof wilt lopen moet je juist geen goede wandelschoenen aan doen maar goede sandalen. Ik heb hem gelopen op sandalen die je normaal aan hebt voor in de zee en op het kiezelstrand. Je moet namelijk regelmatig door het water lopen en dat is zonde om dat te doen met je goeie wandelschoenen. Op de foto's kun je goed zien dat we sandalen aan hebben. De kloof is inderdaad behoorlijk pittig maar een geweldige ervaring. Mijn man en ik hebben hem samen gelopen met nog een echtpaar dat zich bij de gids had opgegeven. Wij liepen er dus met z'n vijfen en zijn maar één keer 4 andere mensen tegen gekomen. Dat is op zich al heel bijzonder, vooral als je het vergelijkt met de Samariakloof. Wij raden aan om de kloof met Clive te gaan lopen omdat hij precies weer waar hij het beste omhoog kan klauteren en waar je het veilgst weer naar beneden kunt.Hij doet ook erg veel moeite voor je om jou te helpen tijdens het klauteren en dalen. Bij de laatste foto is de plek waar Clive zelf naar beneden viel terwijl hij die andere vrouw hielp.Dan schrik je wel even behoorlijk en doe je heel voorzichtig! Als je bij Clive wilt boeken kun je terecht bij taverna Votsalo in Mirtos en bij Dick en Siemon. Zij kunnen je helpen aan het telefoonnummer van Clive of je vertellen wanneer hij aanwezig is bij Votsalo."


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional