ALLE VILLA'S Villa Lambros Tertsa Mirtos De omgeving Stranden
Villas in Crete, Kreta villa's
HET DORP TERTSA EN DE STRANDEN VAN TERTSA IN HET ZUIDOOSTEN VAN KRETA
Kreta, Tertsa Kreta, Tertsa Kreta, Tertsa Kreta, Tertsa Kreta, Tertsa
Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa

Het kleine dorpje Tertsa ligt verscholen achter het Dikti gebergte in een beschermde baai in het zuiden van Kreta, niet ver van het iets bekendere toeristen-plaatsje Mirtos. Het is een heel klein dorpje en het ligt in een vruchtbaar dal waar de meeste mensen nog gewoon leven van de landbouw. Er worden allerlei gewassen verbouwd en hier en daar zie je een kleine kas met plastic erover waar tomaten of andere groentes worden verbouwd. Ook zijn er kassen met bananenbomen. In het dorp wonen dan ook voornamelijk boerengezinnen en een aantal oude vrouwtjes die met regelmaat op en neer lopen op het enige pad in Tertsa dat van de zee het dorp in landinwaarts loopt. Dit maakt het allemaal heel landelijk. Er staan granaatappelbomen langs de weg en er heerst een relaxt sfeertje, eigenlijk alsof er nooit wat aan de hand is: "Als de hemel naar beneden komt vallen hebben we allemaal een blauwe hoed en zien we wel weer verder."

Ik vond het erg rustig in het dorpje, alhoewel ik van mensen kreeg te horen dat het zo aan het uitgroeien was. Er wordt inderdaad wel een heel klein beetje bijgebouwd maar het dorp blijft klein en intiem en bovendien is er zoveel strand in en rondom het dorp Tertsa dat het er niet snel te druk zal worden.

De mensen die in Tersta wonen en die niet als boer werkzaam zijn doen eigenlijk allemaal iets in het toerisme want er zijn een aantal taverna's / kafenions en er zijn een paar gebouwen waar je een kamer, een studio of een appartement kunt huren. Er is zelfs een piepklein mini-marktje waar je je kont niet kunt keren en dat volgepropt staat met van alles en nog wat (maar ze hebben er wel elke dag vers brood). Wat de mensen in Tertsa ook doen, of ze nou in een restaurant werken of in de supermarkt, en of ze nou aan het einde van de dag tomaten staan te plukken of de hele dag op en neer lopen met een stok in de ene hand en een emmer in de andere, ze zijn allemaal heel vriendelijk. Het zijn er overigens een stuk of 70 (inwoners).

Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa
Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa

Tertsa is een dorp dat een beetje buiten de route valt en waar het nog vrij rustig is. Er is ook niet veel te doen en in de avond al helemaal niet. Er zijn geen kroegen of disco's en het rest je dus alleen om in een taverna te gaan zitten om wat lekkers te eten en een wijntje te drinken terwijl je wat naar de zee staart. De andere optie is natuurlijk om datzelfde te doen op het balkon van je accommodatie (als je dat hebt). Het is dus in de eerste plaats een plek voor mensen die de rust op willen zoeken. In Tertsa word je nog een beetje terug geslingerd in de tijd. Het heeft nog wel wat weg van Kreta zoals het vroeger was (en ik kan het weten want ik kom al op dit eiland sinds 1974).

Ook zijn er mensen die speciaal naar Tertsa komen om lekker te gaan eten in Taverna Lambros die echt geweldig is. De grootste attractie is volgens mij toch de stranden die je bij Tertsa kunt vinden. Als je van Mirtos naar Tertsa rijdt zie je er al een heleboel langs de kant van de weg, maar net voorbij het dorpje (dus naast het dorpsstrand met een aantal parasols en ligbedden - ook een goed en rustig strand trouwens) liggen vier fantastische stranden waar het nog heerlijk rustig is en waar ook naturisten een plekje kunnen vinden. Het zijn hier goede zandstranden waar je goed de zee in kunt gaan en waar geen rotsen uitsteken waar je je aan kunt stoten. Deze stranden zijn veel prettiger dan de stranden die tussen de twee dorpjes in liggen want ze zijn prachtig om te zien, ze zijn ook meer privé en er rijden geen auto's voorbij. Kortom: Tertsa is ook een toppertje voor de naturisten.

Overdag komen er ook nog wel eens wat mensen uit Mirtos op bezoek om hier in het zand te gaan liggen, maar in de avond zijn die allemaal weer weg en keert de rust in het dorp weer helemaal terug. Tertsa is dus kort samengevat ideaal voor mensen die echt helemaal niks willen (geen winkels, geen nachtleven etc) en die alleen maar stilte zoeken (alhoewel er wel eens een hond blaft) en mooie stranden om uit te rusten en te genieten. Voor lekker eten hoef je hier ook niet verder te kijken want Taverna Lambros aan het strand is echt heel erg goed. Je zou dus zo maar eens de hele tijd niets hoeven te doen, nou ja: je handdoek, je zonnebrand, water en je boek in een tas gooien en dan naar het strand wandelen om te gaan bakken. Natuurlijk kun je ook een beetje in de omgeving gaan rondwandelen of naar het dorp Mirtos lopen (vijf kilometer verderop) waar weer wat meer leven in de brouwerij is. Deze wandeling langs de kust is ook nog eens heel erg mooi.

Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa
Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa

Tertsa is eigenlijk niet zo moeilijk te bereiken. Je kunt erin rijden via een afslag van de weg die loopt tussen Pefkos en Mournies, maar als je voor het eerst naar Tertsa gaat is dat misschien te ingewikkeld en moet je gaan lopen zoeken. Het makkelijkste is het als je vanaf de kant van Ierapetra komt en dan het dorp Mirtos inrijdt. Alles wat je hoeft te doen is rechtdoor blijven rijden door het nauwe toegangsstraatje van het dorp Mirtos. Dit straatje leidt naar het strand en ook hier blijf je gewoon rechtdoor rijden langs de kust. Op een gegeven moment wordt het asfalt een gewoon pad (2008, je weet maar nooit of ze de asfaltweg door gaan trekken). Dit pad is wel goed breed, dus niet moeilijk te berijden. Bij het tussen Mirtos en Tertsa gelegen dorpje Vatos begint het pad en de gewone weg eindigt met een bult van een klodder asfalt, dus hier even heel voorzichtig rijden. Na een tijdje verandert het pad weer in een asfaltweg die doorloopt tot in het dorp Tertsa. De lengte van de route die je van Mirtos naar Tertsa moet afleggen is ongeveer vijf kilometer.

Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa Crete, Tertsa
Kreta, Tertsa Kreta, Tertsa Kreta, Tertsa Kreta, Tertsa Kreta, Tertsa

Tertsa is een piepklein dorpje aan de zeer zonnige zuidoost kust van Kreta. Er wonen ongeveer 70 mensen in het groene dal waar het dorp deel van uitmaakt. Dit dal is absoluut UNIEK. Het klimaat is sub tropisch, waardoor er zelfs bananen in de openlucht groeien. En ze zijn nog lekker ook. Tertsa heeft een paar heerlijke stranden, waar je nog echt de ruimte hebt. Op een van de stranden wordt naakt zonnebaden oogluikend toegestaan. In het dorp bevinden zich een paar restaurants, twee kafenions en een minimarket. Maar verder is er geen bakkertje of slagertje in de buurt. Voor de dagelijkse boodschappen moet je 5 kilometer verderop in MIRTOS zijn.

Overdag zijn de stranden en het restaurant van Lambros een ontmoetingsplaats. Mensen uit Tertsa, maar ook gasten uit Mirtos treffen elkaar onder de hoge bomen van het terras aan het strand. Er wordt een drankje geserveerd of heerlijk vers eten met ingredienten, letterlijk, uit de achtertuin. In het hoogseizoen geeft dat de nodige drukte overdag. 's Avonds, als bijna iedereen vertrokken is, hebben de inwoners en de enkele vakantiegast het rijk alleen. In voor- en naseizoen is het ook overdag rustig en zeer relaxed. 's Nachts hoor je alleen de stilte, de krekels en weer de stilte. Tertsa is daarom een plek voor mensen die juist dat allemaal heel erg kunnen waarderen.

Tertsa is dus een plek voor liefhebbers van rust, ruimte, overdag het kleine Kretenzer leven, soms eens wat roering door uitvoerig etende, vooral Griekse, dagjesmensen en dan weer dat leven onder elkaar. 's Morgens wakker worden en even naar zee lopen voor een eerste duik of thuis een ontbijtje maken voor op het balkon. En dan de mooie natuur in of luieren aan de paar zandstranden die Tertsa rijk is. Zoekt u meer afleiding, een ruime keuze aan restaurants, een kroegje voor 's avonds of overdag wat toeristenwinkeltjes? Dan is Tertsa niet DE vakantiebestemming. Dan raden wij Mirtos aan.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional