De Griekse eilanden Skyropoula HOME
Skyropoula Skyropoula Skyropoula Skyropoula
HET EILAND SKYROPOULA IN DE SPORADEN IN GRIEKENLAND
Englih

Skyropoula is een prachtig klein eiland in de zuidelijke Sporaden, even ten westen van het eiland Skyros. Het is ongeveer 4,200,000m2 groot en heeft een diameter van 2 kilometer. Het eiland heeft drie heuvels waarvan de hoogste 188 meter is. Op een van de heuvels ligt een klein oud kerkje, de Saint Mary, dat dateert uit 1726. Bij deze kerk bevindt zich ook een van de twee waterbronnen van het eiland, waar vroeger de herders die op het eiland woonden gebruik van maakten. Het landschap van Skyropoula is bedekt met dennen- en olijfbomen.

Skyropoula ligt tussen Skyros en Evia in. Het dorp Kimi (Evia) ligt op ongeveer 20 kilometer afstand en het eiland Skyros ligt op zo'n 5 kilometer afstand. Ik ben er ooit langsgevaren met de veerboot onderweg van Skiathos in de noordelijke Sporaden naar de Cycladen eilanden. Aan de zuidkant van het eiland lag een prachtig strand. Het bestaat uit zand en witte kiezeltjes. Behalve dit strand heeft het eiland Skyropoula ook twee natuurlijke havens.

Skyropoula is een van de weinige Griekse eilanden dat in privé bezit is. Van 1860 tot 2001 was het het privé eiland van de Antoniades familie, een familie met een rijke militaire- en marine-geschiedenis. In 2001 is het eiland voor een aanzienlijk bedrag verkocht aan een zakenman uit Cyprus. Het eiland wordt momenteel (2011) weer te koop aangeboden. Er moet wel even in de buidel worden getast, want de vraagprijs is erg hoog. Voor heel veel geld word je dan wel de volledige eigenaar van Skyropoula.


© Hans Huisman, Ikion Hotel, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional