De Griekse eilanden Saria HOME Karpathos

Het eiland Saria bij Karpathos in Griekenland
Englih

Saria is een rotsachtig vulkanisch eiland dat is gelegen ten noorden van het eiland Karpathos. Het eiland wordt van Karpathos gescheiden door een kanaal dat slechts 100 meter breed is. Ooit waren de twee eilanden met elkaar verbonden totdat een aardbeving het eiland door midden brak. Saria heeft maar een klein aantal bewoners (tijdens de volktelling van 2011 waren dat 22 mensen), waarvan de meerderheid uit herders bestaat.

Volgens de legende is het eiland vernoemd naar een prinses uit de oudheid die Katherina heette, die afstamde van het koningshuis van Saria. Zij was blijkbaar net zo mooi als Helena van Troye en daarom heeft men het eiland naar haar vernoemd.

Op Saria zijn de restanten te zien van de oude stad Nisyros die stamt uit de antieke tijd toen hier het koninkrijk Mikri Nisyros was. Veel van de oude stad, inclusief een tempel van Apollo, ligt op de zeebodem tussen Saria en Karpathos.

Het eiland is op grote stukken omgeven door hoge kliffen. Alhoewel er wel wat bomen zijn op Saria is het grootste gedeelte bedekt door lage struiken. Het is een broedterrein voor de Eleonora's valk. Vanuit Pigadia en Diafani op het eiland Karpathos zijn er excursieboten die naar het eiland Saria varen. Trekpleister van het eiland is de verlaten piratenstad Palatia (meaning "Palaces") met wat vreemd gevormde gebouwen. De stad stamt uit de Byzantijnse periode. Degenen die deze stad met zijn pilaren en zijn gebeeldhouwde stukken marmer willen bekijken, moeten een uur de heuvel opklimmen.


Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional