De Griekse Eilanden Makronisi HOME

Het eiland Makronisi of Makronisos in Griekenland
English

Makronisos (Grieks voor "lang eiland") is een Grieks eiland in de Egeļsche Zee, dichtbij de kust van Attica, nabij de haven van Lavrio. Het is langgerekt van vorm (13 kilometer lang van noord naar zuid en 500 meter breed van west naar oost) en heeft een rotsachtige bodem. In de oudheid werd het eiland Helena genoemd, omdat volgens de legende Helena van Troye en prins Paris hier een stop maakten onderweg naar Troye. Een andere legende vertelt dat haar man Menelaos hier met Helena een stop maakten na afloop van de Trojaanse oorlog.

Er zijn wat ruļnes uit det Neolithische tijd gevonden op Makronisos en er zijn twee kerken op het eiland, de Agios Georgios kerk en de kerk van de Maagd Maria, die zijn gebouwd op de ruļnes van een aantal oude gebouwen.

Het eiland Makronisos hoort bij de prefectuur van de Cycladen, maar maakt geen deel uit van deze eilandengroep. Administratief is het een deel van de gemeente Kea.

Thans is het eiland Makronisos onbewoond. Ten tijde van de Griekse Burgeroorlog en tot bij het herstel van de democratie, na de val van het kolonelsregime, werd het eiland gebruikt als gevangenisplaats voor Griekse communisten. Degenen die vanuit de tegenover het eiland gelegen haven Lavrio vertrekken naar hun bestemming op een Grieks eiland varen een heel stuk langs de droge en rotsachtige kust van het eiland. Er zijn restanten van gebouwen te zien die hebben gediend als gevangenis. Tijdens de Balkanoorlogen (1912-1913) werd een groot aantal Turkse krijgsgevangenen overgebracht naar Makronisos tot de oorlog voorbij was en Griekenland en Turkije een vredesverdrag tekenden. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door de Duitsers Griekse vrijheidsstrijders gedeporteerd naar het eiland. Daarom wordt Makronisos ook wel het Alkatraz van Griekenland genoemd.

Voor de kust van de Griekse hoofdstad Athene bij Makronisos zijn zes oude scheepswrakken ontdekt. De resten werden in twee Makronisos maanden tijd gevonden tijdens onderzoek in het vaargebied van Makronisos en aan de noordkust van Thorikos (2012). De wrakken liggen op een diepte van ruim veertig meter. Volgens wetenschappers zijn de gezonken schepen zeer goed bewaard gebleven.

Het oudste schip is van de tweede eeuw voor Christus en het jongste dateert uit het midden van de vierde eeuw. Aan boord zijn nog goed bewaarde amforen gevonden uit onder meer Noord-Afrika, Italiė en Rhodos. Die kruiken werden meestal gebruikt om bijvoorbeeld olie, graan of wijn in te bewaren. Volgens de Griekse onderzoekers toont de vondst aan dat er voor de kust van Athene duizenden jaren geleden een belangrijke handelsroute liep. In het verleden zijn al meer scheepswrakken gevonden in het gebied. De Britannic, zusterschip van de Titanic, kwam in 1916 tot zinken in de zeeėngte tussen Makronisos en het naburige eiland Kea.

Veel mensen die naar een Cycladen-eiland als Mykonos of Santorini vliegen zullen het eiland een keer vanuit de lucht hebben gezien. Ook wordt de tegenover het eiland gelegen haven van Lavrio, die op dertig kilometer van Athene ligt, een steeds populairdere bestemming om te beginnen met eilandhoppen. Hier is het veel rustiger en overzichtelijker dan in Piraeus. Vanuit Lavrio varen er ferries met regelmaat naar onder andere Kythnos en Kea en minder frequent naar andere eilanden als Chios, Agios Efstratios, Syros, Limnos, Psara, Tinos, Andros, Folegandros, Mykonos, Paros, Naxos, Ios, Kimolos en Sikinos.


© Hans Huisman, FocalPoint, wikipedia, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional