Kastellorizo
De Griekse Eilanden Kastellorizo HOME
Kastellorizo Kastellorizo Kastellorizo Kastellorizo Kastellorizo
Het eiland Kastellorizo of Megisti in Griekenland - een Griekse tragedie en een klein Grieks juweeltje
English

Kastellorizo is een bijzonder en ongebruikelijk Grieks eiland dat op 6 uur varen oosten van het eiland Rhodos ligt. In feite ligt het eiland 90 kilometer ten oosten van Rhodos af en maar 3 kilometer van de Turkse kust. Soms wordt het eiland Megisti genoemd, wat "grote" betekent, maar het eiland is slechts 9 km2 groot en heeft maar 250 inwoners. Het is wel "grote" in die zin dat het het grootste eiland is in de archipel van 14 kleine eilanden die hier heel dicht bij de Turkse vasteland liggen. Kastellorizo heeft de beste natuurlijke haven in het hele gebied en dit heeft het eiland zowel grote rijkdom als grote tragedie gebracht. Tijdens de twee Wereldoorlogen en in de conflicten tussen Turkije en Griekenland, werd het eiland vaak zwaar getroffen.

Door de tijd heen werd Kastellorizo gewoonlijk gecontroleerd door diegene die over het eiland Rhodos regeerde en had het eiland een militaire doel vanwege het rode kasteel dat er stond (Kastellorizo betekent "rode burcht"). In de 19e eeuw werd het eiland zeer rijk vanwege de goede haven en omdat het Ottomaanse Rijk begon te handelen met de rest van Europa. Op dat moment woonden er ongeveer 17.000 mensen op het kleine eiland. In 1908 veranderde dit beleid en begon de achteruitgang. Het eiland werd bezet door de Fransen in 1915 die van Kastellorizo een marinebasis maakten. De Turken reageerden door het blokkeren van de haven en het stoppen van alle handel met het vasteland van Turkije. In 1921 kwam het eiland in Italiaanse handen.

In 1926 werd het eiland zwaar beschadigd door een aardbeving. Tijdens wereldoorlog II ging het eiland van Italiaanse in Britse handen over en daarna weer in Italiaanse, toen weer in Britse handen in 1943. Het eiland werd zwaar aangevallen door Duitse bommenwerpers die grote schade aanbrachten aan Kastellorizo. De eilanders werden geŰvacueerd naar Cyprus. In 1944 was er een grote brand op het eiland, die het merendeel van de gebouwen verwoestte. Wat overbleef werd met de grond gelijk gemaakt met behulp van buldozers omwille van veiligheidsredenen. Het einde van de tragedie vond plaats in 1946 toen 500 voormalige inwoners terugkeerden naar hun eiland en het schip zonk omdat het overbelast was en er een brand uitbrak. 33 Mensen overleden. In 1947 werd het eiland uiteindelijk weer verenigd met de rest van Griekenland.

Kastellorizo en haar baai leek vroeger veel op het huidige Symi, met veel kleurrijke koopmanshuizen rondom de haven. Na alle aardbevingen, branden en bombardementen staat nog iets minder dan een derde van de originele gebouwen in de hoofdstad Megisto of Kastellorizo Town overeind. Nu liggen de meeste oude huizen wat meer naar achteren. De huizen aan de waterkant die overleefden zijn geschilderd in wit en pastelkleuren. In de haven zijn er ook aantrekkelijke kerken en ook zijn er nog de resten van het 14de-eeuwse Kasteel van de Ridders van Agios Ioannis op een heuvel met rode rotsen. Het dorp Megisti wordt omlijst door de hoge bergen erachter.

Het merendeel van de restaurants en winkels vindt je langs de waterkant. Achter de waterkant zijn er vele steegjes en niet alle huizen zijn hier in goede staat (in feite staan et veel van op instorten). Andere bezienswaardigheden naast het rode kasteel zijn een klein Turks bad, de ru´ne van een windmolen, een Lycische rots-tombe, een oorlogsmonument, een museum en een kathedraal. Achter de heuvel met het kasteel is er nog een kleine haven die de Mandraki Haven heet. Hier zijn een aantal nieuwe huizen en er is een weg die leidt naar de gemeente begraafplaats.

Kastellorizo

Kastellorizo kan behoorlijk warm zijn in vergelijking met andere Griekse eilanden, omdat hier de verkoelende Meltemi wind niet waait. Temperaturen op Kastellorizo kunnen regelmatig boven de 40 graden Celsius stijgen.
Omdat het eiland zo dicht bij Turkije ligt is er een groot aantal soldaten op het eiland die soms door de straten zullen paraderen.
Er zijn niet veel wegen op het eiland dus wat zich buiten Megisti bevindt is moeilijker te bezoeken tenzij je van wandelen houdt.
Accommodaties kunnen erg snel vol raken op het eiland, vooral in augustus. In die periode is het dus zaak om iets te reserveren.
Er is bijna geen verkeer op het eiland (er zijn immers ook bijna geen wegen). Wel is er een taxi en er is een kleine shuttle bus.
vliegtuig Olympic Airways heeft vijf vluchten per week van Rhodos naar Kastellorizo en er zijn ook veerboten vanaf Rhodos naar Kastellorizo. Je kunt de tijden en de prijzen checken en als je wilt van tevoren een ticket boeken op de site van Ferries in Greece. Vooral als je een superfast ferry wilt boeken in het hoogseizoen is dat misschien verstandig.
De goedkoopste vliegtickets naar Rhodos vind je bij Sunweb zomervakanties en vliegtickets en die kun je hier boeken.

Bezienswaardigheden op het eiland Kastellorizo - dingen om te doen

De belangrijkste bezienswaardigheid op het eiland is de 14de-eeuwse kasteel. Ook het museum is interessant. De entree is gratis en er is een tentoonstelling van de vondsten die zijn gemaakt in de oude acropolis van het eiland (Paleocastro), aardewerk uit een middeleeuws wrak dat werd aangetroffen voor de kust van het eiland en andere interessante lokale voorwerpen en kostuums. In de rots onder het kasteel is de enige Lycische graftombe te vinden die in Griekenland is aangetroffen (er zijn er veel meer in Turkije). De laatste bezienswaardigheid van de stad is de 19e eeuwse kathedraal waarin enkele antieke kolommen van een oude tempel zijn gebruikt.

Vanaf Kastellorizo er georganiseerde boottochten naar de Blauwe Grot of Fokiali Cave in het zuidoosten van het eiland. Deze grot is de beste zee grot in Griekenland en misschien wel het beste zee-grot in het hele Middellandse Zeegebied. Hij is 75 meter lang, 45 meter breed en 35 meter hoog. De grot is gevuld met stalactieten en stalagmieten. In de ochtend zet de reflectie van de zon de grot in een blauw licht. Het is mogelijk om hier te zwemmen. Er zijn ook boottochten naar de nabijgelegen kleine eilanden Strongili en Ro en naar het Turkse vasteland. Op het eiland zelf zijn niet veel wegen en het landschap is heuvelachtig, dus de mogelijkheden voor wandelingen zijn beperkt.

Megisti Hotel Kastellorizo Megisti Hotel Kastellorizo Megisti Hotel Kastellorizo Megisti Hotel Kastellorizo Megisti Hotel Kastellorizo
Megisti Hotel Kastellorizo Megisti Hotel Kastellorizo Megisti Hotel Kastellorizo Megisti Hotel Kastellorizo Megisti Hotel Kastellorizo
Hotels op het eiland Kastellorizo - Megisti Hotel - inclusief ontbijt

Dit hotel is in perfecte harmonie met de adembenemende natuur van het eiland, en biedt een spectaculair uitzicht op de kust en de haven. Hotel Megisti ligt aan de oostkant van de prachtige natuurlijke haven van Kastellorizo, tussen de kaap van Agios Stephanos en Nifti. Vanwege zijn prachtige locatie is hotel Megisto het enige hotel met een eigen gebied om te zwemmen en snorkelen in de kristalheldere wateren van Kastellorizo. U kunt natuurlijk ook heerlijk ontspannen in de zon, en u aan de andere kant van de wereld wanen. In hotel Megisti ervaart u de echte Griekse gastvrijheid. Ervaar uitstekende service terwijl u uitrust op het zonneterras met een heerlijke cocktail. Het toegewijde personeel zorgt ervoor dat u op uw wenken wordt bediend.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek het Megisti Hotel op Kastellorizo - klik hier.

Agnanti Studios Kastellorizo Agnanti Studios Kastellorizo Agnanti Studios Kastellorizo Agnanti Studios Kastellorizo Agnanti Studios Kastellorizo
Agnanti Studios Kastellorizo Agnanti Studios Kastellorizo Agnanti Studios Kastellorizo Agnanti Studios Kastellorizo Agnanti Studios Kastellorizo
Hotels on the island of Kastellorizo - Agnanti Studios

De direkt aan de zee gelegen Agnanti Studio's zijn gebouwd volgens de lokale architectuur, en liggen in Megisti Dorp op het eiland Kastelorizo??, binnen 500 meter van de tavernes. Het biedt zelfstandige accommodaties met gratis WiFi en een vrij uitzicht over de Ege´sche Zee. De deuren komen uit op een balkon, en de studio's van Agnati hebben airconditioning en zijn traditioneel ingericht met donkere houten meubels, balken plafonds en zachte kleuren. Elke unit beschikt over een goed uitgeruste keuken met eethoek, magnetron en kookplaten, en een eigen badkamer met ingebouwde douche. Een flatscreen-tv, een haardroger en gratis toiletartikelen zijn beschikbaar. De belangrijkste haven van Kastelorizo??, waar een verscheidenheid aan restaurants, winkels en cafes is te zien, ligt binnen 500 meter van het pand. Het Archeologisch Museum van Megisti ligt op 400 meter afstand, terwijl Kastelorizo ??National Airport ligt op een afstand van 3 km. Er is gratis openbare parkeergelegenheid in de buurt.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek de Agnanti Studios op Kastellorizo - klik hier.

Poseidon Studios Kastellorizo Poseidon Studios Kastellorizo Poseidon Studios Kastellorizo Poseidon Studios Kastellorizo Poseidon Studios Kastellorizo
Poseidon Studios Kastellorizo Poseidon Studios Kastellorizo Poseidon Studios Kastellorizo Poseidon Studios Kastellorizo Poseidon Studios Kastellorizo
Hotels on the island of Kastellorizo - Poseidon Studios

Het Poseidon is gevestigd in een Neoclassicistisch gebouw op slechts 30 meter van het strand en op 300 meter van de belangrijkste haven van Kastelorizo. Het biedt studio's met donkerhouten meubilair, gratis WiFi en een balkon of terras. Alle rustieke, individueel ingerichte accommodaties van het Poseidon beschikken over airconditioning, een kitchenette, een koelkast, koffie- en theefaciliteiten en een flatscreen-tv met satellietzenders en dvd-speler. Sommige studio's kijken uit over de Middellandse Zee. Op korte loopafstand van Poseidon zijn tal van restaurants en winkels te vinden. Er is gratis openbare parkeergelegenheid op het eigen terrein. De accommodatie bevindt zich naast een cafÚ

Check beschikbaarheid en prijzen & boek de Poseidon Studios op Kastellorizo - klik hier.


ę Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional