Hydra
De Griekse eilanden Hydra Home Hydra Hotels Bezienswaardigheden Hydra Stranden Hydra Reizen

De stranden van het eiland Hydra in Griekenland

Een echte strandbestemming is het eiland Hydra niet. De meeste stranden zijn klein en bestaan uit kiezels of het zijn plekken met rotsen waar je het water in kunt gaan. Een van de weinige stranden met wat zand en waarschijnlijk de beste optie is het Mandraki strand dat even ten oosten van Hydra Stad ligt. Om de stranden van Hydra te bereiken zul je moeten gaan wandelen of je kunt een taxi boot of caique nemen om je naar een strand te brengen.

Spilia "Beach" is wat een beetje in de buurt komt van wat je een strand kunt noemen in Hydra stad zelf. Het bestaat uit rotsen en een betonnen platform net ten westen van de belangrijkste haven van het dorp. Er zijn hier parasols en ligbedden te huur. Je kunt hier de zee in, maar eruit komen is minder gemakkelijk. Naast Spilia is er een soortgelijke plek met rotsen en een betonnen platform die Hydroneta heet. Achter Hydroneta is een taverna.

Avlaki Beach is de volgende plek waar je de zee in kunt gaan. Het is vlakbij Hydroneta en bestaat uit een paar stukjes land met keitjes en twee betonnen platforms waar je in de zon kan liggen. Achter Avlaki Beach is een discotheek die het strand in een licht zet in de avonden en daar muziek speelt. De toegang naar Avlaki Beach is steil en over treden die naar beneden leiden vanaf Spilia Beach. Het is minder gemakkelijk om weer omhoog te klimmen.

Op 15 20 minuten afstand lopen van Hydra Stad naar het westen kom je bij het kleinere, meer rustige en ook schilderachtige dorpje Kamini met zijn jachthaven en een paar tavernes. Hier zijn tevens twee kiezelstranden. Bij Mikro (kleiner) Kamini loopt de zee geleidelijk af en dit strand is dus ook geschikt voor kleine kinderen. Megalo (groter) Kamini is een wat rustiger kiezelstrand. Op Kamini Beach kun je parasols en zonnebedjes huren. Een groot oud gebouw achter het strand is een voormalig arsenaal waar munitie (buskruit) veilig op enige afstand van de haven van Hydra Stad werd bewaard.

Vlichos Beach is een kiezelstrand dat op 2 kilometer afstand ten westen van Hydra Stad ligt (ongeveer 30 40 minuten lopen). Het is een klein strand met kiezeltjes en grijs zand, waar je parasols en ligbedden kunt huren. Je kunt het strand te voet bereiken vanaf Hydra Stad of met de taxi boot. Onderweg naar het strand is er weinig schaduw. Het strand loopt geleidelijk af en het is dan ook geschikt voor families met kleine kinderen. Een van de bezienswaardigheden bij dit strand is de rune van een 19e eeuwse brug.

Palamida Beach ligt ten zuiden van Vlichos Beach. De wandeling naar het strand duurt ongeveer 20 minuten vanaf Vlichos Beach en onderweg passeer je de runes van een stenen brug, die dateert uit de 17e eeuw. Het strand van Palamida is een zandstrand. Hier zie je het landhuis van de familie Voulgaris, dat ook ooit het huis was van de admiraal van de Ottomaanse vloot, tijdens zijn bezoek aan Hydra. Niet ver van het strand van Palamida vandaan is er ook een kleine scheepswerf waar kleine houten boten worden gerepareerd.

Molos Beach ligt nog verder ten westen van Hydra Stad en dit strand is veel rustiger en minder ontwikkeld. Het strand van Molos is te voet te bereiken, maar het gaat over een moeilijker pad door het bos met pijnbomen en veel van de achterkant van het strand is omheind, dus het is moeilijk om een ingang te vinden. Niet alle taxi boten gaan hier naartoe omdat de baai erg ondiep is (te ondiep voor de meeste boten). Hier zijn er geen ligbedden en parasols te huur en er zijn geen andere voorzieningen, dus je moet wel je eigen water en voedsel meenemen.

Kaoumithi Beach is het strand na Molos Beach. Dit is een klein zandstrand, met een paar bomen erop waar je in de schaduw kunt zitten. Je bereikt dit strand met zijn heldere water te voet vanaf Hydra Stad of met de taxi boot. De wandeling neemt ongeveer 60 tot 70 minuten tijd in beslag. Het strand is niet georganiseerd, dus er zijn geen parasols en ligbedden en er zijn geen verdere voorzieningen. Je moet je eigen water en eten meenemen en een goede zonnebrand-crme als je langere tijd op dit strand door wilt brengen.

Bitsi Beach is gelegen aan de westkant van het eiland Hydra en wordt regelmatig bediend door caiques (kleine traditionele houten bootjes). Dit is een rustig strand dat ook de thuisbasis is van een duikcentrum. Het kleine kiezelstrand wordt omgeven door pijnbomen. Op het strand is een cantina die in het hoogseizoen is geopend, en waar u een drankje kunt halen. Er zijn een paar ligbedden en parasols te huur, maar je kunt ook schaduw vinden onder een van de bomen op het strand. De zee is ondiep hier en de witte kiezels geven het water in de baai een mooie turqoise kleur.

Agios Nikolaos Beach is het strand naast Bitsi Beach. Het is een kiezelstrand dat ligt in een baai en het kan worden bereikt met de taxi boot in ongeveer een uur tijd. Er zijn regelmatig caiques van Hydra Stad naar dit strand. Er zijn ligbedden en parasols te huur op Agios Nikolaos Beach en tijdens het hoogseizoen is er een kleine cantina waar je een drankje kunt kopen, maar het is veiliger om je eigen water en iets om te eten mee te brengen als je naar dit strand gaat, omdat het zo afgelegen is. Er is niet veel schaduw op Agios Nikolaos Beach.

Mandraki Beach is gelegen op 2 kilometer afstand ten oosten van Hydra Stad en kan te voet worden bereikt in ongeveer 30 minuten (er is niet veel schaduw onderweg) of per taxi boot. Dit is het beste strand van het eiland, met kiezels en zand. Het strand is georganiseerd en er zijn ligbedden en parasols te huur. Er is een klein strand in een baai (kiezels en rotsen) en een groter zandstrand. Op Mandraki Beach kan het druk worden, ook vanwege de accommodaties die gebouwd zijn langs het strand. Mandraki Beach heeft voorzieningen zoals tavernes en er is een mogelijkheid om watersporten te beoefenen.

Limnioniza Beach is een van de weinige stranden in het zuiden van het eiland Hydra. Het ligt op 4 kilometer afstand van Hydra stad en kan te voet worden bereikt of met de taxi boot. De reis met de taxi boot duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens het hoogseizoen zijn er ook regelmatig caiques naar dit strand. Er is een kleine cantina op Limnioniza Beach om een drankje te bestellen en er is een mogelijkheid om watersporten te beoefenen. Op alle andere tijden is het verstandig om je eigen water en eten mee te nemen.

Nisiza Beach is gelegen in het zuiden van het eiland Hydra. Het kan te voet worden bereikt vanuit het kleine dorpje Epikopi (het ligt een beetje ten zuidoosten van dit dorp). Vanaf hier is er een ruig pad dat je naar het strand brengt in ongeveer 35 tot 40 minuten tijd. Het strand is ook bereikbaar met de taxi boot of caique. Het is een klein kiezelstrand achter de berg Klimakio en er zijn geen faciliteiten hier, dus je moet je eigen water en eten meenemen. Shaduw is schaars op Nisizia Beach, want er zijn niet veel bomen.


Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional