Giaros
De Griekse Eilanden Gyaros HOME

Het eiland Gyaros of Giaros in Griekenland
English

Gyaros of Giaros is een onbewoond Grieks eiland dat ligt in de noordelijke Cycladen, ten noorden van Syros en ten westen van de eilanden Tinos en Andros. Het eiland is 23 km2 groot en werd in de periode tussen 1948 en 1974 gebruikt om gevangen te huisvesten (voornamelijk linkse politieke activisten). Bij elkaar zijn er zo'n 22.000 mensen op het eiland Gyaros gevangen gezet. Ook tijdens de periode van de Romeinse overheersing werden er al mensen naar dit geļsoleerde en dorre eiland verbannen. Toendertijd was er een stad op het eiland. Uit opgeschreven verhalen uit die tijd blijkt dat er ooit een muizenplaag op het eiland heerste die zo erg was dat mensen moesten vluchten.

Op het eiland Gyaros staat een groot gebouw dat is gemaakt van rode bakstenen. Dit is de oude gevangenis waarin 10.000 mensen konden worden opgesloten. Diverse soorten gevangen werden hier opgesloten, zoals bijvoorbeeld tussen 1967 en 1974 de tegenstanders van de Griekse militaire junta. Het gebouw wordt niet meer onderhouden en langzamerhand is het aan het vervallen. Op de velden tussen de gebouwen stonden ook tenten waar de gevangenen het hele jaar door in moesten bivakeren (dus ook in de winters). Nog een keer per jaar komt een aantal ex-gevangen terug naar het eiland om er op de begraafplaats een ceremonie te houden ter nagedachtenis van de overledenen.

Tot het jaar 2000 was het eiland Gyaros ontoegankelijk omdat het als doelwit werd gebruikt voor de Griekse marine. Na 2000 is het eiland opengesteld voor het publiek, maar echt storm loopt het natuurlijk niet. Het eiland is eigenlijk alleen te bereiken voor mensen met een eigen boot. Er zijn wel wat strandjes op het eiland Gyaros maar er zijn begrijpelijk geen voorzieningen of accommodaties.

Grootschalige opgravingen zijn er nooit gedaan op het eiland Gyaros. Smalle door mensen aangelegde terrassen voor landbouw aan de oostkant van het eiland doen vermoeden dat Gyaros waarschijnlijk in de prehistorische tijd al bewoond moet zijn geweest. Ook tijdens de Romeinse periode woonden er mensen op het eiland.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional