Gramvousa
De Griekse eilanden Gramvousa HOME Kreta
Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa
Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa
Het eiland Gramvousa (soms gespeld "Gramvoussa") - Kreta
Gramvousa map English

Het eiland Gramvousa is een van de kleine satelliet-eilanden Kreta. Het is gelegen aan de noord-westzijde van het eiland en is bereikbaar per boot in ongeveer een uur vanuit de stad Kastelli Kissamos. De veerboot vertrekt in de ochtend en vaart dicht langs de kustlijn, en geeft je de kans om een goede blik werpen op het landschap en het fenomeen van het land dat omhoog is gekomen met zes tot negen meter boven de zeespiegel (je ziet het verschil in de kleur van de rotsen - het westen van Kreta stijgt langzaam op uit de zee, terwijl het oosten langzaam wegzakt de laatste 2000 jaar).

Tijdens de reis zie je een klein kerkje, grotten (bijvoorbeeld de grot van Tersanas) en af en toe een auto die probeert de tocht te maken naar de punt van het schiereiland (er is een weg die leidt naar het einde van het schiereiland en het Balos Strand, maar deze weg is niet erg goed, dus je moet voorzichtig te rijden - de laatste anderhalf tot twee uur zult je moeten lopen).

De veerboot passeert de punt van het schiereiland en op je rechterkant kun je een ander eiland zien, Agria (Wild) Gramvousa, evenals het eiland Pontikonisi. Daarna vaart hij naar het eiland Imeri (Mild) Gramvousa - soms gewoon alleen Gramvousa genoemd - waar je een bezoek kunt brengen aan het Venetiaanse kasteel, dat werd gebouwd op de top van een rots, 137 meter boven de zeespiegel. De wandeling naar boven duurt ongeveer 15 tot 20 minuten en geeft je de gelegenheid om enkele mooie uitzichten over de baai te bekijken. Dit Venetiaans kasteel is een van de meest indrukwekkende kastelen in Griekenland en zeker de mooiste het meest spectaculaire dat ik heb gezien op Kreta, niet alleen vanwege zijn omvang maar ook vanwege haar positie op de top van het steile stijgende eiland. Het uitzicht vanuit het kasteel is in elke richting en ze zijn prachtig.

Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa
Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa
Het kasteel van het eiland Gramvousa - Kreta

Het kasteel van Gramvousa werd gebouwd tussen 1579 en 1584 door de Venetianen. Het was al vernietigd in 1588 toen het door de donder werd getroffen die in het buskruit terechtkwam. Het kasteel werd herbouwd in 1630. Het is bijna driehoekig van vorm en elke zijde is 1000 meter lang.

Gramvousa staat ook bekend om haar aandeel in de strijd van de bevrijding van Kreta van de Ottomaanse Turken. 3000 Revolutionairs gebruikten het eiland 3 jaar lang als hun onderdak. Wegens gebrek aan voedsel gingen ze over op de piraterij. Gramvousa was een van de laatste plaatsen om te worden veroverd door de Turken (in 1692 vermoedelijk nadat de Venetiaanse commandant was omgekocht door de Turken) en het was het eerste gebied van Kreta om te worden bevrijd van de Turken in 1825 nadat de Kretenzers vermomd als Turken op de burcht binnendrongen (de bevrijding van de rest van Kreta volgde in 1898). Een Engels-Frans garnizoen nam het eiland Gramvoussa in 1828 in.

Vandaag de dag is het niet alleen een toeristische attractie, het eiland Gramvousa is ook een belangrijk toevluchtsoord voor vogels en er zijn er zeldzame planten te vinden. Het is het leefgebied van meer dan 100 vogelsoorten en 400 soorten planten. Enkele van deze planten en vogels zijn beschermde soorten. Op het gebied leeft de mediterrane zeehond in de zee grotten en de Caretta schildpad is er op zoek naar voedsel. Vlakbij de plek waar je de boot afstapt en tegenover een kleine kerk is er ook een leuk strand waar je kunt zwemmen in de zee. Aan het einde van een pad zijn de resten van een gezonken, roestige boot te zien.

Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa
Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa
Iets meer over de Gramvousa eilanden - Kreta

Agia Gramvousa of Wild Gramvousa is gelegen in het noorden van het schiereiland. Het is een rotsachtig, wild en onvriendelijk en stijgt steil omhoog uit de zee. Dit is hoe het zijn naam kreeg. Imeri Gramvousa is mild en heeft een mooi strand en een haven. Tegenover het eiland / eilandje van Imeri Gramvousa in een baai, vindt u de stranden van Balos. Beide eilanden zijn onbewoond en ook het Gramvousa schiereiland zelf kent geen nederzettingen, dus is het alleen mogelijk om het op een dagtocht te bezoeken. Verhalen over verborgen schatten die begraven liggen in de vele grotten rond de kliffen en de kust maken het nog meer romantisch.

Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa
Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa
Hoe kom je op het eiland Gramvousa - Kreta

Je kunt Gramvousa eiland per boot bereiken vanuit de haven van Kissamos (de haven is ten westen van de stad). De reizen worden georganiseerd door Gramvousa Balos Cruises. De boot waarop wij zaten vertrok om 10.00 uur in te ochtend en we waren terug in Kissamos rond 18.00 uur. De boot is zeer comfortabel, met zitplaatsen buiten op het dek (sommige zitjes in de schaduw, andere in de zon), een aantal ligbedden, en comfortabele stoelen en tafels binnen. Naast de gebruikelijke snacks en drankjes die je kunt vinden op de Griekse veerboten is er ook een diner dat wordt geserveerd en dat is eigenlijk heel goed. Je kunt kiezen uit verschillende gerechten. Op onze reis was er keuze uit gerechten als Griekse salades, pizza's, souvlaki, kip, fruit en andere schotels. Ik heb vernomen dat het op elke tocht weer iets anders is.

De kostprijs van de tickets naar Gramvousa en Balos Beach zijn 22 euro (in 2008). Het is een populaire reis, dus misschien is een kaartje van tevoren kopen als dat mogelijk is een goed idee.

Informatie & tickets: de haven van Kissamos - Ferry Company: Gramvousa Balos Cruises
Telephone: +30 28220 24344, +30 28220 83311 - Stuur een e-mail aan Gramvousa Balos Cruises

Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa
Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa Gramvousa
Balos Beach tegenover het eiland Gramvousa - Kreta

Het strand van Balos is een strand dat helemaal in het noordwesten van Kreta ligt op het Gramvousa schiereiland en dat je op twee manieren kunt bereiken. Je kun op het strand van Balos komen via een (niet al te goede) weg. Je moet er langzaam rijden, en het laatste stuk van de route is voor auto's niet meer te doen. Je zult nog anderhalf uur moeten wandelen voordat je op het strand bent beland en terug duurt de wandeling nog wat langer omdat je omhoog moet klimmen. Makkelijker is het om het strand van Balos te gaan bekijken met de boot vanuit Kissamos.

Op sommige websites zul je misschien lezen dat het strand ongerept en rustig is en dat het onbekend is bij de meeste mensen, maar de dagtocht naar Balos Beach is populair, dus als in de middag de boot aanlegt bij de pier van Balos Beach kan het in 1 keer vrij druk worden, vooral in het hoogseizoen. De meeste mensen gaan naar het strand dat aan de linkerkant van de baai ligt omdat daar de zee wat dieper is. Het strand aan de rechterkant is voor een groot gedeelte erg ondiep en pas als je een stuk doorloopt kun je er lekker gaan zwemmen. Het water is helder en je kunt er goed naar de vissen kijken.

Op het strand van Balos zelf zijn niet echt veel voorzieningen. Ik geloof dat er 1 kleine taverna is op het strand achter de ondiepe baai. In ieder geval is het aan te raden om zelf flink wat water mee te nemen (zeker als je met de auto naar Balos Beach gaat en je het hele stuk gaat wandelen). Er zijn ook wel wat mensen die er hun tentje hebben opgezet en er kamperen. Het zand is erg fijn van struktuur en op sommige plekken een beetje nat, dus let even op waar je je handdoek neerlegt. Het witte zand dat op Balos is te vinden geeft ook de zee een prachtige witte kleur.

Balos Beach, Crete Balos Beach, Crete Balos Beach, Crete Balos Beach, Crete Balos Beach, Crete
Balos Beach, Crete Balos Beach, Crete Balos Beach, Crete Balos Beach, Crete Balos Beach, Crete
Nog wat meer over Balos Beach

Bij het strand van Balos staat een prachtige kleine oud kerkje dat je kunt gaan bekijken. Toen wij er waren was deze kleine kerk ook open en je kon er een kaarsje branden. Als je de kerk van Balos Beach wilt zien volgt dan het pad dat leidt van achter het huis dat aan de linker kant van het strand met de diepere water staat (ik denk dat dit ook een taverna is, maar waarschijnlijk alleen geopend in hoogseizoen). De kerk dateert uit de 19e eeuw. Boven de rotsen en bergen rondom Balos Beach kun je regelmatig roofvogels zien vliegen.

Balos Beach, Crete Balos Beach, Crete Balos Beach, Crete Balos Beach, Crete Balos Beach, Crete
Balos Beach, Crete Balos Beach, Crete Balos Beach, Crete Balos Beach, Crete Balos Beach, Crete

Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional