De Griekse eilanden Dokos island HOME

Het eiland Dokos in Griekenland
English

Dokos is een klein Grieks eiland gelegen in de Argo-Saronische Golf, tussen Hydra en de Peloponnesos. Het is gescheiden van het vasteland van Griekenland door een smalle zeestraat, die op sommige kaarten aangeduid wordt als "de Golf van Hydra". Dokos maakt deel uit van de gemeente het eiland Hydra in het departement Piraeus en het had een bevolking van 13 personen bij de telling van 2001. Het eiland wordt alleen bewoond door enkele orthodoxe monniken en een paar schapenherders. De meeste inwoners leven van de landbouw, de visserij en de schapen. Dokos is een droog, onvruchtbaae, rotsachtig en steil eiland en op het hoogste punt bereikt het een hoogte van 308 meter. Er zijn weinig waterreserves op het eiland. Op Dokos eiland zijn een aantal kleine en schone stranden.

Sinds de oudheid werd Dokos al beschouwd als een strategische locatie en het was een belangrijke haven in de oude tijden. In de oudheid heette het Aperopia. Aan de oostkant van het eiland vindt je de ruļnes van een groot kasteel, dat dateert uit de Byzantijnse en Ventetian tijden. Tijdens de Middeleeuwen diende het eiland diende als een toevluchtsoord voor Albanese kolonisten en hun dieren. Dokos werd volgens archeologische studies al bewoond in het tijdperk van koper, 6000 voor Christus.

In 1975 ontdekte Peter Throckmorton in Dokos een wrak dat wordt beschouwd als het oudste scheepswark van de planeet. Het wordt gedateerd tussen 2700 en 2200 voor Christus. De resten van het wrak bevinden zich ongeveer 15-30 meter onder water voor de kust van het eiland. De resten op de zeebodem bestonden uit een lading van honderden klei-vazen en keramische voorwerpen en zijn het bewijs van een schipbreuk. De lading op de site vormt een van de grootst bekende collecties van Vroeg Hellenistisch aardewerk.

Aan de oostelijke kant van het eiland staat een vuurtoren, die werd gebouwd in 1923. Hij is 9 meter hoog en gebouwd in de vorm van een ronde toren. Je kunt het eiland Dokos bezoeken met de watertaxi vanaf Hydra, Ermioni en Spetses. Er zijn geen veerboten naar het eiland. Dokos is populair bij natuurliefhebbers die graag wandelingen maken en bij mensen die op zoek zijn naar rust en stilte.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional