Dia island
De Griekse eilanden Dia HOME Heraklion Kreta
Dia Island Crete Greece, Dia Kreta Griekenland Dia Island Crete Greece, Dia Kreta Griekenland Dia Island Crete Greece, Dia Kreta Griekenland Dia Island Crete Greece, Dia Kreta Griekenland Dia Island Crete Greece, Dia Kreta Griekenland
Het eiland Dia bij Kreta in Griekenland
English

Foto's zijn van het eiland Dia in de verte.

Dia is een eiland aan de noordkust van Kreta op ongeveer 15 kilometer afstand van de hoofdstad Heraklion. Het eiland is bij helder weer goed zichtbaar vanaf badplaatsen als Agia Pelagia, Ammoudara, Amnissos en Kokkini Chani. Dia is 12 km2 groot en onbewoond.

Vanaf de hoofdstad Heraklion ziet het eiland er een beetje uit als een hagedis. Het verhaal gaat dan ook dat het eiland Kreta ooit werd aangevallen door een hele grote hagedis, en de god Zeus hem toen met een bliksemschicht heeft versteend. Nu leven er op het eiland een aantal beschermde dieren, zoals de zeldzame Kri-Kri geit, een bepaald soort slak, een wild konijn een adelaar en ook een bijzondere hagedis. Verder zijn er nog een aantal beschermde plantensoorten op Dia.

In 1976 onderzocht Jacques Cousteau het eiland en vond een oude Minoische haven onder water in het zuiden tussen Dia en Heraklion (in de baai van Agios Georgios). Hij vond grote rechthoekige en vierkante blokken steen die als een kunstmatige golfbreker hadden gediend. Er wordt van uitgegaan dat dit een oude haven was van het Minoļsche koninkrijk Knossos. Toendertijd was het eiland bewoond. Waarschijnlijk is hij vernield en gezonken tijdens de grote vulkaanuitbarsting op Santorini in 1450 voor Christus.

Vanuit Heraklion zijn er excursies naar het eiland Dia. De boottocht duurt ongeveer anderhalf uur. Op Dia aangekomen kun je zwemmen in de baai en je kunt een kerkje bezoeken dat op het eiland staat.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional