Despotico
De Griekse eilanden Antiparos Despotico
Despotico Despotico Despotico Despotico Despotico
Despotico Despotico Despotico Despotico Despotico
Het eiland Despotico of Despotiko bij Antiparos in de Cycladen in Griekenland
Despotico English

Het eiland Despotico is een klein onbewoond eiland dat op een korte afstand ligt ten zuiden van het eiland Antiparos in de Griekse Cycladen groep. Geografisch gezien is het zo goed als in het midden gelegen van de Cycladen-eilanden (terwijl het eiland Delos in de antieke tijd het "centrum van de Cycladen" werd genoemd). Het oude "centrum van de Cycladen" en het echte centrum hebben veel gemeen. Beide eilanden zijn relatief klein en zowel Delos als Despotiko waren dichtbevolkt in de oudheid. Hoewel minder indrukwekkend dan op Delos zijn ook op Despotico huizen en een heiligdom opgegraven. Op Despotico zijn de opgravingen nog in volle gang. De enige bewoner van het eiland, een geitenhoeder, moest het eiland verlaten omdat zijn huis bovenop het heiligdom was gebouwd. Nu is Despotico een oase van rust en een aaneenschakeling van kleine en grotere zandstranden. Het grootste zandstrand, Livadi, dat in het noorden van het eiland ligt tegenover het eiland Strogili, is alleen te bereiken als de wind uit het noorden komt (wat niet zo vaak voorkomt).

Despotico Despotico Despotico Despotico Despotico
Despotico Despotico Despotico Despotico Despotico
Nog wat meer over het eiland Despotico of Despotiko, het heiligdom op het eiland

Het eiland Despotico ligt op een afstand van 0,7 kilmeter van Antiparos. Vanwege zijn veilige baai (de zee tussen Antiparos en Despotico) speelde het een belangrijke rol in de maritieme geschiedenis. De baai van Despotico bood een veilige ankerplaats voor de schepen. Er vond handel plaats met het vasteland van Griekenland, andere delen van de Middellandse Zee en Noord-Afrika. Op Despotico zijn overblijfselen uit allerlei periodes opgegraven, waaronder ArchaÔsche, Klassieke, Hellenistische, Romeinse en van latere datum. In het Archeologisch Museum in Parikia (de hoofdstad van het nabijgelegen eiland Paros) zijn sommige van de mooiste voorwerpen die zijn gevonden tentoongesteld.

Despotico Despotico Despotico Despotico Despotico
Despotico Despotico Despotico Despotico Despotico
Informatie over de excursies met Captain Marianos op de Sargos 1 boot

>Zie de majestueuze zee-grotten van Antiparos, maak de wandeling de heuvel op naar het heiligdom en de rest van de opgravingen en wordt vervolgens afgezet op je eigen prive-strand, wandel wat over het eiland en voel je voor een paar uurtjes als Robinson CrusoŽ. Kapitein Marianos en zijn houten boot de Sargos 1 zijn te vinden in het dorp Agios Georgios, op Antiparos, naast de drie zee eethuisjes aan de zee. Marianos brengt je waar je maar naartoe wilt en hij helpt je heel galant bij het uitstappen en weer aan boord komen van de boot. Als je hem zegt wanneer je weer wilt worden opgehaald dan komt hij ook op tijd! Deze excursie is zeer verschillend van alle andere (commerciŽle) boot excursies, echt heel bijzonder, en ik zou zeggen: een must. Het zal een dag worden die je altijd in je herinneringen zal koesteren. Marianos is vriendelijk en sterk zijn, zijn traditionele houten boot is snel, en de zee grotten en het eiland Despotiko zijn onvergetelijk. In het hoogseizoen heeft hij een tijdschema dat is vastgesteld (denk ik) met een vertrek om 10.30 uur in de ochtend wanneer de bus van Antiparos stad aankomt in het dorp. Op andere tijden kunt je hem bellen op 0031 6973 794876.

Despotico Despotico Despotico Despotico Despotico
Alternatief Antiparos - bericht van mijn vriendin Vigdis over de excursies met de Sorgos 1
Vigdis en ik op de Sorgos 1 boot

Er is meer op Antiparos te zien dan het dorp en de grot. Helaas, de meeste toeristen ontdekken dat nooit, en missen zo een geweldige ervaring. Naar mijn mening is geen verblijf in Antiparos compleet zonder een bezoek aan St. Georgios, 12 km van de haven, lunch bij Captain Pipinos aan de waterkant, en een boottocht met Captain SARGOS.

Captain SARGOS met zijn snel varende boot SARGOS I kan u een onvergetelijke avontuur bezorgen, met een bezoek aan de archeologische site op Despotico, de grot van de Epitaphios, waar het zo nauw is voor de boot dat je er zeker van bant dat de boot er niet doorheen past, waar je kunt zwemmen vanaf de boot, en daarna zet de kapitein je af op een mooi zandstrand op het verlaten eiland Despotico en terug te keren naar je op een afgesproken tijd. De boottocht duurt ongeveer 2 uur, de tijd besteed aan het strand niet meegeteld. Je kunt bellen naar de Captain op +30 9673 79 48 76 of gewoon weer op St. Georgios. Je vindt hem op de boot of in de taverne. Je kunt hem niet missen, hij is degene met de bandana op zijn hoofd en ziet er uit als een piraat!

Tijdens het hoogseizoen, vertrekt de boot om 11 uur en daarna iedere 2 uur tot heel laat. Tijdens het laagseizoen, in april, mei, september en oktober, zijn de tochten op aanvraag.

Despotico Despotico Despotico Despotico Despotico
Despotico Despotico Despotico Despotico Despotico

© Hans Huisman, Carla de Goede, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional