Crete
De Griekse eilanden Chrissi Island HOME Ierapetra Kreta
Chrissi Island Greece, Griekenland Chrissi Island Greece, Griekenland Chrissi Island Greece, Griekenland Chrissi Island Greece, Griekenland Chrissi Island Greece, Griekenland
Het eiland Chrissi of Gaidouronisi in Griekenland
English

Het eiland Chrissi, voorheen bekend als Gaidouronisi (betekenis "ezel eiland") is een klein eiland ten zuiden van Kreta. Chrissi ligt 10 kilometer ten zuiden van Ierapetra (zuidoost Kreta) en kan worden bereikt met kleine excursieboten die uit deze stad te vertrekken in het hoogseizoen. De excursie boten varen in de ochtend weg en keren terug rond 16.00 uur in de middag. De reis duurt ongeveer een uur. De boten komen aan in de nieuwe haven Vougiou Mati, waar ook een taverna is.

Bezoekers melden mij dat de tijd dat het eiland een oase van rust en stilte was tijdens de zomermaanden, wanneer veel toeristen het eiland bezoeken, wel een beetje voorbij is, tenzij je over het eiland gaat wandelen om een rustige plek te vinden. In dat geval is het natuurlijk verstandig om voldoende drinkwater en een goede zonnebrandcreme mee te nemen.

Chrissi eiland is 6 km2 groot en onbewoond. Het is nogal een plat eiland met gekleurde rotsen (rood, bruin, zwart en grijs), zandstranden en duinen. Het hoogste punt van het eiland is 31 meter. Het is een natuurgebied en ook een strand eiland. Dit betekent dat je het eiland moet respecteren en geen afval achter moet laten, of schelpen, fossielen, oudheden of planten mag verzamelen. Je moet ook op de paden blijven. De totale lengte van deze paden is 10 kilometer. Camperen of er overnachten is niet toegestaan op Chrissi eiland en alleen dagtochten zijn mogelijk.

Chrissi eiland is gezegend met een aantal goede en schone zandstranden met erachter zandduinen en een klein ceder bos. De meeste van deze bomen zijn vrij oud, zo ongeveer 200 jaar. De stranden zijn te voet bereikbaar. Van de oude haven en de nieuwe haven leiden paden naar de Agios Nikolaos kerk in het westen en naar diverse stranden in het noorden, zuiden en oosten.

Op het eiland Chrissi zijn veel verschillende fossielen te vinden die 350.000 tot 70.000 jaar oud zijn en die zijn ontstaan in vulkanische grond. Aan de noordkant en de oostkant van het eiland zijn heel veel schelpen. Op het eiland zijn 120 vogelsoorten geteld en er worden schildpadden bij Chrissi eiland waargenomen.

De Agios Nikolaos kerk dateert uit de 13e eeuw en is goed bewaard gebleven. Ook aan de westkant van het eiland zijn Byzantijnse zoutpannen, Minoļsche ruļnes, resten van Romeinse graven en een vuurtoren.

In het zuiden liggen Anemomites beach en Zarathoestra Beach, ten noorden vindt u Golden Beach (5 minuten lopen vanaf de nieuwe haven), en in het oosten tegenover het eilandje Mikronisi is Mikronisi Beach. De wateren rond deze stranden zijn erg ondiep en zeer helder. Er zijn ook ligbedden en parasols te huur op het eiland.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional